Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jeżówka - Echinacea 19:06, 08 lut 2019

Do góry
Jeżówka [b]Strawberry Shortcake
[/b]
Inna niż wszystkie.Średnia wysokość, drugi szereg na rabacie Liście ma podobne nie do jeżówki, a do babki lancetowatej. Zakwita dość wcześnie, kwitnie dość długo, ale właściwie jednorazowo. Potem wypuszcza pojedyncze kwiaty. łodygi ma cienkie, ale sztywne, zakończone jednym kwiatem. Nie wymaga podwiązywania, chociaż pochyla się ku ziemi. Szybko się rozrasta, ma dużo kwiatów. Moja koleżanka nazywa ja zmokłym wróblem. Kwiat dwukolorowy. Płatki dolne białe, zwieszone. Jeżyk to kolorowy,z przewagą różu, poskręcany poczochraniec. Teraz nie widzę jej w sprzedaży, a szkoda bo według mnie to ciekawa odmian.

Jeżówka Caterina

Wspaniała odmiana. Dość wysoka, może rosnąć nawet w trzecim rzędzie.
Szybko się zagęszcza, rozrasta. To dość masywna jeżówka, duże skórzaste liście, szorstkie w dotyku. Sztywne łodygi, z których wyrastają boczne zakończone kwiatami. Kolor zależy od fazy rozwoju. Początkowo jaśniejszy z zielonym okiem, potem bordowy. Zakwita troszkę później, kwitnie do samych mrozów. W końcowej fazie uroczy, duży jeżyk, który pozostaje piękny do samego końca.

Evening Glow

Średniej wysokości, drugi rząd. Kupiłam ją jako jeżówkę brzoskwiniowo-różową. Okazała się kameleonem. Rozkwitając jest żółta, potem na małą chwileczkę jest brzoskwiniowo-różowa, następnie bordowo-kremowa. Tą ostatnią barwą podbiła moje serce. Szybko się rozkrzewia, ma dożo kwiatów osadzonych na sztywnych łodygach, nie wymaga podwiązywania.

Jeżówka Double Decker

U mnie wyradza się ta jeżówka. Niby buduje ładny krzak i w pierwszych latach ma daszki, ale w kolejnych one zanikają. Nie wiem co o niej sądzić. Może to ja nie potrafię z nią postępować. Jeszcze raz spróbuję z nią w innym miejscu. Ta jeżówka wysiana z nasion powtarza cechy rośliny matecznej.

Ogród Basi 18:45, 08 lut 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)

Zrób to zdjęcie na prosto od furtki. Tutaj mało można się zorientować jak wygląda wejście.
Wśród brzóz i dębów 18:35, 08 lut 2019

Do góry
Basiu, Sylwio, z wysiewami w domu jest trochę utrapienia i bałaganu. Mam to szczęście, że piętro naszego domu jest niezamieszkane i mam tam wszystkie parapety do dyspozycji, tam nikomu to nie przeszkadza.

Irenko, dzięki za tego linka, super pomysł na tę gałązkę z ptaszkami, postaram się coś podobnego stworzyć.

Basiu, dziękuję za życzenia. Z wysiewami wstrzymam się do końca marca, aż dzień będzie dłuższy i cieplejszy.

Dostałam w prezencie takie dwa pojemniczki. Na lato powędrują do ogrodu, będą sobie rosły w nich jakieś zioła.

Ogrodowy song 17:56, 08 lut 2019

Do góry
Ogrodowy song 17:51, 08 lut 2019

Do góry
Dość lenistwa ...słonko aż się prosi,aby wyjśc na obchód ogrodu. Oto fotki z przeglądu..a i wiosnę znalazłam.

Motylogród 17:40, 08 lut 2019

Do góry
Mariposa napisał(a)
Pomimo dość grubej jeszcze pierzynki śniegowej, Wiosna i do nas powoli już zmierza

Prawdziwie przebi-śniegi

ojj też czekam na wiosnę <3
Jeżówka - Echinacea 17:32, 08 lut 2019

Do góry

Śliczności
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:20, 08 lut 2019

Do góry
Śnieg się topi, ale wciąż go jeszcze sporo. Na drodze bagno.

Ładnie zgęstniały mi cisy. Cięcie zimozielonych dopiero w marcu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:14, 08 lut 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)
Haniu, będę potrzebowała pomocy przy cieciu drzewek owocowych, krzycz jakby był czas na to

Teraz tnie się jabłonie i grusze. Wiśnie i czereśnie tnie się po zbiorach (latem).
Nie wiem, co z brzoskwiniami i winoroślą, bo nie uprawiałam, więc nie czułam potrzeby dokształcania. Krzewom owocowym (jeśli mają więcej niż 3-4 lata) można wyciąć najstarszą gałąź oraz te pokładające się ku ziemi. Pozostałe pędy można delikatnie skrócić.

Monia, swoje owocowe tnę instynktownie (wycinam to, co rośnie do środka drzewa, to, co się krzyżuje i 1/3 ubiegłorocznych przyrostów). Mocniej skracam gałązki na głównych konarach (pąki owocowe formują się na krótkopędach.

Wyłaniają się z niebytu. Zakupiłam sobie 4 sadzonki ciemierników. Posadzę pod hortensjami z boku budynku.

Ścięłam śmiałkowi darniowemu suche źdźbła. Przydałoby mu się dzielenie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:01, 08 lut 2019

Do góry
Mgduska napisał(a)

... a ręce świerzbią !

No pewnie, że tak!
Czekałam na ten luty jak na święto jakieś. jesienią zorientowałam sie, że moje luzem sadzone choiny kanadyjskie mocno wystrzeliły w górę i mocno ażurowe są. Danusia doradziła radykalne cięcie.

Wczoraj opitoliłam je do wysokości podniesionych rąk, a na dzisiaj zostawiłam sobie czubek.

Łatwo nie było, ale się udało. Do zapamiętania- nie odkładać nieuniknionego na zaś.

Potem ruszyłam z sekatorami na długą prostą. Materiału do zrębkowania przybyło.

Doszłam do połowy 40 m rabaty. Ciąg dalszy nastąpi.

Przy okazji podkrzesałam wiąza JH
Było

Jest. Niebo miało dzisiaj cudowny kolor.

Moja codzienność - ogród Oli 17:00, 08 lut 2019

Do góry
Jak co roku tradycyjnie foto z rozpoczęcia prac

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:52, 08 lut 2019

Do góry
Czeka nas ścinanie wszystkiego, to dopiero będzie masa brązowa na kompost

Dzika róża z owocami

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:51, 08 lut 2019

Do góry
Na drodze leży śnieg, a trawniki są w doskonałym stanie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:50, 08 lut 2019

Do góry
W warzywniku można zbierać jarmuż, roszponkę i szpinak

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:49, 08 lut 2019

Do góry
Kwitnie już Hamamelis×intermedia 'Feuerzauber', oczar pośredni 'Feuerzauber'. Cieszę się, że silnie rośnie, więc może doczekamy tych 3 metrów wysokości

To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:48, 08 lut 2019

Do góry
Kokesz napisał(a)

A ja z brudem z pod samochodutfu

Kiedyś uwielbiałam zapach smarów i benzyny.

Ostatnie, czyściutkie jak łza. Może się skusisz?

Przedziwny Ogród 16:14, 08 lut 2019

Do góry
Zimą nadrabiam zaległości, nawet te kilkuletnie Z kocykiem malutka przerwa, troszkę włóczki zabrakło....

Motylogród 16:09, 08 lut 2019

Do góry
Pomimo dość grubej jeszcze pierzynki śniegowej, Wiosna i do nas powoli już zmierza

Prawdziwie przebi-śniegi

Jeżówka - Echinacea 15:57, 08 lut 2019

Do góry
Jeżówka Papallo White

To niska jeżówka, dobra na obrzeża rabat. Białe pojedyncze kwiaty są osadzone na sztywnych łodygach. Jeżyki duże, w odcieniu seledynowej żółci . Z kępy wyrasta dużo kwiatów. Szybko przyrasta.

jezówka Meteor Yellow

Kolejna jeżówka na obrzeża rabat. Niewysoka, średnio sztywne łodyżki, ale nie wymaga podwiązywań. Szybko przyrasta, wypuszcza dużo kwiatostanów. Płatki zewnętrzne dużo jaśniejsze, jeżyk w kolorze żółtym lub cytrynowym

Delicious Nougat

Nowość u mnie. Kupiłam ja w tym roku, ale dobrze rokuje. Widoczne jest, ze wytwarza dużo kwiatów, które osadzone są na bardzo sztywnych łodygach. Niewysoka, na obrzeża rabat. Dolne płatki w kolorze białym, jeżyk - sama nie wiem, może kremowy ?

Sweet Sixteen

To również nowość z tego roku. Jestem oczarowana nią i to bardzo. Zamówiłam na dokładkę bez większego przekonania. Całkowicie inaczej wyglądała na poglądowym zdjęciu.
Dla mnie cudna. Kolor intensywny, malinowy. Kwiat przypomina kuleczki, prawie niewidoczne dolne płatki. Niska, sztywne pędy. Zdecydowanie na obrzeża rabat. Nie wiem jak się krzewi.

Rododendronowy ogród II. 15:57, 08 lut 2019

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No to będę czekac na Twoje tegoroczne zdjęcia.Miło że mnie pochwaliłas za moja propozycję: Piwonie dobrze tez sie zgrywaja kwitnieniem z bodziszkami.

A masz więcej takich zgranych zdjęć?

Miodzio.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies