Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

popcorn 12:12, 27 kwi 2015

To Wy mamy dziewczynek z jednego przedszkola? no prosze

U mnie w cieniu jest mech zawsze, w tym roku nie dolomitowalam i jest prawie sam mech prawie tam nie grabilam, bo by nic nie zostalo zielonego

Dajcie linka na porzadny PH-metr, moze tez bym kupila, bo zawsze cala glupia jestem.. a przy borowkach i rh zwlaszcza..

Renia, nie ma "do" przy spotkaniach sie zobaczy nie masz jak dojechac, corki z kim zostawic, czy w czym problem? u mnie M chory, antybiotyk, wyjazd na Mazury stoi pod znakiem zapytania, wiec moze sie pojawie

pozdrawiam
ren133 13:05, 27 kwi 2015

jankosia napisał(a)
Nie polecę. Sama zarżnęłam już dwa i muszę kupić nowy. Kiedyś zdecyduję się na taki profesjonalny chyba bo tak stówka do stówki...
No moja córa mówiła że cię kojarzy, a ja nie mam pamięci do twarzy

A gdzie dostanę? na Mickiewicza?
ren133 13:35, 27 kwi 2015

popcorn napisał(a)
To Wy mamy dziewczynek z jednego przedszkola? no prosze

U mnie w cieniu jest mech zawsze, w tym roku nie dolomitowalam i jest prawie sam mech prawie tam nie grabilam, bo by nic nie zostalo zielonego

Dajcie linka na porzadny PH-metr, moze tez bym kupila, bo zawsze cala glupia jestem.. a przy borowkach i rh zwlaszcza..

Renia, nie ma "do" przy spotkaniach sie zobaczy nie masz jak dojechac, corki z kim zostawic, czy w czym problem? u mnie M chory, antybiotyk, wyjazd na Mazury stoi pod znakiem zapytania, wiec moze sie pojawie

pozdrawiam

Żeby tylko z jednego przedszkola z jednej grupy nawet

Niestety jankosia nie ma co polecić jeśli chodzi o phmetr... trzeba zaryzykować i kupić co mają

Domyślam się, że trudno określić do kiedytylko chodzi o to,że M umówił się po południu ze znajomymi i do 14tej dałabym radę ... ale nie wiem? bo to będzie wtedy taka szarpanina, lepiej byłoby na spokojnie w jedno miejsce
popcorn 14:22, 27 kwi 2015

Lepsze 3h niz nic
szemusia 09:24, 28 kwi 2015

Jeśli chodzi o ph-metr, to lepiej Renia zainwestować w taki z odczynnikami. Te mierniki ze szpikulcem wkładanym do ziemi nie sprawdzają się. Szkoda ne nie kasy...
Mój raz użyty leży gdzieś...
ren133 10:08, 28 kwi 2015

popcorn napisał(a)
Lepsze 3h niz nic

ren133 10:12, 28 kwi 2015

szemusia napisał(a)
Jeśli chodzi o ph-metr, to lepiej Renia zainwestować w taki z odczynnikami. Te mierniki ze szpikulcem wkładanym do ziemi nie sprawdzają się. Szkoda ne nie kasy...
Mój raz użyty leży gdzieś...

Beatko niestety chyba masz rację na phmetrze, który zakupił wczoraj M wyszło, że mam ziemię zasadową! Dzisiaj zrobię test domowym sposobem wg tej instrukcji:
http://www.poradopedia.pl/dom-i-ogrod/jak-sprawdzic-odczyn-gleby-ph-domowym-sposobem,3337.html
Zobaczymy
Mysza 17:33, 28 kwi 2015

Chyba wykorzystam tę instrukcję do sprawdzenia gleby u mnie
ren133 21:23, 28 kwi 2015

Mysza napisał(a)
Chyba wykorzystam tę instrukcję do sprawdzenia gleby u mnie

Dzisiaj taka ulewa była, że zrobię test jutro
Bogdzia 06:39, 29 kwi 2015

Czytam co piszecie i nie wytrzymałam żeby nie napisac że jesli w trawie jest mech to bez mierzenia wiadomo że ziemia kwasna bo to roślina wskaźnikowa, ona własnie pokazuje że tak jest.Kupowanie Ph-metru do sprawdzenia ziemii na trawniku to bez sensu. Trawe nawozi sie nawozami które ziemię pomału bedą odkwaszac, można sypac dolomit i tu nie wiem dlaczego Małgosia ma informacje że juz za późno. Ja sypię kiedy mi sie zechce.Może to ja czegos nie wiem?W cienistych miejscach i wilgotnych mech bedzie powracał i nie ma na to rady , trzeba polubic i machnac ręką.Oczywiście to nie znaczy ze nie trzeba z nim walczyc ale nawozy na mech sie nie sprawdzaja wiec lepiej zwykłe nawozy do trawnika i dolimit.Pozdrówka.