Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 12:19, 23 maj 2019

April - w starych lipinach szkółkę znasz?

Agatko, takiej możliwości raczej nie przewiduję z różnych powodów

1. mało miejsca (jak są różnej wysokości, to korona jednej mieści się pod koroną drugiej)

2. potrzebuję plamy zieleni i na górze (zasłoni trochę dach sąsiada) i na dole (wypełnienie przestrzeni ściany - malutka korona na samotnym, wysokim kijku będzie komicznie wyglądać)

3. a trzeci powód jest taki:

swego czasu rozważałam posadzenie tutaj w samym rogu dodatkowej rośliny i skutecznie mi to wybiłyście z głowy. Ale że uparta baba zawsze sposób znajdzie, to wymyśliłam że ta roślina może przecież wystawać zza murka i też będzie dobrze
makadamia 12:25, 23 maj 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

O tym myślałam. Ładnie wyglądają dwie kulki obok siebie ale takie dwie zmierzwione czupryny... Tylko ja nie lubię się wychylać, bo słabo u mnie z projektowaniem

Zana napisał(a)
Dwa pieńki tak blisko siebie jakoś mi nie grają.
Jedno drzewko wysoko uszczepione to tak, albo wysoko wyprowadzone. Ale drzewko, nie kalina czy coś takiego krzakowatego.

Jedną opinię mogę zignorować ale dwie takie same już wymagają zastanowienia się

Mnie z kolei nie widzi się jeden, wysoki pień, samotny na tle ściany.

Z kolei drzewka tam nie chcę, bo i miejsca nie ma i zasłoni mi całe zachodnie słońce, doświetlające trochę całą rabatę pod świerkiem.

Powiedzmy, że korona średnicy 1m byłaby dla mnie optymalna, a 2m to już absolutny max.
Ciąć przez pierwsze lata dla zagęszczenia oczywiście mogę, ale potem bym już nie liczyła na takie pracochłonne zabiegi
Gosiek33 12:56, 23 maj 2019

Kalina lubi mokro
Gosiek33 13:00, 23 maj 2019

makadamia napisał(a)

3. a trzeci powód jest taki:

swego czasu rozważałam posadzenie tutaj w samym rogu dodatkowej rośliny i skutecznie mi to wybiłyście z głowy. Ale że uparta baba zawsze sposób znajdzie, to wymyśliłam że ta roślina może przecież wystawać zza murka i też będzie dobrze

co masz drugiej strony płotu? A może tu jakieś pnącze - motana albo przwarka japońska albo druga hortensja pnąca?

Albo tamaryszek
makadamia 13:51, 23 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)
Kalina lubi mokro

przecie podlewam, no nie?
makadamia 13:52, 23 maj 2019

Gosiek33 napisał(a)

co masz drugiej strony płotu? A może tu jakieś pnącze - motana albo przwarka japońska albo druga hortensja pnąca?

Albo tamaryszek

Z drugiej strony ogrodu mam właśnie tą opustoszałą rabatkę.
Posadziłam tam bluszcza, ale młody jeszcze jest, więc mogę go jeszcze bez problemu przeprowadzić.
TAR 13:57, 23 maj 2019

a moze wziełabyś pod uwagę modrzewia na pienku rozwichrzonego a la kulka np. blue bell lub kórnik. mam oba ale kórnik jest nie do pobicia

z kwitnacych palibin tez by sie nadal
jolanka 14:40, 23 maj 2019

Asiu, a to wyższe to nie może być mariken ?
Dołem wtedy coś mniejszego, kulistego
Gosiek33 15:02, 23 maj 2019

Bluszcz będzie potrzebował ze trzech lat by w końcu wystartować do góry. Przed chwilą walczyłam z malutkimi gąsieniczkami, szatkującymi jak dziurkaczem liście kaliny koralowej compactum
Zakrecona 15:14, 23 maj 2019

Ale zaszalałaś Asia