Kindzia może to przymrozek wiosenny? Moje wszystkie bukszpany mialy piekne przyrosty a przymrozek je zniszczył. Teraz stopniowo się odbudowały, ale nie wszystkie.
Kindzia jeśli obawy o grzyba to poodbno najlepsze signum. A drobnych kreseczek na listkach nie ma?
Siedzę w ogrodzie zimowym i zastanwiam się czy patrzeć na nowe hortensje (dobrze że pada to się zaaklimatyzują, bo nie lubią upalów) czy na kominek. Jakość zdjęcia kiepska bo z pada ..
Wczoraj robiłam test opuchlakowy w bergeniach. Poczyściłam sobie bergenie ze starych liści. Gdy pociągnięte wyłaziły z korzeniami z ziemi, nie przeszły testu opuchlakowego.....Na szczęscie tylko 4 sztuki na ok 30. Posadzone wczoraj na nowo są dzisiaj podlewane... Jesli bergenie mają brzydkie liście, zamierają, karłowacieją proponuję sprawdzić co się dzieje w korzeniach. Na szczęswcie po poprezdniej akcji miesiąc temu byly kuż tylko pojedyncze sztuki do likwidacji.
Teraz muszę sie dobrać do nowoposadzonych żurawek aby sprawdzić czy na tych rabatach nicienie pomogly. .
Ja mam taki sam widok za oknem i nie piszę tu o hortensjach ... Od środy obiecują pogodę ....
Byłam dzisiaj w swojej szkółce aby sobie humorek poprawić .... i sobie nie poprawiłam ... nie ma nic ciekawego ... dlaczego ???
Danusia kiedyś pisała, że to roztocza, które zabijają rosliny. Ja pryskałam je Ortusem i pomagało. Uszkodzone liście już sie nie odbudują ale nowe rosną zdrowe.