Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 07:35, 12 kwi 2016

Do góry
Cis, ale nie wiem dokładnie jaka odmiana, na pewno kolumnowa, ale jest ich tyle. Może David? Chociaż za mało żółty jest. Poszukaj w cisach kolumnowych.
Jak przyciąć wrzosy 07:29, 12 kwi 2016

Do góry
W marcu.
Kasztan jadalny - Castanea sativia 07:27, 12 kwi 2016

Do góry
Po przycięciu korzeni z jednej strony nie musisz redukować korony.

Napisałam chyba logicznie? Czy nie?

W drugim roku z drugiej strony. Potem zmniejsz koronę i przesadzaj w okresie spoczynku.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:21, 12 kwi 2016

Do góry
Hanka83 napisał(a)
Dzięki za poradę, faktycznie tą hortensje można by przesunąć, ale która z hortensje dałaby radę na pełnym słońcu? A wzdłuż podjazdu to te thuje danica to dobry pomysł czy coś jeszcze dodać?

Każda bukietowa da radę, gdy będziesz systematycznie podlewać, najlepiej gdy ma nawadnianie.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:14, 12 kwi 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
czyli wiadomo dlaczego szefowa wzięła rozwód z wiązami, a ja raczej stała w uczuciach jestem

Nie , ja wzięłam rozwód z innego powodu, naczyniowej choroby wiązów.
Wszystkie wiązy jakie miałam w kolejnych ogrodach, padły.
Drzewa do donicy - skrzyni na tarasie 19:50, 11 kwi 2016

Do góry
38 cm to za wąska moim zdaniem skrzynia. Smaragdy na krótko się nadają, ale za dwa lata będą brzydnąć.
Drzewa do donicy - skrzyni na tarasie 19:49, 11 kwi 2016

Do góry
martita napisał(a)
Czy tuje nadają się do zasadzenia w skrzyni z technorattanu? Długość 108cm,szerokość 38cm Zależy mi na wysokich roślinach,aby osłonily taras.Ile mogę posadzić 2 czy 3 też będzie ok?
Drzewa do donicy - skrzyni na tarasie 19:45, 11 kwi 2016

Do góry
Nie ma takiego drzewa na dłuższy czas, bo drzewa generalnie nie nadają się do donic, dwa lata mogą rosnąć jakieś karłowe odmiany, szukaj drzew z nazwą "Nana" - polecam. Z reguły są małe tzn, korona jest nieduża.

Fajnie ono się nie rozrośnie, bo od północy będzie miało kiepskiewarunki jak dla drzewa. W zasadzie żadne drzewo do donicy się nie nadaje.

Ale np. krzew wyprowadzony na pniu, dereń, hortensja bukietowa, kloniki jakieś.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 19:09, 11 kwi 2016

Do góry
Nie gazeta, a gazeta z gorącą, rozkładającą się warstwą skoszonej trawy.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 18:43, 11 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wykopać wszystko co cenne z rabaty, oddzielić ziarnopłon z tego co wykopane. Resztę opryskiwać kilkukrotnie aż do skutku. Albo wykładać zmoczonymi gazetami i skoszoną trawą.
Dziękuję, spróbuję Trochę się obawiam, że gazety ze skozoną trawą mogą być nieskuteczne. Liście ziarnopłonu obumierają w czerwcu, czy gazeta bęzie działała na te bulwki? I pomyśleć, że niekiedy jest sprzedawany jako roślina ozdobna (choć trzeba przyznać, że te gwiazdki na woisnę to jak słoneczka)
Żywopłot strzyżony z cisa 18:37, 11 kwi 2016

Do góry
Awokado napisał(a)
Witam
Proszę o poradę. Mam zamiar zrobić żywopłot z cisa na wysokość około 50-70 cm, taką obwódkę wzdłuż rabaty pod domem. Poprosiłam męża o zakup sadzonek Hilli a on zamówił przez internet cisa pospolitego. Czy odmówić ? Czy cis który rośnie do takich rozmiarów ma szansę ładnie wyglądać wiecznie przycinany na tak niewielką wysokość?

Zmień na odmianowy np Repanda.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:35, 11 kwi 2016

Do góry
oliwka napisał(a)

a co wysokiego, ladnego i nie tak przytlaczajacego polecasz ???
Bo juz sie szykuje do zakupow wg twojej koncepcji

Nie wiem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:30, 11 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jak można uprawiać ogród nie szanując działalności dżdżownic?

O! a moje córy latają z łopatką i transportują na rabatki zagubione dżdżownice,bo przecież "one u nas są potrzebne" jest nadzieja
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 11:21, 11 kwi 2016

Do góry
i ja potrzebuje pomocy bo stanęłam w miejscu:

Mam stary zaniedbany trawnik. Od lat nie widział weltykulatora ani aeratora. Pełno chwastów i mchu.

W weekend ścięłam nisko i zrobiłam wertykulacje krzyżową ale płytko. Niestety mech jeszcze jest. Tak to wygląda dzisiaj:

Po wertykulacji spryskałam większe skupiska chwastów Starane trawniki. Widze ze będę musiała poszukać jeszcze środka na wiechlinę i chwastnice. Część usuwam ręcznie ale tego jest tak dużo ze tylko chemia pomoże.

Gardenarium napisał(a)
Drugi sposób.

Najpierw wertykulacja, oprysk chwastów. Jak widać, że się skręcają, wtedy ziemia, nasiona, nawóz i podlewanie

Chciałam się trzymać tego schematu ponieważ wymiana wszystkiego nie wchodzi w grę. Poza tym mój trawnik prawdopodobnie nigdy nie będzie idealny ponieważ naokoło domu pola. Chciałabym doprowadzić jednak do stanu możliwie najlepszego jaki się uda uzyskać odpowiednimi zabiegami i pielęgnacją..

Myślałam ze wiem co mam dalej robić ale nasunęły mi się pytania:

Ponieważ trawnik jest zachwaszczony pomyślałam ze nie będę robiła teraz dosiewek a cały sezon przeznaczę na odchwaszczanie i ewentualnie opryski. Wschody z dosiewek uniemożliwią mi zastosowanie chemii. Dosiewki zrobię jesienią. Czy takie rozumowanie ma sens.

1. robić aeracje? Jeśli tak to kiedy? Musze odczekać jakiś czas po wertykulacji?
2. Kiedy po oprysku można podlać i nawieźć trawnik? Chwasty zaczynają się zwijać.
3. Co zrobić z mchem? Nie przejmować się pozostałym mchem i sypać saletrę? Mam w domu saletrę wapniowa. Czy jednak zastosować dolomit żeby zwalczyć resztki mchu. A może już jest za późno i potrzebny nawóz wieloskładnikowy?

Pokierujcie proszę jak to najlepiej zrobić. Z góry dziękuję
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:11, 11 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie sadź go.

a co wysokiego, ladnego i nie tak przytlaczajacego polecasz ???
Bo juz sie szykuje do zakupow wg twojej koncepcji
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:24, 11 kwi 2016

Do góry
Jak przyciąć wrzosy 21:51, 10 kwi 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przycinasz w małą kulkę.

Danusiu
A kiedy je ciąć?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:48, 10 kwi 2016

Do góry
oliwka napisał(a)

Danusiu, u mnie też do donic doradzasz Gracillimus. Ale czy on nie bedzie zbyt szeroki i przytłoczy inne rosliny w donicy ???

Nie sadź go.
Ogród potrzebujący zmian 21:48, 10 kwi 2016

Do góry
Jest niepisana zasada, aby zdjęć ze swoich ogrodów nie wklejać po cudzych ogrodach, więc przenoszę uprzejmie.

Sądzę, że mostek jest ładny ale nie widzę dla niego uzasadnienia. Nie ma tutaj strumienia ani nawet suchej rzeki, nie ma też kompozycji która by mówiła, po co on tutaj jest?

Kółeczko wokół drzewka też nie wiem po co, zabierz kamienie.
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:43, 10 kwi 2016

Do góry
Nawóz azotowy jedynie na start, jednak dwa tygodnie to za mały odstęp w nawożeniu. To niewłaściwe postępowanie. Za miesiąc.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies