fiuuu plan podstawowy trochę się zmienia
Zapomniałam o największych gwiazdach, jeżówkach i różach, czy one mogą zostać czy to już za duży misz-masz się robi?
jejuśku, jak ja nie wiem sama już, mnie naprawdę bardzo się podoba to wszytsko! Tylko przecież wszystkiego mieć się nie da Powinnam się znowu przywołać do porządku.. Ewciu, a da radę jakoś Twój pierwotny plan utrzymać i dodać te nowe propozycje, typu naparstnice ?
i ta co jest na wprost tarasu czyli na tle widoków patrząc z prawej strony
i od lewej strony ta sama
skalniak całkiem z boku
nie wiem czy pomogłam, ale chciałam Wam pokazać ile już drzew Madzia posadziła
Chyba jedyna osoba na tym forum prócz Kasi jednej i drugiej, która się nie boi drzew sadzić
Przypomnę z bliska Madzi ogród moim okiem, tą stronę teraz planowaną
skalniak i drzewka na nim
po lewej patrząc w stronę widoku czyli z tarasu
po prawej
Haniu, kiedyś u Ciebie pisałam, ze mam dwa klony ginnala, każdy inny chociaż oba kupowane tego samego dnia z tego samego źródła i wsadzone tez w tym samym czasie - ten pierwszy mocno wybujał do góry, drugi został kompaktowy. Zastanawiam się czy tego pierwszego przycinać żeby nie był takim krzaczorem?
dzięki osobiście to będą robiły 2 moje ręce więc jakakolwiek ekipa odpada. najbardziej zależy mi dobrze wyliczyć ażeby nie było suchych miejsc itp. tak na szybko wrzuciłem grafikę z painta jak to mniej więcej wygląda, obszar w kolorze niebieskim chce objąć nawadnianiem, z prawej strony później albo wogole, pozbędę się tam 50% trawy na inne inwestycje i narazie ten obszar odpada z planowania. Na oko będzie to 20x25m czyli 500m2 odjąć dom z tarasem ok. 100m2 czyli 400m2 podlewania. Spad działki z północy na południe (wzdłuż linii 25m) to 30cm. źródło wody jak widać w północno-wschodniej części domu.
Wcale się nie dziwię, że nie chcesz go zasłaniać
Mało kto ma takie widoki
Ale znowu widzę jakieś malutkie drzewka czerwieniejące pod siatką - co to?
I na samym środku tego zdjęcia, na skalniaku (zgodnie z tym co pisze Sylwia) widzę jakby jarzabka? Przecież za parę lat on Ci całkiem zasłoni ten widok
A ja mam problem z jednorocznymi, które są fajne do bukietów, rabaty się wypełniły bylinami i brak na nie miejsca.
O ciemiernikach napisałam wcześniej.
Tak, żeby było bardziej geometrycznie, jak Pszczółka radziła
Tylko uwaga, te kółka to nie są tym razem pojedyncze rośliny, a po prostu miejsca, w których miałyby być topiary.
W każde kółko trzeba wpisać trochę inną kombinację stożków i kulek/poduch.
Np.:
A - stożek i 2 kulki
B - trzy kulki
C - stożek i 1 kulka
D - 1 kulka
E - 2 kulki
albo
A - stożek i 1 kulka
B - dwie kulki
C - jedna duża kulka
D - stożek i kulka
E - jedna kulka
Jeżeli miejsca posadzenia będą tak symetrycznie ułożone, to ilości kulek będą miały mniejsze znaczenie.
Ważne, żeby nie było zbyt symetrycznie, czyli wszędzie po jednej kulce albo wszędzie po trzy.
Ooooo ten pomysł już mi lepiej w duszy gra super dziękuję
Wklejam mój widoczek ,jak jest lepsza pogoda - może tu będzie lepiej widać ,czemu nie chce całkiem zasłonić
I pomysł z oczkiem tez mi tam pasuje
Jedynie po lewej ....tak jak pisałam ,będę ściągać siatkę i poszerzać włości .....
To może raczej te brzozy nie w zagajnik ( choć mi się marzy)ale raczej na prosto przy siatce ...
Zamiast ogniska ,będzie przejście na użytkową cześć ogrodu ....
Super pomysł ....dałaś mi do myślenia mocno ....i ten pin z wodą świetny