Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:03, 24 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Reniu, Nie tyle obawiamy się korozji płyty, co zastanawiamy się nad rozwiązaniem konstrukcyjnym - nie możemy ułożyć płyty za zwykłych ceówkach z blachy stalowej0,5mm, lecz musimy zrobić solidniejszy szkielet.
Tynk na płycie już robiliśmy - na blachę przykleja się izolację styropianową (wystarczy cienka na jakieś 2,3cm) i na to klej i tynk.
Jedyne co mnie intryguje w tym wszystkim to czy blacha wewnątrz donicy będzie bezpieczna dla korzeni roślin. Jeśli nie należałoby zerwać ją i zrobić tzw płytę jednostronną bez blachy wewnętrznej. Ale jeśli ta blacha wewnętrzna w niczym nie przeszkadza korzeniom roślin to zerwanie byłoby zbędne a całość sztywniejsza.

Blacha w płycie wykonana jest z blachy ocynkowanej pokrytej trzykrotnie poliestrem (nie jest absolutnie malowana proszkowo), na zamkach nie koroduje, nie ma tam cięcia ostrego. Dlatego nie obawiamy się korozji.

Ale może moje myślenie jest błędne?

Jaki używacie klej do przyklejenia styropianu do powłoki malarskiej?

Blachę od korzeni możesz oddzielić np. geowłókniną ona jest bezpieczna, albo folią kubełkową.

Huta produkuje blachę w rolach, potem idzie ona na malarnie i dopiero na maszynę do produkcji płyty, tam jest cięta na żądany wymiar i jak najbardziej masz ostre cięcie.

Z blokowiska do ogrodu...długa droga 09:59, 24 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Witaj,
Ja posadziłabym na froncie jakieś szlachetne drzewo.
Nasadzenia są też uzależniona od usytuowania rabaty, ilości słońca i rodzaju gleby.
Moim skromnym zdaniem powinnaś jeszcze pobiegać po wątkach żeby poszukać więcej inspiracji.

Życzę powodzenia i będę zaglądać

Popieram..mi coś ten układ nie leży....ale....ja się nie znam i u siebie też mam problem
Tu ma być ogród :) 09:49, 24 mar 2015

Do góry
Uważam, że róże super sprawdzą się przy tarasie. Dlaczego? Ślicznie prezentują się wtedy kiedy zaczynamy spędzać czas na świeżym powietrzu i ten zaaapach - możesz go czuć najbardziej tam, gdzie przebywasz najczęściej Ty i twoi goście

Front zapełniłabym bardziej zimozielonymi aby wczesną wiosną i zimą też prezentował się dobrze.

Ale nie musisz brać moich uwag bardzo pod uwagę bo ja nie mam jeszcze dużego doświadczenia w pielęgnacji ogrodu.

Super podpowiada Ci nawigatorka - czuje ogród

Powodzenia
Tu ma być ogród :) 09:41, 24 mar 2015

Do góry
Kamajla napisał(a)
Dzieje się, ale ładną propozycję Navigatorka naszkicowała Ciekawa jakie to uczucie, wziąć ołówek i przelać na kartkę to co masz w wyobraźni? Niestety nigdy tego nie doświadczyłam

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:11, 24 mar 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Witaj Renatko, widzę że jesteś w przededniu wielkich metamorfoz. Będę śledzić zmiany i trzymać kciuki za pomyślną realizację

Dziękuję bardzo i zapraszam chętnie do mnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:09, 24 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
Żaden spontan. Plan jest, lista zakupów też jest i w tym tygodniu wybieram się do szkółki. Na razie drzewka

Jakże mogłam myśleć inaczej I masz już listę nasadzeń na front?
Czasem słońce czasem deszcz 07:36, 24 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Fajnie u Ciebie
Będę zaglądać
Pozdrawiam!

Dzięki za odwiedziny, biegnę do Ciebie
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 22:18, 23 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Super zakupy! Miłego sadzenia życzę i ładnej pogody

Życz jeszcze na jutro bo się spełnia Dziękuję
Prawie - jak ogród 21:29, 23 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie macie wyjścia dziewczyny - mus się spotkać
Pozdrawiam Was i życzę duuużo słoneczka

Do Ciebie Renia też chyba nie tak daleko
W Wieluniu również bywasz

Za słoneczko dziękuję. Zyczenia szczere, bo świeciło pięknie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:17, 23 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
A z planowaniem to tak, że im intensywniej myślę, tym większe dylematy. Dlatego zabrałam się za wszystko inne. Rabaty przygotowane, tylko sadzić.

Ale najpierw trzeba kupić
Czyżby miał być to spontan?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:45, 23 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
jakie dziury w ogrodzie! Kret mutant?? Czekam na PO

Nigdy żadnych kretów ...
Też czekam z utęsknieniem na po
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:41, 23 mar 2015

Do góry
Krys napisał(a)
Renata totalna demolka w ogrodzie ale bedzie pieknie .Dziekuję bardzo za pomoc wiesz za co ,dostawa przyszła juz dzisiaj pozdrówka

Cieszę się, że się udało Nawet dzisiaj nie dzwoniłam do biura bo trochę przeziębiona jestem
Pozdrawiam gorąco
Czasem słońce czasem deszcz 20:36, 23 mar 2015

Do góry
Fajnie u Ciebie
Będę zaglądać
Pozdrawiam!
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:29, 23 mar 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Wow, dzieje się ja również trzymam kciuki i pozdrawiam

Dziękuję i pozdrawiam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:26, 23 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)

Ale jak to zrobiliście?, takie wielkie drzewiska. Ja poczyściłam i obcięłam tuje i przygotowaliśmy trawnik do wiosennego startu:. Tylko zamiast saletry wapniowej, kupiłam amonową, dobrze, że zauważyłam

Zamówiliśmy sprzęt specjalistyczny. Nie mam 100% pewności, że się przyjmą ale szanse są duże. Byłoby super. Przy choinkach planuję dosadzić jeszcze 2 serby.

Szybko przycięłaś tuje

Wczoraj trochę odpoczęłam od telewizji i netu - muszę dzisiaj obejrzeć prognozy pogody. Jeśli nie będzie przymrozków i opadów potraktuję jutro tuje Promanalem.
A potem je podetnę nawiozę.

Jak tam Twoje planowanie rabat?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:16, 23 mar 2015

Do góry
szemusia napisał(a)
A ja tylko stwierdzę, że z Ciebie to prawdziwy wynalazca Ja niewiele zrozumiałam z techniczych wywodów, a cóż dopiero coś doradzić w sprawie korozji blachy w płycie wykonanej z blachy ocynkowanej pokrytej trzykrotnie poliestrem

Ale ja humanistka jestem
Pozdrawiam Reniu...

Ja z wykształcenia też jestem humanistką
Ale przecież człowiek całe życie się uczy
Ogród wyrozumiały 18:54, 23 mar 2015

Do góry
ren133 - tak też wcześniej myślałam ale koniec końców wydaje mi się ,że wtedy ten zagajnik brzozowy byłby za duży ...??? Zajmowałby wtedy razem z tymi co są ok 20 metrów. Pomyślałam by w to miejsce gdzie brzozy już są dosadzić berberys ,hosty i trawy (inspiracja w ogrodzie z lustrem ) a tu coś innego tylko by to razem jakoś grało...

A w którym miejscu u siebie robisz tę rabatę ??
Ogród z tatarakiem w tle 18:45, 23 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ewo, Ja też mam u siebie jałowce Ale jestem przygotowana na to, że wkrótce może je dopaść jakieś choróbsko Chociaż nie jest powiedziane na 100% że musi...

Jałowce raczej się starzeją lub cierpią słońca. Choć zdarzają się i choroby.
Ja mam ulubioną odmanę jałowca ('Sentinel'), który niestety trochę uciepiał od mszyc! Ale mam nadzieję go wykurować.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:18, 23 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Danusiu,
Cieszę się ogromnie, bo przesadziliśmy min z frontowej rabaty tą ogromną kosodrzewinę i cyprysiki
I to był sukces wielki, bo M wcześniej marudził, był całkowicie na nie i zastanawiam się jakich użyć nietuzinkowych argumentów, aby go przekonać a on jak gdyby nigdy nic tylko zapytał, w które miejsce to wszystko przesadzić

Ale jak to zrobiliście?, takie wielkie drzewiska. Ja poczyściłam i obcięłam tuje i przygotowaliśmy trawnik do wiosennego startu:. Tylko zamiast saletry wapniowej, kupiłam amonową, dobrze, że zauważyłam
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 17:41, 23 mar 2015

Do góry
Super zakupy! Miłego sadzenia życzę i ładnej pogody
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies