Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Margarete 16:44, 02 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ah zapomniałam odpowiedzieć rozgarniam korę, ciacham, wybieram największe kawałki a potem ponownie zgarniam korę
Dlatego się wzbraniam przed żwirkiem , ale to nieuniknione... Na froncie i w lawendzie będzie żwirek a wtedy szmaty będę rozkładać

Twój sposób z ta kora dobry, ja latam ze szmatami bo i bukszpany i zywopłot z ligustra sypie drobnymi listkami ale te szamty niewygodne, zakrywam nimi inne rosliny obok wiec jest nierówno, listki wypadaja i tak na kore a potem mnie wnerwiaja przez kilka dni dopóki nie stana sie niewidoczne.........będę tez tak robic z ta kora, super pomysł..........

Ogród jak zwykle boski, oglądam i oglądam te foty, czytam komentarze i zmnów wracam do zdjęć......i mogłabym tak bez końca.........
Margarete 16:47, 02 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Ja już się chyba muszę wylogowac z forum... Nic juz miałam nie kupiwać, trzeba wakacje zabookować....
Zamówiłam 10 szt tojeści, 10 szt carexów golden toupet i jeszcze myślę o berberysach...

A podobno miejsca w ogrodzie nie mam...

.. ........skąd ja to znam........
Margarete 16:52, 02 cze 2014

Marzena2007 napisał(a)

Raz kozie śmierć, berberysy teź zamówiłam. Zważywszy na fakt że u Finki 50% taniej niż w ZC to kupiłam. Trzeba skończyć przed wkacjami przedpłocie. Żwirku na razie nie będzie, będą rosliny...

Mam pytanie jak juz dosadzisz te zamówione roslinki u siebie, dokończysz przedpłocie to co dalej?........sadzisz pomiedzy płotem a gabionami czyli "u Tytusa"...czy przechodzisz z przedpłociem na druga strone ulicy...???

Ja już sie zastanawiam jak rozwiązac i zaplanowac kolejną rabate u siebie (zdjąc darn, wytyczyc....itd) tym razem po srodku trawnika prawie..
Kindzia 19:05, 02 cze 2014

Czytam wszystko u Ciebie i śmieję się pod nosem...

Moje bukszpany jeszcze żywo zielone, jeszcze nie czas. Ale jedna kulka po zimie taka żółtawo beżowa na górze (po zimie tak ma i zostało jej), myślałam, że cięcie wiosenne pomoże, ale niestety. Pryskałam floro z miesiąc temu i teraz Score przy okazji przy różach dostała...co mam robić? Co dolega mojej kuleczce, wiesz może Marzenko?

Madzenka 19:24, 02 cze 2014

Margarete napisał(a)

Mam pytanie jak juz dosadzisz te zamówione roslinki u siebie, dokończysz przedpłocie to co dalej?........sadzisz pomiedzy płotem a gabionami czyli "u Tytusa"...czy przechodzisz z przedpłociem na druga strone ulicy...???

Ja już sie zastanawiam jak rozwiązac i zaplanowac kolejną rabate u siebie (zdjąc darn, wytyczyc....itd) tym razem po srodku trawnika prawie..

Bez obaw kolejne rabaty będę zmieniać.
Madzenka 19:26, 02 cze 2014

Kasiek napisał(a)

Kiedys sie bardzo meczylam ze zwirkiem...ale dalej go lubie
Znalazlam smukle berberysy, pieknie kolorystycznie, ale...Maja dosc gole nozki( do okolo 20-30 cm przy ziemi)Polaczyc dwa rodzaje ?( nie chce golych nozek)Chyba tak, chcac by gesto to wygladalo.

Zamówiłam berberysy green carpet, rosną płasko, będą zadarniać a jednocześnie będę mogła je strzyc w kwadraty
Madzenka 19:26, 02 cze 2014

barbara_krajewska napisał(a)
Marzenko, to jak w końcu z tą stipą? Stipa zimuje? Nie znam się na trawach i turzycach. Już jedną zmarnowałam, a taka ładna była

Z zasady nie zimuje. U nas jednak przez ostatnie dwa lata nie bylo zimy..... Dlatego nie zmarzła.
Madzenka 19:27, 02 cze 2014

AniaK napisał(a)
Pięciuset stron nie nadrobię, nie ma mowy, ale widziałam ogród i w ulewie i w słońcu i jest piękny. A tu proszę jeszcze zakupy i robota wre, może uda mi się uchwycić

Pozdrawiam słonecznie

A dziękuję, zaglądaj na bieżąco Gdy przestanie padać zapraszam na fotki ze strzyżenia ogrodu
Madzenka 19:30, 02 cze 2014

kasiula79 napisał(a)

pięknie dziekuję - zapisałm i rozpoczynam poszukiwania

a czy ta zółta kostrzewa nadaje sie do cienia?

Kasia z zasady kostrzewy lubia suche i sloneczne miejsca, więc raczej w cieniu może marnie rosnąć. Kupiłam na cinista rabatę ale wczoraj urodziła mi się koncepcja posadzenia na slońcu czytałam że dobrze wygląda połączenie z siną, jednak tego nie widzę
Madzenka 19:32, 02 cze 2014

Sebek napisał(a)
Uff nadrobilem Poczytałem o hurtowych zakupach i braku miejsca Purpura w Twoim ogrodzie rzuca się w oczy

Sebek na purpurę dopiero zapraszam gdy zakwitną róże, jeżówki, pysznogłówki i wzmocnią się żurawki. Nomi oczywiście jesienią na wybrawienie ambrowców, wiśni, kiścieni i berberysów.