Iwonko temat aparatu przerabiałem w zeszłym roku, ale zakup lustrzanki planowałem już kilka lat wcześniej, ale tak jakoś się odwlekało, ważniejsze zakupy było trzeba poczynić no i odkładanie też trwało. Ja się zastanawiałem nad modelem kilka miesięcy, ale już tak mam, że jak kupuje za swoje to muszę być w 200% pewny wyboru

Mogę doradzić jedno. Na początek kupić lepszy korpus z podstawowym tzw kitowym obiektywem. Tak na prawdę za dobry obiektyw trzeba zapłacić co najmniej 1,5tyś, a kupowanie w zestawie dwóch np słabych obiektywów różniących się w zasadzie tylko ogniskową nie ma dla mnie sensu.
Na początek podstawowy obiektyw wystarcza, aby nauczyć się podstaw fotografii bo kupowanie lustrzanki do cykania fotek na automacie jak dla mnie mija się z celem, chociaż i tak zdjęcia są lepsze jakościowo od tych wykonanych np zwykłym kompaktem .
Jeżeli chcesz później dokupić lepszej jakości obiektyw musisz też wiedzieć do czego Ci będzie potrzebny bo tu też jest problem, którego sam jeszcze do końca nie opanowałem