Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:42, 08 lut 2019

Do góry
Nie wiem czemu część cebulek krokusów nagle jest na wierzchu, nic ich nie podkopałao, i kretówki nie ma, czyżby mróz wysadził?

stokrotka startuje

i kolejne prymule

Mój ogrodowy pamiętnik 20:41, 08 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
No widzisz jaka jestem koleżanka, że dawno u Ciebie nie pisałam. Nadrobię to . Zapraszam, wpadajcie .

A takie kupiłam doniczki w zeszłym roku i jak mi się będzie chciało to je uzupełnię o wiosenne kwiaty i powieszę na kratce w drewutni. Ale będzie pstrokacizna .

Bardzo fajne te doniczki Będzie kolorowo aż miło
Ogród z uśmiechem 20:41, 08 lut 2019

Do góry
Dzisiaj odwiedziły mnie raniuszki Niesamowity widok. Zanim odpaliłam aparat troche to potrwało. Poza tym były dosyć daleko więc zdjęcia nie są zbyt ostre. Spodobalo im sie miejsce pod drzewami, gdzie stoją skrzynki z jakimiś tak szpargałami

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:40, 08 lut 2019

Do góry
Żeby nie było tylko o budowie
to na początek rośliny
tu jeszcze jesień

a tu już wiosna się pcha

rabarbar

malwa
Ogród z uśmiechem 20:36, 08 lut 2019

Do góry
Mój ogrodowy pamiętnik 20:34, 08 lut 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
No widzisz jaka jestem koleżanka, że dawno u Ciebie nie pisałam. Nadrobię to . Zapraszam, wpadajcie .

A takie kupiłam doniczki w zeszłym roku i jak mi się będzie chciało to je uzupełnię o wiosenne kwiaty i powieszę na kratce w drewutni. Ale będzie pstrokacizna .

Doniczki fajowe, gdzie kupowałaś? Juz je widzę zawieszone na płocie ze stokrotkami albo gratka mi Będzie pięknie, kolorowo, wiosennie
Ogród z uśmiechem 20:33, 08 lut 2019

Do góry
Modraszka i dawno nie oglądane dzwońce. Już się martwiłam, że w tym roku ich nie zobaczę.

Sałatka pokrzywowa 20:33, 08 lut 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)

Mój ogród powstaje powoli. Daję czas sobie i jemu Obserwuję, jak zmienia się okolica, nasłonecznienie, używam sobie tę moją przestrzeń. Główna ścieżka sama się wydeptała, zarys rabat też ukształtował się jakoś tak mimochodem - myślę więc, że jest to układ optymalny (chociaż mam zakusy na odgryzienie kawałka trawniczka, żeby róże miały wygodniej ).
Ja jestem z zawodu projektantem (ale nie ogrodów) - ale nigdy nie zaprojektowałam żadnej rabaty na papierze, chociaż tak POWINNO SIĘ działać. Myślę, że jednak znacznie przyjemniej jest ogród budować, niż go tak po prostu mieć. Czasem pytam mojego małżonka - Słuchaj, a co my zrobimy, jak już wszystko SKOŃCZYMY?! Straszna wizja

A da się ogród skończyć? ?
Ogród z uśmiechem 20:30, 08 lut 2019

Do góry
Ogród z uśmiechem 20:27, 08 lut 2019

Do góry
Przylatuje do stołówki taka sikorka-grubaska. Dawno takiej nie widziałam

A to już takie "normalne"

Mój ogrodowy pamiętnik 20:26, 08 lut 2019

Do góry

Ogród z uśmiechem 20:22, 08 lut 2019

Do góry
Kosów jest w tym roku zdecydowanie mniej dlatego bardzo się cieszę z takich wizyt na tarasie

Ogród z uśmiechem 20:19, 08 lut 2019

Do góry
Modraszka, mazurek, sójka, mazurek

Ogród z uśmiechem 20:15, 08 lut 2019

Do góry
Dokarmianie ptaków to dla mnie ogromna przyjemność. Odwdzięczają mi się pozując do fotografii
Mazurek, sikorka-bogatka, sikorka-uboga i dzięcioł duży.

Sałatka pokrzywowa 19:58, 08 lut 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
Z tym siedzeniem w ogrodzie to chyba wszyscy tak mamy, że szkoda nam czasu na bezczynność
Ale przecież warto mieć taki wymarzony, romantyczny kącik, chociażby po to, żeby na chwilę przycupnąć i nie dopić tej kawy, ale nacieszyć się samym faktem przycupnięcia
Śliczny masz ogródek, taki "cudnie nieuczesany", niewymuszony... Nie umiem czego takiego osiągnąć.

Mój ogród powstaje powoli. Daję czas sobie i jemu Obserwuję, jak zmienia się okolica, nasłonecznienie, używam sobie tę moją przestrzeń. Główna ścieżka sama się wydeptała, zarys rabat też ukształtował się jakoś tak mimochodem - myślę więc, że jest to układ optymalny (chociaż mam zakusy na odgryzienie kawałka trawniczka, żeby róże miały wygodniej ).
Ja jestem z zawodu projektantem (ale nie ogrodów) - ale nigdy nie zaprojektowałam żadnej rabaty na papierze, chociaż tak POWINNO SIĘ działać. Myślę, że jednak znacznie przyjemniej jest ogród budować, niż go tak po prostu mieć. Czasem pytam mojego małżonka - Słuchaj, a co my zrobimy, jak już wszystko SKOŃCZYMY?! Straszna wizja

Jeżówka - Echinacea 19:41, 08 lut 2019

Do góry
Jeżówka Secret Affair.

Jeżówki z tej serii nie przyrastają rewelacyjnie, ale ta z nich chyba najlepiej sobie radzi. Bardzo ładna, średniej wysokości.Ma sporo kwiatów. Od pędu głównego odchodzą boczne z kwiatami. Po deszczu może wyłamać się cały pęd. Podczas deszczowej pogody trzeba na to uważać. Pędy są sztywne, więc się nie pokłada. Kolor kwiatów mocny, fioletowo-różowy. Piękna.

Raspberry Truffle"

Kształt kwiatów w początkowej fazie przypomina gerberę, jest ciemniejszy, potem blaknie. Przyrasta w średnim tępię. Kolor łodyżek jest ciemny a potem również blaknie, kolor kwiatów koralowy. U mnie gałązki nie rosną pionowo, odchodzą pod kątem, co sprawia wrazenie, że się lekko kładą. U mnie ma średnią wysokość

Jeżówka Aloha

Bardzo ją lubię, chociaż nie przepadam za kolorem żółtym. Jednak w tym przypadku trudno jest mówić o nasyconej żółci. To kolor raczej wanilinowy. Cudna, chętnie kwitnie dużymi pojedynczymi kwiatami. Dość wysoka, może rosnąć w głębi rabaty. Dość dobrze się krzewi.

Zaczyna na żółto, ale jej wybaczam bo potem w słońcu szybko zmienia kolor

jeżówka Daydream

Jeżówka średniej wysokości. Dość duże kwiaty osadzone
są na sztywnych łodygach. Nie wymaga podwiązywania, długo i obficie kwitnie. Szybko się krzewi. Kochają ja motyle i inne owady. Ma podwójny a nawet potrójny okółek płatków i dużego jeża. Ja nie przepadam za żółtym kolorem dlatego rośnie ju ż w zaprzyjaźnionym ogrodzie Z daleka wyglądają jak małe słoneczka

Jeżówka - Echinacea 19:39, 08 lut 2019

Do góry
Jeżówka Cornetto Coco

Wydaje mi się, że to ta odmiana jeżówki. Kupiłam ja bez nazwy, ale patrząc na zdjęcia w internecie i porównując z moją to na pewno jest ona.

To jeżówka na obrzeża rabat, bo jest niewysoka. Widać, ze dobrze się krzewi i ma dużo kwiatk0ów, które mają ciemne środki i białe płatki.

Southern Belle

Bardzo lubię tą jeżówkę i mam ją dość długo. Bardzo chętnie i szybko przyrasta. Średniej wysokości, może rosnąć w drugim rzędzie. Zakwita jako jedna z pierwszych i kwitnie do samych mrozów. Wytwarza dużo kwiatów w kolorze ciemnego różu. Niestety jest też minus. Ma wiotkie łodyżki i trzeba ja podwiązywać.

Jeżówka Honeydew

Dość wysoka jeżówka, może rosnąc w dalszy rzędzie. Przyrasta raczej powoli. Pędy kwiatowe są dośc sztywne, ale u mnie się pochylają, jednak nie kładą się. sama sobie radzi. Kolor kwiatów jest limonkowo-kremowo-białe.

Jeżówka Pink Bonbon

Rewelacyjna, średniej wysokości, bardzo dobrze przyrasta, mnóstwo kwiatów w kolorze nasyconego różu. Kwiaty maja kształt pomponów. Długo kwitnie. Tak kwitła w kolejnym roku po posadzeniu.

Jeżówka - Echinacea 19:33, 08 lut 2019

Do góry
Jeżówka White Double Delight

Tak sobie myślę, że powinna znaleźć swoje miejsce w każdym ogrodzie. Chociaż ma jeden bardzo istotny minus, to jednak warta jest uwagi. Minusem są wiotkie pędy, które niestety pokładają się i trzeba ją podwiązywać. Sama nie daje rady. Chyba zdaje sobie z tego sprawę i wynagradza ta niedogodność ilością kwiatów, jak również szybkością krzewienia się. Na ten jej minus można inaczej spojrzeć. W moim odczuciu bardzo szanuje swojego właściciela i za każdym razem kania mu się nisko Kwiaty w białym kolorze z delikatnym pomarańczowym środkiem, które z czasem zanikają
Sami osadźcie, czy warto ją mieć.

Jeżówka Pink Double Delight

To siostra poprzedniczki. Różnica tkwi w różowym kolorze. Reszta podobnie

Piękne maja jeżyki zbudowane z maleńkich gwiazdeczek.

Jeżówka - Echinacea 19:29, 08 lut 2019

Do góry
Jeżówka Virgin

Odmiana średnio wysoka o sztywnych pędach. Normalnie ta jeżówka ma dwa okółki płatków, moja jest mutantem i ma ich więcej. Kolor kwiatów też jest ciekawy, jak dla mnie jasno limonkowy chociaż literatura podaje, że są one białe. Dobrze się krzewi.

Jeżówka Mozzarella

Ta jeżówka rówież u mnie szuka swojego miejsca i chyba wreszcie znalazłam dla niej docelowe miejsce. Bardzo ładne kwiatuszki, białe dolne płatki i biały pompon. W początkowej fazie jest widoczny pomarańczowy środek. niestety ma wiotkie pędy i wymaga podpór. Rośnie dość wysoka.

Jeżówka Green Jewel

Jeżówka średniej wysokości, sztywne pędy zakończone dość dużymi kwiatami w seledynowym kolorze. Koniecznie musi być sadzona w pełnym słońcu bo wtedy kwiaty przybierają barwę seledynowo-złotą. Musi mieć też jakieś kolorowe tło, nie zieleń. Sztywna, chętnie i obficie kwitnie.

Jeżówka Hope

U nie wyrosła dość wysoka, ale nie jestem pewna, czy to jej faktyczna wysokość, bo jest u mnie pierwszy rok. Ma sztywne pędy z bocznymi odgałęzieniami. Kwiaty duże, płatki w kolorze jasno różowym z ciemniejszym jeżykiem.

Jeżówka - Echinacea 19:25, 08 lut 2019

Do góry
Jeżówka Secret Romance

Bardzo ją lubię. Jej kolor jest taki - romantyczny róż. Ta jeżówka jet średniej wysokości, drugi rząd na rabacie. Moja powolutku przyrastała. Ma sztywne pędy i nie wymaga podwiązywań, sama sobie radzi. Kwiaty pełne, pojedyncze dolne płatki zwieszone w dół. W ostatniej fazie kwiat ma piękny pompon.

Jeżówka Vanilla Cupcake

Mam ją dość długo, ale ciągle przesadzam. Nie mogę znaleźć dla niej miejsca. Trudno mi jest obiektywnie o niej się wypowiedzieć. Wydaje się, że to będzie wysoka jeżówka. Wypuszcza solidne masywne łodygi, z których wyrastają boczne. Obawiam się, że będzie wymagała podwiązywania.

Jeżówka Milkshake

To dość masywna jeżówka, na sztywnych pędach osadzone są dość duże kwiaty. Nie wymaga podwiązywania. Przyrasta przyzwoicie, ale nie tak dobrze jak inne jeżówki o pojedynczych kwiatach. Ma dużo kwiatów, ponieważ główny pęd ma p kilka bocznych odgałęzień. Dolne płatki białe, jeżyk wpada w miodowy kolor.

Jeżówka Alba

Dość wysoka i masywna jeżówka. Pokrojem i wzrostem podobna do jeżówki podstawowej. Wypuszcza sztywne łodygi zakończone dość dużymi kwiatami. Szybko się krzewi i długo kwitnie. U mnie nie wymagała podwiązywania. Nie wyłamuje pędów. Cała pokryta szorstkimi włoskami.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies