Przybiegam do Ciebie i się zachwycam wiosennymi ozdobami. Pięknie! Muszę poszukać ładnych ceramicznych donic, szczegołnie ta prostokatna na ostatnim zdjęciu jest ciekawa.
Pozdrawiam!
W niedzielę wykradłam chwilkę na sprawy ogrodowe Zajrzałam do piwniczki, gdzie zimują w donicach hortensje. Piwnica częściowo zagłębiona w ziemi, nieogrzewana, z malutkim okienkiem.
Wygląda na to, że hortensje bardzo się ucieszyły z moich odwiedzin bo powitały mnie młodymi przyrostami, a nawet co prawda niepozornym, ale jednak kwiatem
1.Stara jabłoń
2. Tuja (nie wiem jaka, wysoka na ok 3 metry)
3. Grusza
4. Wierzba płacząca
5. Orzech włoski
Między domem a ogrodzeniem, przy jabłoni jest skalniak/rabatka do ponownego obsadzenia bądź zlikwidowania (nie ma tak regularnego kształtu koła jak na szkicu).
Mam nadzieję, że teraz coś więcej będzie można doradzić.
Na rabatce III od strony zachodniej planuję posadzić śliwę nigra 4 szt a między nią hortensję limelight. Rabatka ma długość ok 10 metrów i szerokość 1,5 metra. Jak już wcześniej wspomniałam chciałabym,żeby na rabatce w kształcie półkola znalazła się róża rosarium uentersen na pniu, berberysy admiration lub tuje danica (podążając za radą, że naprzemiennie będzie zbyt pstrokato).
Rabatka III jest przy ogrodzeniu. Szerokość 1,5 i 11 metrów długości, nie wiem w jaki sposób ją zagospodarować.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Ciśnienie mi skoczyło...muszę odczekać, zanim w ogród ruszę
na szybko coś sfocone
3-letnie siewki, z moich starych ciemierników, w tym roku zakwitły
i pergola-walka trwa
super cięcie idzie kulek jałowcowych nożyczkami z Pepco, koszt całe 8zł
Witam
Dzisiejsze zdjęcia powinny być dokładniejsze. Obejrzałem igły i nie widziałem żadnego cisowca. Nie chcę kierować przemyśleń w niewłaściwym kierunku, lecz te żółte igły są przeważnie w miejscach gdzie nie opadły jagody i w tych miejscach wytworzyła się chyba jakaś grzybnia a być może jest ona po spadzi cisowca. Sam nie wiem i w sumie dlatego pytam się bardziej doświadczonych.
pozdrawiam