Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 08:49, 27 kwi 2015

Agatan24 napisał(a)
Matko jakie ceny ja bym brała hurtowe ilości
Pięknie będzie

no właśnie kupiłam 25szt z czego zostało mi 8 i nie mam na razie na nie pomysłu
ren133 09:25, 27 kwi 2015

Margarete napisał(a)
Reniu pod lawende czy sasanki ale równiez pod ciemierniki * w mniejszej dawce) stosuje dolomit, który bez problemu kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, ja używam go jeszcze jako środek wspomagający w walce z mchem na trawniku, jak wiesz mieszkam pod lasem i od strony lasu trawnik zarasta mchem mimo wertykulacji. A stosowanie dolomitu tuz przed zimą albo bardzo wczesna wiosna, na podmarznięta jeszcze ziemie w trawniku pomaga. Dolomit jest niedrogi a jak kupiłam go w 5 -kilowym worku to i ja i trzy moje kolezanki z pracy z niego skorzystały.

Dziękuję za rady
Mój M przypomniał mi wczoraj (bo podczytuje trochę forum i w ogóle zaczął tak się angażować w prace w ogrodzie, dopytywać o rośliny, wymagania glebowe, że o wgłębniku nie wspomnę ... , że aż dziw oj żeby tylko nie zapeszyćNawet był chętny jechać na grilla w piątek, ale przypomniał sobie, że umówił się ze znajomymi na ten sam dzień), że ze 3 miesiące temu sypał "czymś" żeby odkwasić glebę. Muszę więc chyba sprawdzić ph, a dolomit i tak kupię przyda siębo ja też mam sporo mchu w kilku miejscach na trawniku - czy w takich miejscach też radzisz dać dolomit przed posianiem trawnika czy później sypać jak już trawka będzie gęsta?
ren133 09:48, 27 kwi 2015

Nikita napisał(a)
Reniu, przeleciałam pędzikiem przez twój wątek. Jak patrzę na zdjęcia twojego ogrodu z pierwszych stron wątku to jakbym widziała mój „szmaragdowy zakątek” 3 lata temu. Zieleń…zieleń…i jeszcze raz zieleń… Mi też wydawał się za szmaragdowy mój ogród, dlatego zaprosiłam w zeszłym roku do niego odrobinę koloru.
Zaraz poszukam zdjęć z metamorfozy „szmaragdowego zakątka” i wkleję linka.
Już mam…zobacz jak to wyglądało u mnie…
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=146#post_3
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4041-szmaragdowy-zakatek?page=221#post_1

A wracając do ciebie to pomysł z donicami przy tarasie rewelacyjny. Bukszpanowe kulki – wykulkowane idealnie. Podoba mi się także inspiracja głębnikiem…będzie super!!!
Dodaje twój watek do ulubionych i będę monitorować zmiany.
Zobaczę jutro czy moje hosty pokazały już „kły”…jeśli tak to mogę ci ukopać jakąś i przywieść w piątek…bo oczywiście będziesz na piątkowej majówce?

PS. dzięki za fotkę u mnie.

Fajne metamorfozy Widać, że nawet buksiki posadzone przy szmaragdach (czyli różne formy)wprowadzają zmiany a jeszcze do tego inny kolor np. bordowy czy żółty, nie wspomnę o cebulowych, zmieniają ogród Ślicznie u Ciebie Ale Ty to pracowita i pomysłowa dziewczyna jesteś
A kulki masz okrąglutkie i naprawdę duuuże
Dziękuję za miłe słowa
A jeśli chodzi o piątek, to powiem Ci,że mój M nawet chciał się ze mną wybrać, ale przypomniało mu się wczoraj,że zaprosił na majówkę znajomych i ... nici z ogniska
popcorn 10:13, 27 kwi 2015

ren133 napisał(a)

M umówił się na majówkę ze znajomymi więc ognisko mnie ominie
lee, przyjedz sama
Margarete 10:33, 27 kwi 2015

ren133 napisał(a)

Dziękuję za rady
Mój M przypomniał mi wczoraj (bo podczytuje trochę forum i w ogóle zaczął tak się angażować w prace w ogrodzie, dopytywać o rośliny, wymagania glebowe, że o wgłębniku nie wspomnę ... , że aż dziw oj żeby tylko nie zapeszyćNawet był chętny jechać na grilla w piątek, ale przypomniał sobie, że umówił się ze znajomymi na ten sam dzień), że ze 3 miesiące temu sypał "czymś" żeby odkwasić glebę. Muszę więc chyba sprawdzić ph, a dolomit i tak kupię przyda siębo ja też mam sporo mchu w kilku miejscach na trawniku - czy w takich miejscach też radzisz dać dolomit przed posianiem trawnika czy później sypać jak już trawka będzie gęsta?

Teraz juz za późno na dolomit, nie zadziała, teraz jedynie ratuja cie nawozy z opcja "przeciwmchową" ale ja nie bardzo wierzę i nie bardzo widze ich skuteczność...u siebie, a kosztuja niemało...szczególnie jak trawnik duzy to spory wydatek...
Dolomit sypiemy na podmarzniety juz albo zmarzniety jeszcze trawnik, czyli w listopadzie albo w lutym/ marcu.
Obserwuj forum, będę krzyczec głosno kiedy u siebie bede sypac....
Szkoda że Was nie bedzie u Kasi
Lawendowa rabata bedzie sząłowa jak zakwitnie
Buziaki !
jankosia 10:46, 27 kwi 2015

Nie straszyć mi tu Małgosiu Reni że to już za późno. Renia, jeśli zakładacie świeży trawnik a ph za niskie to możecie użyć dolomitu pod jednym warunkiem: Zostawiacie to na 2-3 tygodnie zanim dacie nawóz czy to mineralny czy organiczny. Ale phmetr najpierw bo może wcale nie ma potrzeby- trawa to najlepiej na takiej lekko kwaśnej rośnie a wynikiem występowania mchu może być równie dobrze niedostatek żelaza albo... Cień. Powiem ci że ja od północnej strony domu do chyba przestanę walczyć A do lawendy grysik z kamienia wapiennego albo marmur- łatwiej dostępny. Albo jakikolwiek inny kamień który ma zasadowe ph- znajdziesz w necie. Bez paniki
ren133 10:55, 27 kwi 2015

popcorn napisał(a)
lee, przyjedz sama

A do której jest zaplanowane?
ren133 11:08, 27 kwi 2015

Margarete napisał(a)

Teraz juz za późno na dolomit, nie zadziała, teraz jedynie ratuja cie nawozy z opcja "przeciwmchową" ale ja nie bardzo wierzę i nie bardzo widze ich skuteczność...u siebie, a kosztuja niemało...szczególnie jak trawnik duzy to spory wydatek...
Dolomit sypiemy na podmarzniety juz albo zmarzniety jeszcze trawnik, czyli w listopadzie albo w lutym/ marcu.
Obserwuj forum, będę krzyczec głosno kiedy u siebie bede sypac....
Szkoda że Was nie bedzie u Kasi
Lawendowa rabata bedzie sząłowa jak zakwitnie
Buziaki !

M sypał to "coś tam" właśnie na zmarzniętą jeszcze ziemię jakoś w lutym, to może ja jednak sprawdzę dzisiaj ph gleby. Muszę zakupić w tym celu jakiś przyrząd? Nie wiem tylko jaki jest dobry?
Będę zaglądac regularnie do Ciebie to chyba nie przegapię "dolomitowania"
Lawendowa rabata hmm ... nie mogę się doczekać

Przyznam się szczerze, że oprócz pelargonii i aksamitek w donicach, o i jeszcze róż to nie miałam dotychczas innych kwiatów w ogrodzie Jak mi się uda to zmienic to będę z siebie dumna
Buziaki
ren133 11:23, 27 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Nie straszyć mi tu Małgosiu Reni że to już za późno. Renia, jeśli zakładacie świeży trawnik a ph za niskie to możecie użyć dolomitu pod jednym warunkiem: Zostawiacie to na 2-3 tygodnie zanim dacie nawóz czy to mineralny czy organiczny. Ale phmetr najpierw bo może wcale nie ma potrzeby- trawa to najlepiej na takiej lekko kwaśnej rośnie a wynikiem występowania mchu może być równie dobrze niedostatek żelaza albo... Cień. Powiem ci że ja od północnej strony domu do chyba przestanę walczyć A do lawendy grysik z kamienia wapiennego albo marmur- łatwiej dostępny. Albo jakikolwiek inny kamień który ma zasadowe ph- znajdziesz w necie. Bez paniki

Dzięki jankosiu za rady
A poleciłabyś mi jakiś sprawdzony phmetr?Jeśli chodzi o mech to masz rację u mnie mech jest tam gdzie mam cień.

PS. Moja córcia ma na biurku zdjęcie z przedszkola, na którym stoi obok Twojej
jankosia 11:27, 27 kwi 2015

Nie polecę. Sama zarżnęłam już dwa i muszę kupić nowy. Kiedyś zdecyduję się na taki profesjonalny chyba bo tak stówka do stówki...
No moja córa mówiła że cię kojarzy, a ja nie mam pamięci do twarzy