Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Kondziowy Ogród :) 22:46, 01 lut 2013

Do góry
Szklarnia aluminiowa, wiec rdza jej nie zje.... wygląd ma fajny..do angielskiego warzywniaka pasuje.... a najlepiej byłoby ja pomacać organoleptycznie... gdzie tym handlują bo nie doczytałam..... i sprawdzić osobiście Ale szklarenka dobra sprawa.... Moja hahra szpeci, ale jest przydatna, nawet meble ogrodowe na zime do niej wstwiłam
Storczyki w Singapurze 13:12, 30 sty 2013

Do góry
Nie skusił mnie więc jeden z największych na świecie butików firmowych Loius Vitton,

Skusiły mnie magiczne konstrukcje drzewopodobne i szklarnia w kształcie muszli:

Pomyślałam: super że dotarłam, jest cudnie, ale nie spodziewałam się, że aż tak niewyobrażalnie...

Najpierw idę nabrzeżem w stronę szklarni. W tym budynku o najnowocześniejszej konstrukcji, bez podpór w środku, odbywają się okazjonalne wystawy ogrodnicze. Ponieważ jest niedziela, nie ma szansy na przedarcie się przez tłum chętnych. Kolejka do wnętrza zawija się i nie ma końca.

W drugiej muszli, jest kawiarnia. Tu z kolei nie mam szans na wejście ze względów ekonomicznych.
Ale nie narzekam, kupuję soczek, spędzam kilka chwil w chłodnym holu i idę na spacer dalej...
Kondziowy Ogród :) 18:24, 29 sty 2013

Do góry
Anabell napisał(a)
Witaj Konradzie!!! jestem z rewizytą , będę wpadała , już wcześniej kibicowałam , ale nie zostawiałam śladu . Podziwiałam Twój zapał do harówy .......
Doczytałam się, że chcesz szklarnię prawdziwą , podaj jaką dużą.
Fajne zakupy , to może być żardinera na małe doniczkowe. Też lubię latać po targach staroci , już nie mam gdzie stawiać w domu.
Taka mi się podoba szklarnia ale nie znam się czy będzie dobra i się sprawdzi
http://allegro.pl/acm-szklarnia-angielska-orion-5m2-24h-u-klienta-gr-i2958987975.html

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:04, 26 sty 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu gdbyś do mnie nie zagladała to bym się zapłakała
A nóżkę na Chopok trenuję Najwyżej na niebieskich sobie pokręcę zawijaski

Wracając do Twojej rabaty, pomyśł ze stozkami i kilkoma kulkami w niej jest świetny. Tak jak Magnoli Irence radzi. Coś zimozielonego, geometrycznego spowoduje, że to będzie prawdziwy rarytas w Twoim ogrodzie. I ja lubię takie rabaty, topiary i misz masz roślinny, kwitnący przez cały rok. Zamiast płotka możesz też sobie jakąś obwódkę machnąć, z bukszpana lub przeczki alpejskiej.

Ten płot mnie doprowadza do szewskiej pasji...... ale niestety z powodu psa.... musi się zostać...... niestety ja też zaliczyłam w ogrodzie wiele wpadek.... jedną z nich jest niezostawienie ścieżki zdrowia dla psa.... teraz muszę chronić rośliny płotem.... I to też jest powód dla którego się zastanawiam czy tej rabaty nie zmienić. Ale wszytko uzależniam od tego gdzie mi się wkomponuje szklarnia..potem warzywniak.... A na rabacie muszę trochę uporzadkować .... część roślin wyrzucę, chodzę i robię listę..... w głowie robię listę...
Witajcie w Wyżełkowie 19:48, 19 sty 2013

Do góry
Ula trudno to pokazać, bo plan warzywnika to takie odręczne zapiski jak pokazywałam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/2054-witajcie-w-wyzelkowie?page=14

zmieniłam tylko kolejność grup warzyw na kwaterach, a mój ogrodowy kalendarz to plik w wordzie, zawiera zdjęcia roślin (żeby pamiętać w którym miejscu w ogrodzie rosną) z opisem ich wymagań a druga część jest podzielona na miesiące i poszczgólne grupy zadań wg. takiego schematu:
Styczeń
• Warzywnik
• Szklarnia
• Sad
• Nawożenie
• Opryski
• Przycinanie
• Inne zabiegi

Każda roślina ma wpisy w odpowiednich zadaniach i odpowiednim czasie. Nie mam dobrej pamięci więc taka pomoc jest mi potrzebna Jak ma czas na prace ogrodowe to otwieram segregator patrzę co jest najważniejsze w danym czasie do zrobienia i jakoś to wszystko ogarniam
Ogród w budowie - nieustającej 12:14, 09 sty 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)
Ula, ja też tak patrzyłam, ale ona tam ma szklarnię o powierzchni 200 metrów kwadratowych, a u mnie zaledwie 24 metry. To wspaniałe, klimatyczne miejsce, marzenie.
Jednak właśnie dorobiła sobie coś mniejszego, małą szklarenkę na przechowanie tych wszystkich roślin, które mogą zimować, bo ta wielka szklarnia w ogóle nie jest ogrzewana, zobacz tutaj, na jej blogu: http://theboggarden.blogspot.com/

zajrzałam do bloga i widzę, że jego autorka gościła ostatnio u Mai
Ogród w budowie - nieustającej 22:14, 08 sty 2013

Do góry
Ula, ja też tak patrzyłam, ale ona tam ma szklarnię o powierzchni 200 metrów kwadratowych, a u mnie zaledwie 24 metry. To wspaniałe, klimatyczne miejsce, marzenie.
Jednak właśnie dorobiła sobie coś mniejszego, małą szklarenkę na przechowanie tych wszystkich roślin, które mogą zimować, bo ta wielka szklarnia w ogóle nie jest ogrzewana, zobacz tutaj, na jej blogu: http://theboggarden.blogspot.com/
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:47, 04 sty 2013

Do góry
A ja w lutym chyba jeszcze spasuję
Stara szklarnia została rozebrana, a nowa dopiero w planach na wiosnę, ale pewności nie ma ...
Wysieje pewnie dopiero w marcu to co ewentualnie będzie mogło z parapetów pójść prosto do gruntu.

Pozdrawiam i nie poganiaj czasu, bo straconego juz nikt nigdy nie odda ..
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:07, 02 sty 2013

Do góry
Aniu,
przyszłam się przywitać Noworcznie i zostawiam małe Conieco Żeby ogród kwitł na całego, a szklarnia znalazła docelowe miejsce
Kubusiowo 22:15, 02 sty 2013

Do góry
Moja szklarnia w tym roku poczeka
Atelier Ogrodowe... 13:01, 31 gru 2012

Do góry
Lukas napisał(a)
A teraz szklarnia dla Danusi

I pomidorki

Szklarnia dla Danusi ale i ja łakomie zerknęłam i westchnęłam z zachwytu.
Piękne kolory są na Twoich zdjęciach. Bardzo nasycone i mgliste jednocześnie.
Atelier Ogrodowe... 22:06, 29 gru 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Szklarnia ładnie prowadzona, dużo odmian pomidorów w niej było i jakie?

Jeżeli o to chodzi to nie mam pojęcia(wstyd się przyznać) bo prowadzi ją mój dziadek. Ja nie mieszam się w warzywa a on w moje inwencje twórcze na rabatach Z tego co pamiętam to chyba są tam 2 odmiany malinowe i jakieś jeszcze ale tak czy inaczej pyszne. Zapytam dziadka może on będzie wiedzieć?
Atelier Ogrodowe... 21:17, 29 gru 2012

Do góry
Szklarnia ładnie prowadzona, dużo odmian pomidorów w niej było i jakie?
Atelier Ogrodowe... 19:11, 29 gru 2012

Do góry
A teraz szklarnia dla Danusi

I pomidorki
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:38, 28 gru 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Pouczająca dyskusja. I mnie się marzy jakaś wiktoriańska szklarnia.

Sebciu, chciałam powiedzieć, że widziałam Twoje zapraszające wejście do domu z wieńcem i światłem. I poczułam się zaproszona.

Ja zimuję jedną białą pelargonię i 3 agawy (ale chyba je wyproszę na kompost - nie znajduję dla nich zastosowania u mnie, za ostre) oraz kilka barbul, które dostałam dla pszczół od znajomego ale nie zdążyłam posadzić, bo ziemia zamarzła.

Taka wiktoriańska szklarnia z różami i stroczykami w środku zimy to jest to
Może nam Ania Asc takie zaprojektuje ?
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:34, 28 gru 2012

Do góry
Pouczająca dyskusja. I mnie się marzy jakaś wiktoriańska szklarnia.

Sebciu, chciałam powiedzieć, że widziałam Twoje zapraszające wejście do domu z wieńcem i światłem. I poczułam się zaproszona.

Ja zimuję jedną białą pelargonię i 3 agawy (ale chyba je wyproszę na kompost - nie znajduję dla nich zastosowania u mnie, za ostre) oraz kilka barbul, które dostałam dla pszczół od znajomego ale nie zdążyłam posadzić, bo ziemia zamarzła.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:46, 06 gru 2012

Do góry

Wiunia, nie rób z butelki nakrycia. Jeśli jest wietrznie, zrób okrywę z białej agrowłókniny, luźno owiąż, potem wokół kopczyk z kory.

Butla będzie działała coś jak szklarnia, może bardzo zaszkodzić.

Danusiu, dzięki, dzięki za radę
Dobranoc!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:01, 06 gru 2012

Do góry
Co do sajgonu, jak się nie zdąży, to się skończy po świętach, mam co prawda ochotę wynieść się w ciepłe kraje ale mój M. nie uznaje takich świąt a mnie pasuje słoneczko i wygrzewanie kości.

Wiunia, nie rób z butelki nakrycia. Jeśli jest wietrznie, zrób okrywę z białej agrowłókniny, luźno owiąż, potem wokół kopczyk z kory.

Butla będzie działała coś jak szklarnia, może bardzo zaszkodzić.
Ogrodnik Mimo Woli cd 13:18, 02 gru 2012

Do góry
I jeden krzak aksamitki..samosiejka w szklarnii.... ma się jeszcze dobrze ...... chociaż nieogrzewana, to jednak szklarnia to szklarnia Średnica aksamitki ponad metr ...
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:54, 19 lis 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)
Aniu już kiedyś pisałam, że nowa planowana lokalizacja szklarni bardzo mi się podoba

pytanie czy to już wersja ostateczna, bo u mnie chyba nie ma czegoś takiego jak wersja ostateczna, nawet jak tak myślę, to po miesiącu zmieniam

pozdrawiam

U mnie nie ma wersji ostatecznej nigdy.. nawet po skończeniu roboty.... .... ja tam lubię zmiany..... i życie dopasowuję do sytuacji, a nie na odwrót... Szklarnia chyba wersja ostateczna, ale bardzo chyba.. być może jak ja będziemy targać to sie skomponuje w inne miejsce, a może ją porzucimy, bo będzie nieporęczna do transportu ???? U mnie nie ma nic na pewno jeżeli idzie o ogród
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies