Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:57, 06 kwi 2021

Do góry
Ja też nie lubię żółtych kwiatów, ale jak magnolia, to tylko żółta! Najpiękniejsza!
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 18:31, 06 kwi 2021

Do góry
Piękna ta magnolia
Ogród z zegarem 17:57, 06 kwi 2021

Do góry
Będzie ładnie z tymi kulkami Ja się nie znam, ale nigdy ćmy bukszpanowej nie miałam, kiedyś gdzieś słyszałam, że ona nie we wszystkich regionach występuję, ale nie wiem czy tak jest fajnie Sylwia napisała o magnoli, sama z tych rad skorzystam teraz wiem czemu moja jedyna magnolia taka mizerna
Ogród z zegarem 17:46, 06 kwi 2021

Do góry
Sylwia, Twoje uwagi są dla mnie bardzo cenne .
Pomyślę nad odstępem między bukszpanami, dobrze, że o tym piszesz, bo chciałam jeszcze między te kulki wciskać berberysy (miniaturowe odmiany, ale zawsze) .
A z tych kulek przy domu mogę zrobić żywopłocik .
A na serio, to muszę poczekać, aż eM gdzieś wybędzie, i wtedy ewentualnie poprzesadzać .

Magnolia w rabatkach przed domem miałaby być szczepiona na pniu. Genie albo black tulip, czyli z tych bardziej kompaktowych, ale dopytam jeszcze w szkółce (właściciel jest przesympatyczny ).
Też widziałam jedną olbrzymią magnolię, z 10 metrów miała co najmniej. I ogromną koronę.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 17:43, 06 kwi 2021

Do góry
Pokażę Wam mój nowy nabytek - magnolia Genie.

Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 17:41, 06 kwi 2021

Do góry
Witajcie po świątecznej przerwie

Plany ogrodowe na dzisiaj miałam ambitne. Z wiadomych pogodowych względów nic z nich nie wyszło - zimno

Rododendrony, bukszpany i magnolia nadal czekają na posadzenie.

Sezon 2017 u Hanusi 17:11, 06 kwi 2021

Do góry
Dziękuję za bocianka, Edytko. Przyleciały i są. Na moich dachach tylko mewy gniazdują, a te lubię tylko nad morzem. W blokowisku strasznie wrzaskliwe.Aktualnie tez słońce świeci, choć nie tak dawno grad ze śniegiem,
POzdrówka. Nasza magnolia ma jeszcze zamknięte pąki. będzie dopiero w maju.

Ogród bez reguł 16:21, 06 kwi 2021

Do góry
Dorii napisał(a)
Ale masz wiosennych cudności. Przylaszczki muszę kupić piękne są. A co to takie różowe, na zdjęciach z motylkiem? Co to za magnolia, gwieździsta?
Z motylkiem jest śnieżnik Chionodoxa. Bardzo wdzięczne kwiatki Magnolia gwiaździsta, ona zawsze pierwsza kwitnie. I biała jest pierwsza, różowa później.
Trochę tych cudności już jest, ale zimnica nie pozwala podziwiać...
Ogród z zegarem 13:26, 06 kwi 2021

Do góry
Ale zamiast fotek traktorka wrzucę coś innego.
Wbrew wszelkiej logice kupiłam bukszpany .
Zrobiłam wcześniej ankietę we wsi i ćmy jeszcze tu nie było (a bukszpany są w kilku gospodarstwach). Trudno, jak już kiedyś pisałam: No risk, No fun (No money )

Przed świętami przyjechały (elegancko, Pan sprzedający wcisnął wszystko do suva, vw touarega , także miały komfortową podróż).

I posadziłam

Na rabatkach przed domem - mniejsze „kulki”

Od strony trawy będą jeszcze posadzone kulki, jak tylko przyjdą. Między nimi chcę posadzić berberys, nie pamietam w tej chwili nazwy, w każdym razie jest bordowy, rośnie nie za duży i w kulkę.

Za rzędem kulek od strony trawy (tych kulek jeszcze nie mam) posadzę hortensje ruby annabelle. Od strony kostki będzie najprawdopodobniej magnolia na pniu, Genie albo Black Tulip (jest w tej szkółce niedaleko mnie, juź się dowiadywałam). Do tego jakaś trawa ozdobna. Albo sesleria jesienna albo sporobolus różnołuskowy.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:29, 06 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Dereń bardzo ładny , magnolia również .
Może jednak znajdziesz jej miejsce? Wiem, ze magnolii się raczej nie przycina, ale niektórzy tak robią.

No wiem, ale chyba raczej kosmetyczne cięcia
A ta akurat chyba do 8m rosnie
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 12:26, 06 kwi 2021

Do góry
Dereń bardzo ładny , magnolia również .
Może jednak znajdziesz jej miejsce? Wiem, ze magnolii się raczej nie przycina, ale niektórzy tak robią.
Ogród z zegarem 21:54, 05 kwi 2021

Do góry
Magnolia chyba tak nie da rady się ukorzenić. Ale wsadzę ją do ziemi, jak już się zrobi cieplej. Zobaczymy
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:42, 05 kwi 2021

Do góry
Jak zdjęłam 30 cm ba długości 3m to zyskałam prawie m2
Zdejmę jeszcze 1 pasek i 1/3 przełożę tam gdzie wcześniej zdjęłam kiedyś
To zyskam przynajmniej 1,5 m2
Posadzę derenia
A jak jeszcze poprzestawiam roślinki to może jeszcze magnolia się zmieści
Hm ?
Dwa ogrody 09:59, 05 kwi 2021

Do góry
Mariolko, świętuję razem z Tobą w Twoim ogrodzie z wiosenną odsłoną. Przylaszczki cudne, to moje kwiatki z dzieciństwa. Z każdym rokjiem coraz więcej ich u mnie. I z tego się cieszę. Dziś u mnie deszczowo, jak przystało na śmigusowy dzień. Woda potrzebna juz u mnie była, bo magnolia rozkwitała w małych rozmiarach, bez wody.

Kwiatków nie dziergam, kończyłam ostatnio większą robotę, ale ...zdjęć nie zrobiłam, i poszła do ludzi. Czas coś innego zacząć, może właśnie kwiatki?

Dla Ciebie również wesołego świątecznego.
April podbija las... 18:25, 04 kwi 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Hej Aprilku Może i ja jutro podziałam w ogrodzie. Rh i bukszpany cały czas zamknięte w kojcu czekają na posadzenie. Magnolia na rabacie, ale w donicy.
Jakoś mi się nic nie chce.

Ładne masz widoki w leśnym ogrodzie

Rh i buksy zamknięte w kojcu.... boisz się że uciekną????

Dobry plan, ja też jutro chcę popracować, ma być cieplej.
Dzisiaj mi też się nic nie chce, trzeba odpocząć, po to są święta Jutro ruszysz ze zdwojoną energią
April podbija las... 17:41, 04 kwi 2021

Do góry
Hej Aprilku Może i ja jutro podziałam w ogrodzie. Rh i bukszpany cały czas zamknięte w kojcu czekają na posadzenie. Magnolia na rabacie, ale w donicy.
Jakoś mi się nic nie chce.

Ładne masz widoki w leśnym ogrodzie
Ogród Małej Mi 2017 20:09, 03 kwi 2021

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Taka sieczkarnia to marzenie w każdym większym ogrodzie. Gdybym nie kupiła w ubiegłym roku mojej rozdrabniarki to prosiłabym Cię o namiary. Nie dość, że tnie drobniutko wszelkie liście i patyki to ma dużą komorę do podawania. Niezwykle wygodna

Jest zajefajna tego mi trzeba było . Rozdrabniarki też kupiłam ale do wielkich gałęzi. Niestety nie nadaje się na drobnice.
Rano był przymrozek..mam nadzieję że dziś nie będzie bo magnolia kwitnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:04, 03 kwi 2021

Do góry
JoannA napisał(a)

Trochę mnie martwią te prognozy bo magnolia gwiaździsta zaczyna kwitnąć i może zmarznąć. A jeszcze nigdy nie była tak zapączkowana
Zdrowych i wesołych Świąt dla całej rodzinki.

Mnie też Magnolie u mnie w podwórku dwie i na dużym ogrodzie dwie startują, jak przymrozi zmarzną, dobrze, że nie wszystkie pąki otwarte Ale i kaliny sieknie, a tak ładnie zakwitły już i ciemierniki( zwłaszcza te odmianowe)

Wesołych i zdrowych Joasiu
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:14, 03 kwi 2021

Do góry
Irenko wszystko u Ciebie pięknie ruszyło, a magnolia w takich pąkach i ten kolor krokusów to już czad! Pozdrawiam gorąco i zdrówka dla Was i futrzaczków!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:43, 03 kwi 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Prawie tydzień minusowych nocy nas czeka

Trochę mnie martwią te prognozy bo magnolia gwiaździsta zaczyna kwitnąć i może zmarznąć. A jeszcze nigdy nie była tak zapączkowana
Zdrowych i wesołych Świąt dla całej rodzinki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies