Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:35, 29 kwi 2019

Do góry
Haniu, ależ u Ciebie różnorodność, tulipany piękne i kalina.
Ukojenie 18:30, 29 kwi 2019

Do góry
Kalina juz prawie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 17:51, 29 kwi 2019

Do góry
Potem opowiadanie o kompozycji - sosna, trzmieliny, kalina, cis

Następnie warzywnik i moja ewidencja roślin

Układnie warstw

Tyle nagrań z 15 i 26 maja (po ciuchach widać że były 2 )
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:49, 29 kwi 2019

Do góry
Haniu ale jak to pąki na piwoniach????
moje dopiero niedawno z ziemi wyszły!
niesamowita różnica między twoim ogrodem a moim ogródkiem!

pięknie kwitnie ta kalina
u mnie non stop lało przez weekend i dziś rano
Przerwa na kawę... 12:05, 29 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

To i tak nic - jak fociłam np.: epimedium, to całkiem się musiałam położyć na ziemi

Ja też likwiduję krótko kwitnące kwiaty. Dlatego wyrzuciłam np.: pięknie kwitnącą piwonię, a zabrałam od Ciebie rdesta. I kupiłam dwie sztuki bodziszka rozanne, mimo że był droższy niż ta wielka kalina, którą też wzięłam

W każdym razie, dopiero teraz, analizując swoje zdjęcia, widzę, że sadzisz co prawda po jednej sztuce, ale zachowujesz symetrię. Tutaj to widać:

Ja muszę sobie jeszcze namnożyć kwiatków, żeby móc powtarzać je w kilku miejscach. Tych bodziszków przykładowo mam teraz trzy sztuki (one nie rozrastają się tak łatwo jak inne) i rosną w kupie.

W każdym razie, pociesza mnie to piszesz, że trzeba wielu lat i prób, żeby dojść do zadowalającego efektu. Trochę mniej dupowato się czuję
no symetryczna jestem mimo iż rośliny inne. Ale wynika to też z innego faktu. Rabaty są małe i wąskie w sumie. Jakbym plamami sadziła po 3-5 sadzonek obok siebie to jak roślina przekwitnie to w tym miejscu będzie łysa plama. To jest dobre ale na dużo większe rabaty. Wtedy efekt odpowiedni jest. Ja muszę oszukać przestrzeń i perspektywę. Sadzę powtórzenia ale rozstrzeliwując rośliny po całej rabacie. Jak kwitną to po całości. Jest to kombinacja inna ale na razie przynosi efekt wizualny.
Przerwa na kawę... 11:38, 29 kwi 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
Asiu, to do tego ujęcia tak do parteru schodziłaś

Ty jak byłaś to trawy nie było. Też inny ogród przez to był. U mnie na rabatach jest warstwowo sadzone jedne przekwitną to następne je rośliny przykrywają lub się rozwijają i efekt robią. Niestety jest to też oparte na eliminacji krótko kwitnących odmian albo tych, co się gorzej u mnie czują. Pamiętasz twój link z rabatką atrakcyjną przez cały rok? Do tego dążę. Na razie udało mi się opanować wiosnę i lato. Teraz jeszcze nad jesienią muszę popracować bo tu widoki kuleją. To co jest teraz to efekt 3 lat czytania, obserwowania, pracy i jeszcze dodatkowego roku wcześniejszego podglądania. Niedoróbki są ale dla mnie bardziej widoczne bo znam rabaty na pamięć o różnych porach roku. Ten ogród jeszcze z 2 lata potrzebuje na takie dopracowanie detali. A to jest tylko 623 metry. Jest pracochłonny. Większe ogrody inaczej się obsadza bo czasu by nie starczyło na ogród i na życie.

To i tak nic - jak fociłam np.: epimedium, to całkiem się musiałam położyć na ziemi

Ja też likwiduję krótko kwitnące kwiaty. Dlatego wyrzuciłam np.: pięknie kwitnącą piwonię, a zabrałam od Ciebie rdesta. I kupiłam dwie sztuki bodziszka rozanne, mimo że był droższy niż ta wielka kalina, którą też wzięłam

W każdym razie, dopiero teraz, analizując swoje zdjęcia, widzę, że sadzisz co prawda po jednej sztuce, ale zachowujesz symetrię. Tutaj to widać:

Ja muszę sobie jeszcze namnożyć kwiatków, żeby móc powtarzać je w kilku miejscach. Tych bodziszków przykładowo mam teraz trzy sztuki (one nie rozrastają się tak łatwo jak inne) i rosną w kupie.

W każdym razie, pociesza mnie to piszesz, że trzeba wielu lat i prób, żeby dojść do zadowalającego efektu. Trochę mniej dupowato się czuję
Podmiejski ogródek 09:13, 29 kwi 2019

Do góry
Dla pamięci:
lista zakupów, niestety bez zdjęć:

kalina bodnanteńska Charles Lamont
miodunka majeste (Ewa - Twoja wina!)
lewizja, która ma śmieszny różowo-pomarańczowy kolor, ale już doczytałam, że wcale nie jest łatwa w uprawie, więc się do niej nie przywiązuję.
mukgenia - hybryda mukdenii i bergenii; zobaczymy czy się sprawdzi,
turzyca włosowa kupferflamme - Iwonka połowę wycieczki namówiła na jej zakup, przekonując że zimuje
azalia merushka - przeceniona była i przekonałam się, że do różowych azali powinna pasować
plus po kilka sztuk języcznika i epimedium, które już wcześniej miałam

Do tego sadzonki od dziewczyn:
Iwonko dziękuję za tą kilimandżaro - naprawdę nie spodziewałam się, że ona taka duża będzie
Aniu - Lady U już rośnie, ale w takim ciasnym miejscu, że pewnie zaraz będę przesadzać
Dwa ogrody 17:38, 28 kwi 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Izo, moje pelargonie już od tygodnia co najmniej na dworze, po wcześniejszym hartowaniu. Udało mi się przezimować kilka z nich i ukorzenić z nowych przyrostów wiosennych drugie tyle. Prawie skończyły mi się donice dla nich. Teraz już tylko jakieś oryginały mogę kupić
Budynek gospodarczy rozwiązał mi na już wiele problemów z przechowywaniem, niemniej środek jeszcze do wykończenia. Judaszowiec wart grzechu, przekwitła prawie magnolia, to on zaczął. Kwitną też jabłonki ozdobne

kalina

i obiela

Obiela piekna
Ja kupiłam pilkowaną, pionowe chude drzewko
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 17:36, 28 kwi 2019

Do góry
Danusiu, chciałabym zapytać Cię o nazwę kaliny u mnie na str 132, czwarte zdjęcie. Nie wiem jaka to odmiana, może kalina wonna? ładnie pachnie. Jeśli masz chwilę to zajrzyj, będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.
Ogród Basi 17:31, 28 kwi 2019

Do góry
anpi napisał(a)
Nowe donice widzę już obsadziłaś Ja w swoich już będę zmieniać nasadzenia,bo tulipany w nich zacynają pezekwitać.
Działacie twórczo upiększając ogród,ścianka z lustrzanym okienkiem zapowiada się ciekawie Ładna ta kalina,ostatnio widziałam kalnę Anne Rusell w markecie za 30,-,nieduża a cała w kwiatach, piękna.Poszukam w szkółce ,może będzie tańsza? A twoja to może Eskimo?
Czy na przedpłociu posadziłaś clematisy ,czy jakieś pnącza,czy już wcześniej były?

Aniu, nie wiem jaka to jest ta moja kalina. Szczerze mówiąc to chętnie bym się dowiedziała, może ktoś z zaglądających do mnie wie jaka to odmiana?
A przy ulicy to są posadzone powojniki. Niektóre już będą 2 rok a białe to jesienią ubiegłego roku były posadzone. Tak więc róznej obfitości mogę się po nich spodziewać. Prawie wszystkie powojniki to Viticella czyli powojniki włoskie.
Zajrzę do Ciebie Aniu za chwilę.Dawno nie byłam.
Dwa ogrody 16:34, 28 kwi 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
fajnie sie u Ciebie dzieje budynek gospodarczy super
Pelargonie sliczne masz. Mi sie udalo przezimowac dwie i nawet rozmnozyc, zaczynaja juz kwitnac, niedlugo na dwor pojda
tak sie zastanwiam czy ja mam kamasje hmm chyba mialam

Izo, moje pelargonie już od tygodnia co najmniej na dworze, po wcześniejszym hartowaniu. Udało mi się przezimować kilka z nich i ukorzenić z nowych przyrostów wiosennych drugie tyle. Prawie skończyły mi się donice dla nich. Teraz już tylko jakieś oryginały mogę kupić
Budynek gospodarczy rozwiązał mi na już wiele problemów z przechowywaniem, niemniej środek jeszcze do wykończenia. Judaszowiec wart grzechu, przekwitła prawie magnolia, to on zaczął. Kwitną też jabłonki ozdobne

kalina

i obiela
Gliniasto, skarpiasto i wietrznie. 13:57, 28 kwi 2019

Do góry
Moje ci one!!!
Kalina angielska 3 sztuki. Kalisiak znów nie zawiodł

Grujecznik zakupiony okazyjnie u Koniora Czeka na swoją kolejkę
Ogród Basi 13:07, 28 kwi 2019

Do góry
Nowe donice widzę już obsadziłaś Ja w swoich już będę zmieniać nasadzenia,bo tulipany w nich zacynają pezekwitać.
Działacie twórczo upiększając ogród,ścianka z lustrzanym okienkiem zapowiada się ciekawie Ładna ta kalina,ostatnio widziałam kalnę Anne Rusell w markecie za 30,-,nieduża a cała w kwiatach, piękna.Poszukam w szkółce ,może będzie tańsza? A twoja to może Eskimo?
Czy na przedpłociu posadziłaś clematisy ,czy jakieś pnącza,czy już wcześniej były?
Zielony zakątek z Antonówką 09:29, 28 kwi 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Klon rozwija liście, powojnik dostał domek

Leśny zakątek zielenieje i pachnie kalina

No tyle piękności trzymałaś tylko dla siebie.
Ajc, ajć..
Rośliny duże, latek już mają.
Sliczny ten powojnik
Ogród Basi 00:13, 28 kwi 2019

Do góry
Tu kalina, nie jestem pewna, ale chyba wonna. I powojnik, śmiało pnący się w górę.
Czubajkowy Ogród 00:05, 28 kwi 2019

Do góry
Kaliny w tym roku też mają mnóstwo pąków.

Kalina Grandiflorum - pierwszy rok i już pąkami kwiatowymi.

Trochę wody dla ptaszków w poidełkach. No i w drogę...

Mam nadzieję, że w poniedziałek lub wtorek zawitam tam znowu
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:41, 27 kwi 2019

Do góry

kalina eskimo maleństwo, a w pączkach

kwitnie wiosennie łąka

...uDany ogród 20:26, 27 kwi 2019

Do góry
TAR napisał(a)
no tej pink sensation to ci zazdroszcze, reszte mam a co to za kalina u ciebie ta limonkowa?

Aniu polowałam na nią trochę i jest Bardzo się cieszę!
Limonkowa jest póki co Popcorn, za chwilę zbieleje Z takich kulistych japońskich mam jeszcze Newport i Rotundifolium.
Wśród brzóz i dębów 20:19, 27 kwi 2019

Do góry
Leszczyna ma prześliczne liście, ciekawe kiedy zacznie owocować. Fajnie że się przyjęła.
Klony lubią zaciszne miejsca, zwłaszcza młode lubią przemarzać. Może pomyśl o zabezpieczeniu ich przed majowymi przymrozkami.
Pozdrowionka zostawiam.

Moje pachnidło to Kalina Burkwooda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies