Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

basia3012 23:46, 27 kwi 2020

Dorota123 napisał(a)
Większość bukszpanów i trzmielin ukorzeniam w dużych doniczkach przemysłowych, które są zadołowane w cieniu i systematycznie podlewane. W donicy sadzę ok 20 patyczków, którym obrywam wszystkie listki na wysokość około 3 cm. Przez jeden sezon tak się ukorzeniają. Jesienią sprawdzam, czy mają korzenie, jeśli tak to sadzę do gruntu na docelowe miejsce, jeśli nie mają zostają do wiosny w doniczkach.
Ja bym jednak przycięła te Twoje bukszpany, zanim one rozrosną się tak, żeby stworzyły lamówkę to zdążą podrosnąć i na wysokość. Ty zrobisz tak jak będziesz sama chciała.

Dzięki Dorotko za objaśnienia o sadzonkach. Będę robiła takie sadzonki chyba z trzmielin. Jeszcze pomyślę. Chyba one szybciej się ukorzeniają niż np cis.
Milka 06:28, 28 kwi 2020

Dorotko, trawnik już zielony, jednak te zabiegi się opłaciły
KasiaBawaria 08:25, 28 kwi 2020

A jak wysoka rosnie ci ta gesiowka? Jak dlugo kwitnie?
Aneta1309 08:58, 28 kwi 2020

Dorota123 napisał(a)
Mój ogródek wiele dla mnie znaczy, pozwala zająć myśli i utrzymuje mnie w jako takiej sprawności. Przecież ogródek to taka osobista siłownia na świeżym powietrzu. Masz rację wkładam dużo serducha w to moje miejsce na ziemi, ale zawsze mam jakiś niedosyt i zastanawiam się czy nie dało by się tego zrobić ładniej.

Też tak mam zawsze się śmieję, że przekopałam w nim dużo problemów i trosk, jak złapię doła to najlepiej pójść do ogrodu wracam do domu zmęczona ale już w lepszym humorze.
Też zbyt często nie jestem z siebie zadowolona ma takie miejsca gdzie zmieniałam już milion razy i ciągle dalej przekopuję. Ale cieszę się, że go mam zwłaszcza teraz kiedy przyszło siedzieć w domu praca w ogrodzie zdecydowanie robi lepiej niż słuchanie telewizji czy radio.
Cieszmy się ,że je mamy i róbmy swoje

Dorota123 09:45, 28 kwi 2020

basia3012 napisał(a)

Dzięki Dorotko za objaśnienia o sadzonkach. Będę robiła takie sadzonki chyba z trzmielin. Jeszcze pomyślę. Chyba one szybciej się ukorzeniają niż np cis.
Cisa nigdy nie ukorzeniałam, więc nie podpowiem. Trzmielina ukorzenia się dobrze, ale trzeba poczekać, aż lekko zdrewnieją młode przyrosty. Obecne się nie nadają.

Dorota123 09:54, 28 kwi 2020

Milka napisał(a)
Dorotko, trawnik już zielony, jednak te zabiegi się opłaciły
W tym roku podlewam też trawnik, po wertykulacji bez deszczu nie przeżyłby. Łączę węże i leję wodę, u mnie jest sporo trawnika. Gdy trawnik jest suchy to nawet najładniejsze rabaty kiepsko wyglądają. Tu widać, że wody trawnik dostaje tylko tyle, żeby przetrwał.

Dorota123 10:55, 28 kwi 2020

Aneta1309 napisał(a)

Też tak mam zawsze się śmieję, że przekopałam w nim dużo problemów i trosk, jak złapię doła to najlepiej pójść do ogrodu wracam do domu zmęczona ale już w lepszym humorze.
Też zbyt często nie jestem z siebie zadowolona ma takie miejsca gdzie zmieniałam już milion razy i ciągle dalej przekopuję. Ale cieszę się, że go mam zwłaszcza teraz kiedy przyszło siedzieć w domu praca w ogrodzie zdecydowanie robi lepiej niż słuchanie telewizji czy radio.
Cieszmy się ,że je mamy i róbmy swoje

W dzisiejszych czasach własny ogród to jak okno na świat. Można bez problemu i maseczki wyjść kiedy się chce. Zawsze można popracować na świeżym powietrzu, lub poleżeć na leżaku. Nie wszyscy mają taką możliwość, my mamy. Na razie jest tylko zielono, ale już niedługo zakwitną róże, lilie, jeżówki i cała reszta.

Dorota123 11:09, 28 kwi 2020

KasiaBawaria napisał(a)
A jak wysoka rosnie ci ta gesiowka? Jak dlugo kwitnie?
Gęsiówka ma około 25 cm. Trudno powiedzieć jak długo kwitnie, dam znać jak przestanie kwitnąć.

KasiaBawaria 12:16, 28 kwi 2020

A wiesz dokladnie jaka to odmiana gesiowki?
Waclaw 20:15, 28 kwi 2020

Dorota123 napisał(a)
No to podbudowałaś mnie, ja ciągle myślę, że mogłabym zrobić ciekawiej, lepiej, bo to wszystko takie tylko wymyślone przeze mnie. Oglądam obce ogrody, a tam tak pięknie.

Dorotko,
u Ciebie jest tak pięknie! Umiesz w ciekawy sposób pokazać piękno swoich roślin, ogrodu ale również miejsc które zwiedzasz