Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pszczelarnia 15:38, 16 kwi 2019

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tutaj trawa, zwykła trawa, którą lubię za bezproblemowość, sesleria Hueflera. Nie wiem, kim był pan Heufler ale coś po nim zostało

Był zdaje się dziewiętnastowiecznym austriackim botanikiem o wielu imionach
Ludwig Samuel Joseph David Alexander Heufler zu Rasen.
Za drzwiami do ogrodu... 15:32, 16 kwi 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Pięknie i kolorowo jest w Twoim ogrodzie. Świetnie dobrałaś dodatki. Cały czas jestem pod urokiem białego płotku i pergoli.
Ja u siebie cieszę się tylko żonkilami. Tulipany niestety nie wypuściły pąków. Mam ich tylko pojedyncze sztuki
Pozdrawiam gorąco

Z tymi tulipanami to tak teraz jest A wyciągasz ich cebulki do przesuszenia?Ja mam sporo tulipanów ,żonkili i narcyzów starych odmian,to trochę kwitnięć będzie.Dosadziłam też nowe,część do doniczek,a cześć w koszyczkach do gruntu.Te będę jesienią przesuszać ,zobaczymy czy zakwitną na drugi rok.
Mnie cieszą jeszcze starodawne prymulki ,które mnożą się bardzo szybko!

A tej bieli nie mogę się oprzeć i zamówiłam jeszcze jedną białą pergolę metalową I po świętach może popracuję nad punktem widokowym na wprost drzwi do ogrodu
Ogród pod lasem 15:14, 16 kwi 2019

Do góry

Za drzwiami do ogrodu... 15:09, 16 kwi 2019

Do góry
Nareszcie pada pierwszy wiosenny deszcz!!!
Ptasi gaj 15:05, 16 kwi 2019
Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dla Moniki tak wyglądają obecnie moje buki fota zrobiona 2 tygodnie temu

Dziękuję
Twój większy, fakt ma dużo liści, mój golutki
♥♥♥
Za drzwiami do ogrodu... 14:34, 16 kwi 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Jeszcze nie wszędzie,ale staram się...

Uwielbiam ten czas kiedy zaczynają kwitnąć drzewa

Kordylina wygląda niesamowicie w tym gazonie
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:29, 16 kwi 2019

Do góry
A one czekają na pomalowanie - kolejne dorobiłam i mam ochotę na jeszcze więcej. Jak czas się znajdzie to spróbuję zrobić kolejne
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:28, 16 kwi 2019

Do góry

A te jeszcze do posadzenia, tylko muszę zwolnić donice a część posadzę w rabatach
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:26, 16 kwi 2019

Do góry
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:14, 16 kwi 2019

Do góry

A ten barwinek jest cudny ale ekspansywne dosyć
Kłopoty - problemy z trawnikiem 14:12, 16 kwi 2019

Do góry
Witam,

Zacznę standardowo: mam problem z trawnikiem

Założony samodzielnie wiosną ubiegłego roku. Na całej działce w miarę taka sama ziemia - dość gruba warstwa nawieziona, potraktowana porządnie glebogryzarką, wygrabiona.
Po wzejściu regularnie (może za często?) podlewana, 1x nawóz wiosenny, 1x jesienny. W międzyczasie silnie walczyliśmy z chwastnicą.

W tym roku raz skosiłem i trawnik wygląda tak:

Na żywo lepiej to widać - w pasach na skraju (i nie tylko) jest +/- tak jak powinno być. Ale są też duże pasma jakby ewidentnie wysuszone. W tych miejscach słabo rośnie. Te pasmo ta jakby pozostałość z poprzedniego sezonu. Końcówka lata byłą dość upalna i pomimo podlewania trawa trochę "dostała". Tłumaczyłem sobie, ze młoda, jeszcze może słabo zakorzeniona i dlatego tak.

Teraz wygrabiłem na ile mogłem, w weekend trochę popadało, no i czekam. Chciałem wysiać nawóz, ale postanowiłem poczekać jeszcze trochę, do następnego koszenia.

Pytanie: co może być przyczyną? Susza, głód, jakaś choroba?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady i sugestie
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:11, 16 kwi 2019

Do góry
Widok na część warzywną i z dala widoczne te kręgi na warzywa.

A to moja pomocnica
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:08, 16 kwi 2019

Do góry
Kolejnym eksperymentem będzie zrobienie takich pierscieni a w nich będą sadzone ziemniaki i bedą siane warzywa takie jak cukinia dynie i właśnie ogórki. Na razie wrzucone są tam takie nie przerobione odpady z kompostu a na to pójdzie kompost. Kartony będą zlewane wodą a na nie rzucana skoszona trawa i ewentualnie jak dostanę gdzieś kostki słomy
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 14:01, 16 kwi 2019

Do góry
Skrzynie w większości już obsiane. Pozostawiłam jedną na ogórki ale chyba zmienię plany i tam też coś posieję a ogórki pójdą gdzie indziej. Właściwie potrzebne mi są ogórki tylko do jedzenia bo nie mam ochoty kisić ich na zimę.Ale jak w innym miejscu posieje to może też coś z nich będzie.

Ostatnio skupiłam się na porządkowaniu alejek w warzywniku. Nie sprawdziła się tam kora więc ją usuwam i jednocześnie odchwaszczam. Pozostawię tam takie klepisko i będę od czasu do czasu przelatywać szeroką gracką i mam nadzieję że to zda egzamin.
Ogród pod lasem 13:51, 16 kwi 2019

Do góry
Jezuuu tyram, a roboty coraz więcej! Zostawiam pamiątki po zeszłorocznych donicach na tarasie
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:48, 16 kwi 2019

Do góry
Troszkę pochwalę się moim warzywnikiem. Po raz pierwszy siewy wykonałam tak wcześnie bo pierwsze warzywka posiałam 30 marca. W tym roku obrałam sobie za cel mieć pożytek z części warzywnej i tak ją prowadzić żeby się zbytnio nie narobić a mieć swoje jedzonko. A jak będzie to czas pokaże
Ogrodniczka i jej mały ogródeczek 13:47, 16 kwi 2019

Do góry
dana1s napisał(a)
Joluś piękne zakupy też się wybierałam do Kapiasa, ale mieliśmy niespodziewanych gości. Zastanawiam się, czy wyskoczyć jeszcze przed świętami czy poczekać . Mają dużo towaru?
Bardzo mi się podoba Twój ceglany warzywnik, bardzo okazały i oryginalny!

W niedzielę było full towaru, nie było wiadomo co kupić, ale ja listę miałam i tylko dodatkowo cisy kupiłam bo to towar deficytowy.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:42, 16 kwi 2019

Do góry
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:40, 16 kwi 2019

Do góry
I kolejny już raz ciemierniki- aż do znudzenia. Ale ja się nimi nie nudzę.
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 13:36, 16 kwi 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies