Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

rozark 18:51, 22 mar 2015

ren napisał(a)

zastanawiamy się tylko nad zrobieniem tego z płyty warstwowej. Hale wiemy jak zbudować ale teraz trzeba wymyślić żeby płyta sprawdziła się w ziemi

Dzięki

Z płytą warstwową będziesz mieć problemy:
- po pierwsze będzie ona mieć bezpośredni kontakt z wodą, mam tu na myśli oczywiście miejsca cięcia blachy, czyli nie zabezpieczone powłoką malarską, czyli w tak zwanych zamkach. Blacha będzie ulegała korozji. Na halach jest ona powieszona wyżej, a w ziemi jest płyta fundamentowa zaizolowana np. papą...
- po drugie jak chcecie nałożyć tynk na powłokę malarską? Napisz proszę bo ciekawa jestem, a nie znam takiej technologii

żeby ona nie korodowała musielibyście zabezpieczyć "zamki". Trzeba "obłożyć" płytę z stron np. papą i zakończyć listwą dociskową. Będzie to wyglądało "husteczkowo" .
Można pomyśleć o silikonowaniu ale i tak woda będzie się dostawała od strony dołu czyli termoizolacji.

To rozwiązanie nie nadaje się do takiego zastosowania.
margi 22:21, 22 mar 2015

Widać,że sezon rozpoczęty
makkasia 23:13, 22 mar 2015

O matulu jakie roboty ziemne oj dzieje się, trzymam kciuki za dalsze prace
ren133 12:09, 23 mar 2015

rozark napisał(a)

Z płytą warstwową będziesz mieć problemy:
- po pierwsze będzie ona mieć bezpośredni kontakt z wodą, mam tu na myśli oczywiście miejsca cięcia blachy, czyli nie zabezpieczone powłoką malarską, czyli w tak zwanych zamkach. Blacha będzie ulegała korozji. Na halach jest ona powieszona wyżej, a w ziemi jest płyta fundamentowa zaizolowana np. papą...
- po drugie jak chcecie nałożyć tynk na powłokę malarską? Napisz proszę bo ciekawa jestem, a nie znam takiej technologii

żeby ona nie korodowała musielibyście zabezpieczyć "zamki". Trzeba "obłożyć" płytę z stron np. papą i zakończyć listwą dociskową. Będzie to wyglądało "husteczkowo" .
Można pomyśleć o silikonowaniu ale i tak woda będzie się dostawała od strony dołu czyli termoizolacji.

To rozwiązanie nie nadaje się do takiego zastosowania.

Reniu, Nie tyle obawiamy się korozji płyty, co zastanawiamy się nad rozwiązaniem konstrukcyjnym - nie możemy ułożyć płyty za zwykłych ceówkach z blachy stalowej0,5mm, lecz musimy zrobić solidniejszy szkielet.
Tynk na płycie już robiliśmy - na blachę przykleja się izolację styropianową (wystarczy cienka na jakieś 2,3cm) i na to klej i tynk.
Jedyne co mnie intryguje w tym wszystkim to czy blacha wewnątrz donicy będzie bezpieczna dla korzeni roślin. Jeśli nie należałoby zerwać ją i zrobić tzw płytę jednostronną bez blachy wewnętrznej. Ale jeśli ta blacha wewnętrzna w niczym nie przeszkadza korzeniom roślin to zerwanie byłoby zbędne a całość sztywniejsza.

Blacha w płycie wykonana jest z blachy ocynkowanej pokrytej trzykrotnie poliestrem (nie jest absolutnie malowana proszkowo), na zamkach nie koroduje, nie ma tam cięcia ostrego. Dlatego nie obawiamy się korozji.

Ale może moje myślenie jest błędne?
ren133 12:15, 23 mar 2015

Danucha napisał(a)
To prawdziwe rewolucje. Ja też mam z boku drugą działkę, na którą wciąż coś przesadzam

Danusiu,
Cieszę się ogromnie, bo przesadziliśmy min z frontowej rabaty tą ogromną kosodrzewinę i cyprysiki
I to był sukces wielki, bo M wcześniej marudził, był całkowicie na nie i zastanawiam się jakich użyć nietuzinkowych argumentów, aby go przekonać a on jak gdyby nigdy nic tylko zapytał, w które miejsce to wszystko przesadzić
ren133 12:18, 23 mar 2015

margi napisał(a)
Widać,że sezon rozpoczęty

Z całą pewnością trzeba stwierdzić, że sezon rozpoczęty
ren133 12:19, 23 mar 2015

makkasia napisał(a)
O matulu jakie roboty ziemne oj dzieje się, trzymam kciuki za dalsze prace

Dziękuję za wsparcie i pozdrawiam, życząc dużo słonka
malgorzata_s 17:50, 23 mar 2015

Wow, dzieje się ja również trzymam kciuki i pozdrawiam
szemusia 18:04, 23 mar 2015

A ja tylko stwierdzę, że z Ciebie to prawdziwy wynalazca Ja niewiele zrozumiałam z techniczych wywodów, a cóż dopiero coś doradzić w sprawie korozji blachy w płycie wykonanej z blachy ocynkowanej pokrytej trzykrotnie poliestrem

Ale ja humanistka jestem
Pozdrawiam Reniu...
Danucha 18:18, 23 mar 2015

ren133 napisał(a)

Danusiu,
Cieszę się ogromnie, bo przesadziliśmy min z frontowej rabaty tą ogromną kosodrzewinę i cyprysiki
I to był sukces wielki, bo M wcześniej marudził, był całkowicie na nie i zastanawiam się jakich użyć nietuzinkowych argumentów, aby go przekonać a on jak gdyby nigdy nic tylko zapytał, w które miejsce to wszystko przesadzić

Ale jak to zrobiliście?, takie wielkie drzewiska. Ja poczyściłam i obcięłam tuje i przygotowaliśmy trawnik do wiosennego startu:. Tylko zamiast saletry wapniowej, kupiłam amonową, dobrze, że zauważyłam