Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Ogród wyrozumiały 17:13, 23 mar 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Mam dylemat.........
Zaraz wstawię zdjęcie..

Ta pomarańczowa linia(nie potrafię jej ładnie równo narysować) to ostateczny kształt rabaty.

Zaraz za nią posadzone są berberysy admiration i zastanawiam się co za nimi posadzić w tym narożniku.
Myślę o jakichś drzewach tylko nie wiem co by pasowało do tych brzóz które już rosną. Na zdjęciu wydaje się mało miejsca ale na głębokość to jest tam ok 5m, długości ok 7m.
Proszę doradzcie mi coś .

Ja proponuję dosadzić brzozy i zrobić zagajnik brzozowy + hosty + trawy i kwiaty według uznania.
Ja też robię u siebie rabatę brzozową i tak mi się nasunęło.
Pozdrawiam
Tu ma być ogród :) 14:04, 23 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Róże są prawdziwie romantyczne, ale może znajdziesz jeszcze dla nich miejsce przy tarasie na przykład?

ren133, miło, że wpadłaś
Trafiłaś w sedno przy tarasie chcę róże z lawendą, rozplenicą Hameln.
Białe jak u nawigatorki
Może jakieś pnące, bo taras będzie miał pergolę.
To jest to miejsce, po lewej stronie rabata na zachód, po prawej, na południe.

I jeszcze zdjęcie z balkonu - widok na rabatę wystawioną na zachód przy tarasie

Ty też mówisz nie tym różom przy ogrodzeniu? jakie argumenty za taką decyzją?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 13:26, 23 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Leki działają, bez nich musiałabym się chyba położyć do łóżka jest ok. Kuruj się! Byle do weekendu

Ja to w tym tygodniu muszę dużo podziałać.
Mam nadzieję, że bioparox postawi na nogi moje chore gardło
Z blokowiska do ogrodu...długa droga 13:16, 23 mar 2015

Do góry
aaasiunia24 napisał(a)
w srodku chcialabym zrobic takie jakby zlaczone trójkaty wypelnione zwirem a w rodku posadzony buszpan po calej dlugosci

Witaj,
Ja posadziłabym na froncie jakieś szlachetne drzewo.
Nasadzenia są też uzależniona od usytuowania rabaty, ilości słońca i rodzaju gleby.
Moim skromnym zdaniem powinnaś jeszcze pobiegać po wątkach żeby poszukać więcej inspiracji.

Życzę powodzenia i będę zaglądać
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:56, 23 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Nie wyrzucaj

milego dnia! Piekne slonce, pracy mnostwo w pracy, a ja sie przeziebilam ledwo zyje. ech kiedy bedzie cieplo, wreszcie??

Ja też przeziębiona
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:48, 23 mar 2015

Do góry
Jak można nie zaglądać do tak pięknego ogrodu
Tu ma być ogród :) 12:41, 23 mar 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
wydaje mi się, że cały front będzie nadal bardzo jednolity - w sumie tylko 2 grupy roślin się tam pojawiają.
Dwie rabaty przed oknami z Rh, a przed ogrodzeniem wiśnie - chciałabym żeby coś wystawało z mojego ogródka na zewnątrz, bo i tak będzie bardzo ukryty dla otoczenia, przecież ogrodzenie będzie mocno zabudowane, a tak przynajmniej za kilka lat piękne korony wiśni będą od tej drugiej strony cieszyć oko.
Tak sobie myślałam będąc pod prysznicem przed chwilą, że ja to jednak jestem trochę romantyczka, będę bronić tych róż
Wszystko jeszcze można powywracać do góry nogami, ale róże tam chcę
Chyba, że tu wszyscy zaczną krytykować... ale gdzie tam, w końcu do mojego wątku nie walą tabuny odwiedzających jak do innych więc chyba mogę być spokojna

Róże są prawdziwie romantyczne, ale może znajdziesz jeszcze dla nich miejsce przy tarasie na przykład?
Prawie - jak ogród 12:28, 23 mar 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Matko !!! Jakie żurawki !! Cudne ,faktycznie takie jakby zimy nie było.
Gdzieś doczytałam ,że w niedalekiej przeszłości byłaś w centrum ogrodniczym Lilia ...,czy zdajesz sobie sprawę z tego,że to 3 minuty ode mnie ?????? !!!!!!!!!

Mam coś jeszcze napisać ????????????????????????

Nie macie wyjścia dziewczyny - mus się spotkać
Pozdrawiam Was i życzę duuużo słoneczka
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:19, 23 mar 2015

Do góry
makkasia napisał(a)
O matulu jakie roboty ziemne oj dzieje się, trzymam kciuki za dalsze prace

Dziękuję za wsparcie i pozdrawiam, życząc dużo słonka
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:18, 23 mar 2015

Do góry
margi napisał(a)
Widać,że sezon rozpoczęty

Z całą pewnością trzeba stwierdzić, że sezon rozpoczęty
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:15, 23 mar 2015

Do góry
Danucha napisał(a)
To prawdziwe rewolucje. Ja też mam z boku drugą działkę, na którą wciąż coś przesadzam

Danusiu,
Cieszę się ogromnie, bo przesadziliśmy min z frontowej rabaty tą ogromną kosodrzewinę i cyprysiki
I to był sukces wielki, bo M wcześniej marudził, był całkowicie na nie i zastanawiam się jakich użyć nietuzinkowych argumentów, aby go przekonać a on jak gdyby nigdy nic tylko zapytał, w które miejsce to wszystko przesadzić
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:09, 23 mar 2015

Do góry
rozark napisał(a)

Z płytą warstwową będziesz mieć problemy:
- po pierwsze będzie ona mieć bezpośredni kontakt z wodą, mam tu na myśli oczywiście miejsca cięcia blachy, czyli nie zabezpieczone powłoką malarską, czyli w tak zwanych zamkach. Blacha będzie ulegała korozji. Na halach jest ona powieszona wyżej, a w ziemi jest płyta fundamentowa zaizolowana np. papą...
- po drugie jak chcecie nałożyć tynk na powłokę malarską? Napisz proszę bo ciekawa jestem, a nie znam takiej technologii

żeby ona nie korodowała musielibyście zabezpieczyć "zamki". Trzeba "obłożyć" płytę z stron np. papą i zakończyć listwą dociskową. Będzie to wyglądało "husteczkowo" .
Można pomyśleć o silikonowaniu ale i tak woda będzie się dostawała od strony dołu czyli termoizolacji.

To rozwiązanie nie nadaje się do takiego zastosowania.

Reniu, Nie tyle obawiamy się korozji płyty, co zastanawiamy się nad rozwiązaniem konstrukcyjnym - nie możemy ułożyć płyty za zwykłych ceówkach z blachy stalowej0,5mm, lecz musimy zrobić solidniejszy szkielet.
Tynk na płycie już robiliśmy - na blachę przykleja się izolację styropianową (wystarczy cienka na jakieś 2,3cm) i na to klej i tynk.
Jedyne co mnie intryguje w tym wszystkim to czy blacha wewnątrz donicy będzie bezpieczna dla korzeni roślin. Jeśli nie należałoby zerwać ją i zrobić tzw płytę jednostronną bez blachy wewnętrznej. Ale jeśli ta blacha wewnętrzna w niczym nie przeszkadza korzeniom roślin to zerwanie byłoby zbędne a całość sztywniejsza.

Blacha w płycie wykonana jest z blachy ocynkowanej pokrytej trzykrotnie poliestrem (nie jest absolutnie malowana proszkowo), na zamkach nie koroduje, nie ma tam cięcia ostrego. Dlatego nie obawiamy się korozji.

Ale może moje myślenie jest błędne?
Mój wymarzony ogród 08:49, 23 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

U mnie też wczoraj śliczne słoneczko a dziś ziąb straszny
Ale od przyszłego tygodnia ma być już wiosennie
Pozdrawiam

dziś z samego rana oglądałam pogodę i cały tydzień ma być ogrodowo rewelacyjny
ale podobno święta zimne mam nadzieję, że jeszcze się to zmieni
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:44, 22 mar 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Jejku ile się u Ciebie dzieje ...mam zaległośći,pozdrawiam.

Dziękuję
I zawsze chętnie zapraszam
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 12:27, 22 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Nooo, Renia niezła lista
I weź tu się człowieku zdecyduj

Jest z czego wybrać, tylko szkoda że nie mogę zamieścić zdjęć
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 12:03, 22 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Popieram

2:0
Ogród w Puszczykowie 12:01, 22 mar 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Wystarczy sam kancik. Wycinasz tym półokrągłym nożykiem, usuwasz zbędny pasek darni, a potem co któreś koszenie docinasz brzeg nożycami do kantów.
Ekobordy możesz dac opcjonalnie, ale trawa i tak będzie przez nie przerastać. Więc wydasz kasę na ekobordy i napracujesz się przy położeniu, a praca z kantami i tak Cię nie ominie
Moim zdaniem ekobordy sprawdzają się przy odgradzaniu nawierzchni ze żwirkiem.
Dziś pół dnia wyrywałam wrośnięte ekobordy, przy okazji wytyczania nowych linii rabat. Staram się nie myśleć ile pieniędzy zmarnowanych

Tu link do wątku o kantach i brzegach trawnika
https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-kanty-brzegi-trawnika

Ale mi to dokładnie wyjaśniłaś Cieszę się, że wystarczą kanciki, a zaoszczędzone" pieniądze można przeznaczyć na rośliny
Dziękuję i życzę pogody sprzyjającej pracy w ogrodzie
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 11:30, 22 mar 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
W Lodzi nie ma dobrych cen... jedynie na targu na Bałutach można fajne roślinki za niezłe ceny wyhaczyc; wczoraj dziadek miał fajne prawie kulki bukszpanowe po 12 zl/szt. Zagłębie szkółek za to jest w okolicach Lasku i Łopatek - droga na Sieradz. Jakbyś chciała to możemy jechać którejś soboty, ale to w kwietniu ruszy na całego dopiero.

O Łopatkach to wiem) Kiedyś odpisałaś mi na ten temat u kogoś na wątku. Ja mam do Łasku 15km. Muszę tam podjechać ale może, tak jak piszesz, po świętach
Dzięki
Hirutkowy raj:)) 11:14, 22 mar 2015

Do góry
Krys napisał(a)
No masakra dzisiaj śnieg i strasznie wieje ,z prac ogrodowych nici ,pochlastac sie mozna,z rózami miałam działac ,5 róż zamoczonych na noc i co teraz? oj ...

Z rana tak bywa. Po południu często wiatr się uspokaja i ... świeci słonko a na jutro nie przewidują już przymrozków Może się jednak uda z tymi różami
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:11, 22 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)

I tak chyba będzie

Popieram
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies