Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród Ani :) 19:09, 04 mar 2017

Do góry
Ale odwaliliście kawał roboty. Kompostownik pierwsza klasa. Piękne misiaczki. Biję brawo
Ogród Ani :) 18:59, 04 mar 2017

Do góry
Asiu mówisz żeś zmęczona po Gardenii? To musiało być hucznie

Magda dzięki. Cieszę się z tego co już jest Z a kompostownik dziękuję

Ali jak nie wszystkie? Wszystkie chcę mieć na stópkach, ciachnęłam więc hurtowo Czuję podejrzenie, że coś widzisz czego ja nie widzę Nie strasz mnie kochanieńka Gadaj tu zaraz co nie tak zrobiłam

Ewuś dziękuję
Szkoda, że tulipany i czosnki nie wschodzą Czy można spierniczyć tak trywialną rzecz jak sadzenie tulipanów? Pewno można
Ogród Ani :) 18:56, 04 mar 2017

Do góry
Super kompostownik, nawet kolor mój Zapinowałam go sobie. M mus pokazać

Pracowaliście jak mróweczki. Super wszytko pościnane.

Co do cisa, to chyba nie jest tak źle. Wg mnie jak obetniesz te uschnięte końcóweczki, to odrośnie. Wejdź dla pewności na wątek o cisach
Ogród Ani :) 18:50, 04 mar 2017

Do góry
Piękny kompostownik!!
Kawal roboty za Wami
Ogród Ani :) 18:21, 04 mar 2017

Do góry
Wywoziliśmy różności z rabat

Kompostownik został w końcu ustawiony na swoim miejscu, trzeba go tylko domalować

Cdn...
Tu ma być ogród :) 18:45, 03 mar 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Tikurilla do skrzyń? Warzywnik na wypasie będziesz mieć

Chciałam wszystko jedną farbą pomalować, na altanie i placu zabaw jest Remmers, ale do pomalowania był jeszcze domek narzędziowy, kompostownik i skrzynie i wycena wyszła masakryczna, zdecydowałam się na trochę tańsze rozwiązanie i wygląda na to, że wybór ok bo kolory ładnie się zgrały.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:23, 01 mar 2017

Do góry
Pozostaję w zachwycie nad uroda biedronki z obrazka.

Wciąż się zastanawiam, czy wygrabiać opadłe liście z rabat. Spróbuję zmieszać z wierzchnia warstwą gleby. Kompostownik mi się zapchał trawami i chwilowo nie ma miejsca na nic innego. Ubiegłoroczna zawartość dwa dni temu jeszcze była zlodowaciała.

Twój zapał do wysiewów podziwiam od kilku lat. W tym roku nie wysiewam.
Po przeglądzie rabat stwierdziłam, że zaczynam mieć problem, gdzie wcisnąć. A przecież jeszcze dalie czekają na swoją kolej.

Bardzo podoba mi się zestaw nożyczki i szpulka. Twój Mikołaj zawsze z niezwykłym smakiem wybiera prezenty dla Ciebie. Olsen Uwielbiam gang Olsena.

Zazdroszczę możliwości spędzenia całego dnia w ogrodzie.
Ogródek Iwony II 22:13, 01 mar 2017

Do góry
mirkaka napisał(a)
Iwonko, planujesz potem realizacja, to najfajniejsze momenty w ogrodzie

Plany Mirko są, tylko czasu brak.

Przestawiłam jeden kompostownik. Ciężki jak licho. Pawełek mi pomógł, taczka stanowiła podporę. Teraz trzeba opróżnić komorę, nieprzerobione odpady wrzucić do przestawionej skrzyni, a przerobiony kompost dam do warzywniaka i na rabaty... Cięcie traw mnie czeka i zazdroszczę wszystkim, co już to zrobili...
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:50, 01 mar 2017

Do góry
Dzięki Iwonko, że zajrzałaś
Mam siarczan, ale tez preferuję ekologicznie, zwłaszcza, ze kawę fusiastą pijam

W przyszłym tygodniu - jak nie będzie padać zabieram się za kopanie - dolomit i mączka sa na stanie

Kompostownik muszę najpierw przekopać, ale nie wiedziałam, że trawy ozdobne tez się nadają. Na razie mam wszystkie ścięte poupychane w workach, więc jak będę działać z kompostownikiem to dam te trawy jako warstwy pośrednie. Dobrze myślę??? Ale niektóre po zimie wyglądały jakby miały grzyba - zwłaszcza mozga trzcinowa- tę spalę na pewno
Na rozpałkę pójdą gałązki iglaków ze stroiszy
Zielony zielonym pogania :) 09:39, 27 lut 2017

Do góry
Asiu, na podstawie tego, co do tej pory powiedziałaś/pokazałaś, sugerowałabym raczej takie zagospodarowanie działki:

Cały dolny prawy róg działki przeznaczyć na część użytkową, czyli warzywnik, kompostownik itd. Oddzielić ją od podjazdu np.: żywopłotem.

Drewutnię (ona naprawdę taka wielka?) też przesunąć koło garażu i dojazd do niej zrobić od strony podjazdu. Korzyści będą dwie: nie zmarnujecie całego tyłu na dojazd do drewutni i bliżej będzie nosić drzewo do kominka przez drzwi frontowe (doświadczenie przeze mnie przemawia).

W lewym dolnym rogu zrobi się wtedy miejsce do zabawy dla dzieci - niech tam sobie kopią piłkę i zostawiają zabawki (znowu mówię z doświadczenia).

Górna (tj: południowa) część działki zostaje wtedy "dla dorosłych"
Mój ogródek 21:31, 26 lut 2017

Do góry
Witaj
Dzięki za odwiedziny
Odnośnie lip, to u mnie rosną za płotem wzdłuż całego ogródka a ich korony kończą się na granicy płota, więc za dużo liści do mnie nie leci. Gorzej śmieci kasztanowiec.
Nie mam rabat wysypanych korą, chociaż rok temu kupiłam z taką myślą 3 worki i na razie czekają w piwnicy.
Latem rabaty wysypuję skoszoną trawą (koszę dwa razy w tygodniu, więc cały czas mam świeżą dostawę ), jesienią nagarniam na nie wszystkie okoliczne liście, które wiosną przekopuję z ziemią.
Podoba mi się kora na rabatach ale ja na razie jej nie wysypię, muszę rozluźnić swoją zbyt zbitą glebę.
Ładnie wyglądają też rabaty wysypane kompostem, ja chyba wybiorę to rozwiązanie.
Jeśli masz kompostownik (ja niestety nie mam) to najlepiej liście dać na kompost albo jesienią włożyć do dużych worków foliowych i do wiosny masz super ziemię liściową.
Ale się rozpisałam

Ogrodowy song 09:30, 25 lut 2017
Do góry
frezja napisał(a)

Męczyłam i namęczyłam dawno nic nie robiłam w tym programie. W rogu za ławką kompostownik zamykany, którego odległość od miejsca siedzenia 1,5 m.Potrzebne coś szybkorosnące w lewym boku ławki i kawałek przed, czyli tam, gdzie zaplanowałam kostkę w żwirku.A może jakaś kratka i na niej róża pnąca...akurat mam ubiegłoroczną, która wołała o słońce..dostała złe stanowisko.
Mam nadzieję, że uda mi się położyć tą samą kostkę na tarasie.

Czyli pod ławką żwirek w kostce (kwadraty?)
Ogrodowy song 18:36, 24 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewo, robiłaś gdzieś rysunek miejsca pod ławeczkę?
Jak chcesz wkoło nasadzić?

Męczyłam i namęczyłam dawno nic nie robiłam w tym programie. W rogu za ławką kompostownik zamykany, którego odległość od miejsca siedzenia 1,5 m.Potrzebne coś szybkorosnące w lewym boku ławki i kawałek przed, czyli tam, gdzie zaplanowałam kostkę w żwirku.A może jakaś kratka i na niej róża pnąca...akurat mam ubiegłoroczną, która wołała o słońce..dostała złe stanowisko.
Mam nadzieję, że uda mi się położyć tą samą kostkę na tarasie.

Ogródek Iwony II 15:57, 24 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Nie planowałam w tym roku wielkich rewolucji. Ale czasami rozwiązania przychodzą same.
I tak zastanawiałam się nad widokiem z okna. Z jadalni.
Oś widokowa, na końcu której powinna znaleźć się łąwka albo inny ciekawy element.

jako dojście do ławeczki. Miejsce pod placyk wysypałabym drobnym piaskiem

No to kombinuj...u mnie ten sam pomysł.Przenoszę kompostownik w inne miejsce i w okolicy będzie ławka lub huśtawka.. no takie miejsce na nasiadówki.Mam trochę inny układ rabaty w tym miejscu.Teraz myślę, jak zrobić dojście do kompostownika..itd.Szkoda, że kompostu ruszyć nie mogę, bo zmarznięty...a już bym chętnie popracowała

Muszę to rozrysować, ale takich umiejętności kreślarskich to ja nie posiadam.U mnie bardziej zdolności plastyczne i muzyczne
Ogródek Iwony II 14:15, 24 lut 2017

Do góry
Nie planowałam w tym roku wielkich rewolucji. Ale czasami rozwiązania przychodzą same.
I tak zastanawiałam się nad widokiem z okna. Z jadalni.
Oś widokowa, na końcu której powinna znaleźć się łąwka albo inny ciekawy element.

Są teraz Anabelki, kiedyś była ławka. Brakuje jej.
Jest tam dojście do kompostownika. Jak więc postawić ławkę przy takim miejscu z widokiem na kompostownik? Bez sensu ...
Wczoraj wpadłam na proste rozwiązanie: Przenieść kompostownik do części gospodarczej. A tu pozyskać miejsce na basen w sezonie. Kącik intymny, nie byłby widoczny z ulicy.
Podoba mi się ta inspiracja Danusiowa z ławeczką:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712389366911/
U mnie z tyłu jest żywopłot. Po bokach ławki są dwa drzewa. Przy ławce posadziłabym kulki zatopione w żurawkach.
Pomierzyłam wszystko i mogło by to miejsce wyglądać tak:

Rabata bylinowa i warzywnik już jest. Trzeba by zrobić placyk ze żwirkiem jako dojście do ławeczki. Miejsce pod placyk wysypałabym drobnym piaskiem żwirowym.
Warzywnik od basenu oddzielony by został rabatą z hortensjami Anabell podsadzonymi szałwią i przywrotnikiem.
Po lewej stronie znajduje się rabata bylinowa z kocimiętka i białymi jeżówkami.
Takie miałam wczoraj przemyślenia
Ogród prawie bezobsługowy 10:11, 22 lut 2017

Do góry
Wątek ten założyłam nie dlatego, że jestem leniwa, bo nie jestem.
Wątek ten jest wynikiem refleksji i perspektywicznego myślenia.
Wiemy, jak zbawienny wpływ na zdrowie i poprawę kondycji ma praca w ogrodzie, ale ... lat przybywa a sił ubywa, niestety . Wszyscy się starzejemy, mamy różne dolegliwości i ograniczenia fizyczne.
W tym wątku proszę dzielić się swoimi doświadczeniami, jak łatwo utrzymać ogród i prowadzić w nim niezbędne prace. Proszę pisać o niewymagających roślinach, krzakach, których nie trzeba korygować za często a najlepiej wcale, drzewach wolno rosnących i zachowujących ładny pokrój. Roślinach zadarniających do cienia i na patelnię, nowych narzędziach ułatwiających pracę.
Proszę pisać o wszystkim, co może ograniczyć do minimum i usprawnić pracę w ogrodzie.

Zacznę od żywopłotów.
Wiem, że są osoby pragnące zachować intymność i izolują się od sąsiadów. W ogrodzie są też miejsca, które trzeba wydzielić lub osłonić np. kompostownik.
Wybrałam do tych celów cisy odm. Wojtek i Dawid.
Proszę o spostrzeżenia jak szybko rosną, czy wymagają cięć korygujących i jak często?

Zapraszam do dzielenia się z innymi własnymi doświadczeniami i spostrzeżeniami .
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:47, 21 lut 2017

Do góry
A co sądzicie o tzw emach. np. EM FARMA MIKROORGANIZMY PROBIO EMY.
Dlaczego pytam u mnie w wiosce jest produkcja tych emów (bodajże firma pod nazwą zdrowa ziemia). Tych emów jest dużo nie pamiętam jakie - coś tam em - 5 lub tym podobnie. EM FARME, wziołem dla mamy na kompostownik. Mama mówi, że działa.
Ogród Nety- moje marzenie 13:44, 21 lut 2017

Do góry
Jesli masz ciężką glebę to warto po zabiegach obdsypać piaskiem dla napowietrzenia i rozluźnienia ziemi.

Jesli nie planujesz kompostu pod kwasoluby to warto warstwy przesypywać dolomitem - przyspiesza kompostowanie i polepsza docelowo gruzełkowatość i właściwości absorpcyjne gleby.

Jeśli kompostownik nie jest zmrożony to warto teraz przerzucić widłami wszystko do góry nogami. Napowietrzysz, przemieszasz warstwy, rozbijesz zbite liście i przyspieszysz kompostowanie. Można roztworem mocznika przelać - uzupełnić azot i tym przyspieszyć kompostowanie. Częste przerzucanie (nawet co drugi dzień) niewiarygodnie przyspiesza kompostowanie
Księżycowy... 11:55, 21 lut 2017

Do góry
Wendy79 napisał(a)
M. ciągnie do ogrodu. Między deszczem a deszczem poszedł i kończył kompostownik

Mojego tak nie ciągnie... zrobi, ale nieterminowo no ale nie będę naciskać, bo jeszcze w domu mamy dużo roboty
Księżycowy... 11:07, 21 lut 2017

Do góry
M. ciągnie do ogrodu. Między deszczem a deszczem poszedł i kończył kompostownik
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies