Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 19:21, 06 kwi 2019

Do góry
Koniec.
- z gory

- z dolu od strony trawnika

- od furtki

Zasadzono:
- miskant w srodku
- 3 hortensje moonlight
- trawa ozdobna trzcinnik,
- przetacznik veronica,
- bodziszek,
- floksy biale,
- astry niebieskie,
- lilie czerwone,
- rozchodniki,
- zurawka herkules i jakies czerwonolistne
- czysciec welnisty,
- z wiosennych: tulipany i hiacynty.

Podsumowanie:
- bylo warto ale rece -nadgarstki- bola. Zrywanie darni nie jest dla mnie. Z uwagi na brak checi wspolpracy eM rabata brzozowa zostaje zawieszona - moze na jesien.

Działka prawie w Borach Tucholskich 19:21, 06 kwi 2019

Do góry
Kasia byłem i gały wywaliłem, poprzednio furteczkę obejrzałem ale teraz to mistrzostwo

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:21, 06 kwi 2019

Do góry
I ku pamięci trochę szerszych planów.

Ogród z łezką II 19:20, 06 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Kasiu też czekam na wnuka.

Teraz mnie zmartwiłaś...tak się na Grafin Dianę nastawiłam...zadzwonię do szkółki i pogadam...
Jeszcze dzisiaj nie miałam czasu popatrzeć na róże, bo od rana prasowanko, okna, firanki i jeszcze wyjazd do bielskiej szkółki po magnolkę. Jutro przepatrzę ile potrzebuję. Rano, przed deszczem jeszcze, zdążyłam tylko parę zdjęć cyknąć i poszukać Gobasi lilii. Jest

Ogród z łezką II 19:15, 06 kwi 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ładna wiosna u Ciebie a Lavender za taką opinię o niej powinna sie pogniewac i przeprowadzic do mnie.

Nieee...Lavender to właśnie ta pierwsza przez Ciebie ją mam I ładnie rośnie, postępy piękne robi.16 kwiatów zawiązała Druga to była moja fanaberia i echo Twojego namawiania, maluśka jest, zeszłoroczny tyciuś, pewnie w tym roku nie zakwitnie, a kolor m boski...taki bordowo-jeżynowo-czerwony, nie wiem jaki to...na trzecią się nie dałam namówić A była czerwona jak krew, piękna...za to namówiły mnie na następną magnolię...nie mam pytań. Dzisiaj kupiłam 4 magnolię, a drugą Satsfaction, będzie po drugiej stronie tarasu.

Lavender, dzisiejsza

Świdośliwa - Amelanchier 19:06, 06 kwi 2019

Do góry
Już niedługo cała będzie bielutka

Jak feniks z popiołów 19:01, 06 kwi 2019

Do góry
jedni dostają gazetki promocyjne z L-A, LM-a, Casto, a ja dostałam dziś sms-a od mojego dostawcy obornika końskiego (nie żeby sam koń sms-ował - taki zdolny to on nie jest, ale właścicielka to już tak), że jest promocja wiosenna i szósty worek gratis .
Koń by się uśmiał, bo takiej propozycji się nie odmawia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:57, 06 kwi 2019

Do góry
Miało padać- nie padało, ale w ciągu dnia na niebie gromadziły się burzowe chmury, więc oprysku nie zrobiłam.
Podlałam rodki, trzmieliny i żurawki resztkami wrotyczowej gnojówki. W zeszłym sezonie te rośliny upodobały sobie opuchlaki. Z pustym wiadrem udałam się na pobliski nieużytek i narwałam młodych liści mniszka. Zalałam wodą. za kilkanaście dni będę miała dopalacz dla roślin.

W warzywniku pokazały się wysiewy sprzed kilkunastu dni.
szpinak

I wysiewana razem z marchewką rzodkiewka

Z ziemi wyłania się też groszek i bób. Podlałam warzywnik, bo sucho. W studni już też sucho. Zrezygnowałam z kolejnych wysiewów, bo przy tej suszy bardzo długo trzeba będzie czekać na kiełkowanie nasion. Nadwyżki czasowe przeznaczyłam na wydłubywanie mniszków z trawnika.
Mahonia

smagliczka

Kolejne zawilce gajowe- tym razem pod koreanką

W kompostowniku zapełnione dwie komory. Przydałaby się trzecia.

Skąpana w słońcu 18:54, 06 kwi 2019

Do góry
Urszulla napisał(a)
Kupuj róże bo u Ciebie dobrze się czują

Ula, póki co inne rośliny będą miały swój spektakl.

Barwinek, bardzo lubię ich niebieski kolor i to że tak wcześnie kwitnie

Sasanki w pąkach startowych

Skąpana w słońcu 18:43, 06 kwi 2019

Do góry
vita napisał(a)

Hiacynty się spisały, dereń, jak widzę też. Co robisz z owocami?
Ja kiedyś próbowałam je kisić, jak oliwki, ale nic mi z tego nie wyszło.
Wiesz coś na temat kiszenia owoców derenia?

Witaj Wiktorio

Póki co nic nie robiłam z owoców derenia, ponieważ pierwszy raz owocował w tamtym roku. Owoców było bardzo mało. Zaskoczona byłam ich smakiem, dojrzałe były dość słodkie i smaczne. Liczę, że w tym roku będzie ich dużo więcej. Dopiero będę się uczyła wykonywania z nich przetworów.

Hiacynty zaczynają i wyczuwalny jest ich zapach. Póki co jest delikatny

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:43, 06 kwi 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Brawo dla magnolii

Haniu, jeszcze chciałam o superfosfat dopytać - podsypałam już buksy i tak sobie myślę, że polubiłyby go też róże sadzone z gołym korzeniem tej jesieni. Co o tym myślisz?

Zachwyca mnie Twoja wiosna, kwitnący żagwin, szafirki w tej masie... U mnie też już się zrobiła szafirkowa rzeczka, tylko muszę ją jakoś zamaskować na póxniejsze miesiące, bo te listki już potem trochę denerwują

Sądzę, że stymulowanie przyrostu nowych korzonków żadnej roślince nie zaszkodzi. Nawet tak królewskiej jak róże.

Szafirkom spokojnie można przycinać liście, jeśli Cię denerwują. One się mnożą niczym króliki, więc jeśli nawet cebulki poświęcą energię na kolejny wzrost liści, to odbędzie się to bez skutków ubocznych.

Mam jeszcze jedną magnolię. Też ją musiałam przesadzać. Ciekawe, kiedy zakwitnie pierwszy raz. To ten patyk w lewym rogu zdjęcia.

Wiosna codziennie ma dla mnie niespodziankę. Bardzo szczodra jest!

Tulipki miały być fioletowe.

Ciekawe dlaczego cebulki hiacyntów, które tak dorodnie kwitną w doniczkach, wsadzone do gruntu drastycznie zmniejszają kwiatostan?

Tawuła wczesna zaczyna.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:30, 06 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Nawet zajęcze uszy już u ciebie stoją! Co to znaczy EE?? tyle co NN?

EE to tulipan Exotic Emperor.

Jego neutralny kolor dobrze komponuje się z innymi nasadzeniami.

...uDany ogród 18:28, 06 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Danuś już mam warzywnik. Zostało wysypać kliniec i podopieszczać . Emuś się spisał . I specjalistko od kalin - chodź zobacz mój nowy nabytek. Oczywiście szczepiona na pniu, bo dużej nie upchnę .

Kasiu właśnie wracam od Was
Pięknie wyszło i jak szybko!
Gratulacje dla M
Kalinka piękna, będzie Pani zadowolona!
U nas warzywnik jeszcze w sferze marzeń, ale plan już jest . Teraz tylko zrealizować

Skąpana w słońcu 18:21, 06 kwi 2019

Do góry
Mirusiu, Łucjo, Bożenko, w tym roku kupiłam nowy ekologiczny, biologiczny preparat o nazwie Astvit i nie bardzo wiem, czy do zakwaszania ziemi mogę użyć siarki. Muszę doczytać.

Świdośliwa tuż, tuż

Po raz pierwszy zakwitnie wiąż Camperdownii

Ogrodowe dylematy, czyli jak stworzyć mały ogródek 17:50, 06 kwi 2019

Do góry
Zuzka25 napisał(a)

Już masz takie kwitnące tulipany?? Woow! Piękne są
Wizytówka - moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 17:44, 06 kwi 2019

Do góry
W dębowym lesie wiosna spaceruje zagląda do ogródków pięknem kolorów obdarowuje.

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 17:37, 06 kwi 2019

Do góry
Wiosna

Piwonie

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 17:32, 06 kwi 2019

Do góry
Bogdziu w większości rejonów susza ja chyba nie pamiętam kwietnia tak suchego hm .
Powiedz proszę czy te rodki mają szansę przetrwać z miesiąc w donicach?
Dzisiaj dostały kwaśny polski; ) torf i nawóz
Działka prawie w Borach Tucholskich 17:32, 06 kwi 2019

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Kasia to optymistyczne że starość czasami bywa zaletą

paprocie w porannym słoneczku

języcznik

zanokcica

paprotka pospolita w wersji odlotowej

i się przygotował. Piątka z plusem Zbysiu . Chodź zobacz jaki warzywniczek mężuś mi zrobił. Teraz mus Go na rybki puścić, żeby się nie zniechęcał .
Moja bajka 17:25, 06 kwi 2019

Do góry

te ślicznoty zaraz zakwitną

i wreszcie błogosławiony deszcz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies