Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy spektakl trwa ...

Ogrodowy spektakl trwa ...

Mala_Mi 09:33, 06 maj 2019

Jestem po spacerku..... pięknie jak zawsze i klimatycznie.. ale na opisy i ochy i achy za mało czasu.. pora wracać do pracy
mirkaka 12:14, 06 maj 2019

Fajnie się czyta Twoje opowieści i jednocześnie spaceruje po ogrodzie, pięknym
Jak sobie radzisz z chwastami w kostce? ja pielę ręcznie, na razie, jak nie dam już rady to niestety randap
Donice z bratkami podziwiam, u mnie donic jak najmniej, nie lubię pilnować i ciągle podlewać, zawsze przesuszę Najwyżej rojniki będę sadzić
Ja w zeszłym roku wsadziłam do donicy runiankę, przezimowała i cieszy, jest niekłopotliwa, ale dąbrówka też dobry pomysł, mam też w donicy tojeść rozesłaną, tę żółtą, trochę ją przypala ale w cieniu wyglądałaby świetnie, u mnie na patelni.
Urszulla 14:36, 06 maj 2019

mira napisał(a)

tak pisałam 3 maja - znaczy takie plany miałam

rynek
.....
obiad zjeść
.....
dowlec się do wanny

.......

biegałam co chwilkę po coś i zeszło kilka godzin

ogród majowy cudowny,
lubię tą dziubanine ogrodową tylko czasem irytuje mnie,że za szybko to wszystko przemija....

Oczywiście lubię Twoje wynurzenia na temat prac ogrodowych i poczytałam wszystkie też preferuję listę prac i zauważam że często jakoś dziwnie się ją realizuje ale tym razem rozbawiłaś mnie tym bieganiem po coś i stwierdzeniem że zeszło kilka godzin
Bombowe to i jakże prawdziwe mi zwykle tak mijają 3 godz po czym padam ze zmęczenia, mam jakiś taki limit ogrodowy...wtedy pora na dożywianie organizmu a potem myślę dalej i często robię dalej

Bratki cudowne, mamy chłodno to się nimi nacieszymy gorzej z wysiewami, wstrzymuję się chyba do przyszłej soboty.
Urszulla 15:05, 06 maj 2019

mira napisał(a)
nie skończyłam spaceru to dalej
moja rabata bylinowa - wreszcie dojrzałam do nie i wiem czego chcę - wcale nie musi być na wiosnę - ma być na poźne lato i jesień i tak ją pomodeluję

nabiera masy, a ja jeszcze muszę doplewić i to już będzie na tyle plewienia na tej rabacie w tym sezonie - no może jeszcze jesienią
kancików jeszcze nie mam - jakoś nie lubię takich kancików świeżych ale muszę zrobić bo potem się już nie da

pozdrawiam serdecznie

Dla mnie lato i jesień to hortensje z bylinami i trawami. A Ty tu co masz upakowane ?
mira 21:24, 06 maj 2019

Mala_Mi napisał(a)
Jestem po spacerku..... pięknie jak zawsze i klimatycznie.. ale na opisy i ochy i achy za mało czasu.. pora wracać do pracy

dzięki za miłe słowo -zmieniam, wycinam i czekam jak mi nowe urośnie - nie poznałabyś mojego ogrodu

mira 21:39, 06 maj 2019

mirkaka napisał(a)
Fajnie się czyta Twoje opowieści i jednocześnie spaceruje po ogrodzie, pięknym
Jak sobie radzisz z chwastami w kostce? ja pielę ręcznie, na razie, jak nie dam już rady to niestety randap
Donice z bratkami podziwiam, u mnie donic jak najmniej, nie lubię pilnować i ciągle podlewać, zawsze przesuszę Najwyżej rojniki będę sadzić
Ja w zeszłym roku wsadziłam do donicy runiankę, przezimowała i cieszy, jest niekłopotliwa, ale dąbrówka też dobry pomysł, mam też w donicy tojeść rozesłaną, tę żółtą, trochę ją przypala ale w cieniu wyglądałaby świetnie, u mnie na patelni.

Mirko bardzo dziękuję - dobrze wiedzieć, że ktoś czyta to wtedy przywołuje mnie do porządku żeby lepiej się starać

Chwasty w kostce ?
ja randap nie w żadnym przypadku i tak odrosną. Ograniczam chemię, wystarczy ,że zrobiłam oprysk miedzianem, psikłam róże to jak dla mnie za dużo.
Ja nie mam perfekcyjnie wypieszczonego ogrodu - chwasty w kostce wyrywam - jak się wyrwie to ok jak uriwe to trudno - nożykiem idzie dobrze, a jak nie mam kiedy tego zrobić to się tam nie patrzę - no nie ogarnę wszystkiego na raz
teraz taki czas że wszystko trzeba na raz robić

tojeść to dobry pomysł na donice
ja mam w malinach matecznik jasnoty

- chyba będzie dobra do moich szałwii które muszę posadzić do doniczek żeby czekały aż bratki zwolnią miejsce

bo jak na razie to mają się doskonale i będą jeszcze bardzo długo

mira 21:42, 06 maj 2019

Urszulla napisał(a)

Oczywiście lubię Twoje wynurzenia na temat prac ogrodowych i poczytałam wszystkie też preferuję listę prac i zauważam że często jakoś dziwnie się ją realizuje ale tym razem rozbawiłaś mnie tym bieganiem po coś i stwierdzeniem że zeszło kilka godzin
Bombowe to i jakże prawdziwe mi zwykle tak mijają 3 godz po czym padam ze zmęczenia, mam jakiś taki limit ogrodowy...wtedy pora na dożywianie organizmu a potem myślę dalej i często robię dalej

Bratki cudowne, mamy chłodno to się nimi nacieszymy gorzej z wysiewami, wstrzymuję się chyba do przyszłej soboty.

Ula jak dobrze że mnie rozumiesz.

Cieszymy się bratkami i tulipanami - w ub roku się gotowały a teraz wolno sobie przekwitają - jeszcze jedne mam w pąkach

co wysiewasz?

mira 21:48, 06 maj 2019

Urszulla napisał(a)

Dla mnie lato i jesień to hortensje z bylinami i trawami. A Ty tu co masz upakowane ?

No właśnie ja nie bardzo ten zestaw adoruję, wolę inne i dlatego tam jest choć co
róża Artemis, dzielżany, pysznogłówki,przetacznikowce,krwiściągi, lilie, nepeta nuda, floksy,mikołajki,liliowce,szałwię,astry /sporo/, bodziszki, chryzantemy, rdest a nawet czyśca, z wysiewu moje ulubione kłosowce, przegorzan i pewnie choć co jeszcze
mira 21:51, 06 maj 2019

Dzisiaj miałam dzień siewu i pikowania a raczej pikowania

co popikuję to kolejne się szykuje a nie wysadzam jeszcze więc rośnie w siłę moje gospodarstwo

piękne lwie paszcze - wysadzę po 15 maja

dalie z siewu z mieszanki pomponowej - w ub roku bardzo fajne wyszły
mira 21:55, 06 maj 2019

dzisiaj postanowiłam wreszcie popikować moje martagony
wysiałam kilka lat temu no i sobie rosły pod porzeczką a dzisiaj była operacja

jak zakwitną kiedyś to dopiero będę dumna i na pewno się pochwalę
na razie zrobiłam dla nich specjalnie ziemię ze skorupkami jajek i będę podlewać czymś co kupiłam do lawendy

tak czy siak - miałam radochę