Basiu, kupiłam go w szanującej się szkółce pod nazwą Jackmanii. Kolor na zdjęciach wstawionych wcześniej jest trochę przekłamany.
Tu bardziej zbliżony do oryginału.
i jeszcze widok z góry na całość -plac budowy od nowa
jak słupków nie będzie ,to też zrobi się lepiej
i jeszcze raz rzut od warzywnika na nową rabate -budy tam nie będzie
dobrze wiedziec ze za 2 lata moje tez takie beda ale ja nie podkrzesuje, bo co i rusz cos mi sie odłamuje i juz maja zupełnie inny pokroj niz pierwotnie strasznie kruche sa. jednego mąż sciał rok temu odsiezarka a ten jak feniks sie odrodził ma teraz jakies 50 cm
zwracałem uwagę na rośliny rosnące w cieniu.
Ta mnie zachwyciła już dawno, w Jarkowie, wiec ją kupiłem. Jaśniejszą i ciemniejszą
Ta kompozycja w garnku tez mi się spodobała. Kupiłem roślinkę.
Czy to róża pomarszczona? Bardzo pachnie. Kompozycja składała się z kilku kolorów
Takie parasolki łatwo zrobić. postaram się
Po zamieszczeniu zdjęć spostrzegłem, że wszystkie pokazane rośliny są na słońce
Pierwsze łubiny zostały przywleczone z pobliskich nieużytków. Rosły ogromne- miały sporo słońca i żyzna glebę. Kiedy krzewy podrosły i zacieniły częściowo ich miejscówkę, to zaniknęły. Te różowe wysiałam. Po przekwitnięciu obcinam wszystkie kłosy poza jednym. Kiedy zaschnie, rzucam ten kłos na ziemię w miarę słonecznym miejscu i lekko mieszam z glebą.
Wychodzi na to, że niezbędne jest słońce i żyzna gleba.
W cieniu można tak zrobić z naparstnicami.
Rabaty ściółkuję zrębkami. Ślimaki chyba ich nie lubią.
Zakwitla w koncu zantedeschia aethiopica. Pierwszy raz Testuje jej miejscowke, w trzech roznych miejscach jednoczesnie, ciagle jej cos nie pasuje. A w okolicy u sasiadow rosnie jak szalona. I moja ulubiona donica.
Laurowiśnio dzięki za podpowiedź co do wszewłogi. Nie wiem, jak długo utrzymam swoje pierwiosnki, może zebrać nasionka? Kostkę dziś ułożyłam Rysko, ach te róże, właśnie zaczynają Ula, ta ciemna pelargonia ma fantastyczny kolor, aparat mi go rozjaśnia.
Aniu dzisiaj wiśniowa uległa całkowitej metamorfozie
teraz jest tak
wiśnie poszły na drugą działkę ,a berberysy na przedpłocie
nic nie kupiłam ,wykorzystuje to co mam
przesadziłam dęba green darf i grujeczniki pendula -tam sa jeszcze róże i pełno kwiatów-ale na efekt trzeba poczekać
bałagan w tle -ogród wiecznie w budowie na razie siatka ściągnięta -jeszcze słupki do wykopania ….