No to już nie tak wesoło... Byłam dziś w Obi i są ładne sadzonki w doniczkach po 4,50, a w środku 3 sztuki, można podzielić, będzie tanio i nie kupię kota w worku . Danusiu bardzo dziękuję za odpowiedz .
Jeśli dałaś obornik i dobrego żarcia na wstępie to czekaj kochana, niech da znaki życia. teraz poczekaj, zobacz jak będzie rosła. Chyba że gleba biedniutka to wtedy daj dopiero w połowie kwietnia.
Ja w ogóle uwielbiam łączyć biel kwiatów z cytrynowymi dodatkami. A jak dodasz jeszcze Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens' to będzie mistrzostwo. Co najmniej 20 szt w takim gęstym polu.
A w konwalnika posadź 30 przebiśniegów lub białych krokusów. To dopiero będzie czad.
Ze zdjęcia się nie da podpowiedzieć kształtu, zrób schemat rzut z góry, a chętnie pomogę i narysuję ci kształt i propozycje, tylko zrób dobry rysunek., chodnik jak przebiega itd,
Ratować już nie ma co, wyrzucić. Bukszpanów kurzakiem się nie nawozi. To niebezpieczny "nawóz". Może zbyt skoncentrowana ta odżywka była i spaliłaś bukszpany.
Czy dobrze trafiłam? że pod białymi kamieniami jest mata szkółkarska? To dodatkowo mogło wyjątkowo zaszkodzić twoim bukszpanom. Plus pełne słońce.
Połóż linię kroplującą, nawet ręcznie odkręcaj i podlewaj. Najpierw woda, a potem nawóz.
Cisa dolistnie opryskaj florovitem w płynie, oczywiście rozcieńczonym wodą.
Zadbaj o swoje iglaki, wyściółkuj rabaty korą, będzie lepiej trzymała wodę.
Przekopywać widłami szerokozębnymi wybierać do najdrobniejszej "drobinki". Systematycznie.
Jeśli nie ma innych roślin pomiędzy - przykryć tekturą falistą lub namoczonymi gazetami i sypać na to skoszoną trawę, z 10 cm. Trawa rozkładając się zabije temperaturą podziemne części niepożądanej rośliny. Pryskać octem gorącym ewentualnie.