Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:28, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Trudno wybrać na taką glebę. Wilgoć lubią hortensje, różaneczniki, ale nie lubią mieć stojącej wody w nogach.
Ja mam piaski i przymierzam się do takiej inspiracji:
http://pl.pinterest.com/pin/529876712382435952/
Toszka mi podesłała. Do tego żółte róże.
U mnie będzie tak:
plecy - Miskant, nie wiem jeszcze jaki, musi być wysoki, ML jest za niski.
przed Perovski i Verbena (perovski lubi sucho, dla mnie dobrze)
przed róże(żółta, i biała)
przed lawenda (lubi sucho) i stipa
wszystko otoczone obwódką bukszpanową.

U ciebie podoba mi się nadal wysoka szałwia niebiesko-fioletowa, przymiotno mam ja - lubi każdą glebę, ale niekoniecznie jest wysokie, może kosaćce fioletowe? W pierwszym roku niekoniecznie kwitną , ale potem piękny łan jest i długo.
Więcej nie umiem pomóc, ale podczytuję

Iwonko, ten pin to już klasyka Pinteresta Obserwuję Cię
Ale nie wiem, dlaczego ML za niski dla Ciebie??? Prawie 2m to za mało??? Chyba, że na piaszczystej ziemi niższy rośnie...
Czekam, aż stworzysz tę kompozycję - będzie cudownie!
Ogródek Iwony 19:22, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wszystko ma swoje znaczenie w życiu, tylko my nie zawsze jesteśmy w stanie w porę zrozumieć znaczenia. Ufność jest ważna ... w ludzi i w Boga. (To ostatnie dla wierzących)

Iwonko pięknie napisane. Choć czasami, tak po ludzku, to jednak ciężko bywa ze zrozumieniem tego co doświadczamy
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:21, 17 lis 2014

Do góry
Dorota123 napisał(a)
W ubiegłym roku kupiłam dwa grudnie kwitnące, po przywiezieniu do domu zrzuciły wszystkie kwiaty i pączki. Za karę wylądowały na oknie w spiżarce. W tym roku pięknie się zawzięły i cieszą oczy już od dłuższego czasu.

O już kwitną u ciebie?
Piękne dekoracje
Ogród z łezką 19:21, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dzięki za info z wrzosami, ja mam pierwszy raz, będę wiedziała, co wiosną robić.
Ja wakacje spędzam w ogrodzie. Nikt mnie nie zmusi wtedy do siedzenia w domu

W marcu wrzosy ciachaj, ja to robię nożycami akumulatorowymi. Szybko idzie

Wakacje...
Ogródek Ewy 19:18, 17 lis 2014

Do góry
Ale dziś nostalgicznie. I u ciebie i u mnie.
Ogródek Iwony 19:15, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewa, nie do końca umknęło. Pewne zdarzenia mają konsekwencje w przyszłości
I to panu Bogu się udało.
Twoja mama chciała odejść szybko i to się udało, cicho i z zaskoczenia, tylko my nie jesteśmy nigdy gotowi.
Moja mama zawsze powtarzała, że chciałaby dogonić swoją mamę Zmarła w jej urodziny, miała tyle lat, co jej mama. Więcej rzeczy w życiu sobie wymarzyła, np. ja byłam dzieckiem ostatniej szansy (urodziła mnie mając 46 lat), lekarz nie chciał się zgodzić na moje narodziny, bo mama miała poważną chorobę serca. Wszystko się poukładało, a jak już potrzebowała pomocy, ja byłam na zawołanie. Pozostałe jej dzieci po świecie rozwiało. Wszystko ma swoje znaczenie w życiu, tylko my nie zawsze jesteśmy w stanie w porę zrozumieć znaczenia. Ufność jest ważna ... w ludzi i w Boga. (To ostatnie dla wierzących)

Zgadzam się z Tobą Iwonko, że Wiara jest ważna i to bez względu na to w co się wierzy. Dużo by można było na ten temat pisać. Ale o ile życie byłoby łatwiejsze, gdyby nie te paskudne choroby i kalectwa.

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:15, 17 lis 2014

Do góry
Zależy, jaką wysokość będzie miał. Gdzieś czytałam o gatunkach i wysokościach, teraz tego szukam dla siebie.
U Any miskanty rosną na tle tuj i pięknie to wygląda
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/74/743583/original.jpg
a tu masz więcej:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=1629
Ogródek Iwony 19:09, 17 lis 2014

Do góry
U nas też była wymiana. Mama nie doczekała dwóch prawnuczek, które wktótce się urodziły. O jednej dowiedziałam się, ze ma przyjść na ten świat po pogrzebie mamy.
Listopad faktycznie nostalgicznie nas skłania. Nie przepraszaj. Wygadać też każdy się musi.
Ogród z łezką 19:07, 17 lis 2014

Do góry
Dzięki za info z wrzosami, ja mam pierwszy raz, będę wiedziała, co wiosną robić.
Ja wakacje spędzam w ogrodzie. Nikt mnie nie zmusi wtedy do siedzenia w domu
Ogród z łezką 19:01, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Toszka ostatnio pisała o cięciu. I wychodzi na to, że albo mamy ładne kulki, albo drugie kwitnienie, ale wtedy lawenda nie jest taka kształtna, a drugie kwitnienie nie jest już takie obfite. Ja cięłam gałązka po gałązce, ale mam tylko 12 krzaczków. Nie warto, bo pokrój krzaczka robi się brzydki. Na drugi rok przytnę w całości.

Nie ma takiej siły, która by mnie zmusiła do cięcia lawend po gałązce...szacun dla Ciebie! Wrzosy też ciacham wiosną przy ziemi...też mam 50...a tylko piątek po południu i sobotę na ogród
Ogród z łezką 18:52, 17 lis 2014

Do góry
Toszka ostatnio pisała o cięciu. I wychodzi na to, że albo mamy ładne kulki, albo drugie kwitnienie, ale wtedy lawenda nie jest taka kształtna, a drugie kwitnienie nie jest już takie obfite. Ja cięłam gałązka po gałązce, ale mam tylko 12 krzaczków. Nie warto, bo pokrój krzaczka robi się brzydki. Na drugi rok przytnę w całości.
Ogródek Iwony 18:47, 17 lis 2014

Do góry
Ewa, nie do końca umknęło. Pewne zdarzenia mają konsekwencje w przyszłości
I to panu Bogu się udało.
Twoja mama chciała odejść szybko i to się udało, cicho i z zaskoczenia, tylko my nie jesteśmy nigdy gotowi.
Moja mama zawsze powtarzała, że chciałaby dogonić swoją mamę Zmarła w jej urodziny, miała tyle lat, co jej mama. Więcej rzeczy w życiu sobie wymarzyła, np. ja byłam dzieckiem ostatniej szansy (urodziła mnie mając 46 lat), lekarz nie chciał się zgodzić na moje narodziny, bo mama miała poważną chorobę serca. Wszystko się poukładało, a jak już potrzebowała pomocy, ja byłam na zawołanie. Pozostałe jej dzieci po świecie rozwiało. Wszystko ma swoje znaczenie w życiu, tylko my nie zawsze jesteśmy w stanie w porę zrozumieć znaczenia. Ufność jest ważna ... w ludzi i w Boga. (To ostatnie dla wierzących)
Ogród z łezką 18:42, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
A na zdjęciu z tym słodkim psiakiem lawenda rośnie? Ładne kuleczki. Musze tak w przyszłym roku swoją przyciąć

Tak, to lawenda. Cięliśmy pod koniec lipca (pszczół mi było szkoda, były ich setki), na prosto. Nożyce do żywopłotu, jedno trzymało kępę, drugie ciach, ciach I urosły tak kształtne sobie...ale drugi raz praktycznie nie kwitły, za późno cięte były. Nie bawiłam się z nimi. I tak nam sporo czasu zajęło cięcie...mam 50 sadzonek.
Ogródek Iwony 18:28, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja bym nie chciała dożyć takiej sytuacji, że moja pamięć mnie zawiedzie i w taką zimnicę do własnego domu nie będę umiała wrócić. Moja mama też na koniec miała tą straszną chorobę, ale nie mogła wstać z łóżka (mózg nawet zapomniał o podstawowych funkcjach chodzenia ) i to ją uchroniło od takich przykrych niespodzianek .

Panu Bogu coś umknęło przy tworzeniu....
Ludzi powinny omijać takie nieszczęścia.

Moja mama zawsze bała się, że z wiekiem stanie się ciężarem dla rodziny, zawsze powtarzała, że chciałaby jak to określała "szybko i po problemie". Tak też się stało, cztery dni złego samopoczucia, zła diagnoza i koniec. Zrobiła wszystkie zakupy na potrawy wigilijne, a w wigilię już jej z nami nie było.
Jeśli czegokolwiek pocieszającego można się dopatrzyć w odchodzeniu bliskich to chyba tylko to że nie cierpieli.
Podwórkowa rehabilitacja 18:17, 17 lis 2014

Do góry
Reniu, przyszłam podziękować. Dzisiaj listonosz dostarczył mi przesyłkę. Bardzo ci dziękuję za nasionka aksamitek.Od przyszłego roku kolor ecru będzie gościł sprawiłaś mi radość.
Mam plan, co do miejsca siewu. Pozdrawiam.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:00, 17 lis 2014

Do góry
Link nie działa
Ogród z łezką 17:55, 17 lis 2014

Do góry
A na zdjęciu z tym słodkim psiakiem lawenda rośnie? Ładne kuleczki. Musze tak w przyszłym roku swoją przyciąć
Ogródek Ewy 17:53, 17 lis 2014

Do góry
Ewo, dzięki za rady.
Co do psa i kota, to nie znam większej przyjaźni, jak razem się chowają. Niestety moje koty zawsze miały jakieś przykre przygody i potem pieski zostawały same. Więcej się nie chcę przyzwyczajać do kotka. Tola też miała za przyjaciela kotka, a ten poszedł za synkiem do szkoły. Po drodze przestraszył się dużego psa i uciekł zamiast na drzewo, na transformator.
Wszyscy to przeżyliśmy, a Tola szukała kompana jeszcze bardzo długo. Dopiero szczeniaki wypełniły jej pustkę.
Ogród z łezką 17:53, 17 lis 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Dziękuję. Hortki ładne, o Nigrę mi chodziło. Też kupiłam w tym roku, ale szybko liście zgubiła, młoda jeszcze.
Magnolii nie zauważyłam na pierwszy rzut oka, faktycznie, jak hortki będą przycięte wiosną, magnolia pięknie będzie kwitła.

Moja zeszłoroczna, w zeszłym roku do grudnia liście miała, ale w zacisznym kącie rosła. Teraz, jak przesadzona, łysa już. W tamtym kącie Umbrę mam teraz i jeszcze liście ma
Tak, wiosną magnolia tam króluje i cebulowe
Ogród z łezką 17:48, 17 lis 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

To po lewej? To Nigra. W środku mam żółtą magnolię, między hortkami.

Teraz nie sadziłam hortensji, może chodzi Ci o te, które rosną na tej pokazywanej rabacie? Jeżeli tak, to mam tam Limelight, Polar Bear i z tyłu dwie, których nikt rozpoznać nie potrafił, nawet Szefowa. Kupione jako hort, bukietowa...tyle.

Dziękuję. Hortki ładne, o Nigrę mi chodziło. Też kupiłam w tym roku, ale szybko liście zgubiła, młoda jeszcze.
Magnolii nie zauważyłam na pierwszy rzut oka, faktycznie, jak hortki będą przycięte wiosną, magnolia pięknie będzie kwitła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies