Cis, ale nie wiem dokładnie jaka odmiana, na pewno kolumnowa, ale jest ich tyle. Może David? Chociaż za mało żółty jest. Poszukaj w cisach kolumnowych.
Nie ma takiego drzewa na dłuższy czas, bo drzewa generalnie nie nadają się do donic, dwa lata mogą rosnąć jakieś karłowe odmiany, szukaj drzew z nazwą "Nana" - polecam. Z reguły są małe tzn, korona jest nieduża.
Fajnie ono się nie rozrośnie, bo od północy będzie miało kiepskiewarunki jak dla drzewa. W zasadzie żadne drzewo do donicy się nie nadaje.
Ale np. krzew wyprowadzony na pniu, dereń, hortensja bukietowa, kloniki jakieś.
Dziękuję, spróbuję Trochę się obawiam, że gazety ze skozoną trawą mogą być nieskuteczne. Liście ziarnopłonu obumierają w czerwcu, czy gazeta bęzie działała na te bulwki? I pomyśleć, że niekiedy jest sprzedawany jako roślina ozdobna (choć trzeba przyznać, że te gwiazdki na woisnę to jak słoneczka)
Mam stary zaniedbany trawnik. Od lat nie widział weltykulatora ani aeratora. Pełno chwastów i mchu.
W weekend ścięłam nisko i zrobiłam wertykulacje krzyżową ale płytko. Niestety mech jeszcze jest. Tak to wygląda dzisiaj:
Po wertykulacji spryskałam większe skupiska chwastów Starane trawniki. Widze ze będę musiała poszukać jeszcze środka na wiechlinę i chwastnice. Część usuwam ręcznie ale tego jest tak dużo ze tylko chemia pomoże.
Chciałam się trzymać tego schematu ponieważ wymiana wszystkiego nie wchodzi w grę. Poza tym mój trawnik prawdopodobnie nigdy nie będzie idealny ponieważ naokoło domu pola. Chciałabym doprowadzić jednak do stanu możliwie najlepszego jaki się uda uzyskać odpowiednimi zabiegami i pielęgnacją..
Myślałam ze wiem co mam dalej robić ale nasunęły mi się pytania:
Ponieważ trawnik jest zachwaszczony pomyślałam ze nie będę robiła teraz dosiewek a cały sezon przeznaczę na odchwaszczanie i ewentualnie opryski. Wschody z dosiewek uniemożliwią mi zastosowanie chemii. Dosiewki zrobię jesienią. Czy takie rozumowanie ma sens.
1. robić aeracje? Jeśli tak to kiedy? Musze odczekać jakiś czas po wertykulacji?
2. Kiedy po oprysku można podlać i nawieźć trawnik? Chwasty zaczynają się zwijać.
3. Co zrobić z mchem? Nie przejmować się pozostałym mchem i sypać saletrę? Mam w domu saletrę wapniowa. Czy jednak zastosować dolomit żeby zwalczyć resztki mchu. A może już jest za późno i potrzebny nawóz wieloskładnikowy?
Pokierujcie proszę jak to najlepiej zrobić. Z góry dziękuję
Jest niepisana zasada, aby zdjęć ze swoich ogrodów nie wklejać po cudzych ogrodach, więc przenoszę uprzejmie.
Sądzę, że mostek jest ładny ale nie widzę dla niego uzasadnienia. Nie ma tutaj strumienia ani nawet suchej rzeki, nie ma też kompozycji która by mówiła, po co on tutaj jest?
Kółeczko wokół drzewka też nie wiem po co, zabierz kamienie.