Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W ogródku emerytki 08:54, 16 lut 2019

Do góry
gogo napisał(a)
Dziś też było słonecznie i ciepło, więc przycięłam nadmiernie rozrośnięty berberys, wyzbierałam mokre liście z rabat i usunęłam badyle gajlardii i bylicy.
I zgniłe liście z zapomnianej hosty.
To, tyle po chorobie.
A takie kolory królowały dziś na przedwieczornym niebie.

Kolory nieba fantastyczne
I czytam ;że już pracujesz ogrodowo.
Ja jeszcze nic.
Pozdrawiam Grazynko.
Przerwa na kawę... 08:52, 16 lut 2019

Do góry
inka74 napisał(a)
tu go widać w całej okazałości - dylemat jest taki, że w sumie ciekawe tło robi dla róż. Choć teraz wszystko tak się rozrosło, że sama nie wiem.

Cyprysik po prawo muszę obciąć, za wysoki już jest, tak samo będę cięła w kolumny 3 jałowce Blue Arrow po lewo. Moze od ich cięcia zacznę i zobaczę jak to będzie wyglądać...

No to masz zagwozdkę. Gdybyś cięła pod korona, to wypuściłby pewnie więcej bocznych. Jednak jeśli wolisz mieć na dole miejsce na róże i byliny, to warto byłoby przyciąć te boczne. Ale Ci pomogłam, co?
Ogród z wilkiem zamkn. 08:48, 16 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

No jakbyśmy wpadły to raz dwa i po swojemu poustwiamy tylko czy by sie okazało, ze i po Twojemu to nie wiem

Jabłonkom będziesz gałęzie poziomo prowadzić czy tylko skracać, a gałązki będą rosły jak chcą? To ważne gdy chcesz określić odległości
Dlaa prowadzonych poziomo, czyli tak jak sadownicy w sadach to więcej miejsca trzeba zostawić. Ja nie puszczam w poziom i mam chyba co 3-4 metry, a mój tato ma chyba co 6 bo On w poziom prowadzi. Poziome gałązki więcej rodzą owoców.
czereśnia potrzebuje więcej miejsca

Sylwia wpadajcie zawsze w grupie lepiej mi się myśli czy po mojemu ? okaże się

dziś idę robić porządki -słoneczko świeci -do 13.30 mogę działac,pozniej dentysta ,więc pewnie będę pół żywa
co do jabłonek -nie wiem jak będę prowadzić -jeszcze nie zdecydowałam ,bo się nie znam

trochę bałaganu pozimowego zostawiam -słoneczko świeci ,aż chce się sprzatać....kawę piję i lecę

drugi bok -zgrabiłam siano ,kory brak -cała w ziemię wsiąkła

jakieś kły powolutku wychodzą

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:47, 16 lut 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Okienko pomalowane

i futryna

zachód na czerwono, a księżyc w lisiurze czyli gdzieś w połowie tygodnia znów zmiana pogody

Świat nie to już wygląda.
A z barwami zachodzącego słońca też pięknie.
I begonki fajne już kupiłaś.
Przerwa na kawę... 08:47, 16 lut 2019

Do góry
Tak wygląda oczar dziś. On kwitnie na starych gałązkach a nie na nowych. Nie wiem czy każda odmiana tak ma. Do skrócenia są te 2 nowe gałązki bez kwiatów. To ubiegłoroczne przyrosty. W lato dokonam 2 korekty o ile będzie to potrzebne. Gałązka główna po lewej kładła się poziomo. Na dole widać w którą stronę. Przez 2 lata była podparta kijkiem i jest teraz pionowa. Druga po prawej idzie zbyt mocno do środka - zrobię jej potem odciąg sznurkiem do płotu i będzie się prostować czarnego szurka jak są listki nie widać. Znalazłam ten oczar u mnie na pierwszych zdjęciach z 2011 więc zaczyna 8 rok u mnie i nadal jest mały. Ok. 120 cm wysokości i nie więcej jak 70 cm szerokości.

Pogoda jest kiepska. Zdjęcia telefonem słabo wychodzą ale tu chyba widać cięcia z poprzednich lat.
Sezon 2017 u Hanusi 08:10, 16 lut 2019

Do góry
Hura! Słońce jest!
Co prawda na trawie niewielki szron ale do południa już go nie bedzie.
Teraz śniadanko, kawusia i do roboty!

Miłego dnia
Ogród Muszelki 07:49, 16 lut 2019

Do góry
I na zakończenie tematu maderskiego załączam kadr z bardzo bezpiecznej lewady w lesie eukaliptusowym, którą można przejść spacerkiem.

Ogród z wilkiem zamkn. 01:08, 16 lut 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

to tak na zachętę jak zwykle na początku nasze ogrody wyglądają hihi

Zanim poczytałam to najpierw zobaczyłam tą fotkę i sobie pomyślałam "o matko co ona znowu ryje" ) potem poczytałam, że wspomnienia ale cofnęłam się kilkanaście stron wstecz i faktycznie będzie ryła

Ty to masz nie spożyte chyba siły. Ale z drugiej strony fajnie coś się dzieje pomysły inspiracje może i ja coś od gapie bo też będę skalniak na wsi na nowo obsadzać. Na razie myślę po cichutku 100 pomysłów na minutę co gdzie i jak posadzić, czasami to sobie myślę, że ja to powinnam w kieszeni notes nosić i zapisywać co wymyśliłam. Bo jak tak kilka wersji potem ze sobą zestawie to może z tego się jedna wyklaruje

Madzia pamiętasz może jak się nazywa ta twoja tawułka na skalniaku? Szukam właśnie takiej co będzie ładnie kwitła nie koniecznie w cienistym miejscu a Twoją byłam w lecie zachwycona.

Pszczelarnia 00:04, 16 lut 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Rady jeszcze aktualne. Dziękuję.

A tymczasem pokażę to, o czym Ci mówiłam. Że bluszcz też ma zwisnąć na murze garażowym (ale dopiero po zrobieniu fasady). I że brakowało mi elementu wyższego, tam w rogu jest hortensja szczepiona na pniu. I jest magnolia po prawej centralnie w rabacie.

Faktycznie podobny układ i wysokość schodów.
Byłam dzisiaj U Ciebie Ewuniu w Twojej Pszczelarni. Razem z Mają. Bardzo miłe klimaty. I jak pięknie opowiadasz o pszczołach. Widać i słychać, że lubisz to co robisz. I bardzo dobrze. Tak powinno być. A strumień przepiękny, pięknie obudowany. Cudny.
Piękny zegar Ewo pokazałaś. Czy możesz mi powiedziec na jakiej wysokości i gdzie powinien w ogrodzie stać zegar słoneczny, jak ma być ustawiony wobec stron świata? Ja mam taki bardziej dekoracyjny ale chciałabym go ustawić tak jak należy. Pozdrawiam.
Ogród z wilkiem zamkn. 23:32, 15 lut 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Monia cieszę się ,że mnie odwiedziłaś

co do roślinek ,to tak jak piszesz -delikatne uporządkowanie będzie -żadnych wielkich rewolucji nie zamierzam czynić ....
ten mój trawnik mnie drażni i bardzo chcę go w tym sezonie poprawić
dziś zrobiłam troszkę porządku z przodu i z boku ...jutro zacznę na tyłach działać i popróbuję na żywo z tymi kwadratami ...
a teraz przeglądałam sobie fotki i taka mi wpadła z początków ogrodu
fajnie sobie poprzypominać ..

Te zdjęcia pokazują jak dobrą robotę już zrobiłaś w ogrodzie
Ogród z wilkiem zamkn. 23:18, 15 lut 2019

Do góry
Monia81 napisał(a)
Madzia u Ciebie widzę też planowanie, szalona kobieto mi się bardzo podoba wersja Asi, trawnik w kwadratach bardzo fajny pomysł czyli przenosisz część owocowo-warzywną za siatkę, będziesz miała co robić, ale to bardzo dobra odskocznia od codzienności ja myślę, że bym dała szansę roślinkom, które posadziłaś, aby miały szansę pokazać na co je stać, może bym lekko tylko uporządkowała, ale zbyt wielkich zmian bym nie robiła Twój skalniak mnie zachwyca pozdrawiam Cię Kochana i ściskam

Monia cieszę się ,że mnie odwiedziłaś

co do roślinek ,to tak jak piszesz -delikatne uporządkowanie będzie -żadnych wielkich rewolucji nie zamierzam czynić ....
ten mój trawnik mnie drażni i bardzo chcę go w tym sezonie poprawić
dziś zrobiłam troszkę porządku z przodu i z boku ...jutro zacznę na tyłach działać i popróbuję na żywo z tymi kwadratami ...
a teraz przeglądałam sobie fotki i taka mi wpadła z początków ogrodu
fajnie sobie poprzypominać ..

Moja glebo terapia 22:38, 15 lut 2019

Do góry
Czekam z utęsknieniem na wiosnę a ta się do mnie jakoś nie spieszy,jedyną oznaką jaką mam to forsycja w wazonie

i cała sterta paczek z nasionkami, które mam zamiar wysiać.

W tygodniu trochę porobiłam porządków w przedogródku bo masakra była. "Trawnik" pogarbiłam, psie niespodzianki pozbierałam Kretowiny częściowo rozgrabione ale nie do końca bo ziemia jeszcze zamarznięta, trawom trochę czupryny przycięłam ale jakoś tak nie do końca wierzę tym prognozom i puki co stroiszy jeszcze nie ściągam i traw na zero nie przycinam.

Jutro mam zamiar tuje przyciąć i żywopłot ze świerka. Zastanawiam się nad różami bo baty wyrośnięte i dość mocne pąki liściowe ale chyba jeszcze za wcześnie na cięcie, a forsycja jak wcześniej wspominałam na razie tylko w wazonie.
Pogubiłam się po drodze... 22:34, 15 lut 2019

Do góry
amelia_b napisał(a)

Amelia,jaka to trawa ,to jakaś molinia?Znasz nazwę ?
W ogródku emerytki 22:24, 15 lut 2019

Do góry
Dziś też było słonecznie i ciepło, więc przycięłam nadmiernie rozrośnięty berberys, wyzbierałam mokre liście z rabat i usunęłam badyle gajlardii i bylicy.
I zgniłe liście z zapomnianej hosty.
To, tyle po chorobie.
A takie kolory królowały dziś na przedwieczornym niebie.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 21:41, 15 lut 2019

Do góry
Anitka napisał(a)

To są te nana. Takie malutkie to one nie są. Ten zwykły mam w innym miejscu i już ma ponad dwa metry.
Mam takie zdjęcie w tle - ogrodzenie ma wysokość 190 cm dla porównania.
Tnij po całości, ale dopiero jak będzie starszy.

Muszę coś w końcu u Ciebie napisać, bo podczytuje, ale zawsze czasu mi na napisanie braknie

O matuchno a piszą, że te nana do 0.5m dorastają po 10 latach, i weź tu człowieku bądź mądry Widać dobrze im u Ciebie
Japoński ogród Reni i Matiego 21:38, 15 lut 2019

Do góry
Mam Elu zdjęcia wrzosów z 24.11.2018. Kupiłam u Kapiasa- nie miały nazwy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:35, 15 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Dzisiaj udało się znaleźć godzinkę dla ogrodu. Przycięłam hortensje na garażowej, ścięłam Turzyce pagórkowate (bo lada moment zaczną wypuszczać nowe źdźbła), przycięłam rozplenice.
To fajny czas. Codziennie pojawia się nowy zwiastun wiosny.

Cudowne te zwiastuny wiosny i każda zieleń teraz bardzo cieszy!
Pozdrawiam Haniu
Małymi krokami-Ogród Wioli 21:29, 15 lut 2019

Do góry
Zachciało mi się poszerzać nową rabatę jeszcze o 50 cm,no i nie poszło tak łatwo jak sądziłam....

U mnie do szykowania rabat bez młota nie podchodź
2 taczki gruzu wykopane uff... teraz już może będzie z górki

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 21:23, 15 lut 2019

Do góry
Piątek 15.02 pierwszy dzień sezonu 2019

Meldunek z prac:

Hortensje bukietowe przecięte.

Miskanty Morning Light ruszyły już z wegetacja.

Red Baron też poszedł pod sekator.

I będę miała późne krokusy

Plan na jutro:
-przycinanie grabow,jablonki i sliw
-wycięcie Gracilimusow
-uprzatniecie świątecznych dekoracji i przygotowanie donic na wiosenne kwiatuchy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:21, 15 lut 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jagody kamczackie w pełnej gotowości do produkcji listków i kwiatów. Warto je mieć w ogrodzie, bo już w maju owocują. Owoce są świetnym dodatkiem do jogurtu z musle.

Haniu, a jak je tniesz? I kiedy? bo ja bym chciala ograniczyc ich wielkosc docelowa. masz dwie rozne czy takie same odmiany? Bo ja sie pomylilam, i kupilam dokladnie taka sama, tyle ze miniaturowa i nie wiem, czy szukac innej, czy dadza rade owocowac.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies