Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Motylogród 22:26, 25 mar 2019

Do góry
Posadziłam cisy, ale nie jestem przekonana, czy to są takie, jak chciałam. Te mają być kolumnowe

a z tych mają być kulki.

Jak bym tym obcięła po jednym pędzie i zostawiła tylko jednego przewodnika - wyjdzie z tego kolumna?

A te chyba trzeba ciachnąć w połowie wysokości? Będą z nich kulki?

Napiszcie szczerze, bo jak się nie nadają, to zrobię z nich w innym miejscu żywopłot, a tu kupię inne sadzonki. Choć wolałabym już ich nie ruszać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:19, 25 mar 2019

Do góry
Witam,
trafiłem tu z tego chyba z tego powodu co większość ludzi na forum. Wybudowałem dom, wyrównałem teren, ogrodzenie prawie gotowe nadszedł moment by pomyśleć o ogrodzenie. I właśnie z tym planowaniem ogrodu mam największy problem. Działkę podzieliłem na 2 części. Część dalej od domu to ogród owocowo - warzywny (warzywa dopiero będą). On już żyje i na razie nie potrzebuje zmian. Część bliżej domu będzie reprezentacyjna; to miejsce gdzie chciałbym odpoczywać po pracy.
W zeszłym roku zrobiłem taras (50 m2), zbudowałem pergolę i zasadziłem obok niej pnącza. To już sobie fajnie rośnie. Od strony drogi zbudowałem rabatę w której zasadziłem 5 szt. Surmia/Catalpa szczepiona na pniu (wersja nana), a przednią rząd 15 szt. Berberys Thunberga Aurea, została luka między schodami na taras a rabatą. Lukę wypełnia rząd 5 szt Azalea japonica 'Canzonetta'. Tyle udało mi się do tej pory zrobić. Zastanawiam się czy ta rabata nie jest za pusta może coś na niej zasadzić ? Sugestie mile widziane.
Proszę o pomoc z rozplanowaniu reszty ogrodu. Mam do zagospodarowania obszar od rabaty do płotu sąsiada (układ wschód zachód) i od tarasu do części z ogrodem owocowym. W sumie wychodzi 11X11 metrów. W pierwszej kolejności chciałbym zrobić coś od strony sąsiada. Jest tam stary płot i brzydkie tuje, chciałbym to jakoś zasłonić.
Proszę o porady (jakie rośliny, kolejność, układ), Ja jestem bardziej techniczny, nie mam w tym dużej wiedzy.

Ps W ostatnim wpisie zabrakło mapki dlatego dodaje jeszcze raz.

Motylogród 22:08, 25 mar 2019

Do góry
Nie ma wpisów, bo brak czasu na O. Obydwa piękne weekendy w pracy, nawet słońca nie widziałam
Nadrabiam w tygodniu po trochu.
Wsadziłam róże i cisy, reszta czeka na lepsze pogody, bo wciąż w nocy przymrozki.
Niestety, zapomniałam obfocić sadzonki róż po otrzymaniu przesyłki. Wszystkie przyszły w dobrym stanie, ładnie zabezpieczone. Po posadzeniu - te z gołym korzeniem

i te z doniczek

Na razie całość przypomina krajobraz księżycowy, same kratery widać
Osiedlowy ogródek 22:04, 25 mar 2019

Do góry

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:57, 25 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)

Ewo, czy to znaczy, że LO nie musi być przy wysokich podporach? Podoba mi się ten sposób rozpinania w poziomie.
Zawilce z cebulicami niezwykle urokliwe! Zawsze podziwiałam łany samych cebulic, ale w towarzystwie anemonów o niebo lepiej się prezentują
Narodziny ogrodu Eweli 21:55, 25 mar 2019

Do góry
Przystrzyżony świerk w kolorze srebrnym, tak na poważnie to NN, bo nie znam jego nazwy
Chyba równo. Zimą wieszamy na nim lampki i służy za ogrodową choinkę
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:51, 25 mar 2019

Do góry
A w korycie miały być tylko ciemierniki limokowe jak w zeszłym roku. Ale zeszłoroczne były większe, więc nie wiem czy tak można, ale dołączyłam im do towarzystwa ciemnoniebieskie bratki. W sumie kto mi zabroni

Narodziny ogrodu Eweli 21:50, 25 mar 2019

Do góry
Moja pierwsza w tym sezonie skrzynka z bratkami i stokrotkami:

Narodziny ogrodu Eweli 21:45, 25 mar 2019

Do góry
Wiosna ruszyła i każdy krokus cieszy oko
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:44, 25 mar 2019

Do góry
Jasne bratki są przed domem wzdłuż ścieżki. Niebieskie szafirki tam juz wychodzą z ziemi. Mam nadzieje, że ładnie się zgrają.

I skrzydlinka pojawiła się na miniskalniaczku.
Ptasi gaj 21:36, 25 mar 2019

Do góry
Annak, Drimeth, biorę konewkę – 10 litrów wody i 30 g siarczanu. Tę porcję rozlewam na powierzchni około metra kwadratowego. Tylko pamiętajcie, że jeśli to nie jest gwałtowna potrzeba zakwaszenia, to trzeba podzielić te 30 g na dwie części. Jedna już teraz, bo ostatnia chwila i drugie 15 g na początku czerwca. Ilość wody niezmienna, czyli 10 litrów na każdy metr kwadratowy. Bo tu chodzi tylko o przeniknięcie siarczanu nieco głębiej w ziemię.
Uważam sposób z podlewaniem za znacznie wygodniejszy od rozsypywania nawozu i przegrzebywania ziemi. Szczególnie jeśli roślina, jak mój największy rh, jest jak półkula z gałęziami i liśćmi od samej ziemi. Chyba musiałabym się pod niego wczołgać

W Górze są 2 sklepy ogrodnicze. Oba czynne także w soboty.
Pierwszy (1 na planie) ten znakomicie zaopatrzony w środki ochrony i nawozy jest na Sajny przy placyku-skwerze między największym w Górze kościołem a Strażą Pożarną. Bardzo wygodnie, bo można podjechać samochodem pod samo wejście i zawsze jest miejsce. Właścicielka doskonale zna się na tym co sprzedaje. Jest wybór i zamienniki też.
Drugi (2) jest blisko poczty na Kalwaryjskiej. Jest też w miarę dobrze zaopatrzony, ale bardziej pod małe ogrody. W nim kupiłam Promanal i Previcur w większym opakowaniu, których ten bardziej rolniczy nie miał.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:36, 25 mar 2019

Do góry
W niedzielę siostrę z koleżanką zawiozłam na maraton zumbowy na dwie godzinki a ja pobiegłam na inny maraton - trzeba było wiosnę z trasu po ogrodzie rozgonić. Czasu miałam niewiele, ale jak się człek spręży jak musi to jakoś idzie.

Niezapominajki posadziłam wzdłuż ścieżki. A w wazonie na tarasie mam od jakiegoś czasu gałązki leszczyny. Wycinaliśmy dużą gałąź u teścia na działce.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:33, 25 mar 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

W tle widzę żywopłot czyżby grab ??? Jeśli tak to zeznawaj tu szybko, ile ma lat, jak sadzony (linia czy szachownica) i jakieś foto
Ogrodowe kreacje 21:31, 25 mar 2019

Do góry
Aurelllia napisał(a)
To cos dla oka :

Przeeeeśliczne.
Ładne zakupy z targów przytargałaś.
Skarpa w ogrodzie 21:27, 25 mar 2019

Do góry
Szyma napisał(a)
Witam. Postanowiłam również podpiąć się pod wątek. Mam problem ze skarpa czy tez bardziej pochyłością, ciągnie się ona wzdłuż płotu na ok 70m i problem polega na tym ze płot ma być na jej dole wiec spadek jest w stronę płotu. Proszę o pomoc jak ugryźć temat , chciałabym osłonić się od wiatru tylko nie wiem czy sadzić drzewa przy płocie czy na gorze spadku. Chodzi o to żeby tego nie kosić.

Żeby nie kosić, trzeba wzdłuż płotu wyznaczyć rabatę i sadzić nieco dalej od płotu, np, co najmniej metr.
Rabatę wyściółkować, a trawnik kosić. Musi być granica, tu rabata, a tam trawnik.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:26, 25 mar 2019

Do góry
pieris cudny w tym roku

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:24, 25 mar 2019

Do góry

taki ptaszek wylądował mi na drzewie

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 21:23, 25 mar 2019

Do góry
Ewo, bluszcz sadziliśmy chyba w wakacje 2015 przy okazji stawiania tych bielonych paneli

To jest rok 2016

czerwiec 2017

czerwiec 2018 - po lewej stronie na ogrodzeniu juz za panelami jest rdest sąsiadów
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:22, 25 mar 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:21, 25 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

część dekoracji już w ogrodzie

Fajnie,że te dekoracje już wystawiałaś.Chyba na wekend i ja powystawiam.Wszak wiosna.
A twoja z dnia na dzień coraz większa ,ładniejsza i bardziej kolorowa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies