Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

tulucy 08:27, 24 maj 2019

Jak mi kiedyś padną na starość te dwie wielkie morele, to wtedy zrobię sobie taką rabatę z drzewem tylko bardziej obstawiam tę świdośliwę
makadamia 08:36, 24 maj 2019

Anda napisał(a)

Dobra dobra, używasz w końcu obornika i kompostu czy nie? Jeszcze trochę i to zaowocuje
Kolorowy ogród na piasku - najlepszy przykład jaki znam

Znam ten ogród i nie mogę w niego uwierzyć

Na rabaty daję w zasadzie sam obornik. Kompost cały poszedł na trawnik, a ten krowiak, który kupuję, jest na tyle dobrze przekompostowany, że objawów spalenia korzeni nie zauważyłam.
makadamia 08:38, 24 maj 2019

tulucy napisał(a)
Jak mi kiedyś padną na starość te dwie wielkie morele, to wtedy zrobię sobie taką rabatę z drzewem tylko bardziej obstawiam tę świdośliwę

Ale świdośliwa to drzewko, a nie drzewo

(sama kombinuję, żeby ze trzy sztuki w donicach posadzić, tylko trzy takie wielkie donice to mnie zrujnują finansowo)
makadamia 08:56, 24 maj 2019

Zdjęcia...

no więc różaneczniki u mnie nie zgrały się terminami: większość azalii już opada, a rodek i jedna azalia dopiero zaczynają.

Przy okazji, Kasiu, Twój rodek się przyjął

Ewciu, tego bohatera poznasz na pewno:

oczywiście, zgodnie z moimi obawami, wyciąga się do słońca, więc za rok posadzę go pod domem
Anda 09:01, 24 maj 2019

Mieczyki, super
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 09:02, 24 maj 2019

Cofam, co napisałam o kalinie compactum - jednak widać, że kwitnie

widać też kwitnienie kilimanjaro:

A pomiędzy nimi widać cisa, któremu strasznie zbrązowiały igły. Mam nadzieję, że przyczyna ta sama co u Helen - brak światła.

Kocimiętki mnie denerwują w tym roku. Wielkie i rozlazłe, jakieś niepozorne te kwiaty - może się rozkręcą (jak kalina)

Do tego źle je posadziłam i nie wiem jak poprawić: za wysokie są na brzeg rabaty, ale z tyłu będą się na wszystkie rośliny dookoła pokładać:/
makadamia 09:03, 24 maj 2019

Anda napisał(a)
Mieczyki, super

Zachorowałam na nie po tym, jak je u Ciebie widziałam.
Są dużo bardziej subtelne niż nasze popularne gladiole.
makadamia 09:08, 24 maj 2019

Śmieszna sprawa: rabata, której poświęcam najmniej czasu i wysiłku. Zwykle tutaj lądują wszelkie siewki, które dostaję od dziewczyn.
Jedyna rabata, na którą patrzę bez obrzydzenia

A tutaj druga zagwozdka:
to jest kiscień, który przesadzałam trzy tygodnie temu

a to kiścień, który sobie spokojnie rośnie dokładnie jeden metr od tamtego.

I tu, i tu brązowe, tylko na tym przesadzanym brązowe są nowe przyrosty, a na tym nie ruszanym - chyba efekty suszy. W zeszłym roku była gorsza i czegoś takiego nie było:/.
makadamia 09:13, 24 maj 2019

Niedaleko kiścieni, pod kominkiem. Rozsadzania i dzielenia ciąg dalszy:

To są te paprocie, przesadzone w niedzielę:

niezbyt jestem zadowolona, że dwie rośliny o tak kolorowych liściach sąsiadują ze sobą ale na razie nie mam innego pomysłu.
To towarzystwo też musi zostać rozdzielone:
hosta i hakone nie powinny sąsiadować z wietlicą, miodunką i żurawką.
Znowu przesadzanie....
Zana 09:23, 24 maj 2019

makadamia napisał(a)

To towarzystwo też musi zostać rozdzielone:
hosta i hakone nie powinny sąsiadować z wietlicą, miodunką i żurawką.
Znowu przesadzanie....

Chiolerka, a co Ci się tu nie podoba? Bo mnie się podoba, no zupełnie jak na mojej ruderowej. I hosty, i tiarelle, i kolorową wietlicę jedyną jaką mam tam ulokowałam, zamiast hakone mam żółtą carex elata aurea i właśnie mam zamiar dosadzić miodunki. No normalnie moja rabata. A u mnie napisałaś, że fantastyczna. Oj, oj Asiu coś tu nie gra..