Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Najlepsza tuja (Thuja) na żywopłot 12:34, 24 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takich nie kupuj, nie warto wspomagać dziadostwa i potem mieć kłopot. Pojedź do szkółki i wybierz ładne.

A tak w ogóle to najgorsza tuja.

Wiem, że najgorsza ale jednocześnie chyba jedyna, która może dać radę w takich trudnych warunkach jak moje . Pisałam o tym 2 strony wcześniej:

Planuję żywopłot zimozielony, szybko rosnący na dość trudnej działce: ziemia piaszczysta, sucha, strona południowa ale mocno ocieniona przez dom i okazałe drzewa i krzewy sąsiada. Trochę słońca od wschodu i zachodu. W dodatku w linii żywopłotu kilka starych sosen (korzenie!). Będziemy kopać rów, zastosujemy podłoże do iglaków i kompost. Czy Brabanty dadzą radę w takich warunkach?

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:33, 24 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wolę na szaro

Danusiu w 2009 roku byliśmy z M chyba w jakimś amoku dając sie namówić na ten kolor sosny u sprzedawcy drewna... Od tyłu lat mnie ten kolor denerwował. Najgorsze jest, ze niewielu fachowców chce sie taka renowacja zajmować, a ze specjalistycznymi duzymi firmami mozna zbankrutować.
Na cienkich listewkach przy wejsciu i na garazu został dąb bielony, ktory równowazy szarosci. Jesli dodam jeszcze jasny tynk bo będzie konsekwentnie z wnętrzem.
Ale niech sie skończą te płace budowy wkoło. Współczuję sąsiadom, ktorych tynki w dwa -trzy sezony wymagaja kapitalnego remontu...

Jeszcze została mi do wykonania pergola...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:09, 24 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ana, nie narzekam na to, od lat to przeżywam i tylko patrzę i typuję na wiosnę co żyje a co będzie do wywalenia. Dzięki tym doświadczeniom potrafię szybko wychwycić co padło a co będzie żyło.

Pokaż swoje wywalone a nie tylko bombonierki

Tulipany mam w baliach, wannach i kotłach, niektóre francuskie (przywiezione z południa Anglii), niektóre angielskie, dwa niemieckie i jeden kocioł polski
Danusiu ja wszystko wiem, pokazywałam nie raz, chociażby nieszczęsne cisy na pniu sztuk 7. Przy takich zdjęciach nie trzeba dodawać ani słowa odnośnie szkody i smutku, nawet jak takie straty przeżywa się corocznie... teraz też mówiłam o różach które wywaliłam lawendach oraz carexach. Stożek jeszcze stoi, bo się łudziłam, że da radę... niestety w przyszłym tygodniu się z nim pożegnam nie bez żalu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:40, 24 kwi 2016

Do góry
Ana, nie narzekam na to, od lat to przeżywam i tylko patrzę i typuję na wiosnę co żyje a co będzie do wywalenia. Dzięki tym doświadczeniom potrafię szybko wychwycić co padło a co będzie żyło.

Pokaż swoje wywalone a nie tylko bombonierki

Tulipany mam w baliach, wannach i kotłach, niektóre francuskie (przywiezione z południa Anglii), niektóre angielskie, dwa niemieckie i jeden kocioł polski
Mały ogród w małej gminie 10:25, 24 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie tak, radzę aby nie zasilać w pierwszym roku iglaków w ogóle, najważniejsze jest przygotowanie gleby i zasilenie dołka w próchnicę kwaśną.

Ok, w takim razie to dotyczy tylko tych posadzonych rok temu. Oczywiście w każdy dołek dawaliśmy podłoża do iglaków wymieszanego z rodzimym gruntem. Rozumiem, że to im ma wystarczyć na ten rok.
Mały ogród w małej gminie 10:25, 24 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie tak, radzę aby nie zasilać w pierwszym roku iglaków w ogóle, najważniejsze jest przygotowanie gleby i zasilenie dołka w próchnicę kwaśną.

czyli dobrze pamiętałam żeby 'nowych' nie nawozić
Pozostaje Ci tylko teraz podlewanie i czekanie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:23, 24 kwi 2016

Do góry
A ja wierzę, bo bez donic pusto. Mam mnóstwo donic, wszędzie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:22, 24 kwi 2016

Do góry
Wolę na szaro
Mały ogród w małej gminie 10:20, 24 kwi 2016

Do góry
Ogrody inspirowane naturą 10:19, 24 kwi 2016

Do góry
W tym czasie powstały dwa artykuły tematyczne i jest tam mnóstwo moich zdjęć

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/452-ogrod-w-stylu-dzikiej-laki

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/448-ogrody-naturalistyczne

Zapraszam po inspiracje.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:16, 24 kwi 2016

Do góry
Miałam nadzieję, że ta rabata nieco wystaje poza obręb kostki, ale niestety - nie. Nie da się wsadzić kulistego drzewka które by miało koronę na wysokości balustrady

Da się tutaj utrzymać tylko to, co jest, nadając roślino określoną formę poprzez cięcie. MOżna dosadzić jakieś miniaturowe drzewko na pniu, np wyprowadzonego na pniu berberysika. Albo coś innego, poszukaj takiej formy.

Dwa iglaki zostaw., resztę przesadź, a na dole podsadź czymś jednakowym o innym kolorze np. wrzoścami w jednej odmianie np. Rubinteppich lub trzmieliną Emerald Gaiety. dywan taki pomiędzy wszystkim.

Zbiornik na deszczówkę bije po oczach, może dałobny się go zasłonić donicą wysoką z obfitą roślinnością, która odwróci uwagę od tego.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:09, 24 kwi 2016

Do góry
Dodam jeszcze - nie skupiaj się na brzydocie płotu, zrób wszystko aby wzrok zwrócić uwagę na coś ładniejszego. czyli na Twój ogród. Upiększ swój ogród, nie lamentuj nad płotem. To szybko można zmienić

Posadź rośliny, aby płot zasłoniły i to będzie najlepsze wyjście, i najładniejsze.

Inspiracji masz w ładnych ogrodach ogrodowiczan mnóstwo.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:09, 24 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z donic, jeden z ziemi, bo mocny cień spowodował że stracił liście z jednej strony. To normalne w takiej ciasnocie.

Pokazuję straty, żebyście mieli świadomość że ogród bukszpanowy nie jest wieczny w ciasnym i cienistym ogrodzie i że wiele pracy i kosztów was czeka.

Dlatego ja za bardzo w te donice nie wierze,co w ziemi to w ziemi.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:07, 24 kwi 2016

Do góry
Taki był post:

Nie maluj na biało, tylko pogorszysz sprawę

Będzie jeszcze bardziej widoczny, a w dodatku farba zacznie odłazić zrobią się plamy...wyobraź sobie taką sytuację.

Skup się na karmieniu bluszczu żeby lepiej rósł, przywiązuj aby mu pomóc we wspinaniu się, Ja tak robiłam na początku, Bluszcze są malutkie, co kilka metrów dosadź wyższe bluszcze, zainwestuj.

Podlewaj aby miał wilgoć, co trzy tygodnie podlej dolistnie Florovitem w płynie. Ruszy z kopyta.
Popatrz jak rósł mój bluszcz na murze i jak teraz wygląda.

Rabata jest za słabo przygotowana, chwasty, brak ściółki (daj kompost w pobliżu bluszczu). Rabata szpeci na równi z bluszczem. Dosadź hortensje bukietowe pod murem, zapełnią to miejsce kwieciem, wypiel i dbaj aby nie było gorsze od muru sąsiada

Skoś trawnik, zrób kancik przy desce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:06, 24 kwi 2016

Do góry
Mam nową publikację w Werandzie - o pnączach kwitnących.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:05, 24 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Z donic, jeden z ziemi, bo mocny cień spowodował że stracił liście z jednej strony. To normalne w takiej ciasnocie.

Pokazuję straty, żebyście mieli świadomość że ogród bukszpanowy nie jest wieczny w ciasnym i cienistym ogrodzie i że wiele pracy i kosztów was czeka.

chciałam napisać (dwa razy to kasowałam), że wyczuwam ton narzekania a to pase
ale trudno się nie smucić jak takie szkody są... mój stożek z donicy po dwóch latach też do wywalenia...

nooooo ale cebulowe wiaderka BOOOOSKIE!!!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:04, 24 kwi 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Danusiu tulipany cudowne Rzeczywiście te jasnoróżowe z ciemną łodygą są wyjątkowe- jak się nazywają ?
O stratach nie chcę nawet mówić. Smutno.
Ucieszył mnie widok Kropki, bardzo mnie ucieszył
Macham i życzę pięknej niedzieli

Kropka obchodzi w tym miesiacu 18+tkę czyli psie 84-85. To wiekowa "damulka".
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:01, 24 kwi 2016

Do góry
Odpowiedziałąm na ten temat

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1888-jak-zagospodarowac-mur?page=3

dodałam też poradę, jak sprawić aby to miejsce było łądniejsze
Wyrozumiałość jest, trzeba tylko porady dobrze odbierać skoro zwracasz się o poradę, to udzielam
Wysłałam także na pw info o pzreniesieniu postu do innego wątku o godz 8:14
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 09:47, 24 kwi 2016

Do góry
Wygląda na ogórek, może sąsiad przerzuca zgniłe ogórki do was?
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 09:05, 24 kwi 2016

Do góry
Nie można już zaradzić, one umierają, przeszły już pewną granicę, gdzie nie da się odwrócić skutków przesuszenia. Podlanie już nic nie pomoże.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies