Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Pamiętajcie o ogrodach 19:08, 19 maj 2020

Do góry
szałwia omszana jeszcze czekam na białą

i pierwsza jarzmianka
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:37, 19 maj 2020

Do góry
Poppy napisał(a)

Dzieki Irenko, jeszcze nie posialam, troche poczekam, bedzie jak w naturze Wykielkuja do jesieni i okrzepna. Oby.
Koniecznie musze dokupic bialego orlika! W nasionach tym razem, nie z golym korzeniem.
Trawnik masz naprawde iscie angielski,czasem zaluje, ze u mnie taki nigdy nie bedzie Bez stokrotek i zielska trzeba by go ciagle podlewac, a na to nie jestem gotowa.
Hakonki mam wlasnie All Gold i Aureole, i cos jeszcze, chyba Nikolasa. I wydaje mi sie, ze te dwie pierwsze sa za zolte troche, i za wolno przyrastaja. Ale moze dlatego, ze chwilowo rosna w malodopowiednim miejscu. Twoje wydawaly mi sie b zielone, dlatego myslalam, ze masz zwykla, bezodmianowa.No i sa takie bujne, bo moje to na razie kikutki smetne Kupilam w koncu zwykla makre, za kilka tygodni powinna dojechac, niestety w wersji mini, wiec nie bedzie co dzielic.

Budy prezentuja sie wzorcowo!

Trzymam kciuki Ale i tak zbiorę nasiona z 3 wybranych na razie.
Oj tak, trawnik wymagający, nasz ciut dziki, drzewa wodę ciągną, to w upały łysieje, a podlewać stale się po prostu nie chce.
Ja ci radzę, aby na razie dać im podrosnąć, niech się nabudują ze 2 lata, a dopiero potem dzielenie.
Dzięki za budy, na razie ich nie używają

ta szałwia cały rok zielona, mode przyrosty w plamki, kwitnie jasnym błękitem, zimuje w donicy i mam gdzieś na rabacie. Ta na rabacie w tym roku do cna ścięta, bo od dołu się ogołociła, jak krzew.

zbliżenia liści

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:34, 19 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
A co to za szałwia ?

Caradonna

TAR napisał(a)

niby tak ale u nas to tak pada non toper od ub. lata. szczerze mam dosc, porobic nic nie mozna, posiedziec w ogrodzie i pokorzystac z wiosny tez nie. Nawet zdjecia nie zrobie, bo ciagle leje. dzis znowu. do bani, zimno i pada.

U nas na szczęście nie pada non stop. Mogłoby też być trochę cieplej.
Padało w nocy.

malgol napisał(a)
To tak jak u mnie. Zimno i pochmurno i niby coraz to pada,ale dla roslin za mało a w ogrodzie przeszkadza w robocie

Dokładnie. Dla mnie to nie robota, nie lubię tak między deszczami.

antracyt napisał(a)
A u mnie zimno i pochmurno, ale deszczu od dawna nie widziałam. I tak sennie, że kawa nie pomaga.

TAR napisał(a)
kawa mi nigdy nie pomagala na sennosc za to sok pomidorowy ma jakies dzialanie wigorotworcze. literek dziennie daje mi powera i senna nie jestem i jakos mniej zmeczona. nie przysypiam na dobranocce

sarenka napisał(a)
Jeszcze Yerba zostaje do wypróbowania

No właśnie, żłopię tej kawy coraz więcej a efektu brak. Chyba spróbuje z tym sokiem pomidorowym, dobrze że lubię . Za yerbę dziękuję .
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 10:23, 19 maj 2020

Do góry
Moja szałwia (prawdopodobnie Deep Blue Field albo Compact Deep Blue) wygląda dzisiaj tak. Zdjęcie ala Johanka, tylko bez manicure

W tle stipy jak widzisz, jeszcze się nie rozhulały dobrze.
Miłkowo - sezon 2016-2022 08:30, 19 maj 2020

Do góry
daszum napisał(a)
Irenko Twój ogród wymaga bardzo dużo pracy. Jak przeczytałam ile roślin masz do przycinania, to mi się zakręciło w głowie.

Ja staram się sadzić rośliny mniej wymagające, nie mam ani jednego bukszpanu.
Lubię u roślin ich naturalny pokrój. Szkoda mi czasu na przycinanie, mam 11 tawuł i denerwuje mnie, że co chwilę stoją w kolejce do fryzjera

Danusiu prawda, mam dużo gatunków roślin.
No i rabat i kantów i cięcia, na razie jakoś robię, idealnie nie jest.
Tawuł mam chyba 40 lub więcej, już nie liczę.
Buksy przez ćmę, strasznie mnie denerwują i te choroby grzybowe, znowu wyglądają kiepsko. Gdyby nie leń i nadmiar pracy, wywaliłabym i wymieniła na cisy.

ja tu na tej wyspie nie tnę berberysów, wielka wyspa
podcinam tylko jałowce, bo przejście zarastają

a w przejściu na kratce Rubens
polazł na tawuły

małe, duże skarby
szałwia je przytłacza

w donicy czosnek, 3 ząbki wsadziłam, dorodny

hortensja Anabelle Red przeniesiona do donicy, w związku z akcją buda i ma się dobrze, dołożyłam jej hakone
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 07:25, 19 maj 2020

Do góry
A ja napiszę tak...
Uśmiecham się jak tak planujesz tę szałwię pod linijkę...
Bo ona się rozsiewa i w tym jej urok.
Dzięki temu ją widać w różnych miejscach.

Więc dla mnie sadź jak chcesz... szałwia zrobi swoje
Ogrodowe marzenie Mrokasi 06:33, 19 maj 2020

Do góry
A co to za szałwia ?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 23:17, 18 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Asia no na takie rozwiązanie nie wpadłam. I muszę Ci powiedzieć ze mi się podoba. Tylko wiesz czego nie jestem pewna? Juz tłumacze. Ja osobiście szałwi nie znam. A z tego co wiem sesleria rusza wiosną baaardzo wcześnie. I boję się że przy takim układzie na przodzie rząd będzie wyglądał na wybrakowany tam gdzie ma być szałwia, która zbiera się po zimie trochę dłużej

A to tego to już Ci nie powiem... U mnie na skarpie szałwia już jest duża, nie wiem jak teraz wygląda sesleria...
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:55, 18 maj 2020

Do góry
Asia no na takie rozwiązanie nie wpadłam. I muszę Ci powiedzieć ze mi się podoba. Tylko wiesz czego nie jestem pewna? Juz tłumacze. Ja osobiście szałwi nie znam. A z tego co wiem sesleria rusza wiosną baaardzo wcześnie. I boję się że przy takim układzie na przodzie rząd będzie wyglądał na wybrakowany tam gdzie ma być szałwia, która zbiera się po zimie trochę dłużej
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 22:03, 18 maj 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Wg mnie przy dwójce za mało szałwii i wg mnie zbyt pod linijkę

Rojodziejowa z piwem Bez szałwii też? Same miśki

Eeeno niee... Szałwia jest git, ale ja bym ją dała tak po skosie, żeby były tak jakby smugi tej szałwi niezależnie od której strony się spojrzy czy od furtki czy od domu Takie szaleństwo

Wasze zdrowie!

Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:59, 18 maj 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Szałwia i orlik w blokach startowych

Cienista tam i z powrotem

Gdzie Ty masz taką ładną cienistą? Na zdjęciach w większości otwarte rabaty.
Na ostatnim zdjęciu to brunnera tak kwitnie?
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 12:50, 18 maj 2020

Do góry
Przymiarki doniczkowe... Tu dokładnie z wersja pierwszą czyli m.in. szałwia zaraz za klockami z tuji. Odwrócone do góry nogami doniczki to sesleria.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:23, 18 maj 2020

Do góry
Szałwia i orlik w blokach startowych

Cienista tam i z powrotem
Słoneczny Ogród 22:45, 17 maj 2020

Do góry
gosika67 napisał(a)
No mistrzynią chyba zostaniesz, masz oko. Mnie też to czeka, tylko jakoś nie mogę się do tego zabrać, brakuje dnia.Nowa chyba rabata, masz tam jeszcze trochę miejsca.Co jest na tej rabacie? A szpadelek gdzie nabyłaś?

Gosia , szpadelek 3 lata temu na allegro.
Z okiem to różnie jest... ale ze sznurkiem idzie prosto.

Ja Ci sie nie dziwię, bo ja w tym roku też wszystko na spokojnie robie, nie spieszę się.

Rabata pusta bo powiększałam od drogi, posadzę tam hiacynty, szałwia sie rozsiewa to tam też dołożę jakieś siewki i będzie jej jeszcze więcej na tej rabacie , od strony trawnika jest, a od szosy w puste miejsce dołożę.

Gosia , mam dla Ciebie fotkę super ptaka ♥
Mój nr 1
Wilga
Pamiętajcie o ogrodach 22:08, 17 maj 2020

Do góry
Już ci szałwia kwitnie? Jaka to odmiana?
Ogród nowoczesny w pradolinie Warty 21:49, 17 maj 2020

Do góry
Kilka zdjęć, zrobionych dziś wieczorem

Róże, bez mszyc, na razie wolno sobie rosną

Szałwia omszona, fioletowa NN już prawie kwitnie

Blau hugel i April night powoli

Szczypiorek, szałwia, maliny, agrest i derenie z owocami

W samym słońcu 10:14, 17 maj 2020

Do góry
Różowa szałwia bedzie niedługo kwitnąć

I tawula w tym roku ładnie ruszyła jak ja mocno przycielam i dereń posądzony niedawno z donicy, w której zimował
Osiedlowy ogródek 10:32, 16 maj 2020

Do góry
Reniu, pochodziłam wczoraj pk drodze Dębińskiej, cudów co niemiara a widać że szałwia omączona modna się robi, bo dużo jej sprzedają.
Koleżance z innego forum ta szałwia na piaskach pięknie się sieje. Ja kupiłam sobie 4 szt, ogólnie bardzo lubię szałwie, a w tym roku będzie u mnie kwitł Żeleżniak Russela. Cieszę się jak dziecko.
Mam sporo siewek gdybyś chciała w zamiam za żółte oregano.

Kubek przepiękny ... Kawusia smakuje podwójnie.

Walki ze śmieciarzami nie zazdroszczę, ale ja też jestem zdania że trzeba gościa zlokalizować, pety pozbierać i mu zanieść, powiedzieć " zdaje się że coś Panu wypadło, 20 razy...." oraz zgłosić do administracji. Będzie mu wstyd.
Tak jak pani co Cię oblała i musiała zapłacić za pralnię.
Migawki z ogródka 11:47, 15 maj 2020

Do góry
tulucy napisał(a)
Karola, ale ja tam mam marcinki których jesienią lepiej już nie ruszać poza tym jesienią to mnie się już nic nie chce z reguły

He, he, he, też mam rabatę do przerobienia. Czkałam aż przekwitną tulipany to teraz zaczynają palibiny, potem szałwia i tak w koło macieju... .
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 08:57, 15 maj 2020

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Anitka dzieki za informacje o wilczomleczach i fotorelację .Obydwa są super. Choć osobiście wolałabym mniej bordowego. To teraz wybór do seslerii pomiędzy jezowka, szałwia i wilczomleczem ....Ups

Powodzenia przy wybieraniu. Ja mam wszystko oprócz seslerii.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies