Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Samotnia pod lasem 15:44, 21 lut 2019

Do góry
Basilikum dokładnie 6 klasa sam piach, pod rośliny idą całe taczki torfu, kompostu i końskiego nawozu (za płotem mam 3 wolno biegające konie) z czasem może będzie lepiej, bo kompostownik zaczyna się zapełniać

ElzbietaFranka na początku wszyscy pukali się w czoło nie wiem może wynika to z tego, że niektórzy stają z powodu braku kasy w połowie budowy, więc po co kasę wydawać na głupoty ... a jak zacząłem rąbać drewno do kominka, a fundamenty ledwo z ziemi wystawały, to dopiero były docinki ... ale jak zacząłem piknikować w ogrodzie, dzieciaki kąpały się w basenie i biegały po trawniku, w kominku rozpaliłem w miarę suchym drewnem to było "ty to masz łep"

co do tarasu to legary również modrzew, a impregnat to drewnochron ciemny dąb chyba ... jedna fotka może troszkę mylić, bo zrobiona po deszczu i błyszczy się

Róże naprawdę super, świetnie wyglądały na tarasie, a dopiero pierwszy sezon ... mam jeszcze kilka odmian potem je wstawię

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 15:34, 21 lut 2019

Do góry
Wstawiam zdjęcia zgodnie z prośbą.
Oto mój trawnik z tyłu domu

A to trawnik przed domem. Tu napewno trzeba zrobić dosiewki.
Blaski i cienie nowego życia 15:23, 21 lut 2019

Do góry
No właśnie, Ewa Pszczelarnia fajnie to zaproponowała - drzewo na osi po drugiej stronie ścieżki (może ten Crimson przesadzony?. Ten klon wg. dostępnych informacji osiąga 8-10 metrów wys. i 3-4 m szerokości, choć podobno wolno rośnie...podobno... Nie bardzo wiadomo, jak Ci zaproponować, bo nie wiemy, co już masz i nie chcesz dokupować..., a tak w ogóle, to co jest za tymi betonowymi donicami z lewej strony? ścieżka, trawnik, ściana?

Jeszcze takie coś mi przyszło do głowy: berberysy już masz, lawendę rozmnożysz. W pierwszej opcji kulki cisowe lub inne iglaki, w drugiej (te kulki zaznaczone na niebiesko) mogą być jakieś świerki na pniu/jodełki itp. (gatunki wypisałam u mnie w wątku). Po lewej na dole pisze rumian (tylko mi napis nie wyszedł). Trawa - mam na myśli trawę ozdobną jakąś.

Blaski i cienie nowego życia 14:49, 21 lut 2019

Do góry
Coś pionowego zasłaniającego pod oknami.

Jakieś drzewo na osi.

A tu gdzie paski jasnozielone turzyca np. montana i potem powtórzona.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:45, 21 lut 2019

Do góry
Irenko oby nam czasu do 30 czerwca wystarczylo na e wszyskie zmiany.

Bylam roche w ogrodzie. Slonko wprawdie sie schowalo ale cieplo jest wiec podzialalam co nieco Kolejne 2 m² odchwaszczone.
No i ciemiernik nowy w donicy przed domem gosci bedzie witac

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:30, 21 lut 2019

Do góry
Marta, nie masz mnie dość?

Rozrysowałam ten fragment działki w w większej skali.
Na koreanki policzyłam 3m średnicy, na choiny - 1,5m, a liściastym dałam koronę 4m.
Ścieżkę narysowałam przy samym domu (można jeszcze z pół metra poszerzyć).
Dalej, w kierunku warzywnika, można będzie ją na różne sposoby poprowadzić.
Wszystko się pięknie mieści.
Majówka na Majówce 14:02, 21 lut 2019

Do góry
Zdjęcia z drona są bardzo fajne

Przypomniałam sobie, że jutro nie będę miała czasu, więc usiadłam od razu do planu.
Mam nadzieję że wszystko jasne?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:46, 21 lut 2019

Do góry
dodam jeszcze dokładne zdjecie tego miejsca liczac na Wasze spojrzenie
Blaski i cienie nowego życia 13:16, 21 lut 2019

Do góry
Ula, musisz pokazać zdjecie również po lewej. Tam są jakieś betonowe donice (muszą być?). Brakuje szerszej perspektywy.

Ja tak narysowałam kule (mogą byc duże i różnej średnicy). Żeby lepiej to rozplanować potrzebny rysunek wierny na papierze kratkowym 1 cm - 1 m.

Te 3 kule na górze - powstanie taki fajny przesmyk z tym co po drugiej stronie. Co jest pod samym murem pod oknem?

Przy takim ułożeniu kul zawijasek z rośin wypełniających sam ci się zrobi (tawuły niskie, trzmieliny i trawy sesleria jesienna, szałwia, trzmielina - tylko kulki musisz mieć, resztę rozmnożysz).

Blaski i cienie nowego życia 12:38, 21 lut 2019

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Ula, a czy tam musi być ten zawijasek? Pamiętaj - mniej znaczy więcej - nie mieszaj tam zbyt wielu gatunków i form.

Jak dla mnie, to wystarczyłyby tam trzy kule cisowe o różnej wielkości zatopione w dywanie z tawuły Gold Carpet, do tego krokusy fioletowe miedzy tawułami, by wiosną coś kwitło i...nic więcej, żadnych red Baronów, która to trawa wszędzie się rozłazi kłączami, ani też pomarańczowych berberysów - pomyśl o tym.

Maz rację że jednolite fajnie wygląda. Ale przemówią w pierwszym zdaniu względy ekonomiczne że na 50 sadzonek z tawuły mnie nie stać. W zeszłym roku kupiłam trzy i ukorzenianie następnych zajmie 5 lat.
Do tego czasu muszę coś innego dać. Najszybciej ukorzenię dużo lawendy i trzmieliny

Zawijaska nie musi być oczywiście.
Ale już drugi raz planuję to miejsce i wychodzi mi zawijasek może właśnie dlatego żeby przełamać monotonię jednolitości. Lubię plamy jednorodnych roślin ale chyba nie aż tak duże. Wolę żeby ma tej rabacie się coś działo o różnych porach roku a było trochę zimozielono również.

Trochę dalej niż narysowałaś dużą kulę rośnie klon crimson s. Będzie dużym obiektem na rabacie. Więc miejsce zabierze innym roślinkom.
Swego czasu planowałam pod klonem jałowiec płożący golden carpet. Przez niego też chwasty się przebijają i jakoś z tego pomysłu zrezygnowałam.

Sama widzisz jakie zmagania prowadzę sama ze sobą. I pewnie jeszcze 3 razy będę wszystko zmieniać i iść metodą prób i błędów.

Dziękuję za koncepcję bo mi się moja stara przypomniała
Przedziwny Ogród 11:46, 21 lut 2019

Do góry
sierotka napisał(a)
Agatko ogrod masz piękny będę w Kielcach w maju
Najbardziej ciesz własny projekt nawet jak poprawiamy x razy
Chociaż jak bym miała działkę duzą to chciałabym projektanta stąd z O
Pozdrawiam cieplutko
U nas zimno i pochmurno

Witaj W Kielcach w dniach 5-7 kwietnia są targi Ogród i ty. Byłam tam kilka razy. Naprawdę fajne sadzonki kwiatów można kupić.

Projektowanie ogrodu sprawiło mi dużo satysfakcji. Burza mózgów i nieprzespane noce doprowadziły do tego, że ogród wygląda tak jak teraz. Już sporo bym w nim zmieniła, ale może kiedyś to zrobię.Na razie cieszę się z tego co mam.... Bawię się kolorami, kompozycjami kwiatowymi, dodatkami. Sprawia mi to wielką frajdę
U nas też jest pochmurno.
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej

Ogrodowo zakręcona. 11:02, 21 lut 2019

Do góry
Chciałabym różaneczniki jakieś. Myślałam, że z tyłu im przygotuje miejsce

Odnośnie drzew, to biorąc pod uwagę rysunek Asi:

nie mogą one zacieniać warzywnika, który ma być za nimi, malin, a i owocowe tez chyba nie są raczej za wysokie (wolałabym te niskopienne )

No i szacun dla Toszki, bo jednak chyba jak planowanie to całościowo
Samotnia pod lasem 10:38, 21 lut 2019

Do góry

Efekt końcowy rewelacyjny
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:30, 21 lut 2019

Do góry

Aganiu ślicznie jest
Przedziwny Ogród 09:30, 21 lut 2019

Do góry
karlos napisał(a)
Dużo czytania, więc tylko fotki, sorki

Piękny ogród, fajnie zaprojektowany, dojrzały
To wasze dzieło czy ktoś pomagał projektować i wykonywać ???

Witaj Karlos Cieszę się, że podoba Ci się mój ogród. W całości sama go zaprojektowałam. Cały czas jest w trakcie udoskonalania. Murki i oczko wykonał mąż z synami, a elementy kute i metalowe młodszy syn. Teraz jestem na etapie projektowania ławek z metalu.
Dziękuję za odwiedziny i gorąco pozdrawiam

Blaski i cienie nowego życia 09:05, 21 lut 2019

Do góry
Ula, a czy tam musi być ten zawijasek? Pamiętaj - mniej znaczy więcej - nie mieszaj tam zbyt wielu gatunków i form.

Jak dla mnie, to wystarczyłyby tam trzy kule cisowe o różnej wielkości zatopione w dywanie z tawuły Gold Carpet, do tego krokusy fioletowe miedzy tawułami, by wiosną coś kwitło i...nic więcej, żadnych red Baronów, która to trawa wszędzie się rozłazi kłączami, ani też pomarańczowych berberysów - pomyśl o tym.
Przedziwny Ogród 08:47, 21 lut 2019

Do góry
Sylwuś, Grażynko, Aniu, Basiu, Asiu bardzo Wam dziękuję za pochwały. Czuję się bardzo dowartościowana . Aż mnie korci żeby zrobić na drutach narzutę na łóżko....

Nasz przydomowy ogródek 08:42, 21 lut 2019

Do góry
Ja też urodzinowo Tobie życzę sprawności, bo Bari nie może doczekać się łazęgi po okolicy.
Sezon 2017 u Hanusi 08:39, 21 lut 2019

Do góry
Irenko, Edytko. z tym odpaleniem, to tyle, że ścieżkę sprzątnęłam z liści i obeszłam rabaty. Ale i tak dobrze.

Jeszcze na mnie czas. Teraz doczekać tylko na to ciepło. ale nie w tym tygodniu.

Dziś za oknem ulewa. Nie wiem jak dam radę z psem....
Słonecznej pogody życzę i ciepłej. Na razie się nie zapowiada.

No to zajrzę do archiwum...

Po nitce do kłębka ;) 08:32, 21 lut 2019

Do góry

Ruszyły moje wysiewy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies