Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 22:33, 01 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)

Christę przesadziłam w słoneczne miejsce z nadzieją, że mszyce w końcu się od niej odczepią, ale jeszcze malutka

Mnie jakoś mszyce omijają w tym roku. Zielone były tylko na jednej róży- ściągnęłam palcami. Czarne siedziały na bobie i te zlikwidowałam opryskiem.
Na bylinach nigdy ich nie miałam.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:37, 01 cze 2019

tulucy napisał(a)
Ufff to i mnie ulżyło, bo tak sobie myślałam, że może się pomyliłam

Lucy, taki znawca kwiecia jak Ty, nie może się mylić. Zupełnie nie pojmuje jak Wy rozróżniacie odmiany szałwii. Ja to jak typowy sprzedawca rozróżniam tylko szałwię białą, różową i niebieską.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 22:42, 01 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

czy to jest wiąz Jaqueline Hiller? Jesli tak to ile ma lat?
Gruszka_na_w... 22:46, 01 cze 2019

wiklasia napisał(a)
Jejciu, jak cudnie!!!!
A łubiny!!!!
Ach!!!!
Moje podżarte przez ślimaki

Co trzeba zrobić by stworzył łubinowi raj?

Pierwsze łubiny zostały przywleczone z pobliskich nieużytków. Rosły ogromne- miały sporo słońca i żyzna glebę. Kiedy krzewy podrosły i zacieniły częściowo ich miejscówkę, to zaniknęły. Te różowe wysiałam. Po przekwitnięciu obcinam wszystkie kłosy poza jednym. Kiedy zaschnie, rzucam ten kłos na ziemię w miarę słonecznym miejscu i lekko mieszam z glebą.
Wychodzi na to, że niezbędne jest słońce i żyzna gleba.

W cieniu można tak zrobić z naparstnicami.

Rabaty ściółkuję zrębkami. Ślimaki chyba ich nie lubią.
wiklasia 22:48, 01 cze 2019

Kurtka, moje posadziłam w żyznej ziemi, ale słońca to tam tak średnio, a jak z wodą? lać mocno?
Gruszka_na_w... 22:49, 01 cze 2019

TAR napisał(a)

czy to jest wiąz Jaqueline Hiller? Jesli tak to ile ma lat?

Tak, to on. Kupowałam go 4 lata temu jako 30 cm sadzonkę. Podkrzesuję go.
Rok temu wyglądał tak.
TAR 22:52, 01 cze 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tak, to on. Kupowałam go 4 lata temu jako 30 cm sadzonkę. Podkrzesuję go.
Rok temu wyglądał tak.

dobrze wiedziec ze za 2 lata moje tez takie beda ale ja nie podkrzesuje, bo co i rusz cos mi sie odłamuje i juz maja zupełnie inny pokroj niz pierwotnie strasznie kruche sa. jednego mąż sciał rok temu odsiezarka a ten jak feniks sie odrodził ma teraz jakies 50 cm
Gruszka_na_w... 22:55, 01 cze 2019

wiklasia napisał(a)
Kurtka, moje posadziłam w żyznej ziemi, ale słońca to tam tak średnio, a jak z wodą? lać mocno?

Wiklasiu, u mnie nie ma nawadniania w ogrodzie. Te wszystkie rabaty muszą sobie poradzić pijąc ewentualną deszczówkę. Woda ze studni używana jest głównie w warzywniku, od czasu do czasu wspomagam nią trawy rosnące przy budynku. Jeśli masz glinę, to ona długo trzyma wilgoć. Łubiny dosyć głęboko się korzenią (korzeń palowy mają). Nie powinny usychać.
Gruszka_na_w... 22:57, 01 cze 2019

TAR napisał(a)

dobrze wiedziec ze za 2 lata moje tez takie beda ale ja nie podkrzesuje, bo co i rusz cos mi sie odłamuje i juz maja zupełnie inny pokroj niz pierwotnie strasznie kruche sa. jednego mąż sciał rok temu odsiezarka a ten jak feniks sie odrodził ma teraz jakies 50 cm

Mnie się odłamał kawałek podczas sadzenia. Wsadziłam do ziemi i świetnie się ukorzenił. Dałam sąsiadce.
tulucy 23:37, 01 cze 2019

Haniu, dobre, turlam się... Na świętą noc mnie rozbawiłaś