Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:58, 04 kwi 2024

Do góry

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:56, 04 kwi 2024

Do góry

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:55, 04 kwi 2024

Do góry
A to efekty wczorajszego sprzątania:

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 15:48, 04 kwi 2024

Do góry
Tak, to miejsce przed wjazdem na osiedle, w zeszłym roku było tak, wiosną:

Ogród z koniczynką 15:13, 04 kwi 2024

Do góry

Najpierw było 20 stopni ciepła, a ostatnie 2 dni snieg i plesk... jakaś głupawka pogodowa...
Magnolia Leonard Messel potraktowana śniegiem i deszczem...płatki posklejane

a hiacynty leżą w pozycji plaskatej (jak gęsi ciotki Władzi przejechane przez samochód), przydusił je ciężar śniegu...na szczęście się roztopił
Spełnianie marzeń - ogród czas start 14:28, 04 kwi 2024

Do góry
Na razie wygląda to tak, czyli nie wygląda wcale. Nawet nie widać wsadzonych miskantów. Jutro ciąg dalszy

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:24, 04 kwi 2024

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
W niedzielę otwarcie sezonu Ogrodu Botanicznego w Lublinie. Przypominam, że mając legitymacje absolwenta UMCS można wejść za darmo.

Należy wyrobić nową legitymację, czy stara legitymacja jest absolwencką?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:57, 04 kwi 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gleba i wilgotność. Ciężka glina jest idealna dla rozplenic i miskantów. Hakonka lubi gleby lekkie, przepuszczalne, ale wilgotne. Zmieszałam moją glinę z bardzo dużą ilością drobniutkiej kory oraz z piaskiem, w czasie dłuższych okresów bez opadów podlewałam. Nazwałam ją przez to dzieckiem specjalnej troski. Z żadną inną rośliną tak się nie certoliłam. W końcu ruszyła.

Mnie szokowało, że ona tak cudownie rośnie na ubogich piaszczystych glebach Mazowsza, nie mogłam pojąć, co jej u mnie nie pasuje. Wciąż nie osiąga maksimum swoich możliwości, ale przynajmniej przyrasta.

Ooooo......o, dzięki za tę wiedzę o Hakonechloa Na moją mazowiecką glinę jak znalazł.
Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 13:52, 04 kwi 2024

Do góry
Kasia pokazała słupek, to ja pokażę dwa dodatkowe rozwiązania

1. puszka w ziemi: niestety - nie wiadomo dlaczego tego rodzaju ogrodowe akcesoria są wyłącznie w paskudnym zielonym kolorze. Ale mnie to akurat jakiś mocno nie razi, to nie jest duże.

2. Po prostu wyprowadzenie na powietrzchnię, z pominięciem puszki. Takich rozwiązań mam w ogrodzie najwięcej. Proste, dyskretne, łatwe w dostępie. Dopinam węża i już

Daj znać, gdy zobaczysz - usunę zdjęcia.
Ptasi gaj 12:59, 04 kwi 2024

Do góry
vita napisał(a)

Piękne wiosenne łany drobnicy Zawilce leśne bardzo lubię, jakąś część też przesadzałam późną jesienią i wyszły. Ale zima była dziwna, sporo roślin mi wypadło. Zawilce mogą być ekspansywne, zwłaszcza gatunek. A na te żółte, które trafiły z korą (bezskutecznie usuwam) jednak uważaj. Owszem, ładnie wyglądają w łanach, ale jak zaczną się wsiewać w inne rośliny to z czasem może być problem. Pięknie rosną Ci powojniki, dbasz o nie jakoś szczególnie?

Wiktoria pisze bo to piękne imię.

Nie dbam specjalnie o powojniki. Wiosna nawoz do powojników jeszcze nie nawiozlam. Później podlewam bananowka raz na miesiąc.
Banan pokrojony wrzucam do słoika po tygodniu mam nalewkę. Później na 10 litrów wody wlewam szklankę płynu z banana i podlewam.
Ostatnio słyszałam, że drożdże też są bardzo dobre na wszystkie kwiaty. Mają dużo witaminy z grupy B.

Ten piękny rośnie w cieniu. Mam 2 szt. Mikstura z bananów mu służy. Zapomniałam jak się nazywa chyba Bolero. Kwitnie non stop.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:50, 04 kwi 2024

Do góry
I zostały takie tamy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:47, 04 kwi 2024

Do góry
Wykorzystuję przyzwoitą pogodę do niespiesznego odświeżenia kancików i wzruszenia ziemi na brzegu rabat. Chwasty (mniszki) są głównie w trawniku. Przy okazji kancikowania wydłubuję je szpikulcem.

W ten weekend rodki powinny już zakwitnąć.

Sporo mam w ogrodzie szafirków.

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 12:41, 04 kwi 2024

Do góry
Znalazłam fotkę tego pionowego kranu. Kamienie maskują podstawę bo wyszła powyżej gruntu i już nie mieliśmy siły na kolejną poprawkę.

Te na poziomie ziemi to po prostu puszki poboru wody z szybkozłączką (my akurat mamy Gardeny). Nie mam fotki .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:40, 04 kwi 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

To przez te Japońskie spektakle wiśniowe tyle ich u siebie nasadziłam nie muszę jeździć nigdzie by się nimi cieszyć. Ale na efekty trzeba czekać aż się rozrosną

U mnie rośnie tylko jedna Amanogawa. Kiku Shidare jakoś mnie nie uwiodła. Na Kanzana zbrakło miejsca. Kwiecia dostarczają rajskie jabłonki i nasze jadalne wiśnie. Zawsze to coś.

Za drzwiami do ogrodu... 12:27, 04 kwi 2024

Do góry
anpi napisał(a)

Cieszę się z zajączków jak dziecko, tym bardziej ,że szybko się je robi. Wprawdzie miały powstać z tych dużych styropianowych jaj piękne pisanki, ale oczywiście tyle czasu nie miałam, trzeba się było zająć wypiekami

Ale pyszności Aniu, a co ze słodyczami, których wnuki nie znajdą? Zbierasz potem? Pamiętasz wszystkie miejsca w których schowałaś?
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:23, 04 kwi 2024

Do góry
W niedzielę otwarcie sezonu Ogrodu Botanicznego w Lublinie. Przypominam, że mając legitymacje absolwenta UMCS można wejść za darmo.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:06, 04 kwi 2024

Do góry
NowaKiKi napisał(a)

Ja też sialam 20 marca ale u Ciebie ładniejsze sadzonki, moje jakoś się wyciągnęły i jak na razie jakoś martwię wyglądają

Zobacz na to - ten sam termin, podlewanie, nasłonecznienie. Różnią się tylko odmianą. Myślę, że gdyby dalej były w tym samym miejscu to skończyło by się na wyciągniętych rozsadach jak w zeszłym roku. Dlatego od dziś dostały doświetlenie. Zobaczę jak to wpłynie na ich „mężność” po pikowaniu i porównam ze zdjęciami z zeszłego roku, bo część odmian mam ponownie tych samych.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 12:01, 04 kwi 2024

Do góry
Dojechały dziś zamówione berberysy Chocolate Summer. W opisie było wskazane 10-20 cm wysokości. Jestem mega zadowolona i pozytywnie zdziwiona wielkością jakie przyszły. Będzie sadzenie dziś lub jutro
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 11:42, 04 kwi 2024

Do góry
Jola sa łupki grafitowe i łupki "rdzawe" te beda idealnie pasowac. Widzialam u mojego dostawcy, podjade przy okazji i kupie sobie worek. Lubie go, bo mozna na sztuki kupowac a nie trzeba calej palety.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:27, 04 kwi 2024

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wiatr strąca płatki świdośliw, ale one wciąż nie tracą na urodzie.

Śliczna, podoba mi się kształt pni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies