Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Pszczelarnia 17:29, 17 lis 2014

Ale rutewka rzadko kiedy bez towarzystwa innych roślin stoi sama, Anek, jak jest u Ciebie?

Tak, to dobra roślina orkolistna i "delawaja". Mnie się podoba ta druga. Ale orkolistna świetnie się żółci na jesień.
Aga, zmykam z Twojego wątku.
Ale wiesz, ja kocham byliny i te wieczne dywagacje jeszcze bardziej.
Mala_Mi 17:33, 17 lis 2014

Szałwia za obwódką będzie brzydła... Wieloszka tego nie strawi..

Viva ma fajną kocimiętkę, i Alinka specjalistka.. testowała różne.

Wcześnie kwitnie serduszka.. białe są piękne.. przekwitnie, zetniesz i po sprawie, że brzydkie liście. Kwitnie długo.

Albo różowa o żółtych liściach.. ale chyba ten kolor ci nie pasi..

Jak coś pisze, że kwitnie maj/czerwiec nie oznacza, że kwitnie 2 miesiące...

Optuję za czymś co będzie wcześnie kwitło, bo będzie pustka na rabacie.. w czerwcu już werbena potrafi mieć kwiaty.. wiec coś co już będzie do przycięcia jest najlepsze. Nie ma problemu z pokrojem, fakturą czy kolorem liści. Wszystkie byliny tak czy siak wymagają ścięcia przynajmniej raz w roku.

Ja bym posadziła serduszki.. to mój faworyt.
Albo te fajniejsze kocimiętki co maja dziewczyny.

Taki byłby mój wybór.
Mala_Mi 17:40, 17 lis 2014

Szczerze Ci napisać???????

Nie lubię róż.. ale na Twoim miejscu posadziłabym róże i werbenę. I to najlepszy wybór w to miejsce. Twoja gliniasta gleba to raj dla róż. Jak masz ochotę się złamać to się złam.. ja też dokładam swoja łapkę byś się jednak ugięła. Będzie cudna rabata, kolorowa i pachnąca. Będzie Pani zadowolona Bardziej niż bylin. Byliny sadź na dalsze rabaty, gdzie idziesz tylko na spacer... zawsze Cię będą denerwować w widocznym miejscu. Werbena nie zimuje..... wiec nawet jak padnie, nie wzejdzie nowa...albo, albo albo.. to zostaną róże. Pierwsze tłoczenie jest zawsze boskie.. jak zakapryszą i złapią plamistość zetniesz je na króciutko.. odbiją i zakwitną późną jesienią. Kocham byliny, ale posadziłabym róże. Amen
Iwk4 17:43, 17 lis 2014

I jak się te róże dobrze dobierze, to byliny już nie kwitną, a róże dalej tłoczą. Nawet w upały, gdy wszystko pada
Wieloszka 19:25, 17 lis 2014

magnolia napisał(a)

Wymyśliła !- ogród nowoczesny, geometryczny... rozchodniki jak uszyte na Ciebie. Dlaczego nie pasują,jesli Ci się podobają?
Dla mnie rozchodniki sa ozdobne od kiełków, dlatego Ci je proponuję- te małe kapustki wiosną, potem latem zielone talerze i potem w kolorze... wiesz, takie pomysły, a na wiosnę można dodać duużo kamasji

Magnolio, no nie... A ja już sobie radośnie zawęziłam wybór do dwóch gatunków A którą konkretnie odmianę rozchodnika masz na myśli? Przypominam, że muszą być wysokie, ponad 50cm.
Kurczę, znów muszę się doszkolić - co to ta kamasja
Ja w jeden dzień więcej się nauczę niż przez ostatnie pół roku
Wieloszka 19:28, 17 lis 2014

Iwk4 napisał(a)

Trudno wybrać na taką glebę. Wilgoć lubią hortensje, różaneczniki, ale nie lubią mieć stojącej wody w nogach.
Ja mam piaski i przymierzam się do takiej inspiracji:
http://pl.pinterest.com/pin/529876712382435952/
Toszka mi podesłała. Do tego żółte róże.
U mnie będzie tak:
plecy - Miskant, nie wiem jeszcze jaki, musi być wysoki, ML jest za niski.
przed Perovski i Verbena (perovski lubi sucho, dla mnie dobrze)
przed róże(żółta, i biała)
przed lawenda (lubi sucho) i stipa
wszystko otoczone obwódką bukszpanową.

U ciebie podoba mi się nadal wysoka szałwia niebiesko-fioletowa, przymiotno mam ja - lubi każdą glebę, ale niekoniecznie jest wysokie, może kosaćce fioletowe? W pierwszym roku niekoniecznie kwitną , ale potem piękny łan jest i długo.
Więcej nie umiem pomóc, ale podczytuję

Iwonko, ten pin to już klasyka Pinteresta Obserwuję Cię
Ale nie wiem, dlaczego ML za niski dla Ciebie??? Prawie 2m to za mało??? Chyba, że na piaszczystej ziemi niższy rośnie...
Czekam, aż stworzysz tę kompozycję - będzie cudownie!
Wieloszka 19:31, 17 lis 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Od 4 lat. Mam te same i wierz mi z tym co panowie spod drogi po powodzi zebrali. Ale je co 2 lata dzielę i rozmnażam. Raz je kompostem przysypałam, bo późno dzieliłam. Tutaj ważne, żeby rozeta nie zgniła zimą.
Aga, ten argument to nie argument - nakupisz penstemonów od razu dużo i za 2, 3 lata będziesz miała nadwyżki i ciągłą robótkę. Róże kupisz posadzisz gęsto i będą na lata, nie trzeba przy nich ze szpadlem stać.
Tylko gęściej trzeba sadzić tę Artemis.
A jak masz tam wietrznie to tylko lepiej dla niej.

No dobrze, żegnam się również z penstemonem, nie lubię dzielić, przesadzać, odmładzać... Ale się dziś doszkoliłam z bylin!
Gęściej Artemis tzn. co ile - tak tylko na wszelki wypadek pytam

Namieszała, wirusem zaraziła i uciekła
Proszę o odpowiedź jak wyrzuty sumienia znów Cię do mnie sprowadzą
Luki 19:32, 17 lis 2014

To ja jak Filip z konopi wyskoczę z liliami Chcesz wyrazistego akcentu to chyba nie ma lepszej wersji na przerywnik między róże i prawdziwy szał werbeny. Widziałbym 3 takie plamy na tej rabacie, które na pewno będą widoczne z daleka. Kwitną ok 2 tygodnie więc nie będą zbyt natarczywe, a po przekwitnięciu wystarczy ściąć o połowe i do jesieni są zielone

Jak zobaczysz zdjęcie usunę, kolor oczywiście przypadkowy bo tylko taki miałem w dużej grupie.
No to żeby zdjęcie się nie dublowało na stronie usuwam

Czy tylko ja mam wrażenie, że jestem mało obiektywny
Iwk4 19:34, 17 lis 2014

Wieloszka napisał(a)

Magnolio, no nie... A ja już sobie radośnie zawęziłam wybór do dwóch gatunków A którą konkretnie odmianę rozchodnika masz na myśli? Przypominam, że muszą być wysokie, ponad 50cm.
Kurczę, znów muszę się doszkolić - co to ta kamasja
Ja w jeden dzień więcej się nauczę niż przez ostatnie pół roku

Ha, ha
A ja tu muszę na stałe zaglądać, bo tu naprawdę dobre szkolenie od doświadczonych dziewczyn.
Wieloszka 19:39, 17 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)
Szczerze Ci napisać???????

Nie lubię róż.. ale na Twoim miejscu posadziłabym róże i werbenę. I to najlepszy wybór w to miejsce. Twoja gliniasta gleba to raj dla róż. Jak masz ochotę się złamać to się złam.. ja też dokładam swoja łapkę byś się jednak ugięła. Będzie cudna rabata, kolorowa i pachnąca. Będzie Pani zadowolona Bardziej niż bylin. Byliny sadź na dalsze rabaty, gdzie idziesz tylko na spacer... zawsze Cię będą denerwować w widocznym miejscu. Werbena nie zimuje..... wiec nawet jak padnie, nie wzejdzie nowa...albo, albo albo.. to zostaną róże. Pierwsze tłoczenie jest zawsze boskie.. jak zakapryszą i złapią plamistość zetniesz je na króciutko.. odbiją i zakwitną późną jesienią. Kocham byliny, ale posadziłabym róże. Amen

No i widzisz??? Się napisałaś, nawymyślałaś, ja przez Ciebie googlam od wczoraj jak szalona, ekspresowo z różnych bylin się doszkalam - i po co??? Na koniec szczerze mi radzisz posadzić róże, których sama nie lubisz
Ot, kobieca logika
Już kocimietkę skreśliłam, dla serduszek za dużo słońca chyba, rutewka - sama nie wiem..., orliki znów się pokazały na horyzoncie...
Ale zatrułaś mi myśli jedną roślinką szczególnie - wiązówką bulwkową (co za nazwa...). Nr 1, przed różami.