Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Ogród na glinie 15:36, 28 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Dzięki
Ale szybko poleciała ta setka

One są kłujące, to dopiero dzieciaki by je zaczepiały przy zamykaniu piaskownicy.

ok
Ogród w Puszczykowie 11:53, 28 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Widzę, że pędraki i Ciebie nie ominęły Nie cierpię tych robali! Mam nadzieję, że nie zaatakowały Ci trawnika.

Wietrzyku, skąd wykopałaś? Te robale chyba nie żerują pod trawnikiem.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 10:31, 28 kwi 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
To załapałam się na koncert tulipanowy
Ślicznie
Koniecznie muszę zakupić jesieną cebulki.

Ja też
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:12, 28 kwi 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
Jeśli chodzi o ph-metr, to lepiej Renia zainwestować w taki z odczynnikami. Te mierniki ze szpikulcem wkładanym do ziemi nie sprawdzają się. Szkoda ne nie kasy...
Mój raz użyty leży gdzieś...

Beatko niestety chyba masz rację na phmetrze, który zakupił wczoraj M wyszło, że mam ziemię zasadową! Dzisiaj zrobię test domowym sposobem wg tej instrukcji:
http://www.poradopedia.pl/dom-i-ogrod/jak-sprawdzic-odczyn-gleby-ph-domowym-sposobem,3337.html
Zobaczymy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:08, 28 kwi 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Lepsze 3h niz nic

Ogród w Puszczykowie 08:39, 28 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Widzę, że pędraki i Ciebie nie ominęły Nie cierpię tych robali! Mam nadzieję, że nie zaatakowały Ci trawnika.

Nie ominęły właśnie z trawy je wydłubałam, bo zdejmowałam wczoraj kawałek darni pod ścieżkę. Zastanawiam się właśnie jaka jest ilośc krytyczna tego dziadostwa. Licząc te wykopane, wypada mi jeden pędrak na metr kwadratowy. Kupiłam nicienie na opuchlaki, chyba szarpnę się jeszcze na te pędrakowe. Tylko przy mojej powierzchni trawnika, zaboli po kieszeni
Ogród w Puszczykowie 23:40, 27 kwi 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Takie dziś fuj wykopałam

Ogród na glinie 21:54, 27 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
A te wysokie to berberysy? A nie można nimi zasłonić piaskownicy?

Gratki na 300

Dzięki
Ale szybko poleciała ta setka

One są kłujące, to dopiero dzieciaki by je zaczepiały przy zamykaniu piaskownicy.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:35, 27 kwi 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
To Wy mamy dziewczynek z jednego przedszkola? no prosze

U mnie w cieniu jest mech zawsze, w tym roku nie dolomitowalam i jest prawie sam mech prawie tam nie grabilam, bo by nic nie zostalo zielonego

Dajcie linka na porzadny PH-metr, moze tez bym kupila, bo zawsze cala glupia jestem.. a przy borowkach i rh zwlaszcza..

Renia, nie ma "do" przy spotkaniach sie zobaczy nie masz jak dojechac, corki z kim zostawic, czy w czym problem? u mnie M chory, antybiotyk, wyjazd na Mazury stoi pod znakiem zapytania, wiec moze sie pojawie

pozdrawiam

Żeby tylko z jednego przedszkola z jednej grupy nawet

Niestety jankosia nie ma co polecić jeśli chodzi o phmetr... trzeba zaryzykować i kupić co mają

Domyślam się, że trudno określić do kiedytylko chodzi o to,że M umówił się po południu ze znajomymi i do 14tej dałabym radę ... ale nie wiem? bo to będzie wtedy taka szarpanina, lepiej byłoby na spokojnie w jedno miejsce
Szmaragdowy Zakątek 13:26, 27 kwi 2015

Do góry
ren133 - wielkie dzięki Reniu za fotkę.

kitek81 - Oj fajnie Kasiu, żebyś wiedziała, że fajnie...Czas spędzone wspólnie z tymi ludźmi to po prostu... magiczne chwile!
Za 4 dni powtórka !!! Huraaa!!!
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:25, 27 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Śliczne tulipanki
Zazdroszczę ciekawej lektury

ciekawa jestem czy te które się będą rozwijać to będą takie jak miały być? ?:
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:05, 27 kwi 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Nie polecę. Sama zarżnęłam już dwa i muszę kupić nowy. Kiedyś zdecyduję się na taki profesjonalny chyba bo tak stówka do stówki...
No moja córa mówiła że cię kojarzy, a ja nie mam pamięci do twarzy

A gdzie dostanę? na Mickiewicza?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:23, 27 kwi 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Nie straszyć mi tu Małgosiu Reni że to już za późno. Renia, jeśli zakładacie świeży trawnik a ph za niskie to możecie użyć dolomitu pod jednym warunkiem: Zostawiacie to na 2-3 tygodnie zanim dacie nawóz czy to mineralny czy organiczny. Ale phmetr najpierw bo może wcale nie ma potrzeby- trawa to najlepiej na takiej lekko kwaśnej rośnie a wynikiem występowania mchu może być równie dobrze niedostatek żelaza albo... Cień. Powiem ci że ja od północnej strony domu do chyba przestanę walczyć A do lawendy grysik z kamienia wapiennego albo marmur- łatwiej dostępny. Albo jakikolwiek inny kamień który ma zasadowe ph- znajdziesz w necie. Bez paniki

Dzięki jankosiu za rady
A poleciłabyś mi jakiś sprawdzony phmetr?Jeśli chodzi o mech to masz rację u mnie mech jest tam gdzie mam cień.

PS. Moja córcia ma na biurku zdjęcie z przedszkola, na którym stoi obok Twojej
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:08, 27 kwi 2015

Do góry
Margarete napisał(a)

Teraz juz za późno na dolomit, nie zadziała, teraz jedynie ratuja cie nawozy z opcja "przeciwmchową" ale ja nie bardzo wierzę i nie bardzo widze ich skuteczność...u siebie, a kosztuja niemało...szczególnie jak trawnik duzy to spory wydatek...
Dolomit sypiemy na podmarzniety juz albo zmarzniety jeszcze trawnik, czyli w listopadzie albo w lutym/ marcu.
Obserwuj forum, będę krzyczec głosno kiedy u siebie bede sypac....
Szkoda że Was nie bedzie u Kasi
Lawendowa rabata bedzie sząłowa jak zakwitnie
Buziaki !

M sypał to "coś tam" właśnie na zmarzniętą jeszcze ziemię jakoś w lutym, to może ja jednak sprawdzę dzisiaj ph gleby. Muszę zakupić w tym celu jakiś przyrząd? Nie wiem tylko jaki jest dobry?
Będę zaglądac regularnie do Ciebie to chyba nie przegapię "dolomitowania"
Lawendowa rabata hmm ... nie mogę się doczekać

Przyznam się szczerze, że oprócz pelargonii i aksamitek w donicach, o i jeszcze róż to nie miałam dotychczas innych kwiatów w ogrodzie Jak mi się uda to zmienic to będę z siebie dumna
Buziaki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:55, 27 kwi 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
lee, przyjedz sama

A do której jest zaplanowane?
Ogród na glinie 10:54, 27 kwi 2015

Do góry
A te wysokie to berberysy? A nie można nimi zasłonić piaskownicy?

Gratki na 300
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:33, 27 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję za rady
Mój M przypomniał mi wczoraj (bo podczytuje trochę forum i w ogóle zaczął tak się angażować w prace w ogrodzie, dopytywać o rośliny, wymagania glebowe, że o wgłębniku nie wspomnę ... , że aż dziw oj żeby tylko nie zapeszyćNawet był chętny jechać na grilla w piątek, ale przypomniał sobie, że umówił się ze znajomymi na ten sam dzień), że ze 3 miesiące temu sypał "czymś" żeby odkwasić glebę. Muszę więc chyba sprawdzić ph, a dolomit i tak kupię przyda siębo ja też mam sporo mchu w kilku miejscach na trawniku - czy w takich miejscach też radzisz dać dolomit przed posianiem trawnika czy później sypać jak już trawka będzie gęsta?

Teraz juz za późno na dolomit, nie zadziała, teraz jedynie ratuja cie nawozy z opcja "przeciwmchową" ale ja nie bardzo wierzę i nie bardzo widze ich skuteczność...u siebie, a kosztuja niemało...szczególnie jak trawnik duzy to spory wydatek...
Dolomit sypiemy na podmarzniety juz albo zmarzniety jeszcze trawnik, czyli w listopadzie albo w lutym/ marcu.
Obserwuj forum, będę krzyczec głosno kiedy u siebie bede sypac....
Szkoda że Was nie bedzie u Kasi
Lawendowa rabata bedzie sząłowa jak zakwitnie
Buziaki !
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:13, 27 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

M umówił się na majówkę ze znajomymi więc ognisko mnie ominie
lee, przyjedz sama
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 10:08, 27 kwi 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie jest zle, kwestia przyzwyczajenia
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:07, 27 kwi 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
hehe, znalazłam fote mojego przedogrodka - jaka byłam dumna ze zamiast góry śmieci pobudowlanych jest zielono
http://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rf/rg/hq0i/c4ya1OWEISED6avaMB.jpg

Ależ zmiana!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies