Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:21, 23 maj 2019

Do góry
Kawa napisał(a)

z perovskią się nie polubiłam chociaż jest cudna
dwa razy próbowałam nic z tego nie wyszło..

Swoją przeniosłam, bo na normalnych rabatach nie chciała rosnąć. Na obecnym stanowisku ma to, co lubi najbardziej- bardzo słonecznie i sucho.

Rozmyślam jeszcze na wsadzeniu jej na tę rabatę. Wystawa południowa, a pod okapem bardzo sucho. Nic tam nie chce rosnąć.

Ptasi gaj 19:14, 23 maj 2019

Do góry
CD

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:11, 23 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

A co to jest to coś? Zestawienie kolorów obłędne

Perowskia do wrzosów? Ona zasadolubna przecież

To stokrotki z wiaderek na tle krzewuszek Purpurea nana.

W drugą stronę jest spokojniej.

Krzewuszki dają teraz po oczach tak jak zgrupowane Lovely Fairy w lipcu. Widać je z daleka.

A Perovskja wśród wrzosów była eksperymentem. Bardzo udanym.
Podmiejski ogródek 19:08, 23 maj 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Aaa, czekaj, muszę przetrawić bo to nowa koncepcja.
Czemu myślisz, że tak by było lepiej?

Mnie denerwowałaby ta dziura (czerwone kółko). Pnie musiałyby być na tyle wysokie, żeby nie zostały zasłonięte przez wyższe byliny...
(Edit, nie dokończyłam myśli) ... a po paru latach rośliny zewnętrze, na brzegach urosną i powstanie "dziura" przy pniach.

Widzę to bardziej tak (za parę lat - rośliny już większe narysowałam), taki optyczny trójkąt z zabudowanym dołem, fundamentem trzymającym górę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:05, 23 maj 2019

Do góry
Zana napisał(a)

A tamaryszek wygląda zjawiskowo. Taki różowy, przyjazny duch.

Mary Rose nie jest zachwycona. Uwiesił się na niej.

Pora ciachnąć serduszkę, bo gdzieś w jej czeluściach ukryła się jarzmianka.

Niedługo udam się do Ciebie na korepetycje z planowania cienistych rabat. U mnie na takowych wciąż pozostałości pierwotnych nasadzeń.

Deszczowa aura podoba się tawułkom.

Ogród do odnowy 19:02, 23 maj 2019

Do góry
hosty Fragrance Bouqucet coraz większa pomimo suchego stanowiska (nawet w te deszcze)

powoli czymś podsadzam

języczki dzięki pułapce na ślimaki na razie w zadowalającym stanie

kolkwicja nigdy do tej pory nie miała tylu pąków, czekam

Ptasi gaj 19:01, 23 maj 2019

Do góry
Od dłuższego czasu pada. Przyjechałam na wieś i oczy przycieranie trawa rośnie jak na drożdżach. Miałam kosic, ale się rozpadało. Nie jest źle, ale nie da rady nic robić. Trzeba czekać do jutra.

Za drzwiami do ogrodu... 19:01, 23 maj 2019

Do góry
dominka napisał(a)
Aniu pięknie majowo u Ciebie.

Ścięłam niebieskie trawy wg Twojej sugestii i są piękne jak nowe

To się cieszęMoje trawki też odbiły,ale kilka już muszę podzielić i odmłodzić.
Moja glebo terapia 18:57, 23 maj 2019

Do góry
Dzisiaj od rana a w sumie to od wczorajszego wieczora leje i leje końca nie widać. Niby nie ulewa ale cały czas rzęsisty deszcz i ani na moment nie przestaje.Tylko słychać ja straż co chwile jedzie na sygnale i na pewno nie do pożaru

W domu to się o ogród nie martwię bo piach to w miarę szybko obeschnie jak tylko przestanie padać.
Gorzej na wsi tam glina, woda stoi na rabatach teren nie równy, przy gwałtowniejszych opadach wszystko z drogi i z lasu wlewa się na moją działkę
Mam tylko nadzieję, że prognozy się sprawdzą i na weekend się w końcu wypogodzi.

Moja bylinówka po lekkim liftingu dzisiaj cała w wodzie

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 18:51, 23 maj 2019

Do góry
Podobnie jak wszyscy trafiłam na Ogrodowisko szukając porad i inspiracji do swojego ogrodu. Było to pod koniec 2018 roku. Oczywiście zachwyciłam się projektami, Ogrodem Angielskim i pasją w działaniu Pani Danusi. W pierwszym odruchu zapragnęłam projektu. Wcześniej planowałam poradzić sobie sama z zagospodarowaniem niedużej leśnej działki, która razem z domem kupiliśmy dwa lata temu. W swoim życiu stworzyłam dwa ogrody, jeden na dachu, który był fajny, ale brakowało mi przestrzeni Kolejny ogród w poprzednim domu zakładałam od podstaw. Lubiłam go i był podziwiany, ale zrobiłam to intuicyjnie i było mi łatwiej ponieważ zaczęłam od pustej działki, poza tym był tam żyzna bezproblemowa gleba.

Moja ulubiona magnolia z poprzedniego ogrodu

...uDany ogród 18:39, 23 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)

w trakcie tak, moja owieczka

Jaki szczęsliwy, że na chwilę pańcia odpuściła

Czym tniesz, maszynką?

Niesamowity ten nocny potwór
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 18:39, 23 maj 2019

Do góry
Jola_M napisał(a)
bratki od dwóch miesięcy w niesłabnącej formie
doniczki stoją u nas przy wejściu, a córa za każdym razem jak wracamy do domu mówi, że te kwiatki mają takie grozne miny

No bo mają .
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 18:37, 23 maj 2019

Do góry
Mam do Was jeszcze prośbę o poradę. Na rabacie przechowalni mam 5 azalii, kupiłam je jako pierwsze rośliny, ale nie przepadam za to moja Mama bardzo je lubi, dlatego szkoda mi się ich pozbywać. Chciałabym zrobić z nich kompozycję na taras do dwóch donic, taras strona wschodnia przy pokoju gościnnym - jest to najczęściej miejsce, gdzie odpoczywają właśnie moi rodzice. Pytanie - jak i z czym komponować azalie? czy może posadzić same?

Mam dwie takie - różowe kwiaty,pokrój raczej wzniesiony, wysokie ok. 0,5m

i trzy takie chyba marushki? różowo/czerwone, niziutkie, takie trochę płożące

i pewnie teraz jak kwitną to nie ruszać z ziemi? tylko jak przekwitną?
Pomożecie mi coś wymyślić?
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 18:32, 23 maj 2019

Do góry
Chciałam się przywitać z Wami i przedstawić:
Casa Verde oznacza Zielony Dom..od lat jestem miłośniczką ogrodów, to moja pasja i wytchnienie. Lubię zielony kolor, ciszę, śpiew ptaków i zapach lasu. Lubię relaksujący kontakt z ziemią.. mam też bliskie sercu związki z Hiszpanią, stąd ta nazwa wątku…

...uDany ogród 18:29, 23 maj 2019

Do góry
Moje pierwsze bylinówki już mnie zadowalają, nie można palca wcisnąć

z tyłu za stawem w zeszłym roku było pusto i było wszędzie widać ziemię
teraz jest tak i jeszcze rozrastają sie hostowiska
Wreszcie nie będzie tylu chwastów

kocham busz!!
Ogród w dolinie 18:27, 23 maj 2019

Do góry
Grujecznika mnie zachwyca, najpierw był bordowy, potem miedziany a teraz zielenieje, w promieniach zachodzącego słońca wygląda pięknie.
Teraz wersja prawie zielona...

Buk rohanii ma piękny kolor czerwony.

...uDany ogród 18:24, 23 maj 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
W ogrodzie wczoraj znalazłam ogromną ćmę Nastrosz

Już myślałam, że bukszpanową .
...uDany ogród 18:24, 23 maj 2019

Do góry
No i ogród

Ogród w dolinie 18:24, 23 maj 2019

Do góry
W końcu mogłam przejść się po naszym przyszłym ogrodzie, mąż miał nareszcie wolne. Myślałam, że chwasty nas zjedzą...
Choiny rosną, pod nimi rozpanoszyły się takie chwasty, które mają zamiast korzenia bulwę i przy próbie wyrwania bulwa zostaje w ziemi. Ktoś ma pomysł jak się ich pozbyć?

Przywrotniki przed tarasem to jakieś potwory, zjadły szałwię, hortensję i cisa, w przyszłym roku je przesadzę i podzielę.

Moja ulubiona rabata mnie wkurza z powodu wierzby, zacienia kocimiętkę, jest już ogromna, najchętniej bym się jej pozbyła (wierzby).

Tawulce żyją i ładnie się rozrastają na skarpie, chwasty szaleją na całego... Jeszcze ich nie ogarnęłam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies