Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Ogród Sylwii od początku cz.II 20:18, 02 cze 2014

Do góry
Syla ja już się lrzestałam lrzejmować opuchlakami. Gdy zurawki marnieją, wykopuję, wsadzam do donic z czystą glebą i czekam aż pod rosną.. Na ich miejsce idą nowe... I tak w kółko macieja ale orzynajmniej żurawki są. Na zapleczu z 20 szt się rozrasta, znaczy się kolejkuje
Chyba wiesz co jest najskutecznijesze na opuchlaki? Zgniatanie...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:12, 02 cze 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Ciekawa jestem czy pomogły nicienie .... Bo jak swoje żurawki delikatnie ciągnę , wychodzą bez korzeni ... Zaobserwowałam również pod miłorzębami i hostami ... Nie zastosowałam jeszcze u siebie , czekam na efekty u Ciebie ...

Na razie nie bylam zadowolona z efektów, ale jest ich ciut mniej... Albo wylęgły się dorosłe osobniki albo część poumierała...test żurawkowy na najbardziej zainfekowanej rabacie zrobię gdy przestanie padać... W bergeniach było zdecydowanie mniej..
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:03, 02 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Małe paseczki? Nie widziałam...sprawdzę w sobotę. Ortus mam.
Dzięki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/407-choroby-i-szkodniki-bukszpanow?page=42#post_0
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:55, 02 cze 2014

Do góry
Syla napisał(a)

Ja mam taki sam widok za oknem i nie piszę tu o hortensjach ... Od środy obiecują pogodę ....
Byłam dzisiaj w swojej szkółce aby sobie humorek poprawić .... i sobie nie poprawiłam ... nie ma nic ciekawego ... dlaczego ???

Ja tam już do szkółek nie pojadę... Bo sobie humor popsuję.... Szkółki do mnie dojada.... Oby na M nie trafili.....
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:54, 02 cze 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko a co oznaczają małe paseczki na liściach bukszpanów, bo kiedyś coś takiego widziałem, to choroba ? i jak to leczyć

Danusia kiedyś pisała, że to roztocza, które zabijają rosliny. Ja pryskałam je Ortusem i pomagało. Uszkodzone liście już sie nie odbudują ale nowe rosną zdrowe.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:46, 02 cze 2014

Do góry
Wczoraj robiłam test opuchlakowy w bergeniach. Poczyściłam sobie bergenie ze starych liści. Gdy pociągnięte wyłaziły z korzeniami z ziemi, nie przeszły testu opuchlakowego.....Na szczęscie tylko 4 sztuki na ok 30. Posadzone wczoraj na nowo są dzisiaj podlewane... Jesli bergenie mają brzydkie liście, zamierają, karłowacieją proponuję sprawdzić co się dzieje w korzeniach. Na szczęswcie po poprezdniej akcji miesiąc temu byly kuż tylko pojedyncze sztuki do likwidacji.
Teraz muszę sie dobrać do nowoposadzonych żurawek aby sprawdzić czy na tych rabatach nicienie pomogly. .
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:42, 02 cze 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Poczytałam , obejrzałam , podziwiam i pozdrawiam.

Bogdziu tak sobie myślę, że dobrze że pada... Odpoczywam...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:40, 02 cze 2014

Do góry
Siedzę w ogrodzie zimowym i zastanwiam się czy patrzeć na nowe hortensje (dobrze że pada to się zaaklimatyzują, bo nie lubią upalów) czy na kominek. Jakość zdjęcia kiepska bo z pada ..

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:38, 02 cze 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Czytam wszystko u Ciebie i śmieję się pod nosem...

Moje bukszpany jeszcze żywo zielone, jeszcze nie czas. Ale jedna kulka po zimie taka żółtawo beżowa na górze (po zimie tak ma i zostało jej), myślałam, że cięcie wiosenne pomoże, ale niestety. Pryskałam floro z miesiąc temu i teraz Score przy okazji przy różach dostała...co mam robić? Co dolega mojej kuleczce, wiesz może Marzenko?

Kindzia może to przymrozek wiosenny? Moje wszystkie bukszpany mialy piekne przyrosty a przymrozek je zniszczył. Teraz stopniowo się odbudowały, ale nie wszystkie.
Kindzia jeśli obawy o grzyba to poodbno najlepsze signum. A drobnych kreseczek na listkach nie ma?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:33, 02 cze 2014

Do góry
monteverde napisał(a)

ja też choruję Marzenko przepieknie w ogrodzie, przestrzenie, czyściutko, trawy przepiękne i buksy i wszystko mojemu ambrowcowi przemarzł wierzcholek i trochę w szerz poszedł pozdrówka

Ania pamiętam, czytałam. Gdy wykopałam po roku łopatkę i stal wyglądała jak nowa zpragnęłam szczególnie wideł.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:32, 02 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Uff nadrobilem Poczytałem o hurtowych zakupach i braku miejsca Purpura w Twoim ogrodzie rzuca się w oczy

Sebek na purpurę dopiero zapraszam gdy zakwitną róże, jeżówki, pysznogłówki i wzmocnią się żurawki. Nomi oczywiście jesienią na wybrawienie ambrowców, wiśni, kiścieni i berberysów.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:30, 02 cze 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)

pięknie dziekuję - zapisałm i rozpoczynam poszukiwania

a czy ta zółta kostrzewa nadaje sie do cienia?

Kasia z zasady kostrzewy lubia suche i sloneczne miejsca, więc raczej w cieniu może marnie rosnąć. Kupiłam na cinista rabatę ale wczoraj urodziła mi się koncepcja posadzenia na slońcu czytałam że dobrze wygląda połączenie z siną, jednak tego nie widzę
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:27, 02 cze 2014

Do góry
AniaK napisał(a)
Pięciuset stron nie nadrobię, nie ma mowy, ale widziałam ogród i w ulewie i w słońcu i jest piękny. A tu proszę jeszcze zakupy i robota wre, może uda mi się uchwycić

Pozdrawiam słonecznie

A dziękuję, zaglądaj na bieżąco Gdy przestanie padać zapraszam na fotki ze strzyżenia ogrodu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:26, 02 cze 2014

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Marzenko, to jak w końcu z tą stipą? Stipa zimuje? Nie znam się na trawach i turzycach. Już jedną zmarnowałam, a taka ładna była

Z zasady nie zimuje. U nas jednak przez ostatnie dwa lata nie bylo zimy..... Dlatego nie zmarzła.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:26, 02 cze 2014

Do góry
Kasiek napisał(a)

Kiedys sie bardzo meczylam ze zwirkiem...ale dalej go lubie
Znalazlam smukle berberysy, pieknie kolorystycznie, ale...Maja dosc gole nozki( do okolo 20-30 cm przy ziemi)Polaczyc dwa rodzaje ?( nie chce golych nozek)Chyba tak, chcac by gesto to wygladalo.

Zamówiłam berberysy green carpet, rosną płasko, będą zadarniać a jednocześnie będę mogła je strzyc w kwadraty
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:24, 02 cze 2014

Do góry
Margarete napisał(a)

Mam pytanie jak juz dosadzisz te zamówione roslinki u siebie, dokończysz przedpłocie to co dalej?........sadzisz pomiedzy płotem a gabionami czyli "u Tytusa"...czy przechodzisz z przedpłociem na druga strone ulicy...???

Ja już sie zastanawiam jak rozwiązac i zaplanowac kolejną rabate u siebie (zdjąc darn, wytyczyc....itd) tym razem po srodku trawnika prawie..

Bez obaw kolejne rabaty będę zmieniać.
Roztoczańskie klimaty 19:21, 02 cze 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
u mnie trzmielina jest w pełnym słońcu i nic podobnego się z nią nie dzieję...

Tak wyglądają moje trzmieliny po wiosnenych przymrozkach. Na słońce nie reagują u mnie wcale, ale skoro tak jest co roku to albo co roku uszkadza je mróz albo grzyb

Zdecydowanie w ja'owcach polecam żółty-limonkowy. Żyrawki, tawuły, hakone, carex golden toupee (odkrycie sozonu, hosty z żółtymi brezgami, trzmielina emerald gold cięta w półkola lub kwadraty.
Widzialam u mnie w mieście tawułki strzyżone w kwadraty, bosko to wyglądało.
Ogród z łezką 19:13, 02 cze 2014

Do góry
Kindzia a czy ty sobie robisz sadzonki najpiękniejszych róż? Z ciekaowści pytam, bo moja siostra nawet roże cięte z kwiaciarni sadzi w ogrodziez sukcesem...
Ogród cioci 19:08, 02 cze 2014

Do góry
Czy M nie potrafi obsługiwać żelazka???
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:07, 02 cze 2014

Do góry
Milena7770 napisał(a)
Ana pięknie u Ciebie jak zawsze. To raj dla moich oczu, gdy za oknem u mnie wciąż leje. Odechciewa mi się wszystkiego.

Ana masz takie piękne żurawki, czym je dokarmiasz ? Co jaki czas? Moje zasadzone jesienią wystrzeliły w górę a jakoś mało się na boki rozrastają. Twoje są takie gęste, bujne.

Nie chcę być złym prorokiem...na 100% opuchlaki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies