Przerazila mnie troche liczba zimozielonych do ciecia. A zywoploty tez tniesz? Ja mam tylko kilkanascie kul i obwodek z bukszpanu i cisa ale tez troche schodzi, zanim to sie zetnie.
No to podbudowałaś mnie, ja ciągle myślę, że mogłabym zrobić ciekawiej, lepiej, bo to wszystko takie tylko wymyślone przeze mnie. Oglądam obce ogrody, a tam tak pięknie.
Staram się aby te moje roślinki miały dobry start. Podlewam tyle, ile pozwala mi stan wody w studni. Trawnik nie może dojść do siebie po wertykulacji, więc też w miarę możliwości podlewam go.
Za miłe słowa dziękuję.
Pod ławeczką rośnie gęsiówka biała pełna, wieloletnia. Bardzo ją lubię, ale w moim piachu ona kaprysi, muszę ją regularnie podlewać. Wynoszę te moje przydasie, ale bardzo ostrożnie. Dziś sypnęłam nawóz pod róże, lilie i wszystkie cebulowe w pobliżu altany. Reszta musi czekać, brak sił.
Świetnie wygląda okolica koło ławeczki, czytam że masz wątpliwości....Dorotko dla mnie najładniejsze są ogrody gdzie właściciele sami je tworzą, bo są niepowtarzalne
Większość bukszpanów i trzmielin ukorzeniam w dużych doniczkach przemysłowych, które są zadołowane w cieniu i systematycznie podlewane. W donicy sadzę ok 20 patyczków, którym obrywam wszystkie listki na wysokość około 3 cm. Przez jeden sezon tak się ukorzeniają. Jesienią sprawdzam, czy mają korzenie, jeśli tak to sadzę do gruntu na docelowe miejsce, jeśli nie mają zostają do wiosny w doniczkach.
Ja bym jednak przycięła te Twoje bukszpany, zanim one rozrosną się tak, żeby stworzyły lamówkę to zdążą podrosnąć i na wysokość. Ty zrobisz tak jak będziesz sama chciała.