Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 10:20, 05 sty 2015

Do góry
Ewa, w tych typach ważna jest każda literka. Tutaj znalazłam objaśnienia skrótów stosowanych w obiektywach - pomogły mi podjąć decyzję co do parametrów
ZOBACZ: Objaśnienia skrótów dla obiektywów Nikon Nikkor
Ogródek Iwony 09:43, 05 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dzięki Ewuś, czyli utwierdziłaś mnie, że 18-105 będzie ok.
Takie wyposażenie ma Nikon D 5100 albo D5200,
obiektyw może Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED

Rozważałam jeszcze Nikon D3200, ale ma słabsze parametry

edit: no tak, aparat śni mi się po nocach czas: 2.38
hortensje zresztą też

Iwonko, widzę, że mamy podobne typy
Ogródek Iwony 08:17, 05 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

hortensje zresztą też

...od roku jestem posiadaczką N 5200 i jestem, jak na początkująca osobę w tej sztuce, bardzo zadowolona...teraz zastanawiam się nad nowym obiektywem i mam nadzieje ze w tym roku uda mi się kupić...tylko właśnie problem który, czyli o jakich parametrach wybór korpusu był łatwiejszy
Ogródek Iwony 00:31, 05 sty 2015

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Miło Iwonko zobaczyc twarzyczkę z bliska, fajnie się pisze z osobą znaną z "widzenia"

Ogródek Iwony 00:25, 05 sty 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Iwonko temat aparatu przerabiałem w zeszłym roku, ale zakup lustrzanki planowałem już kilka lat wcześniej, ale tak jakoś się odwlekało, ważniejsze zakupy było trzeba poczynić no i odkładanie też trwało. Ja się zastanawiałem nad modelem kilka miesięcy, ale już tak mam, że jak kupuje za swoje to muszę być w 200% pewny wyboru
Mogę doradzić jedno. Na początek kupić lepszy korpus z podstawowym tzw kitowym obiektywem. Tak na prawdę za dobry obiektyw trzeba zapłacić co najmniej 1,5tyś, a kupowanie w zestawie dwóch np słabych obiektywów różniących się w zasadzie tylko ogniskową nie ma dla mnie sensu.
Na początek podstawowy obiektyw wystarcza, aby nauczyć się podstaw fotografii bo kupowanie lustrzanki do cykania fotek na automacie jak dla mnie mija się z celem, chociaż i tak zdjęcia są lepsze jakościowo od tych wykonanych np zwykłym kompaktem .
Jeżeli chcesz później dokupić lepszej jakości obiektyw musisz też wiedzieć do czego Ci będzie potrzebny bo tu też jest problem, którego sam jeszcze do końca nie opanowałem

Łukasz, dziękuję za wypowiedź. To trudny temat i trudny wybór, bo wyrzucić w błoto tyle pieniędzy byłoby nie na miejscu.
Ogródek Iwony 00:21, 05 sty 2015

Do góry
zabaewa napisał(a)
Luki - 1,5 tys. To taki trochę lepszy kitowy. Można od 2 tys. Dostać tamrona lub sigmę w danym zakresie ogniskowych ale trzeba trochę testów poczytać i wybrać za ważne te parametry na których nam najbardzkej zależy. Dobry obiektyw to wydatek kilku tys. Minimum. Chyba, ze kupuje się kultowe szkła na M 42 ale to wyższa szkoła jazdy - pełny manual. Tak dla pasjonatów Ale dobrze radzisz na początek - jeden kit - ja obstawiam 18 - 105. I tak wcześniej czy później Iwonka zapragnie coś lepszego - wtedy już będzie dokładnie wiedzieć czego chce

hortensje zresztą też
Raczkujący ogród Iwony 00:12, 05 sty 2015

Do góry
isia33 napisał(a)
Idąc za ciosem Trochę lata, lipiec 2014.

Rabata w morzu kostki, ciągle zmieniania, ale teraz chyba idzie w dobrym kierunku.

Iwonko, tak właściwie, to planuję inspirować się twoimi rabatami, ale ta rabatka dalej mi nie leży. Ja bym zostawiła tylko kulki i trawy, tak, jak u Madżenki:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/762679/original.JPG
albo dała tylko obwódkę bukszpanową i w środku żwirek:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/76/762658/original.JPG

Na tej stronie Madżenka umieściła metamorfozy rabaty kwadratowej, do której wzdycham w każdej odsłonie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=1942

Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny

Ogródek Iwony 23:59, 04 sty 2015

Do góry
isia33 napisał(a)
Dokładnie tak Ale byłam kiedyś świadkiem pewnej wymiany zdań. która dowodzi, że świadomość ogrodnicza a może poczucie estetyki nie do wszystkich dotarło. PO pzeciwnej stronie ulicy moje 3 sąsiadki zainspirowały się ogrodowiskowymi pomysłami po tym, jak zobaczyły moje (dzięki Danusi) pomysły i założyły podobne ogrody. Z kulkami, hortkami, trawami i innymi roślinami z listy Danusi. Po mojej stronie, obok nas, powstał ogród założony przez projektanta. Tzw. niewymagający, z tujami wokół i kilkoma roślinami wokół kostki. Nic wielkiego, owszem uporządkowane i według pewnego schematu. Ale takie trochę jak pod każdą galerią czy McD. Spacerowałam kiedyś i usłyszałam rozmowę rowerzystów o tym nowym ogrodzie, jaki cudowny. Ok, mojego nie widać, mam wysokie ogrodzenie, ale ogrody sąsiadek aż kipią życiem, kolorem, pomysłem. Są naprawdę ładne i też inne niż przeciętne ogrody w naszej miejscowości. I trochę zrobiło mi się przykro. ot, naszła mnie taka refleksja. POzdrawiam.

Iwonko, z tego wynika, że są gusta i guściki A podobno o gustach się nie dyskutuje.
Wcale nie muszę daleko szukać. Mojemu M często się podoba zupełnie inny styl, niż mi. Bardzo trudny jest wtedy kompromis
Ogródek Iwony 23:54, 04 sty 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
Iwonko wreszcie mi się udało u Ciebie połazić troszku, same piękności widziałam począwszy od ogródka (hortensje, róże, zmiany kształtów rabatek - cuda!) a ozdoby świąteczne mnie na kolana powaliły! No nic może za parę lat (jak się tak na te Wasze cudowności napatrzę) to i mnie się coś uda
buziaki zostawiam i przyznaję, że podglądać będę!!!!!!!!! :*

Beatko, witaj u mnie. Cieszę się,ze w końcu znalazłaś trochę czasu, zapracowana mamusiu Znam ten ból nieprzespanych nocy, ale od kilku lat mam więcej spokoju.
U ciebie są dobre plany, to i rabatki piękne stworzysz
Zapraszam w wolnych chwilach. Pozdrawiam
Podwórkowa rehabilitacja 23:47, 04 sty 2015

Do góry
Cieszę się Reniu, że rehabilitacja odnosi skutek. Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku ci życzę. Buziam
Ogród tworzony z pasją 23:40, 04 sty 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
A ja na przekór wszystkim napiszę, że nie mam syna w Twoim wieku! Mam przynajmniej taką nadzieję, bo ponoć niegrzeczny w latach przedszkolnych byłem.... Ale to pewnie o inną kategorię chodziło

Ha, ha Zebym przeczytała wcześniej, to bym w SWOIM wątku nie pisała, ze mam syna w podobnym wieku. A ja na dodatek napisałam, że mam i to Karola, hi,hi

Karolu, witam Cię serdecznie. Ładnie sobie radzisz w ogrodzie. Pozdrów też tatę, który tobie pomaga, niech też się cieszy, że go chwalą.
Ładny ogródek, ale kilka zmian przed tobą. Jak tego nie wiesz, to się wkrótce dowiesz. Zapragniesz mieć inaczej, a inspiracji tu znajdziesz wiele.
Udanej walki z opuchlakami ci życzę. Też miewam je, albo larwy chrząszcza majowego. Podobne szkody robią
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 23:34, 04 sty 2015

Do góry
Świerk daj gdzieś na trawnik, jak Danusia radziła Może z boku domu, to przechodnie na tyły nie będą tak mocno zaglądać
Ogródek Iwony 23:32, 04 sty 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Spotkanie na pewno było udane - miło Was widzieć
I na zdjęciu wypadłyście bardzo dobrze - choć ja żeby wstawić jakieś swoje na fb albo innego Instagrama potrzebuję z pół godziny by się odpowiednio fotoszopem potraktować Wy nie potrzebujecie!

Sebek, jesteś bardzo miły i patrzysz łaskawym okiem.
W ogóle się cieszę, że zaglądasz. Przy planowaniu rabat twoje opinie będą wkrótce mile widziane
Ogródek Iwony 23:28, 04 sty 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Witaj
Zaglądam do Ciebie pierwszy raz, niestety nie zdołałem przejrzeć wszystkich stron, jednak troszkę zobaczyłem, bardzo ładny ogródek i fajnie się u Ciebie zmienia, pozdrawiam

Witaj Karolu u mnie. W tych wszystkich postach na różne tematy zgubiłam na chwilkę twój, dlatego nie odpowiadam w kolejności. Zanim do mnie wpadłeś, zdążyłam obejrzeć Twój ogródek. Jesteś młodym człowiekiem i zadziwiająca jest twoja pasja. Ale to dobrze. Człowiek kochający otaczającą przyrodę staje się wrażliwszy. Tak trzymaj.Pozdrawiam cieplutko

Ps. Mam syna Karola, ale on woli komputer od ogrodu
Ogródek Iwony 23:26, 04 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Edytko, takie występy najlepiej na żywo wychodzą. Nastrojowo było

Wiem wiem
Ogródek Iwony 23:24, 04 sty 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
weź pod uwagę, że obiektyw w każdej chwili możesz dokupić względem potrzeb

Tak, Aniu. Dlatego długo się zastanawiam nad wyborem. Jest tyle szyfrów dla mnie w opisach, że wczoraj z e-Musiem do 2 w nocy siedzieliśmy i brnęliśmy w rozszyfrowywanie parametrów. Na kilku stronach poświęconych aparatom i fotografii siedzieliśmy Pytałam się też kilka osób na forum o zdanie, co nieco mi doradziły, pewnych spraw nie przeskoczę. Decyzji jeszcze co do wyboru obiektywu kitowego, a taki na początek kupię, nie podjęłam, dalej trawię temat
Ogródek Iwony 23:19, 04 sty 2015

Do góry
eda napisał(a)
Pewnie pięknie nastrojowo było i kolędy kocham je ja to mam łzy w oczach w takich chwilach zazdraszczam i gratuluję nagraj kiedyś taki występ posłuchałabym

Edytko, takie występy najlepiej na żywo wychodzą. Nastrojowo było
Ogródek Iwony 23:17, 04 sty 2015

Do góry
bleebla napisał(a)
Fajne zdjęcie pierwszego w tym roku spotkania ogrodowiskowego
Pozdrawiam i życzę wszystkiego kwitnącego na Nowy Rok

Aga, dziękuję pięknie za życzenia. Miło mi ciebie gościć
Ogródek Iwony 23:14, 04 sty 2015

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Witaj Iwonko, super fotka a Olka przesadza ,że źle wyszła. Pięknie zostawiam pozdrowienia

Beatko, też cię pozdrawiam. Następnym razem pakuj się z Olą w samochód. Niech tylko się wiosna zacznie
Ogródek Iwony 23:12, 04 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, ja bym chciałabym lustrzankę Nikona. Znalazłam ranking aparatów, mam dwa typy. Ale nie aparat jest problemem, ale obiektywy, jakie wybrać: czy jeden 18 - 105, czy może dwa w komplecie, jeden do 55, drugi 55-120. Im więcej czytam,a M mnie męczy tym analizowaniem, porównywaniem aparatów, tym większy mam mętlik. Wiem, że są to obiektywy tzw. kitowe, tańsze, ale na jakiś czas będzie mi to musiało wystarczyć.
Nie chcę pochopnie decydować i intuicja mi mówi, że mam jeszcze poczekać do lutego. M najlepiej sfinalizowałby transakcję jutro.
weź pod uwagę, że obiektyw w każdej chwili możesz dokupić względem potrzeb
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies