Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Kamila 13:06, 12 kwi 2019

Do góry
Zrobiłem porządek na rabacie
- wyleciała kora
- wyleciała agrowłóknina

Odkryłem dzięki temu rośliny o których zapomniałem,
zeszłoroczna paproć ogrodowa padła przez korę

Trochę roślin dojdzie niebawem, więc powinno być ładnie
natomiast wyplewić co jakiś czas kilka chwastów to nie problem

I co ważne, usunąłem kamienie a w ich miejscu tworzę żywopłot z berberysa niski formowany, wczoraj posadziłem sadzonki.

Tak to teraz wygląda:

W moim małym ogródeczku - Dorota 13:03, 12 kwi 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zapewniam Cię, że nie przenoszę moich ptaszków z miejsca na miejsce. Ja po prostu mam ich tak dużo.

Odwołuje kwokę
Ogród Małej Mi 2017 12:55, 12 kwi 2019

Do góry
Kasiu Katel, pod przywrotnika czy zawilca to ani wiadro ani miseczka nawet nie wejdzie Co zobaczyłam to utłukłam, a reszta ma używanie.. na razie nerwa złąpaął mw warzywniku bo mi nie wylazł lubczyk. Sprawdam dlaczego.. i już wiem... opuchlaki zjadły mi go do zera!!!! A że zimno to siedziały nadal w ziemi.. utłukłam ze 100 lub 200 dorosłych i tylko kilka larw było... Przekopałam jedną małą rabatę z ziołami... Wywalam truskawki, bo to też będą mi żreć ... 6 godzin wybierałam to gówno, z metra kwadratowego... czort wie ile jeszcze siedzi ich po sąsiedzku albo co przegapiłam.. Witaj nowy sezon... tęsknię do zimy. I z tego utęsknienia od rana pada śnieg..

Richie - jak jeszcze ktoś eis zgłosi to zamówię i poinformuję Cię.. na razie Kindzia się skrzyknęła z okolicznymi ogrodnikami

Kasia Katkat - oby to to.. pilnuj ją bo lubią ja różne owady.. musi być smaczna, zdarzało mi się że ja opryskiwałam bo inaczej zero liści

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:52, 12 kwi 2019

Do góry
Fakt.

Działka prawie w Borach Tucholskich 12:42, 12 kwi 2019

Do góry
tu wciąż totalna rozwałka

ale z odzyskanych kamyczków dokończyłem tę rabatę
tak mniej więcej było w 2018

w 2019 dorobiłem to

a w tym tygodniu to (o innych miejscach już nie wspomnę )

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:41, 12 kwi 2019

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
tu spotyka mnie pewien zawód... ale cóż - w mieście przekrój ptaszarni jest nieco ograniczony... gość przy poidełku (raz jeszcze przyłapałam srokę )

Kasiu to raczej wrona siwa. W Polsce występują takie siwo-czarne, w Europie bywają też całe czarne. Sroka jest biało-czarna lub czarno-biała jak kto woli.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 12:39, 12 kwi 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Magnolie podziwiam ale tarasowe słońce to dla mnie bajka, zakochałem się w tych stokrotkach w tym sezonie

Proszę o więcej zdjęć kotów!

Wiosną już tak jest, ze się zakochujemy
i
kot rudy dla Ciebie

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:32, 12 kwi 2019

Do góry
tu spotyka mnie pewien zawód... ale cóż - w mieście przekrój ptaszarni jest nieco ograniczony... gość przy poidełku (innym razem też przyłapałam srokę )
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:31, 12 kwi 2019

Do góry
A na koniec co nieco listków

Kwiaty ŚŚ tuż tuż

To Pashmina, a ma teraz tak mikre listeczki

Grabowe listki - cudo!

I klonik
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:27, 12 kwi 2019

Do góry
Nowe listki rutewki (ae tej mega wysokiej i żółtawej..) podobne trochę do orlikowych w tym swoim pozawijaniu

Anemony wiosenne

To sadzony jesienią penstemon Dark Towers - bardzo jestem go ciekawa - z jednej sadzonki zrobiłam od razu chyba 8 zobaczymy co pokaże.

Rozczuliło mnie to - dzieciątko z mamą Obok rockowy Ice dance
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:23, 12 kwi 2019

Do góry
Wyszłam na chwilkę, bo Kaja śpi, ale mnie zimno wypędziło - jesr na maksa odstraszająco..tylko kilka fotek cyknęłam.

To najzwyklejsza jeżówka, która sobie zimowała tak jak na fotce - czyli w miarę zaciszne miejsce, duża doniczka (bo i jeżówka była spora wykopana) i tak samopas zostawiona, niezadołowana. Jak widać - pancerna roślina

Renia kiedyś pytałaś, czy tak nisko cięte lawendy mi odbijają - tu masz aktulne fotki 2 krzaczków - coś do życia się budzi

Ale! w tym roku tak jakoś chlasnęłam bez zastanowienia. Zwykle zwracałam uwagę, żeby ciąć nie niżej niż rok wcześniej, a tym razem mogłam nieco przesadzić Te akurat są młode dość, więc o nie się nie martwię, ale mam jedną lawendę, która rośnie 3 lata i widzę, że mogłam przesadzić z wyjątkowo na nią niskim cięciem - ta ledwo ledwo coś pokazała gdzieniegdzie.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 12:22, 12 kwi 2019

Do góry
Mam jeszcze 2 dodatkowe wyzwania projektowe

Póki brzydka pogoda, nie będę próżnować i zrobię plany, a jak się poprawi to od razu będę wiedziała co robić

Wyzwanie nr 1 : obsadzenie pergoli - ten obszar przed drewnianymi żaluzjami
Ważne informacje: strona zachodnia, wietrzna, słoneczna. Chciałabym dac coś co będzie już spójne z roślinami na froncie i jednocześnie zasłoni siedzących na tarasie od wiatru - do wys. ok 2m. Może dodatkowo puścić pnącze? Mogę zabrać duży obszar trawnika, bo i tak słabo tu rośnie. Może połączyć to rzędem perovski biegnących aż od frontu wzdłuż tarasu? Do tego delikatny miskant, róże pnące na tył, a na przód dolne piętro może wykorzystać bylicę, wpleść smagliczkę?

widok od środka tarasu

a za chwilę wyzwanie projektowe nr 2
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:05, 12 kwi 2019

Do góry
Przy okazji zamawiania Lepinoxu z Czech dostałam przez pomyłkę taki preparat:

To ten po lewej: NeemAzal T/S, z translatora doczytałam, że jest m.in. na mszyce, zwalcza je biologicznie. Czy ktokolwiek go zna i to powtwierdzi. Mam akurat sporo mszyn na różach i przydałby mi się teraz.
Na zielonej... trawce :) 12:01, 12 kwi 2019

Do góry

Piękny ogród , jestem pod ogromnym wrażeniem
Ja dopiero zaczynam swoja przygodę ...
Mam pytanie o nazwę kul i traw pomiędzy nimi
W moim małym ogródeczku - Dorota 11:39, 12 kwi 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dorota ty jak kwoka przenosisz te swoje pisklaki po całym ogrodzie.

Bardzo ładnie.
Zapewniam Cię, że nie przenoszę moich ptaszków z miejsca na miejsce. Ja po prostu mam ich tak dużo.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies