Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:42, 12 kwi 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:41, 12 kwi 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:40, 12 kwi 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:39, 12 kwi 2019

Do góry
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 10:39, 12 kwi 2019

Do góry
To jest takie coś nie wiadomo co

Te listki ledwo widoczne to roślina a te czarne to ziemia no po prostu jakieś wariactwo ,to w marketach tak nawet nie traktują ludzi brrr a sprzedawcy bo to chyba pracownik odpowiada na maile ,dzwoni pyta itd całkiem mily ludź
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:37, 12 kwi 2019

Do góry
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 10:36, 12 kwi 2019

Do góry
To będę zalewać Was teraz moją rzeczką szafirkowo tulipanową...

Anulajda w raju 10:23, 12 kwi 2019

Do góry
anulajda napisał(a)
i coś innego niż róże

Aniu, a możesz mi jeszcze powiedzieć co to jest za ładna roślinka, krzaczki żółto-zielone?
I jak często przycinasz cisy elegantissima, i czy w ogóle je już przycinasz?

Ja buszuje po Twoim ogrodzie jesiennym z 2017
Majówka na Majówce 10:22, 12 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Monia, wiadomo przecież, że takie hektary to się po kawałku robi. Zwłaszcza jak się ma w domu czynną opozycję

Zwłaszcza

makadamia napisał(a)
Czy ta rabata będzie szła mniej więcej jak w tej wersji?
Pewnie będzie trochę mniejsza ale czy możemy liczyć, że głębokość cycka (do ogrodzenia) będzie ok. 6-7m, a szerokość u nasady (czyli w odległości ok. 3m od ogrodzenia) będzie miała 10-12m?

Pod uwagę biorę na ta chwilę tylko lewą stronę rabaty, na pewno z lekkimi modyfikacjami, prawa strona musi być zdecydowanie bardziej przelotowa

makadamia napisał(a)
Zasadniczo, jeśli Cię dobrze rozumiem, plan jest taki: strzępek jako soliter, podsadzony niskimi bylinami, a pod ogrodzeniem świdośliwy i ewentualnie jakieś mniejsze krzewy lub wysokie trawy, tak?

Na tej rabacie wzdłuż ogrodzenia rośnie już klon nn i kawałek dalej ambrowiec, co do strzępka, to się zastawiam czy albo go nie przesadzić całkiem, albo przesunąć bardziej do środka. Chciałabym tam zmieścić te świdośliwy (nie wiem czemu się tak przy nich uparłam ale podoba mi się ich pokrój i wielopniowość - może trzeba mi wybić ten pomysł z głowy )

makadamia napisał(a)
Plan bardzo mi się podoba. Największy problem: czy na pewno tam jest tyle miejsca, żeby ten strzępek był wyraźnie oddzielony od krzewów, żeby nie tworzył z nimi jednej grupy.
Jeden metr na żywopłot, świdośliwy pewnie będą miały ze 3m szerokości - razem cztery.
Ten strzępek w jakiej odległości od ogrodzenia rośnie? Wychodzi mi, że powinien rosnąć ok. 6-7m od płotu. A od niego do końca rabaty powinno być jeszcze ze 2m, czyli rabata powinna mieć minimum 8m głębokości

Tak Asiu, doskonale rozumiesz, tak bym chciała. Muszę po prostu zmierzyć te odległości ile co od siebie rośnie i wtedy będę konkretnie gadać.
Dzięki, że zajrzałaś
Zielona przestrzeń 10:21, 12 kwi 2019

Do góry
koliber napisał(a)

Pomidory z dnia na dzień coraz dorodniejsze.

Pomidorlandia
Moja działeczka, moje marzenie, moje pierwsze na niej kroki 10:08, 12 kwi 2019

Do góry
Czy świat juz kompletnie zwariował ?czy to jest sadzonka ,nawet biorąc pod uwagę ze to kwiecień za kilkanaście złotych ?zysk za wszelką cenę ? Straszne ): ):

Ogród tkany marzeniami 09:49, 12 kwi 2019

Do góry
I część roślin już po oswobodzeniu z patyków i postawieniu na baczność.

Ogród tkany marzeniami 09:47, 12 kwi 2019

Do góry
Druga warstwa....

Ogród tkany marzeniami 09:47, 12 kwi 2019

Do góry
Pierwsza warstwa w kartonie....

Ogród tkany marzeniami 09:46, 12 kwi 2019

Do góry
Doczekałam się na swoją paczuchę od Barciko....

Paczka bardzo dobrze zapakowana. Roślinki adekwatne do kalendarza.
Przyjechały:
Tawułka miniaturowa - Pumila
Bodziszek popielaty - Ballerina
Bodziszek - Giuseppe
Bodziszek czerwony - Max Frei

Dokupiłam jeszcze odrobinkę Turzycy Evergold. Trochę szkoda było mi rozkopywać swoje kępki. I konwalnika. Rozrasta się, ale nie tak szybko jakbym chciała.

Podmiejski ogródek 09:38, 12 kwi 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Nawet gdybym chciała inaczej, to nie umiem. To moja wielka wada
Zaraz zajrzę.

A tymczasem wrzucam najświeższe zdjęcia. Wiosna idzie nieubłaganie mimo chwilowego ochłodzenia

tulipany van eijki zaczynają

szafirki zwykłe

i szerokolistne też

tiarella
za chwilę będzie kwitła

brunnera też, ale zdjęcie mi gdzieś wcięło

Cudowniei tak klimatyczniepozdrawiam
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 09:36, 12 kwi 2019

Do góry
Hej,
i żeby nie było, że w tą brzydką pogodę leniuchuję i nic nie robię to narysowałam roślinki. Bardzo proszę o konstruktywną krytykę, bo wiem, że nie nie jestem zbyt powściągliwa w doborze roślin i najchętniej wrzuciłabym wszystko co mi się podoba. Aczkolwiek tu starałam się trochę opanować Ponieważ nie mam zupełnie wyobrazni, jak to będzie wyglądać - proszę o rady i korekty. Może jeszcze krótko uzasadnie moje wybory.
1. Ogniki Golden Charmer - kolor owoców, zimozielone, zasłona od sąsiadów
2. Trzcinnik Karl Foerster - rośnie u nas w mieście na rondach, pięknie mieni się na złoto w słońcu, trzyma się całą zimę, w marcu już wystartował na zielono
3. Perovskia - kolor, trzyma fason zimą (lawendy już mam), do pary z werbeną patagońską, którą hoduje narazie w domu
4. Bukszpan - mam jedną większą kulę, zimozielony, podoba mi się
5. Rozplenice - mam dwie na innej rabacie i bardzo mi się podobają, zimą ładnie się prezentują
6. Stipa - mam dwie, ładnie przezimowały, ozdobne przez cały rok, podstawa i tło dla jednorocznych tulipanów i czosnków, które mają zdobić przy ścieżkach
7. Zawciąg nadmorski alba - zimozielony, bezobsługowy, małe białe kwiatki - jako poduszki miejscami na obrzeżach jak będzie łyso
8. Róże odważnie w pomarańczu lub żółtym (jako nawiązanie do koloru pergoli i ogników), ale nie wiem jakie wybrać, bo zupełnie nie znam się na gatunkach.
9. Jaśminowiec - już tu rośnie - kupiłam go w zeszłym roku w arboretum w Wojsławicach, bo jest w botanicznym horoskopie - rośliną mojej córki

Wcisnęłam jeszcze moje słomiane kule, bo w słońcu i deszczu robią się słomkowo-złote i mam taki plan, żeby nasadzić je na takie małe lampki solarne - będą się podświetlały wieczorem -> poniżej zdjęcie

Majówka na Majówce 09:20, 12 kwi 2019

Do góry
Monia, wiadomo przecież, że takie hektary to się po kawałku robi. Zwłaszcza jak się ma w domu czynną opozycję

Czy ta rabata będzie szła mniej więcej jak w tej wersji?
Pewnie będzie trochę mniejsza ale czy możemy liczyć, że głębokość cycka (do ogrodzenia) będzie ok. 6-7m, a szerokość u nasady (czyli w odległości ok. 3m od ogrodzenia) będzie miała 10-12m?

Zasadniczo, jeśli Cię dobrze rozumiem, plan jest taki: strzępek jako soliter, podsadzony niskimi bylinami, a pod ogrodzeniem świdośliwy i ewentualnie jakieś mniejsze krzewy lub wysokie trawy, tak?

Plan bardzo mi się podoba. Największy problem: czy na pewno tam jest tyle miejsca, żeby ten strzępek był wyraźnie oddzielony od krzewów, żeby nie tworzył z nimi jednej grupy.
Jeden metr na żywopłot, świdośliwy pewnie będą miały ze 3m szerokości - razem cztery.
Ten strzępek w jakiej odległości od ogrodzenia rośnie? Wychodzi mi, że powinien rosnąć ok. 6-7m od płotu. A od niego do końca rabaty powinno być jeszcze ze 2m, czyli rabata powinna mieć minimum 8m głębokości

Nawożenie, zasilanie trawnika 09:06, 12 kwi 2019

Do góry
kamil_kluczbork napisał(a)
Witam serdecznie,
nie mogę się uspokoić patrząc na mój trawnik założony w zeszłym roku. Był taki ładny zieloniutki, w ogóle go nie musiałem nawozić. Wcześniejszy cały zerwałem bo spaliłem nawozem i chemią na dwuliścienne.

Nawóz wieloskładnikowy florovit teraz chcę zastosować, i moje pytanie. Siewnikiem na kółkach, jak najlepiej rozsiewać nawóz. Na najmniejszym stopniu rozsypywania wzdłuż i wszerz ?.

Najważniejsze dla mnie pytanie

Czy nawożenie odnowi mój trawnik ?

Mam trawnik z nasion BARENBOURG UNIVERSAL

Podlewam go regularnie odkąd pojawiły się ciepłe dni.
Widzę że się trochę zazielenił po wertykulacji i aeracji, jednak nie zadowala. Proszę o podpowiedzi. Z góry dziękuję.

Trawnik jest dla mnie tak istotny że spędza mi sen z powiek...

Wertykulacja rocznego trawnika??!! Oj, niedobrze
Ogrodowe marzenie Mrokasi 09:00, 12 kwi 2019

Do góry
Dwie fotki z EE w roli głównej:
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies