Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

KasiaBawaria 08:44, 27 kwi 2020

Przerazila mnie troche liczba zimozielonych do ciecia. A zywoploty tez tniesz? Ja mam tylko kilkanascie kul i obwodek z bukszpanu i cisa ale tez troche schodzi, zanim to sie zetnie.
kasiek 08:56, 27 kwi 2020

Jak tu słodko i kolorowo - strasznie fajny klimacik Uwielbiam Twoje ptasie i kompozycje, takie delikatne, bajkowe i bardzo radosne
Dorota123 18:32, 27 kwi 2020

Ania111 napisał(a)

Dorotka,

Aż mi głupio ciągle używać tych samych
Określeń, " pięknie " , " cudownie "
" bajecznie "

Ale tak jest,
Wybacz proszę
Ze się ciągle powtarzam
No to podbudowałaś mnie, ja ciągle myślę, że mogłabym zrobić ciekawiej, lepiej, bo to wszystko takie tylko wymyślone przeze mnie. Oglądam obce ogrody, a tam tak pięknie.

Dorota123 18:55, 27 kwi 2020

Aurelllia napisał(a)
Dorotko pięknie soczyście zielono i kolorowo u Ciebie Powiedz podlewasz trochę ? Bo ja tam gdzie podleje to zielono, ale tam gdzie nie, no bo nie da się wszystkiego niestety to już mam siano a nie trawę
Staram się aby te moje roślinki miały dobry start. Podlewam tyle, ile pozwala mi stan wody w studni. Trawnik nie może dojść do siebie po wertykulacji, więc też w miarę możliwości podlewam go.
Za miłe słowa dziękuję.

Dorota123 18:55, 27 kwi 2020

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Dorotko

Ja się powtarzać nie będę zawsze dobrze oceniam.
Powiedz mi co to takie piękne rośnie i kwitnie na bialo pod laweczka.
Może już gdzieś napisałaś a ja nie dostrzegłam.
Muszę i ja moje ptaki po ustawiać.

Pozdrawiam.
Pod ławeczką rośnie gęsiówka biała pełna, wieloletnia. Bardzo ją lubię, ale w moim piachu ona kaprysi, muszę ją regularnie podlewać. Wynoszę te moje przydasie, ale bardzo ostrożnie. Dziś sypnęłam nawóz pod róże, lilie i wszystkie cebulowe w pobliżu altany. Reszta musi czekać, brak sił.

Pola 19:00, 27 kwi 2020

Świetnie wygląda okolica koło ławeczki, czytam że masz wątpliwości....Dorotko dla mnie najładniejsze są ogrody gdzie właściciele sami je tworzą, bo są niepowtarzalne
Dorota123 19:28, 27 kwi 2020

gosika67 napisał(a)
Wyraźna i taka soczysta zieleń y Ciebie, tarasik, donice i biżuteria bardzo mi się podobają, masz fajny gust, pozdrawiam.
Miło mi czytać takie słowa dziękuję.

Dorota123 19:30, 27 kwi 2020

Agania napisał(a)
Wiosna jak zielono i kolory się pkazują
Śliczny ten okrągły tarasik z kulami i donicami bratkowymii
Dziękuję, właśnie zauważyłam że nasiało się między kostką sporo stipy i szałwii. Dziś wyczyściłam kostkę z roślin.

Aneta1309 20:04, 27 kwi 2020

Dorotko o czym Ty piszesz, pięknie masz gołym okiem widać ile serducha wkładasz w ogród.
Dorota123 20:16, 27 kwi 2020

basia3012 napisał(a)
Dorotka: Wiadomo, że co rok przy cięciu zostawiam trochę przyrostów i w ten sposób lamówka podwyższa się.

Dorotko, ja te bukszpany to przycięłam na taką wysokość jak ma być docelowo. Ciachałam przy kartonie wszystkie więc są jednakowej wysokości. I teraz będę ciachać wszystkie przyrosty górne a pozwalać na rośnięcie na grubość bo ten żywopłocik to cienki na razie.
A jak robisz sadzonki z bukszpanu i z trzmieliny? Czy dużo ukorzenia się? Może ja bym też zrobiła? Zauważyłam, że na rabacie je ukorzeniasz a nie gdzieś w cieniu, za krzewami.
Większość bukszpanów i trzmielin ukorzeniam w dużych doniczkach przemysłowych, które są zadołowane w cieniu i systematycznie podlewane. W donicy sadzę ok 20 patyczków, którym obrywam wszystkie listki na wysokość około 3 cm. Przez jeden sezon tak się ukorzeniają. Jesienią sprawdzam, czy mają korzenie, jeśli tak to sadzę do gruntu na docelowe miejsce, jeśli nie mają zostają do wiosny w doniczkach.
Ja bym jednak przycięła te Twoje bukszpany, zanim one rozrosną się tak, żeby stworzyły lamówkę to zdążą podrosnąć i na wysokość. Ty zrobisz tak jak będziesz sama chciała.