Trzymam kciuki Ale i tak zbiorę nasiona z 3 wybranych na razie.
Oj tak, trawnik wymagający, nasz ciut dziki, drzewa wodę ciągną, to w upały łysieje, a podlewać stale się po prostu nie chce.
Ja ci radzę, aby na razie dać im podrosnąć, niech się nabudują ze 2 lata, a dopiero potem dzielenie.
Dzięki za budy, na razie ich nie używają
ta szałwia cały rok zielona, mode przyrosty w plamki, kwitnie jasnym błękitem, zimuje w donicy i mam gdzieś na rabacie. Ta na rabacie w tym roku do cna ścięta, bo od dołu się ogołociła, jak krzew.
zbliżenia liści
Danusiu prawda, mam dużo gatunków roślin.
No i rabat i kantów i cięcia, na razie jakoś robię, idealnie nie jest.
Tawuł mam chyba 40 lub więcej, już nie liczę.
Buksy przez ćmę, strasznie mnie denerwują i te choroby grzybowe, znowu wyglądają kiepsko. Gdyby nie leń i nadmiar pracy, wywaliłabym i wymieniła na cisy.
ja tu na tej wyspie nie tnę berberysów, wielka wyspa
podcinam tylko jałowce, bo przejście zarastają
a w przejściu na kratce Rubens
polazł na tawuły
małe, duże skarby
szałwia je przytłacza
w donicy czosnek, 3 ząbki wsadziłam, dorodny
hortensja Anabelle Red przeniesiona do donicy, w związku z akcją buda i ma się dobrze, dołożyłam jej hakone
A ja napiszę tak...
Uśmiecham się jak tak planujesz tę szałwię pod linijkę...
Bo ona się rozsiewa i w tym jej urok.
Dzięki temu ją widać w różnych miejscach.
Więc dla mnie sadź jak chcesz... szałwia zrobi swoje
Asia no na takie rozwiązanie nie wpadłam. I muszę Ci powiedzieć ze mi się podoba. Tylko wiesz czego nie jestem pewna? Juz tłumacze. Ja osobiście szałwi nie znam. A z tego co wiem sesleria rusza wiosną baaardzo wcześnie. I boję się że przy takim układzie na przodzie rząd będzie wyglądał na wybrakowany tam gdzie ma być szałwia, która zbiera się po zimie trochę dłużej
Eeeno niee... Szałwia jest git, ale ja bym ją dała tak po skosie, żeby były tak jakby smugi tej szałwi niezależnie od której strony się spojrzy czy od furtki czy od domu Takie szaleństwo
Gosia , szpadelek 3 lata temu na allegro.
Z okiem to różnie jest... ale ze sznurkiem idzie prosto.
Ja Ci sie nie dziwię, bo ja w tym roku też wszystko na spokojnie robie, nie spieszę się.
Rabata pusta bo powiększałam od drogi, posadzę tam hiacynty, szałwia sie rozsiewa to tam też dołożę jakieś siewki i będzie jej jeszcze więcej na tej rabacie , od strony trawnika jest, a od szosy w puste miejsce dołożę.
Gosia , mam dla Ciebie fotkę super ptaka ♥
Mój nr 1
Wilga
Różowa szałwia bedzie niedługo kwitnąć
I tawula w tym roku ładnie ruszyła jak ja mocno przycielam i dereń posądzony niedawno z donicy, w której zimował
Reniu, pochodziłam wczoraj pk drodze Dębińskiej, cudów co niemiara a widać że szałwia omączona modna się robi, bo dużo jej sprzedają.
Koleżance z innego forum ta szałwia na piaskach pięknie się sieje. Ja kupiłam sobie 4 szt, ogólnie bardzo lubię szałwie, a w tym roku będzie u mnie kwitł Żeleżniak Russela. Cieszę się jak dziecko.
Mam sporo siewek gdybyś chciała w zamiam za żółte oregano.
Kubek przepiękny ... Kawusia smakuje podwójnie.
Walki ze śmieciarzami nie zazdroszczę, ale ja też jestem zdania że trzeba gościa zlokalizować, pety pozbierać i mu zanieść, powiedzieć " zdaje się że coś Panu wypadło, 20 razy...." oraz zgłosić do administracji. Będzie mu wstyd.
Tak jak pani co Cię oblała i musiała zapłacić za pralnię.