Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

zabaewa 23:55, 04 sty 2015

Luki - 1,5 tys. To taki trochę lepszy kitowy. Można od 2 tys. Dostać tamrona lub sigmę w danym zakresie ogniskowych ale trzeba trochę testów poczytać i wybrać za ważne te parametry na których nam najbardzkej zależy. Dobry obiektyw to wydatek kilku tys. Minimum. Chyba, ze kupuje się kultowe szkła na M 42 ale to wyższa szkoła jazdy - pełny manual. Tak dla pasjonatów Ale dobrze radzisz na początek - jeden kit - ja obstawiam 18 - 105. I tak wcześniej czy później Iwonka zapragnie coś lepszego - wtedy już będzie dokładnie wiedzieć czego chce
Iwk4 23:59, 04 sty 2015

isia33 napisał(a)
Dokładnie tak Ale byłam kiedyś świadkiem pewnej wymiany zdań. która dowodzi, że świadomość ogrodnicza a może poczucie estetyki nie do wszystkich dotarło. PO pzeciwnej stronie ulicy moje 3 sąsiadki zainspirowały się ogrodowiskowymi pomysłami po tym, jak zobaczyły moje (dzięki Danusi) pomysły i założyły podobne ogrody. Z kulkami, hortkami, trawami i innymi roślinami z listy Danusi. Po mojej stronie, obok nas, powstał ogród założony przez projektanta. Tzw. niewymagający, z tujami wokół i kilkoma roślinami wokół kostki. Nic wielkiego, owszem uporządkowane i według pewnego schematu. Ale takie trochę jak pod każdą galerią czy McD. Spacerowałam kiedyś i usłyszałam rozmowę rowerzystów o tym nowym ogrodzie, jaki cudowny. Ok, mojego nie widać, mam wysokie ogrodzenie, ale ogrody sąsiadek aż kipią życiem, kolorem, pomysłem. Są naprawdę ładne i też inne niż przeciętne ogrody w naszej miejscowości. I trochę zrobiło mi się przykro. ot, naszła mnie taka refleksja. POzdrawiam.

Iwonko, z tego wynika, że są gusta i guściki A podobno o gustach się nie dyskutuje.
Wcale nie muszę daleko szukać. Mojemu M często się podoba zupełnie inny styl, niż mi. Bardzo trudny jest wtedy kompromis
Iwk4 00:21, 05 sty 2015

zabaewa napisał(a)
Luki - 1,5 tys. To taki trochę lepszy kitowy. Można od 2 tys. Dostać tamrona lub sigmę w danym zakresie ogniskowych ale trzeba trochę testów poczytać i wybrać za ważne te parametry na których nam najbardzkej zależy. Dobry obiektyw to wydatek kilku tys. Minimum. Chyba, ze kupuje się kultowe szkła na M 42 ale to wyższa szkoła jazdy - pełny manual. Tak dla pasjonatów Ale dobrze radzisz na początek - jeden kit - ja obstawiam 18 - 105. I tak wcześniej czy później Iwonka zapragnie coś lepszego - wtedy już będzie dokładnie wiedzieć czego chce

Dzięki Ewuś, czyli utwierdziłaś mnie, że 18-105 będzie ok.
Takie wyposażenie ma Nikon D 5100 albo D5200,
obiektyw może Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED

Rozważałam jeszcze Nikon D3200, ale ma słabsze parametry

edit: no tak, aparat śni mi się po nocach czas: 2.38
hortensje zresztą też
Iwk4 00:25, 05 sty 2015

Luki napisał(a)
Iwonko temat aparatu przerabiałem w zeszłym roku, ale zakup lustrzanki planowałem już kilka lat wcześniej, ale tak jakoś się odwlekało, ważniejsze zakupy było trzeba poczynić no i odkładanie też trwało. Ja się zastanawiałem nad modelem kilka miesięcy, ale już tak mam, że jak kupuje za swoje to muszę być w 200% pewny wyboru
Mogę doradzić jedno. Na początek kupić lepszy korpus z podstawowym tzw kitowym obiektywem. Tak na prawdę za dobry obiektyw trzeba zapłacić co najmniej 1,5tyś, a kupowanie w zestawie dwóch np słabych obiektywów różniących się w zasadzie tylko ogniskową nie ma dla mnie sensu.
Na początek podstawowy obiektyw wystarcza, aby nauczyć się podstaw fotografii bo kupowanie lustrzanki do cykania fotek na automacie jak dla mnie mija się z celem, chociaż i tak zdjęcia są lepsze jakościowo od tych wykonanych np zwykłym kompaktem .
Jeżeli chcesz później dokupić lepszej jakości obiektyw musisz też wiedzieć do czego Ci będzie potrzebny bo tu też jest problem, którego sam jeszcze do końca nie opanowałem

Łukasz, dziękuję za wypowiedź. To trudny temat i trudny wybór, bo wyrzucić w błoto tyle pieniędzy byłoby nie na miejscu.
Iwk4 00:31, 05 sty 2015

Marzena2007 napisał(a)
Miło Iwonko zobaczyc twarzyczkę z bliska, fajnie się pisze z osobą znaną z "widzenia"

MiraR 00:40, 05 sty 2015

Fajnie Cię zobaczyć
Wszystkiego dobrego na Nowy Rok
Widzę,że u Ciebie gorący temat z aparatem fotograficznym i znów można się sporo dowiedzieć
MiraR 00:42, 05 sty 2015

Madżence już odpisałam pw w sprawie kropelek.Dziękuję Iwonko,że mogłam u Ciebie ten temat poruszyć,koleżanka przeszczęśliwa bo już mała Zosieńka spokojniejsza
Mirka 07:20, 05 sty 2015

Fajoskie z was kobitki pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku
baraga1904 08:17, 05 sty 2015

Iwk4 napisał(a)

Dzięki Ewuś, czyli utwierdziłaś mnie, że 18-105 będzie ok.
Takie wyposażenie ma Nikon D 5100 albo D5200,
obiektyw może Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED

Rozważałam jeszcze Nikon D3200, ale ma słabsze parametry

edit: no tak, aparat śni mi się po nocach czas: 2.38
hortensje zresztą też

...od roku jestem posiadaczką N 5200 i jestem, jak na początkująca osobę w tej sztuce, bardzo zadowolona...teraz zastanawiam się nad nowym obiektywem i mam nadzieje ze w tym roku uda mi się kupić...tylko właśnie problem który, czyli o jakich parametrach wybór korpusu był łatwiejszy
lojalna_ 08:36, 05 sty 2015

Szalenstwo Iwonko u Ciebie ale przebrnęłam fotka ze spotkania super my zawsze niezadowolone z siebie norma przemiłe dziewczyny jestescie

Iwonko mysle, ze nigdy nie bedzie tak ze przy wyborze aparatu wyrzucisz pieniadze w błoto jak napisałas. Kazdy wybór jest dobry, to sa naprawde dla nas poczatkujacych swietne sprzety. Co do obiektywu odpowiedz na podstawowe pytanie z jakiej odleglosci bedziesz najczesciej robiła zdjecia i jak kadrowane i wtedy Dobry sprzedawca pomoze w tym ostatnim wyborze powodzenia w zakupie