Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:55, 25 lut 2019

Do góry
Makademia- tulipanowiec był kupiony jako "tulipanowiec". Nic więcej o nim nie wiem. Tak naprawdę, to mam go kilka lat, miejscówkę zmieniał kilka razy i dopiero tutaj mu dobrze- ruszył. Pewnie to jakiś polspolitus.

Angelika, wiem, co Ci chodzi po głowie
Osobiście również uważam, że szpaler tulipanowców byłby najsensowniejszym rozwiązaniem bez mieszania gatunków (lub szpaler brzóz z eksmisją tulipanowca). Ponieważ jednak głową muru nie przebiję, to musi być inna odmiana drzew. Jeśli szpaler, to graby fastigata chyba lepsze? Ale z tulipanowcem ich chyba nie zrównam, bo on był sadzony jako "akcent" W sensie nie myślałam, że będę potrzebowała coś do niego kiedyś w szeregu dopasować

Jeszcze tak sobie myślę- może gdyby z zawijasa w ogóle zrezygnować, zmieściłoby się 5 panien brzóz?

A co myślicie o poprowadzeniu kostki odbiciem lustrzanym do lewej strony? Lewa idzie tak:

Może jakiś żywopłocik poprowadzić po obu stronach? taki niski z buksika Lubię takie

Niebieski= żywopłot
żółty- ŚŚ
białe pnie- brzozy
w rogu- tulipanowiec
kulki, to kulki
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:45, 25 lut 2019

Do góry
A co u mnie
dojechał piasek i żwir, znowu bajzel budowlany

dojechał żółw, super śmiszny a ciężki, chyba z 15kg

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 14:40, 25 lut 2019

Do góry
Już mają kolorek

Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:34, 25 lut 2019

Do góry
Witam,
Jestem nowy na forum. Mam pytanie dotyczące trawnika. Trawa na jesieni była ładna. W końcu września nawieziona nawozem jesiennym Florovit, w ilości 75% zalecanego dawkowania. Trawnik skoszony był z początkiem listopada, a ostatnie liście zagrabione w grudniu.
Po roztopieniu śniegu trawa wygląda, tak jak na zdjęciu.
Dodam, że na trawniku nie był pryzmowany śnieg, urządziliśmy na nim tylko 2 zabawy na śniegu.
Mamy sunię (ok. 35 kg), która najczęściej załatwia się w tym obszarze. Czy tragiczny wygląd trawnika jest spowodowany moczem, czy może jest to pleśń ściegowa, a może jeszcze coś innego. W okresie wiosna - lato - jesień, nie było żadnych przebarwień (trawnika dwukrotnie nawożony nawozem 100-dniowym - w marcu i czerwcu).
Czy jest szansa na uratowanie trawnika, czy trzeba zaczynać od nowa.
Jeśli będą potrzebne dodatkowe zdjęcia/informacje proszę pytać.

Pozdrawiam
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:30, 25 lut 2019

Do góry
Pola napisał(a)
Irenko doczytałam w artykule o judaszowcu, że posiadasz taki egzemplarz, czy masz może fotkę tego drzewa jest piękny i myślę nad posadzeniem. Problem będzie taki że chcę taki już większy.

Jola, zaraz poszukam. U mnie on od 2011 r, 3 razy przesadzany, teraz na suchym stanowisku, rośnie szybko, ewidentnie lubi słońce, bo jak dałam w zaciszu i mniej słońca, stał w miejscu.

już myślałam, że nie mam żadnego fota
kupuj, choć u nas one nie tak zjawiskowe
liście podobne do grujecznika
Są większe, ja sadziłam taki mini, chyba 50cm, dziś ma około 4-5m

kanadyjski chyba szybciej ma kwiaty, a potem liście, u mnie jakoś równocześnie rok temu było, no i mój bardziej różowy, a są bardziej fioletowe

i aktualne foto, jak goły, tylko liście na czubku trzyma
pąków jeszcze nie widzę, one z pnia wyłażą

posadź sobie Indygowiec Kiriłowa, ten jest zjawiskowy

chyba mnie szlag trafi, znowu laptop świruje, znowu do serwisu
Po nitce do kłębka ;) 14:12, 25 lut 2019

Do góry

Pierwsze kwiaty tej wiosny
Gunnera - parzeplin 14:03, 25 lut 2019

Do góry
Krzysztof4546 napisał(a)

Dziękuję za radę tak myślałem że jeszcze za zimno ale wolałem się zapytać. A może ktoś umie rozpoznać zrobiłem parę fotek z bliska
[img ]

Witaj, twoja gunnera to tinctoria , wskazuje na to czerwone unerwienie na liściach a łodygi są za mało kolczaste jak na manicatę
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:44, 25 lut 2019

Do góry
Muszelka napisał(a)
Ale masz ogromne rodki!

Urosły, ale te pod murem mimo zabezpieczeń psy łamią i wolniej rosną. Tak naprawdę, to najmłodszy, już 2-letni psiak, sieje pogrom.

za to rusza bez koralowy Black Eve
Miłkowo - sezon 2016-2022 13:34, 25 lut 2019

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Dużo roboty już wykonałaś, mam wrażenie , że najwięcej czasu wymagają teraz trawy- trzeba je pościnać a słoma wszędzie się kruszy i widać ją, trzeba wyzbierać źdźbła, nie mówiąc o dzieleniu. Do dzielenia chłop by się przydał, jak masz kogo dorwać to sama się nie męcz.
Trawy piękne masz, bo odchowane

Co do stipy, masz rację i Koliber też, jest takie momenty,że wygląda na zaniedbaną.

Daria, niby dużo, ale efekty jeszcze marne, potrwa to, ale robię na spokojnie. Wczoraj padł mi laptop, dziś naprawili
Dzielić nie będę, chcę wykopać, jak się uprę, sama zrobię
Dziś słonecznie, ale jakiś zimny wiatr, zaraz idę ciąć dalej.
Ja ze stipą będę inaczej ciut robić, gdzie przeszkadza, wywalam, jakby ktoś był w pobliżu, to bym oddała, bo z wysyłaniem to dla mnie kłopot.
tu mi się walają hakonki,ale jeszcze nie doszłam
muszę jakoś po kolei robić, a nie zawsze mam czas

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 13:10, 25 lut 2019

Do góry
Wszystkie Dziewczyny, a zwłaszcza Asiu (nie, nie mam Cię dosyć ), i Iwonko Kawo.

Po głębokim namyślę, nadal wprawdzie nie wiem o co mi chodzi, ale metodą przeciwną, wiem, czego nie chcę - jednak, lub mimo wszytko:

Nie chcę drzew iglastych- nie przemawiają do mnie, nie widzę ich na froncie- nie umiem wytłumaczyć dlaczego. Tak po prostu...
Ścianek wodnych i ścieżek na okularowej.

Natomiast przyznaję, że pomysł zagajnika brzozowego na okularowej to według mnie strzał w 10-kę!Myślałam jeszcze nad grabami zamiast brzóz, bo AniaCh ma absolutną rację- nie boję się drzew, choć stronię od iglastych , ale brzozy już mam na półce i wydaje mi się, że chociaż tak będzie się jakoś łączył ten ogród- powtarzalnością nasadzeń

I teraz tak: okularowa ma 5 m szerokości, ale metr min. trzeba odliczyć na rosnące już tuje. Zostaje zatem 4 m, a już wiem, że pół metra od krawędzi nie mogę nic sadzić, żeby samochodem nie najechać przy cofaniu z garażu. Realnie zostaje zatem rabata szerokości 3-3,5 m szerokości.
Według mnie mogę myśleć o trzech brzozach- nie o 5.

"Narysowałam" takie coś w dwóch wariantach:
jeden wg pomysłu Basi+brzozy,

drugi według pomysłu Iwonki

Żaden nie odpowiada mi w 100%, ale sam zamysł zagajnika już jak najbardziej

Dzięki Kochane!!!
Mój taras we Francji 13:02, 25 lut 2019

Do góry
MartaKozak napisał(a)
Jesień

Ta donica z lewej jest cudowna w kształcie. A ta z prawej to piękna nowoczesność. Bardzo mi się podobają. I meble solidne - głośno chwalę wszystko.

Klony palmowe nad jarzmiankami?

Jakaś świdośliwa (może mieć ciemniej).

Co to za góra po lewej? Widzisz już przed-Alpy czy Jurę?

Wszystkiego po trochu 12:54, 25 lut 2019

Do góry
dzisiejsza dość zimna , ale piękna wiosna, z trzech cebulek po 20 latach taka kępka

Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 12:53, 25 lut 2019

Do góry
Kto ma ten kwiatuch; ) jak się on sprawuje w ogrodzie ?

Ogród Grodzi 12:27, 25 lut 2019

Do góry
Idzie wiosna a ja dalej nie mam pomysłu co i gdzie mam zasadzić....ale ziemię juz przygotowuję....

Gunnera - parzeplin 11:17, 25 lut 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na razie ich nie wystawiaj, staraj się zapewnić światło, żeby się nie "wyciągały". Wystawisz najpierw do cienia, ale jak się zupełnie ociepli.

Dziękuję za radę tak myślałem że jeszcze za zimno ale wolałem się zapytać. A może ktoś umie rozpoznać zrobiłem parę fotek z bliska
[img ]
Przedziwny Ogród 10:38, 25 lut 2019

Do góry
karlos napisał(a)

ja już od 2 tygodni dziś też, właśnie ogarniałem borówki, nowy kancik, trochę kory, no i chwasty które wyrosły zimą ... taki ewenement, bo u nas całą zimę bez śniegu

To podziwiam Cię bardzo.... Ja poczekam na cieplejsze, marcowe dni Teraz planuję wysiać nasionka surfini, tylko czy nie za wcześnie?

Podmiejski ogródek 10:23, 25 lut 2019

Do góry
Dla porządku dodam jeszcze, że zaczęłam robić ziemię liściową na kwaśną rabatę.
Metoda z workami sprawdza się średnio - ewidentnie mają za sucho
za to jak lekko przemielone kosiarką liście wrzuciłam do dziurawego kosza na śmieci i przelałam roztworem mocznika, to efekt otrzymałam rewelacyjny. To jest produkt "nastawiony" jesienią

Myślę, że spokojnie nadaje się już na ściółkę, najwyżej przykryję jeszcze warstwą kory.
Pszczelarnia 10:20, 25 lut 2019

Do góry
To w temacie oczaru, witch hazel, z książki
Podmiejski ogródek 10:19, 25 lut 2019

Do góry
To były - jak na moje możliwości - całkiem ładne zdjęcia.
Teraz będzie hadkor

Pokazują dziewczyny swoje kompostowniki, pokażę i ja
Burdello bum, bum. Ale i tak jestem zadowolona, bo daję radę z dwoma komorami, a nie trzema. Zapełniam jedną komorę, po roku przerzucam do drugiej, po kolejnym roku przesiewam i otrzymuję taki produkt finalny:

Gałązki, skorupki jajek, kawałki zwęglonego drewna wracają na pierwszą kupkę.

Podmiejski ogródek 10:12, 25 lut 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
O, zdjęcia . U Ciebie jeszcze tyle śniegu? U mnie już stopniał.
Amazon zimuje? Myślałam, że nie.

Eee, na zdjęciu tak wygląda. W rzeczywistości to cienka warstewka.
O, tutaj masz szerszy kadr, zrobiony chwilę przed tym, jak moje młodsze dziecko przytargało swoją łopatkę, taczkę i zaczęło kopać dół pod huśtawką.
Na moje protesty odparł, że przecież nie kopie w trawniku. I jak będę potrzebowała ziemi, to mogę sobie wziąć z tej górki, którą usypał obok dziury

Nie wiem, czy amazon jest zimotrwały. U mnie rośnie w ciepłym, zacisznym miejscu, więc daje radę, podobnie jak np.: stipa.
Jest też opcja, że pomyliłam odmiany i to nie jest amazon, tylko coś innego
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies