Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

anabuko1 19:38, 20 kwi 2019

Gosialuk napisał(a)
Aniu Ja u ciebie, a ty u mnie w gościach. Nie próżnujesz ogrodowo - widziałam.

Próżnowanie będzie w zimie.
Teraz nie ma na to czasu.
Gosiu radosnego, rodzinnego świętowania życzę
Waclaw 23:03, 23 kwi 2019

zapytałem w Wojsławicach kiedy najlepiej przyjechać aby zobaczyć rododendrony.
Oto odpowiedź:

Dzień dobry,
Pogoda obecna nie sprzyja tradycyjnemu prognozowaniu.
Prawdopodobnie będzie to około 20 maja - dawniej pełnia kwitnienia przypadała na dzień matki. .
Zapraszamy.

z poważaniem
Hanna Grzeszczak- Nowak
z-ca Dyrektora ds. Ogólnych
w Arboretum Wojsławice

Czy zbierzemy paczkę do Wojsławic ?
Kto chętny?
Doranma 21:30, 25 kwi 2019

Widzę, że gdy Ty buszowałaś na swojej łące, to u mnie w tym czasie padał śnieg i nie mogłam pojechać. Dzieje się u Ciebie, dzieje Wiosną wszystko cieszy. To nic że widoki jeszcze takie ażurowe i szarawe - jest już naprawdę pięknie
ElzbietaFranka 22:53, 28 kwi 2019

Gosiu pryskaj i porzeczki i winogrona on ma dosyc duze zastosowanie. Jest odpowiednia pora na winogrona bo dopiero co wychodza zawiazki opryskaj dobrze bo grzyb siedzi na lozach na badylach.
Nie podlewaj winorosli wieczorem bo wilgoc sprawia, ze sie grzyb panoszy.

Jeszcze wracam, gdzies czytalam ze trzeba jeszcze raz prysmac poglebie wiedze i dam znac.
anabuko1 20:23, 29 kwi 2019

Gosialuk napisał(a)
Aniu Ja u ciebie, a ty u mnie w gościach. Nie próżnujesz ogrodowo - widziałam.

Faktycznie telepatia..
Oj wszyscy działamy więcej wiosną.
Urszulla 19:03, 03 maj 2019

Buszujesz po forum a u Ciebie brak nowych fotek czekam tetaz na orliki.
Gosialuk 22:51, 03 maj 2019

Ula przywołałaś mnie do porządku. Już się poprawiam.

Widząc prognozy pogody zaplanowałam sobie urlop na czwartek i piątek w tamtym tygodniu, żeby wykorzystać ciepłe i słoneczne dni.
Ponieważ teść robi nam schody wejściowe do domku, to też chciał wykorzystać pogodę na ich zamontowanie. Wiecie u mnie działka bez prądu i z kiepskim dojazdem.
I tak spędziłam czas przyjemnie acz mało ogrodowo, jako tzw. pomagier dzielnie zastępując męża, który niestety musiał pracować.
Pierwszego dnia szwagier z teściem przykręcili całą konstrukcję, a na drugi dzień zabetonowali "nogi". Jak poprawi się pogoda pozostanie jeszcze przykręcić stopnie. A na razie wygląda to tak:

W sobotę z samego rana pojechałam sadzić moje skarby. Nawet udało się wjechać autem, choć kropiło i po rozładunku zaraz wyjechałam, żeby mnie tam czasem nie uziemiło. Całą sobotę przesadzałam i rozsadzałam. Nawet zdjęć nie robiłam. Dopiero w niedzielę obleciałam z telefonem moje roślinki. U mnie wiosna nie jest jeszcze tak rozwinięta, jak w innych rejonach, a tulipanów mam symbolicznie tylko, bo cebulki są smaczne.

Kwitną iryski - generalnie jest dla nich za mokro u mnie, ale pod okapem od zachodniej strony dają radę.

Niezapominajki, jedna świdośliwa kwitła, ale w niedzielę było już po kwiatach

Pigwowiec - kwiaty ma śliczne. Niestety oblepione nimi są gałązki przy samej ziemi, a w dodatku najpierw ma listki, więc takiego efektu nie ma jak się patrzy na krzaczek. Mam nadzieję, że jak podrośnie, to kwiaty będą bardziej widoczne.

sylwia_slomc... 22:58, 03 maj 2019

Gosia rezerwuj 26 maja i przyjeżdżaj z Katką po roślinki
Gosialuk 23:13, 03 maj 2019

Tawuła. Dosadziłam jeszcze cztery malutkie, bo wiosną pięknie kwitnie.

Bodziszek żałobny od Anitki - już posadzony.

Ciemiernik - mój jedyny egzemplarz, ale widziałam siewki. Tulipanki

Pierwiosnki z balkonu posadzone do gruntu, przezimowały i kwitną, tylko dwa coś nie bardzo. Zresztą balkonowe stokrotki i goździki również będą kwitły - na razie w pąkach. W tamtym miejscu miałam też żurawkę Fire Alarm, ale padła.

Gosialuk 23:39, 03 maj 2019

A na koniec ogólne widoczki. Na razie jest gorzej niż było. Te świeżo przekopane miejsca bardzo szpecą. No cóż zanim się moje bylinki rozrosną musi minąć trochę czasu. Najgorzej, że są straty w roślinkach przez nornice i karczownika. O cebulowych szkoda mówić, poza tym wyjadły część floksów wiechowatych, irysy syberyjskie, krwiściąga, krzak forsycji. Kalinę angielską podjedzoną w tamtym roku ostatecznie wywaliłam, bo wypuściła tylko jeden listek.

Za to do sąsiada aż miło zerknąć - świeża zieleń zachwyca.

Na koniec pączek, który mnie bardzo ucieszył. Piwonia Coral Sunset, wcale nie byłam pewna tego mojego sadzenia. Mam nadzieję, że po trzech latach będzie wyglądała jak okazy Małej Mi.

W środę i czwartek był przesadzania ciąg dalszy, w tym tojeść orszelinowa, dzwonki skupione i liliowce od Małej Mi. Z tojeści bardzo, bardzo się cieszę - zawsze mi się podobała.
Teraz pozostaje mi czekać na efekty moich działań.
Koniec.