Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogródek warzywny na balkonie 16:09, 29 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Mnie chodziło o to, że 1 to miłorząb Pendula a 3 miłorząb Mariken, A wierzbę wyrzuć w kibynimater.

tjaaaaa, jak szefowa kaze: w kibynimater

Pozostaje kwestia kulek zamiast lawendy: chcialabym, zeby tam byl jakis ciemniejszy krzewik. Niestety nie moze to byc bukszpan bo to jest poludniowo wschodnia wystawa No dobra, lawenda moze miec za bardzo przytlaczajace kwiaty.

moze ciemna odmiana tawuly japonskiej z fioletowymi kwiatami ??? choc ja jej za bardzo nie lubie. Nie wiem co jeszcze mozna poprowadzic w kulkach i posadzic na sloncu ??? I do tego zeby mialo kwiaty ...
a moze male iglaczki: kosodrzewinki, cisy w kulce ....
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:23, 29 mar 2016

Do góry
Może być graminex.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 11:19, 29 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Och kochana zależy jakie odmiany ale średnio metr.
Metr od tui i metr od siebie, ale odmiana Bobo jest mniejsza i można zmniejszyć.

Dziękuje bardzo, myślę o Vanila frise lub limkach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:45, 29 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj było przepięknie, słonecznie, a dzisiaj jak w listopadzie. Ponuro, mokro i źle. Będzie lepiej?

Będzie. Na pewno.

Ogródek Ewy 10:34, 29 mar 2016

Do góry
Wklejam u siebie. Danusiu, sorki.

Gardenarium napisał(a)
Wytnij słabe pędy, rachityczne i suche u nasady.

Następnie przytnij na 5-6 oczek mocne pędy. 5 oczek te cieńsze, 6 oczek te najmocniejsze.

Pozwoli to wytworzyć róży więcej pędów na dole. Będzie równomierny, gęsty krzew a nie golec na dole.

W następnych latach tnij wysoko, na 80 cm, metr. Możesz też przyginać pędy w łuk na ścianie. Będzie kwitła bardzo obficie.

Zmienne opinie są dlatego, że rodzaj cięcia zależy od tego, co chcesz (jaki kształt) z tej róży uzyskać. Ja bym zagęściła, a potem prowadziła wyżej w lewo na ścianę.
Ta róża może mieć nawet 3 metry potem. Poziomo wykształci o wiele więcej kwiatów. Ale to jeszcze nie w tym roku. W tym roku zagęszczenie i wzmocnienie róży.

Jak ciąć róże? Cięcie róż 10:31, 29 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Następnie przytnij na 5-6 oczek mocne pędy. 5 oczek te cieńsze, 6 oczek te najmocniejsze.

Pozwoli to wytworzyć róży więcej pędów na dole. Będzie równomierny, gęsty krzew a nie golec na dole.

W następnych latach tnij wysoko, na 80 cm, metr. Możesz też przyginać pędy w łuk na ścianie. Będzie kwitła bardzo obficie.

Zmienne opinie są dlatego, że rodzaj cięcia zależy od tego, co chcesz (jaki kształt) z tej róży uzyskać. Ja bym zagęściła, a potem prowadziła wyżej w lewo na ścianę.
Ta róża może mieć nawet 3 metry potem. Poziomo wykształci o wiele więcej kwiatów. Ale to jeszcze nie w tym roku. W tym roku zagęszczenie i wzmocnienie róży.

Bardzo dziękuję za podpowiedź.
Tego golca na dole najbardziej się obawiałam.
Róże pnące 10:15, 29 mar 2016

Do góry
Zajrzyj w mój watek albo w wizytówkę, róże były sadzone i razem z bluszczem i po bluszczu. Nie ma znaczenia. Tylko zależy jakiej wysokości sadzisz bluszcz, bo może mieć nawet 150 cm a może mieć 60 cm.
Przechowanie róż z nagimi korzeniami do wiosny 10:13, 29 mar 2016

Do góry
Jest jeszcze jedna drobnostka, jeśli masz rośliny które akurat lubią sporo wilgoci w ziemi np. Astilbe, dziurkę robisz wyżej np, na 5 cm od dna. Wtedy w ziemi zatrzyma się woda na dnie worka. Ot co. Takie moje tajemnice sukcesu.
Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 10:11, 29 mar 2016

Do góry
Ale jak to bukszpany skoro na zdjęciu co innego?
Kopczyków rh nie lubią w środku.
Wrzośce - Erica 10:10, 29 mar 2016

Do góry
To jeśli tak, to jedyny powód jaki mi się nasuwa to że zmarzły albo susza.
Jak ciąć róże? Cięcie róż 10:06, 29 mar 2016

Do góry

Świerk serbski - Picea omorika 09:52, 29 mar 2016

Do góry
Jeśli chcesz osiągnąć 3 metry to nie celuj w świerki, które będą się męczyły a ty razem z nimi.

Posadź po prostu tuje Smaragd i przytnij je.

Albo cis. Świerki to na wysokie żywopłoty.

Ja swoje tnę mądrze i pięknie wyglądają, ale są wysokie na 7-8 m. Jeśli ktoś okaleczył świerki w zbyt późnym wieku, po prostu "obchlastał" im wierzchołki to już wina tnącego, a nie wyglądu świerków.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:33, 29 mar 2016
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wczoraj było przepięknie, słonecznie, a dzisiaj jak w listopadzie. Ponuro, mokro i źle. Będzie lepiej?

Będzie
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 09:01, 29 mar 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)
Przeczytałam wszystko i wiem, że kompost to czarne złoto. Zastanawiam się czy powinnam szukać miejsca dla kompostownika w moim mikro ogrodzie 270m2 plan jest na moim wątku. Najbardziej przeraża mnie wizja ślimaków, szczurów, padalców, zaskrońców i kretów...

Szukać miejsca czy rezygnować z kompostowania?

Kupić termokompostownik czarny albo dwa i ukryć go w roślinach. co ty z tymi szczurami, padalcami i innymi stworami. Tego nie ma gdy się prawidłowo kompostuje.

Zdjęcia
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:48, 29 mar 2016

Do góry
Opryskiwacze 08:46, 29 mar 2016

Do góry
No to wielka różnica, ale i tak nie możesz używać tego samego opryskiwacza, a jak chcesz to sprawdzaj. Ja się nie upieram, twoje tuje i twoja kasa. W każdym razie tuje są dwuliścienne.
Ogródek warzywny na balkonie 08:43, 29 mar 2016

Do góry

No i teraz widzisz jaki miałam zamysł, porównaj te dwie aranżacje, widzisz różnicę?

Gipsówka odpada, raczej Carex Evergold - zimozielony.
Lawendy bym w ogóle nie dawała. W donicy będzie ładna tylko podczas kwitnienia

10 może miskant Variegatus
a 5 niższy Morning Light.

Mnie chodziło o to, że 1 to miłorząb Pendula a 3 miłorząb Mariken, A wierzbę wyrzuć w kibynimater.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:33, 29 mar 2016

Do góry
Kup w zasadzie wszystko jedno jaki. Nie robisz tego zawodowo więc słąbszy też pewnie wydoli.Ja zawsze polecam mocniejsze, ale czy to ma sens w twoim przypadku, nie jestem pewna.

Teraz jedynie "liźnij" trawę.
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 08:31, 29 mar 2016

Do góry
Aktywuj swój wątek i pokaż co zrobiłeś.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 08:29, 29 mar 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Teraz wygrab, żeby zaczęła oddychać i coś puszczać. W suchą pogodę wertykulacja bardzo płytka 2-3 mm jedynie.

Po zabiegu poczekać co się będzie działo. Na nawóz jest czas, a przenawożenia nie da się odwrócić.

Mam do wyboru wertykulator elektryczny o mocy 1500 i minimalnej głębokości ustawienia ostrzy -3 mm (max -9 mm) lub drugi, o mocy 1700 i wtedy najmniejsza głębokość to - 5 mm (max -12 mm). Czy teraz, na wiosnę, wertykulacja na -5 mm dla 1,5 letniego trawnika będzie za głęboka? Wolałabym kupić ten z trochę mocniejszym silnikiem, ale boję się, że uszkodzę trawę. We wszystkich wypalonych w zeszłym roku miejscach trawa odbija, więc trawnik żyje. Proszę o radę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies