Miałam kilka lat temu takie lilie, ale wyginęły mi, niedawno dostałam 3 cebule, ale jeszcze mi one nie kwitły. Może w tym roku i ja się takimi pochwalę.
odpoczniemy trochę po intensywnej dyskusji?
przegląd stanu posiadania:
kalina od grudnia trzyma kwiatki
ciemierniki kwitną nieco obficiej niż w zeszłym roku
od lewej: zawilec honorine jobert w zacisznym miejscu nawet nie stracił liści (inne są całe brązowe), turzyca bez niespodzianek, oregano też można zbierać
lilie candidum w zasadzie wystartowały
Lilie cudne
Moje ulubione to lilia królewska Lilium regale - też bardzo obficie kwitnie i pachnie. W ogóle wszystkie są piękne.
A czy martagony są jakoś bardzo wymagające? czy może same rosną
Przepiękne masz Aniu te lilie. Ja w tamtym roku posadziłam je w miejscu w którym wiedziałam że nie będę nic przesadzac. W tym roku chciałabym już je przesadzić w miarę na miejsca docelowe.
Ale Aniu Ty masz mnóstwo miejsca, a ja już prawie wcale, więc muszę dokładnie przemyśleć bo niewiele się zmieści. Teraz chce tylko lilie i czosnki bo to wszędzie się zmieści.
Witaj Elu
Obecnie nie mam miejsca i warunków na utrzymanie porządnego oczka. W małym rybki, albo gotują się, albo zamarzają. Z kolei bez rybek małe oczko to wylęgarnia komarów. Miałam kiedyś działkę z wymarzonym stawem, były rybki i piękne lilie wodne, ale niestety musiała zostać sprzedana.
W zeszłym roku bażanty przychodziły prawie na mój taras, ale teraz niestety już nie. Wabię je specjalnym karmnikiem, ale bezskutecznie. Na kury nie mam szans, za mało mam miejsca, ale za to moja córka ma dwie kanaryjskie kurki i koguta.
Były takie pisklaczki:
Ja już rok o nim myślę Taki czerwony lub różowy.
Na wspólne nasze spotkanie już czekam
Oj do ekspertki to mi daleko.
Ja mam 1 martagonkę już 3 rok.
Zimuje dobrze, bez żadnego okrycia.
Co roku ładniejsza.
Sama jeszcze jaką dokupić w innym kolorze.
Także śmiało kupuj.To piękne lilie.
Lilie też możesz przesadzić.Jak tylko wypuszczą listki małe.
Ja w ubiegłym roku ze 3 przesadzałam.
I wszystko było ok.
Witam Wszystkich.
Tak sobie po cichu czytam i co nieco podglądam. Na te czerwone robaczki mam swój sposób, one nie lubią zapachu mięty. Brałam listek mięty, gniotłam i podtykałam go tym robaczkom, uciekały. W tym roku chcę potraktować je jakimś opryskiem z mięty, jeszcze nie wiem czy napar czy jakiś olejek, no i czy nie zaszkodzę liliom, zobaczę czy zadziała.
Pozdrawiam
Basiek
Aniu mam jeszcze do Ciebie pytanie jako ekspertki od lilii. Czy lilie martagon u nas dobrze zimują? Czy mogę je śmiało kupować ? I czy można gdzieś w kwietniu przesadzić cebule lilii ?
Kasiu witaj nie chcę zaśmiecać wątku Basi ja juz ich zbierać nie będę bo potem nic nie mogę zjeść będę je lać chemią a jeśli to nie pomoże zlikwiduje lilie i juz a tego bym nie chciała eh
Dla starszych osób to pewnie więcej kwitnących by się przydało, np. ślazy, ślazówki, lwie paszcze jednoroczne, goździki, lilie, irysy, Sedum, czosnki ozdobne, orliki, maki, fiołki, sasanki. Wybierz rośliny kwitnące o różnych porach roku, od marca do października