Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:27, 04 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przepraszam za szybki i niedbały rysunek, ale najszybciej tak mi wychodzi.

Nie przesadzaj............ rysunki jak trzeba i to co trzeba.. .. jedynie przed klonem nic nie posadzę, bo drań i tak mi wisi na połowie ścieżki..... tak to sobie głupio posadziłam

Tego się obawiałam, że klon leży na ziemi ale jakiś niski dywan by się przydał, a może z tyłu nie ma tyle gałęzi? Od furtki będzie widać że ma jakieś towarzystwo

Zawaliłam, bo ci nie podesłałam fotki klonu, tylko sam przedogródek...

Ale wersja II i III ma klon obsypany kamykami.... i wtedy można od niego się odsunąć...

Każda wersja ma coś...... Boziu, ale narozrabiałaś.... nie dość ,ze ta szklarnia mnie wnerwia... i muszę coś z tym zrobić.. to jeszcze wybrać ... i to jedne z czterech....... i w tym momencie.. zamiast się cieszyć ... to ja się martwię
Nigdy nie miałom problemów z wyborem ciuchów.. .... albo dobre albo złe... a z projektem ogrodu mam problem... Na razie kartki wydrukowałam rozłożyłam i się oswajam 4 sukienki można kupić w razie wątpliwości ( i tak w sukienkach praktycznie nie chodzę)... a tu się nie da....

Ale i tak Cię kocham...nawet jak mam dylematy
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:15, 04 lis 2012

Do góry
Aniu, klonik gęsty, dopieszczony, nie ma co

Pogody zazdroszczę, u nas od wczoraj leje jak z cebra, szaro, ciemno, buro i ponuro

Widzę zdjęcie z ogniskiem - szklarnia miałaby być na samej gorze tego zdjęcia, tak? Między tymi małymi drzewkami (chyba jabłonki?)? No może to i niegłupie Ale jeszcze nie jestem za! Namiot kołuj! Wojskowy hihihi
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:24, 04 lis 2012

Do góry
Agacia napisał(a)
Aniu, przeczytałam wszystko i powiem Ci szczerze, że moja pierwsza myśl jak zobaczyłam zdjęcie z nowym miejscem dla szklarni była taka jak później to wyraziła Mira i Bogdzia. Słuchaj głosów rozsądku! Ja wiem, że teraz widzisz milion argumentów za przeniesieniem i wszystko wydaje się grać na rzecz tej opcji, ale… Z tego co widzę jest to miejsce na prawo od podjazdu, front działki – szklarnia na dzień dobry? : ) Poza tym tam też musiałabyś ją osłaniać, bo jak, szklarnia jako element dekoracyjny przy ognisku, miejscu imprezowym, dla gości? Idźmy dalej- zasłonisz szklarnię, a wtedy tak samo nie będzie miała zbyt dużo światła, bo i parawan od strony ogniska i tuje od strony miłej sąsiadki… Przesunięcie szklarni za jodły, tak, że nie widać jej z tarasu- no niby ok, ale wystarczy ruszyć się odrobinę z tarasu i ta dam- szklarnia. Poza tym rozbicie tego typu elementów po ogrodzie ułatwia ich wkomponowanie w całość, a jak będziesz miała i basen i obok szklarnię to już zaczyna się robić…tłoczno W tym miejscu, w którym stoi jest już nieco przysłonięta. To zdjęcie, które wrzucasz, z bocznej perspektywy na dowód jakie to szkaradztwo, a wcale bo nie! Tam ten plastik nie rzuca się w oczy, te rośliny z rabaty ładnie ‘wchodzą’ na bok szklarni, a przecież jeszcze troszkę podrosną. Poza tym tamtędy raczej rzadziej się spaceruje niż w okolicach oczka i ogniska… Trza poszukać w necie jak Angole maskują takie rzeczy i coś przypicować : ) Nie chcesz serba, to posadź tam coś oczojebnego w stylu tego Twojego klonika i uwierz, że nikt nie będzie patrzył na szopę sąsiada!!

O przedogródkach nawet nie zaczynam

Udanej niedzieli Domowe SPA proponuję, co żeby nabrać dystansu do problema

Sprostowanie
Ognisko nie ma zadania imprezowego.... nawet w 1% nie spełnia takiego zadania.. i nigdy nie będzie spełniać... jest to zło konieczne z uwagi na wielkość ogrodu.. i tam zawsze jest najgorszy syf..... przez 11 miesięcy w roku. Prawie 3000m2 ogrodu.... nie wszytko nadaje się na kompost... Nie wyobrażasz sobie nawet tych ilości.... Ja mam bardzo dużo bylin...... krzaków rozrastających sie i za gęsto posadzonych.... Co tydzień wyjeżdża największy pojemnik śmieci..... musiałabym zamawiać kontener taki jak na osiedlach blokowych... Nawet nie wiesz ile worków zakupuję dodatkowo.....
I dlatego chciałam zasłonić to ognisko od frontu..bo to jest zawsze miejsce bardzo gospodarcze...i nieestetyczne. I tego nie zmienię, muszę mieć takie miejsce... Za rabatą różaną planuję jakiś żywopłot...który to osłoni... z jednej strony miały być dzikie róże..... ale przeżyła tylko jedna.. dwie się zmarnowały. Pomocnicy przy robieniu trawnika... zadeptali No cóż..tak to jest z pomocnikami
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:13, 04 lis 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Pewnie bym wybrał wersję IV ze względu na hortensje . Słoneczko tu tylko do południa jest. Pozostałe wersje daj na sąsiednie rabatki ha ha ha. Danusiu jesteś mistrzynią !!! Czy to chodzi o ten fragment ?

Zbysiu.. jak najbardziej o ten.... I ten fragment po prawej od Mirki.. też pasowałoby do liftingu

I od razu odpowiedz dla Agatki..... ten widok jak na foto jest widoczny po wejściu na posesję... na wprost szklarnia po przeniesieniu byłaby schowana za domem, za jodłami w lewo.. i stąd nie byłoby jej widać......
Ja mam dwa widoki na ogród z wejścia..ten na wprost jak na foto, a drugi w lewo..... i wygląda tak... (teraz po lewej w miejsce umarzniętego zywopłotu posadziłam szmaragdy.. nie przepadam za tujami, ale one szybko dadzą efekt zielonej ściany.

I to mnie denerwuje......
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:03, 04 lis 2012

Do góry
Aniu, przeczytałam wszystko i powiem Ci szczerze, że moja pierwsza myśl jak zobaczyłam zdjęcie z nowym miejscem dla szklarni była taka jak później to wyraziła Mira i Bogdzia. Słuchaj głosów rozsądku! Ja wiem, że teraz widzisz milion argumentów za przeniesieniem i wszystko wydaje się grać na rzecz tej opcji, ale… Z tego co widzę jest to miejsce na prawo od podjazdu, front działki – szklarnia na dzień dobry? : ) Poza tym tam też musiałabyś ją osłaniać, bo jak, szklarnia jako element dekoracyjny przy ognisku, miejscu imprezowym, dla gości? Idźmy dalej- zasłonisz szklarnię, a wtedy tak samo nie będzie miała zbyt dużo światła, bo i parawan od strony ogniska i tuje od strony miłej sąsiadki… Przesunięcie szklarni za jodły, tak, że nie widać jej z tarasu- no niby ok, ale wystarczy ruszyć się odrobinę z tarasu i ta dam- szklarnia. Poza tym rozbicie tego typu elementów po ogrodzie ułatwia ich wkomponowanie w całość, a jak będziesz miała i basen i obok szklarnię to już zaczyna się robić…tłoczno W tym miejscu, w którym stoi jest już nieco przysłonięta. To zdjęcie, które wrzucasz, z bocznej perspektywy na dowód jakie to szkaradztwo, a wcale bo nie! Tam ten plastik nie rzuca się w oczy, te rośliny z rabaty ładnie ‘wchodzą’ na bok szklarni, a przecież jeszcze troszkę podrosną. Poza tym tamtędy raczej rzadziej się spaceruje niż w okolicach oczka i ogniska… Trza poszukać w necie jak Angole maskują takie rzeczy i coś przypicować : ) Nie chcesz serba, to posadź tam coś oczojebnego w stylu tego Twojego klonika i uwierz, że nikt nie będzie patrzył na szopę sąsiada!!

O przedogródkach nawet nie zaczynam

Udanej niedzieli Domowe SPA proponuję, co żeby nabrać dystansu do problema
Ogrodnik Mimo Woli cd 07:10, 04 lis 2012

Do góry
No proszę,jedna noc minęła,a u Ciebie i szklarnia obgadana i przedogródek zaprojektowany

ogrodoweimpresjejolki 22:06, 03 lis 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Jolu ta następna szklarnia będzie też drewniana czy taka jak u Ani asc tzn taka "wypasiona"?

Już nie drewniana, ale taka wypasiona jak u Ani, to pewno nie W poniedziałek rozrysuję do końca jaką bym chciała i ruszam do ślusarza, żeby powiedział "ile". Mam nadzieję, że powie "tyle" a nie "TYLE"
Płyty poliwęglanowe już wycenione. Świnka (skarbonka) trochę chuda, ale do wiosny ja podkarmimy
ogrodoweimpresjejolki 21:59, 03 lis 2012

Do góry
Jolu ta następna szklarnia będzie też drewniana czy taka jak u Ani asc tzn taka "wypasiona"?
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:49, 03 lis 2012

Do góry
Naparstnice mam...w dużych ilościach.... czyli już coś do inspiracji mam... dziś nawet sporo tego wykarczowałam..... tylko...hmmm skąd ja wezmę takie ładne warzywa???
A pomysł na skrzynie bardzo mi się podoba... Gut idea

Wszyscy co byli stwierdzili, że nie jest źle.. może się zostać... bo a nóż-widelec będzie gorzej..... ale dalej twierdzę, że ta szklarnia w tym miejscu jest beznadziejna... i ona nigdzie nie pasuje.....
Wiosną zrobimy przymiarkę
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:18, 03 lis 2012

Do góry
Iza...gdzie te angielskie ogrody z warzywnikami wypatrzyłaś.. jak możesz podeślij linka

Szklarnia idzie won...... na przeciwny skraj ...... pomierzone , sprawdzone... a warzywnik angielski i wsiowa rabata się komponują..... a jak ma sie skomponować to mi napisali, że Ty wiesz
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:11, 03 lis 2012

Do góry
Aniu byłem , kumowałem i widziałem . Powiem Ci szczerze że szklarnia i warzywnik wg. mnie są w dobrym miejscu jak mówią inni . W czasie spaceru po ogrodzie dopiero na końcu natrafiamy na te obiekty. Zasłoń czymś wysokim a wąskim ( słońca nie zabierze bo to będzie północna strona ). Tam gdzie planujesz i tak ściągnie wzrok tych którzy będą nad stawem czy też nurkować w basenie. Ale to Twój koń i wóz. Pozdrawiam.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:09, 03 lis 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ania a ja patrzę na Twój plan ogrodu i wg mnie szklarnia stoi w najlepszym miejscu. Rozumiem, że od strony drogi jej nie widać bo droga dojazdowa do Twojego domu jest wzdłuż dzialki sąsiada z szopą???

Szklarnia jest mega wypasiona i nie musi się jej wstydzić, jeśli jej widok cie denerwuje to ją sobie zasłoń nasadzeniami. Natomiast warzywnik zrób sobie w tym miejscu, ktore zaplanowałaś przy sadzie. Obsadż jego granice pieknymi bukszpanami jak różankę ibędziesz miala w tej częsci ogród angielski obok sadu. Masz tam też ogrodek wsiowy to mi bardzo by pasował angielski warzywnik. Ewwntulanie zrób sobie żywopłocik z tuj lub grabów strzyżony do wysokości 1,5 m.
Bożenka ma racje szklarnia obok sadu to nie najlepsze miejsce.

idealnie ...

Anuś angielski warzywnik ... a szklarnia tam gdzie jest ... i wszystko jasne )) ... powiedz, że taaaak )))
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:56, 03 lis 2012

Do góry
Ania a ja patrzę na Twój plan ogrodu i wg mnie szklarnia stoi w najlepszym miejscu. Rozumiem, że od strony drogi jej nie widać bo droga dojazdowa do Twojego domu jest wzdłuż dzialki sąsiada z szopą???

Szklarnia jest mega wypasiona i nie musi się jej wstydzić, jeśli jej widok cie denerwuje to ją sobie zasłoń nasadzeniami. Natomiast warzywnik zrób sobie w tym miejscu, ktore zaplanowałaś przy sadzie. Obsadż jego granice pieknymi bukszpanami jak różankę ibędziesz miala w tej częsci ogród angielski obok sadu. Masz tam też ogrodek wsiowy to mi bardzo by pasował angielski warzywnik. Ewwntulanie zrób sobie żywopłocik z tuj lub grabów strzyżony do wysokości 1,5 m.
Bożenka ma racje szklarnia obok sadu to nie najlepsze miejsce.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:40, 03 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Masz rację Bożenko......... ale takie monstra jak szklarnia czy warzywnik ... to w żadnym ozdobnym ogrodzie nie pasują.....

No nie pasują... A może jednak znaleźć dla nich jakiś mniej wyeksponowany kawałek ogrodu ? Nie znam topografii Twojego ogrodu, ale przecież w angielskich ogrodach te warzywniki i szklarnie wkomponowują się.
My swoją starą "brzydalachną" szklarnię właśnie zdemontowaliśmy, nowa będzie ładniejsza, ale jak ją ubrać by nie szpeciła ogrodu ? Przez zimę zapewne Twoja główka coś wymyśli
pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:34, 03 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Masz rację Bożenko......... ale takie monstra jak szklarnia czy warzywnik ... to w żadnym ozdobnym ogrodzie nie pasują.....

Kurcze no i co robimy??? Szklarnia piękna to i koło niej można spacerować Tam gdzie teraz stoi też jest dobrze. A nie mozesz za szklarnią posadzić czegoś aby szope zasłonic? A warzywniak w innym miejscu możesz sobie zrobić, takiw stylu angielskim albo z inspiracji Konstancji z Meryll Streep. Taki warzywnik to możę nawet na środku trawnika rosnąć!
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:25, 03 lis 2012

Do góry
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:21, 03 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Bogdziu, ale szklarni z tarasu nie będzie widać... bo ona będzie za jodłami..pod płotem, na wysokości domu sąsiadki... a jak przesunę w prawo, bo wylezie za choinek Ta narysowana kreska to poziom szklarni, ale za choinkami, a nie przed....

Aniu ja to wszystko wiem ale jednak jest to centralna częśc Twojej działki i masz tam alejke z rh która mam nadzieje bedzie kiedyś piekna i przy tym szklarnia? Ja wiem że szklarnia urodziwa ale dlaczego w centralnej części działki? Wprawdzie to drugi rząd nasadzeń ale spacerowac i podziwiac też tam mozna. Najbardziej w Twoim ogrodzie bedzie gości przyciągac oczko i basen i obok tego szklarnia? Jesli uważasz że tak jest najlepiej to przecież ja tu nie decyduję tylko Ty ale jeszcze pomyśl.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:12, 03 lis 2012

Do góry
Aniu,widzę,że szykuje się mała rewolucja u Ciebie.Dobrze,że cała zima na przemyślenia A taka szklarnia mi by się też przydała,oj! Może kiedyś doczekam Co do warzyw to masz rację,co swoje to swoje,chociażby w małych ilościach Pozdrawiam Cię Aniu!
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:02, 03 lis 2012

Do góry
Bogdziu, ale szklarni z tarasu nie będzie widać... bo ona będzie za jodłami..pod płotem, na wysokości domu sąsiadki... a jak przesunę w prawo, bo wylezie za choinek Ta narysowana kreska to poziom szklarni, ale za choinkami, a nie przed....

Do przodu nie podsunę szklarni, ani o centymetr.. nie ma miejsca.. jest tylko wąski pasek na dojście do szklarni i warzywniaka... Jeżeli podsadzę coś za szklarnią (ale nie wejdzie..to słońca w szklarni już wcale nie będzie.... szklarnia od północy i w dodatku od północy też zasadzona... mija się z celem..

Z warzywniaka nie zrezygnuję, malutki ale musi być.. bo co swoje to swoje..... I kolejny powód aby uciec od komputera na świeże powietrze.. klnę, że nie mam czasu, ale to jedyna metoda, aby mie ruszyć od terminów za które chcą mnie zjeść.. a jak przyjdzie kryzys..to swoje będzie
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:28, 03 lis 2012

Do góry
Aniu, musisz zrobić tak żeby Tobie się podobało i żeby nie wkurzał Cię widok tej szklarni za każdym razem kiedy wychodzisz do ogrodu...ostatnia koncepcja, którą pokazałaś jest sensowna, szklarnia praktycznie nie widoczna i nie trzeba będzie połowy ogrodu przekopywać..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies