Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Kalina"

Czubajkowy Ogród 22:37, 26 mar 2019

Do góry
Bluszcz chyba za dobrze się poczuł na magnolii. Jak tylko ziemia nieco obeschnie, bym mogła bezpiecznie rozstawić drabinę, trzeba będzie rozprawić się z łobuziakiem i przyciąć pędy tak o 1/3 wysokości. Nie chcę by zdusił magnolię, która ma bardzo łamliwe, kruche drewno i mogłaby nie wytrzymać pod ciężarem pnącza.

Oczar Diane zmienił troszkę barwę kwiatów, z ciemnych, niemal brązowych stały się rudawe z domieszką pomarańczu a nawet zółci. Podoba mi się

Do domu przyjechały pierwsze bukieciki. Kalina bodnantska dopiero stojąc w wazonie ujawniła swój piękny, mocny zapach. Szkoda, że różnica temperatur o tej porze jest tak duża, że przywiezionymi kwiatkami można się cieszyć tylko dzień lub dwa.

...uDany ogród 18:32, 25 mar 2019

Do góry
TAR napisał(a)
Poszlam do ogrodu i te kalinowe drzewka to watanabe i anne russel. Anuśka bedzie w tym roku mega pieknie kwitla widze jakie ma zawiazki. i troche bylam zaskoczona ile kalin u mnie w kalinowym katku sie zebralo

u mnie w przeciwienstwie do rodkow azalie kwitna oblednie, mam spora ich kolekcje bo je najzwyczajniej lubie. mam kilka pachnacych - cudo. bede robic jedna rabatke w tym roku i mam plan by polaczyc swierki kulki, do tego azalie japonskie, jakas kalina do kompletu i oczywiscie uzupelnie trawkami

Ja mam Watanabe i Anne Russel w formie krzewów i tez są obsypane pąkami Mnie kaliny tak kręcą, że co roku dochodzą kolejne. Uwielbiam je!
Azalii mam 7 sztuk. Zobaczymy co w tym roku pokażą, ale ciężko im u mnie...
Piękna będzie taka rabatka, czekam na realizację
...uDany ogród 18:10, 25 mar 2019

Do góry
Poszlam do ogrodu i te kalinowe drzewka to watanabe i anne russel. Anuśka bedzie w tym roku mega pieknie kwitla widze jakie ma zawiazki. i troche bylam zaskoczona ile kalin u mnie w kalinowym katku sie zebralo

u mnie w przeciwienstwie do rodkow azalie kwitna oblednie, mam spora ich kolekcje bo je najzwyczajniej lubie. mam kilka pachnacych - cudo. bede robic jedna rabatke w tym roku i mam plan by polaczyc swierki kulki, do tego azalie japonskie, jakas kalina do kompletu i oczywiscie uzupelnie trawkami
Za drzwiami do ogrodu... 10:11, 23 mar 2019

Do góry
abiko napisał(a)
Ania wszystko posadziłyście już a ja jutro Tzn. od Ciebie już w ziemi, tylko kalina została

Super, że Cię poznałam Fajne babki jesteście..
Ja bez fotek, bo zapomniałąm aparatu.

A Ty tej donicy to sama przypadkiem nie robiłaś, bo coś mi się jakoś tak kojarzy.

Aga ,posadziłam tylko ciemierniki ,reszta czeka...Już mam cały rządek doniczek do wysadzenia.Nie mówiąc o kłączach i cebulach lilii i co zaplanowałam wysiać
Może do maja zdążę...
A o która donicę pytasz ,tą z kompozycja ciemiernikową?To tak- sama

Za drzwiami do ogrodu... 21:40, 22 mar 2019

Do góry
Ania wszystko posadziłyście już a ja jutro Tzn. od Ciebie już w ziemi, tylko kalina została

Super, że Cię poznałam Fajne babki jesteście..
Ja bez fotek, bo zapomniałąm aparatu.

A Ty tej donicy to sama przypadkiem nie robiłaś, bo coś mi się jakoś tak kojarzy.
Bawarka 12:04, 21 mar 2019

Do góry
Serduszka Wczoraj wieczorem zdeptane przez Zona...Kurde nooo-psy mi tyle szkod w ogrodzie nie robia co ten spod oltarza

Wychodza hakonki

wisnie sie obudzily i na te kwiaty czekam najbardziej

kalina kwitla cala zime...Potraktowana po macoszemu...z korzeniami w wiaderku...Taka jestem zla ogrodniczka Juz jej znalazlam miejsce i sie przeprosimy

Chaos nie ogród 10:42, 21 mar 2019

Do góry
Pomocy

Czy taki kształt rabaty będzie się dobrze prezentował? Jak uporządkować rabatę z tujami? Przed nimi rosną 3 pęcherznice kalinolistne „Diablo” oraz 3 żółto-zielone „Luteus”, świdośliwa, tamaryszek, kalina. Rabatę chciałabym zakończyć kompozycją z iglaków, żeby zimą był ładny widok z okna.
Rabata bylinowa chciałabym wykorzystać to co jest

Już wiem, że pogrupować żurawki na obwódkę, a co z różami? Zostawić w grupie w jednej części czy posadzić w rożnych miejscach? A rozplenice i miskanta przenieść na rabatę z tujami czy zostawić tutaj? Kocimiętka na tej rabacie bardzo ładnie rośnie, posadzić ją w jednym miejscu czy powtórzyć na całości?
Te gwiazdy na zdjęciu to bukszpany rosną w głębi rabaty i latem ich nie widać, miały zdobić rabatę zimą, ale też je jakoś słabo widać. Rudbekie rosą wszędzie. No i oczywiście hortensje bukietowe sztuk trzy. Muszę zrobić coś z irysami, które są piękne przez kilka dni, a potem zostaje dziura na rabacie. Może posadzić je z tyłu rabaty w rzędzie?

Tulipany i żonkile kwitną na tej rabacie wiosną.
Tak to wygląda teraz, widok z okna
Ogród do odnowy 07:46, 21 mar 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Oczar bywa piękny ale w zależności od pogody potrafi swoje cudne liście szybko zgubić i wtedy nie masz co oglądać, dopiero w ciepłe wiosenne dni zachwyca kwiatami. Kalina też nie zawsze jest widowiskowa. Jeśli ma być bardzo widoczne miejsce to raczej ani jedno ani drugie. Żadne z nich nie rośnie u mnie w całkowitym cieniu, mają kilka godzin słońca

Buuu
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:08, 20 mar 2019

Do góry
Lilaki będą kwitły w kwietniu

Liście tulipanów i czekanie : tylko liście czy kwiaty tez będą - czeka mnie podlewanie

krokusy tylko liście - nie wiem już sama - wszystkie cebule po kwitnieniu musza miec dobre warunki do rozwoju cebuli a wiosna była w ub roku suchutka

Wydaje się że pomimo tego kalina angielska zawiązała sporo kwiatów

orlikowe listki są duże i choć gdzie - ja nie przeszkadzam niech sobie rosną

wiciokrzew japoński - bardzo go lubię ale się za bardzo od dołu zrobił brzydki - do podcięcia - niestety dopiero wiosna kolejnego roku

Podmiejski ogródek 19:36, 20 mar 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Ja tam tyle nawciskałam, że rok po posadzeniu już zrobił się busz i chaos
Z drugiej strony: mam co chciałam, bo moim zamiarem było, żeby przez cały sezon coś na niej się działo. No to się dzieje

Kalina na to miejsce była za wysoka - zaczepiała aż o rynnę. Ale nie martw się, dostała godne miejsce:

(zdjęcie z niedzieli)

Z prawej strony, przy tym dużym cisie też będzie miała szansę zabłysnąć
Bez liści, to jeszcze słabo widoczna.

Swoją drogą, tu też mam pytanie:
z lewej strony tą rabatę kończy duża kula buksa.
przydałoby się, żeby z prawej strony też jakiś... "ogranicznik" rósł.
(w zasadzie to już kiedyś był: posadziłam tu dwa lata temu berberysa, ale bidulek nie doczekał dorosłości, tylko w zeszłym roku został wywieziony na działkę)

No i rozważam taki opcje:
- drugi bukszpan? no ale z zimozielonych starczy mi tu cis;
- hortensja dębolistna? akurat można by ją zabrać od tego lewego bukszpana, gdzie nie wygląda dobrze; tyle że tamtego rogu już budynek nie zasłania i trochę wietrzniej jest;
- lilak palibin? mam jednego szczepionego na pniu, byłoby powtórzenie;
- jaśminowiec aureus? jaśminowce uwielbiam, nie mam dla nich innego miejsca, jasne liście na ciemnym tle dobrze by wyglądały...

U mnie hortensja dębolistna jest strasznie wymagająca, tzn. chyba ją słabo przykryłam ubiegłej zimy i latem wcale nie kwitła.
W rzecywistości ona chyba najpóźniej wypuszcza liście, będzie łyso
Za to podoba mi się lilak Bloomerang, chyba sama o nim pomyślę, tylko gdzie? Może faktycznie taras.

Odnośnie jeżówek i floksów - jeżówki górą Wiem, że nie będę miała sprzymierzeńców, ale co tam. Zresztą zrób po swojemu, dobrze Ci to wychodzi
Ogród do odnowy 18:28, 20 mar 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Słuchajcie, a dla oczarów lub kaliny bodnanteńskiej dobre będzie takie stanowisko, które latem jest całkiem w cieniu, ale zimą i wczesną wiosną całkiem słoneczne (na lipie liści nie ma)?

Dodam, że mimo wszystko potrzebuję krzaczka ładnego z liści, bo to miejsce przy podjeździe, bardzo widoczne.

Oczar bywa piękny ale w zależności od pogody potrafi swoje cudne liście szybko zgubić i wtedy nie masz co oglądać, dopiero w ciepłe wiosenne dni zachwyca kwiatami. Kalina też nie zawsze jest widowiskowa. Jeśli ma być bardzo widoczne miejsce to raczej ani jedno ani drugie. Żadne z nich nie rośnie u mnie w całkowitym cieniu, mają kilka godzin słońca
Ogród do odnowy 18:17, 20 mar 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Na azalie też bym się skusiła...uległabym i tak uległam ciemiernikom
te kwiaty zachwycają...i nie zawiodłam się że u Ciebie je zobaczę
Dawno Nie byłaś masz oczarów niezłą kolekcję
Gosia możesz pokazać mi kalinę dondanteńską jak wygląda z liści
po kwitnieniu?
U mnie widoki takie same, ale Ty tak pięknie fotografujesz ,że kretowiska
mogą się podobać

to chyba kalina bodnanteńska Dawn w maju ubiegłego roku

...uDany ogród 17:08, 20 mar 2019

Do góry
Kalina wonna December dwarf

ciemierniki

...uDany ogród 17:05, 20 mar 2019

Do góry
W ogrodzie na dobre rozgościła się wiosna, pierwszy dzień astronomicznej a tu niespodzianka

Kocham to zestawienie kolorów

Robi sie kolorowo

Kalina Bodnantska Dawn

Abeliofylum Roseum

Podmiejski ogródek 11:16, 20 mar 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Optymistycznie twierdzę, że tam jest słonecznie
Realistycznie patrząc, bardziej półcień
Ta rabata ma słońce od tyłu - to pierwsza trudność.
Druga - ten cis i wiata z prawej strony zacieniają to miejsce od późnego popołudnia. Jak kalina urośnie, to pewnie jeszcze pogorszy sytuację.

Ja bym spróbowała.
Podmiejski ogródek 11:14, 20 mar 2019

Do góry
Optymistycznie twierdzę, że tam jest słonecznie
Realistycznie patrząc, bardziej półcień
Ta rabata ma słońce od tyłu - to pierwsza trudność.
Druga - ten cis i wiata z prawej strony zacieniają to miejsce od późnego popołudnia. Jak kalina urośnie, to pewnie jeszcze pogorszy sytuację.
Podmiejski ogródek 10:59, 20 mar 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Może daj jej okrzepnąć trochę? Niech pokaże, na co ją stać... A czemu nie dałaś tam tej Kaliny? Coś w plecach na nodze by dało fajne tło... Tak mi się wydaje...

Ja tam tyle nawciskałam, że rok po posadzeniu już zrobił się busz i chaos
Z drugiej strony: mam co chciałam, bo moim zamiarem było, żeby przez cały sezon coś na niej się działo. No to się dzieje

Kalina na to miejsce była za wysoka - zaczepiała aż o rynnę. Ale nie martw się, dostała godne miejsce:

(zdjęcie z niedzieli)

Z prawej strony, przy tym dużym cisie też będzie miała szansę zabłysnąć
Bez liści, to jeszcze słabo widoczna.

Swoją drogą, tu też mam pytanie:
z lewej strony tą rabatę kończy duża kula buksa.
przydałoby się, żeby z prawej strony też jakiś... "ogranicznik" rósł.
(w zasadzie to już kiedyś był: posadziłam tu dwa lata temu berberysa, ale bidulek nie doczekał dorosłości, tylko w zeszłym roku został wywieziony na działkę)
No i rozważam taki opcje:
- drugi bukszpan? no ale z zimozielonych starczy mi tu cis;
- hortensja dębolistna? akurat można by ją zabrać od tego lewego bukszpana, gdzie nie wygląda dobrze; tyle że tamtego rogu już budynek nie zasłania i trochę wietrzniej jest;
- lilak palibin? mam jednego szczepionego na pniu, byłoby powtórzenie;
- jaśminowiec aureus? jaśminowce uwielbiam, nie mam dla nich innego miejsca, jasne liście na ciemnym tle dobrze by wyglądały...
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:25, 19 mar 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale Ci pięknie kalina kwitnie
tfu tfu, żeby nie zapeszyć
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 23:07, 18 mar 2019

Do góry
agata19762 napisał(a)
To spotkanie to był taki spontan cudownie naładowałam akumulatory
Potrzenowałam tego ...dzięki Kobietko, że byłaś

Szkoda, że częściej nie możemy się spotykać Ja też mój akumulator naładowałam- stary mam ten już akumulator, ale jeszcze jary W sumie to od 5 nie spałam a do domu po 20 wróciłam I nie czułam zmęczenia.

Może to połączenie zapachów w samochodzie kalin i ciemiernika cuchnącego. Cały czas się zastanawiałam jak my będziemy wracać z tym moim ciemiernikiem w samochodzie, a potem się okazało, że wracamy z trzema ciemiernikami cuchnącymi Dodam, że bagażnik od części osobowej mam nieoddzielony Ale był grzechu warty

I kalina, która nawet nie wiem na którym stoisku była "Sama" do mnie przyszła. No prawie, bo Sylwia ją do mnie pokierowała

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:44, 18 mar 2019

Do góry
tulucy napisał(a)
Aaaa chodzi za mną taka kalina... Tylko muszę miejsce jej znaleźć.

Ja miejsce dzisiaj na siłę zrobiłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies