Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 22:08, 22 sty 2012

Do góry
Przetacznik siwy rośnie dość nisko.... z kwiatkami ok. 30cm, a u mnie wszytko rośnie większe niż piszą.... Wcześniej posadziłam przy drzewku i miał tam za mokro i zanikał..więc przeniosłam go na skalniak... I prezentuje się ładnie.
Mrówki w ogrodzie 17:11, 22 sty 2012

Do góry
A mi się sprowadziły zeszłego lata do ........zmywarki. Dopiero posypanie przy szafkach środkiem na mrówki odzwyczaiły ich od przebywanai w takim lokum....Pranie garów.....odpłynęły...za 2 dni to samo...
O ogrodzie nie wspominam, bo miałam wrażenie, że nic na nie nie działa..... a przynajmniej szybko się uczyły czego nie znosić do gniazda. Na początek rzucały się na granulki i biegiem do znoszenia kto żyw. Po jakimś czasie już to na nie nie działało... Trawnik i rośłiny w kopcach.....jak po krecie..skalniak jedno wielkie mrowisko.... Już wolę slimaki..z nimi sobie można dać radę..
"Skalniak" i przedogródek na torfowisku 15:43, 22 sty 2012

Do góry
Pokaże ładnie zagospodarowaną podwyższoną rabatę rośliny tam posadzone nadają się na skalniak i w sumie podobnie jest zbudowany z tym że rośliny pięknie pokryły grunt i niewielkich głazów już nie widać będzie się czym inspirować a i rośliny są dość powszechne

Przejście do domu pomiędzy nimi

rośnie tam ; przywrotnik ostro klapowy, bodziszek ,epimedium ,turzyce,lawenda,hosty,żurawki ,trzmieliny- rośliny posadzono w dużych grupach ładnie i estetycznie,drzewa i krzewy które tam widać to grujecznik,cedr,buk purpurea pendula ,klon palmowy,świerk zwany gniazdkowym "nidiformis"
wszystko regularnie przycinane przez wlaściciela
"Skalniak" i przedogródek na torfowisku 14:37, 22 sty 2012

Do góry
Przejrzałam sporo wątków i dochodzę do wniosku że potrzebna mi pomoc w zaplanowaniu "skalniaka" i przedogródka.
Ponieważ "skalniak" jest na froncie domu i zajmuje sporą powierzchnię nie chciała bym go chaotycznie obsadzić (już pewnie to zrobiłam). Na trzech półkach znajdują się kamienie na razie rozproszone dość spore głazy. Posadziłam tam:
-jałowce płożące: gold carpet i green carpet, blue carpet,
-jałowiec blue star,
-kosodrzewinę,
-wrzosy,
-lawendę
-perowskie
-irgę coral beauty (dla wzmocnienie skarpy, chciała bym ją zastąpić igrą szwedzką skogholm- bo szybciej rośnie)
-liliowce
-pięciorniki
-brzoze youngi (szczepienie około 1m)
-pod nią macierzanki i irga pozioma variegata
-rogownica
-świerk konika (3szt)

Już tego jest sporo jeśli chodzi o gatunki (a każdy od 1 do max 3 szt) - jako laik popełniłam juz kilka niewybaczalnych błędów. Jestem gotowa do przesadzenia wszystkigo...
Na wiosnę ogrodzenie mam zamiar zrobić w postaci żywopłotu z ligustra.

Jedna kratka =1m. I jest to tylko wycięty "skalniak" na wyrost określony.

Z racji pochyłości terenu nie wiem z czego zrobić podjazd- pierwsza myśl to zatopione w betonie otoczaki tylko na szerokość kół a po środku posadzić macierzankę.?
Bardzo was proszę o sugestie.
Murki oporowe 12:28, 20 sty 2012

Do góry
Są to twarde skały naturalne i nie trzeba ich niczym impregnować.
Z łupka serycytowego mam wykonane progi kaskady, ścieżki w trawniku i murek
Skalniak zbudowany jest z serpentynitu i zasypany grysem serpentynitowym.

Fotki znajdziesz w moim watku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/57-ogrodek-goniak
Propozycje konkursu na Ogrodowisku 16:39, 18 sty 2012

Do góry
Bea napisał(a)

A rabatkę (nie skalniak) na kamieniach usypanych wokół słupa elektrycznego przy stole ogrodowym?
A plastikowy różowy pelikan w koszu wiklinowym?
A kanapa skórzana i pralka na tarasie?

Tylko z tym warzywniakiem to trzeba by dopiero rozwiązanie końcem lipca. (?)

Przypomniałaś mi właśnie o mojej drewnianej figurce pelikana - tylko bez głowy

Może ją gdzieś wkomponuję

LUDZIE OGŁASZAM KONKURSA

W co wkomponować pelikana bez głowy - bo stoi w domu gdzieś samotny

A jaka nagroda?

Niespodzianka
Ogród na torfowisku 10:10, 18 sty 2012

Do góry
Przedstawiam mój przyszły ogród w zimowej szacie:

Widok z okna tarasowego na dwie podniesione rabaty i placyk zabaw a pod nimi trawnik już zasiany:

Widok na część laśną w oddali:

Lewa strona stojąc plecami do domu:

I skalniak:

Propozycje konkursu na Ogrodowisku 23:30, 17 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

A rabatkę (nie skalniak) na kamieniach usypanych wokół słupa elektrycznego przy stole ogrodowym?

LUDZIE OGŁASZAM KONKURSA

A jaka nagroda?
Propozycje konkursu na Ogrodowisku 23:26, 17 sty 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

LUDZIE OGŁASZAM KONKURSA

Propozycje konkursu na Ogrodowisku 22:33, 17 sty 2012

Do góry

Ogród na torfowisku 11:35, 17 sty 2012

Do góry
Witam Was serdecznie.
Podczytuje forum od jakiegoś czasu. A trafiłam tu przeglądając internetowe strony w poszukiwaniu inspiracji i koncepcji na zagospodarowanie skalniaka (~20m2 powierzchni) ze wzgędu na to że znajduje się n na froncie- chce to zrobić z głową ponieważ stanowi miejsce reprezentacyjne. Tym tropem trafiłam na "Ogród i ja"= "Zielono mi" a następnie właśnie tutaj.

Skalniak to kropla w morzu naszej cudnej działki. Powierzchnia to ponad 3500m2 z czego około 1500 stanowi las olchowy. Na całej powierzchni działki mamy torf i piasek. W lesie płynie naturalny strumień oraz rów melioracyjny na jego skraju, który jest rwącym potokiem. Różnica poziomów to mniej więcej 3 m.

Rozpoczynam dopiero zagospodarowanie działki, w pierwszej kolejnosci skalniak i trawnik, następnie pozostałe sceny ogrodu- teren został pocięty na 3 półki: łąka i plac zabaw dla dzieci- jest najwyżej, następnie "strefa bylinowa"- mokra, a poniżej jest podmokła strefa oddzielona od trawnika "suchą rzeką"- wszystko narazie nosi wyłącznie nazwy. W strefie podmokłej posadzone są żółte irysy, derenie aurea i wierzby purpurowe, w lesie trochę rhododendronów, w bylinowej języczka i śniegowiec w połączeniu z irysami syberyjskimi.

Oto skalniak w trakcie tworzenia.
Koparka stoi na podjeżdzie. W tle już działka sąsiada.

A oto z lotu ptaka widok na działkę.

Legenda:
- koło krzyżyka- dom (prostokąt)
- zielone kreski po prawej- skalniak
- szary okrąg- plac zabaw i łąka
- jasno zielony okrąg- pułka bylinowa
- żółte kropki- irys żółty
- zielone elipsy- wzniesione rabaty - najniższa 50 cm, najwyższa ok. 1,6m
- niebieskie kreski- rzeczki.

Wcześniej nie prowadziłam dokumentacji fotograficznej działki, dlatego też wiecej zdjęć zamieszczę w następnym sezonie.

Wdzięczna będę za każdy komentarz i poradę.
Do tej pory wytypowałam narazie rośliny które na moim torfowisku dadzą sobie radę: hortensje wszelakie, rh, i inne kwaolubne ale nie wrzosy, choć na wzniesionych rabatach może istnieć wrzosowisko.
Po lekturze kilku artykułów wiem jaki błędy popełniłam w poprzednim pierwszym sezonie orgodowym i juz zaplanowałam przesadzanie.
Jest tu kopalnia wiedzy!
Dziekuję wam za to forum i mam nadzieję, że będziecie uczestniczyć w mojej przygodzie na torfowisku.

Pozdrawiam Patrycja
Ogród irci 11:14, 15 sty 2012

Do góry
Sebek, dzięki za super zdjęcie. Myślę, że fajnie mogłoby to wyglądać jak narysowałeś, gdyby to był trochę szerszy kawałek. A z tyłu domu jest zaldwie 4,5m szer., w tym już mieszczą się nasadzenia pod samym domem. Faktycznie, niewielkie pole do popisu......

Paweł - dzięki za opinię . Coraz bardziej skłaniam się, zeby zostawić go jednak samemu sobie. A ten dalszy kawałek ze żwirkiem to już część sąsiada. Oddziela nas żywopłot posadzony jesienią, więc trudno go jeszcze dojrzeć.
Tatarak i konwalnik wygladają super w duecie!!!!! Może wykorzystam to w swoim przedogródku? Jest tam trochę iglaków, skalniak, róże, lawenda.... Mam o czym myśleć w te ciągle długie wieczory
Testowe dodawanie zdjęć 22:38, 11 sty 2012

Do góry
Witaj Agnieszko! Ja też jestem tu od niedawna
Czekam z niecierpliwością na odwiedziny w Twoim ogródku - skalniak wygląda ciekawie
Ogród w Tarnowie 22:03, 11 sty 2012

Do góry
Rysiu - już nawt nie napiszę co myślę o Twoim ogrodzie ( a fu takie cóś stworzyć - wstydziłbyś się ) Ale mimo to zapytowuję Cię o kilka słów na temat roślin na tych rabatach , czy są wieloletnie , kiedy się je sadzi ( sieje ?)
Richie napisał(a)
Weekend pracowicie spędziłem w ogrodzie w Wysowej,gdzie jedna część została ukończona /skalniak/. Następny etap to sadzenie 40 thuji przy ogrodzeniu....

Wizytówka - Ogród w Tarnowie 19:27, 11 sty 2012

Do góry
Ogród w Tarnowie

Witam wszystkich odwiedzających mój ogród fragmentem wiersza Czesława Miłosza:

Ogrody, piękne moje ogrody!
Takich ogrodów nie znajdziesz na świecie.
Ani tak czystej, wiecznie żywej wody,
Ni takiej wiosny, zatopionej w lecie.

Ogród w tym kształcie powstał kilka lat temu.Jego "wizytówką" jest ogród wodny z kaskadami i karpiami koi.Jest też "domek ogrodnika",lustro,kaskadowy skalniak,gejzer i fontanny.

Wiosna
To najpiękniejsza pora roku w ogrodzie,rośliny budzą się do życia i zachwycają kolorami.

Ogród u stóp klasztoru 22:39, 04 sty 2012

Do góry
alinak napisał(a)
w zimie muszę nadrobić zaległości ogrodowiskowe . ,ale nie za dużo , bo są jeszcze inne przyjemności . jestem wielką miłośniczka muzyki na żywo i mało kiedy odpuszczam dobre koncerty ,więc czas dzielę miedzy te dwie pasje . a jeszcze obowiązki względem kręgosłupa .......czasu brakuje , a przecież trzeba pracować

Witaj Alino. Dołączam do fanek muzyki i koncertów. Gdzieś wcześniej był post od Tyny też muzycznej. Wybierasz się na jakiś koncert w najbliższym czasie?
A co do Twojego ogrodu, bardzo mi się podoba. Siedzę już trzeci wieczór i chłonę strona po stronie. Niezła pomoc przy komponowaniu własnych nasadzeń. Urzekły mnie u Ciebie m.in. klon purpurowy, perukowiec Golden Spirit (koniecznie zdaj relację jak przezimował), rozplenice cudowne, tojeść orszelinowata - pierwszy raz o niej usłyszałam i bardzo mi się spodobała, Oj wiele tu ciekawych roślin i kompozycji. Skalniak bardzo zyskał po podsadzeniu żółtą tawułą. Pisałaś, że rozchodnik vageriata pokłada się i będziesz przesadzać. Ja właśnie chciałam go u siebie dosadzić, czyli lepiej nie - nie sprawdza się? Twoja tojeść - marzenie. Ile sztuk tam rośnie?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:07, 03 sty 2012

Do góry
Teraz wiosenny skalniak i inne drobiazgi wiosenne, które u mnie na razie nie mają szans na przetrwanie. Może na emeryturze...

Początki skalniaka

A tu już trochę dojrzał

W ogrodzie u Aguniady 16:24, 03 sty 2012

Do góry
Danusiu, sprawdzałam dziś poziom wody - znowu dużo brakuje... w ostateczności z oczka powstanie skalniak, ale byłoby mi bardzo żal je zasypywać... rośliny wodne ładnie się już rozrosły, całość wpasowała w krajobraz... przy okazji - ryby się obudziły i szaleją na całego...
Gabrysiu, dzięki - fajnie, że Ci się podoba! przed rozpoczęciem prac w ogrodzie zasięgałam rady znajomej co do doboru niektórych roślin - mam trudną glebę, piaszczysto-gliniastą - i dużo mi to dało... teraz mam już trochę doświadczenia, a i takie miejsca jak Ogrodowisko są bardzo pomocne
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 17:52, 02 sty 2012

Do góry
acha - napisz czy płotek oddzielający chodnik od placu przed tarasem chcesz zachować ?

- pod samym tarasem podoba mi się ta kosodrzewina . tam z boku jest brzydki jałowiec . .
dołożyłabym tam hortensje i na zmianę jeszcze jedna kosodrzewina a między coś strzelistego .....?

- wiem że to dużo pracy , ale ja bym ten skalniak zlikwidowała . otrzymasz piękne miejsce do podziwiania widoków z tarasu .

-bon-sai , miałam na myśli tę thuję . skrócić trochę i uformować . zostawić jako soliter

- jałowce z środka placu -nie wyrzucać , są ładne i duże . bez problemu je przesadzisz . dałabym je bokiem jak zrobisz ekran ( żywopłot)
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 14:27, 31 gru 2011

Do góry
Powstał także skalniak na południowej ścianie domu

pierwsze nasadzenia tak wyglądały - nie kupowałem tam roślin - zostały z dawnego skalniaka lub je otrzymałem

Powoli rośliny zaczęły zarastać - lecz na wiosnę wszystko będzie zmienione

Ogród po zaledwie kilku miesiącach przerósł moje oczekiwania - nie przypuszczałem, że rośliny tak bardzo się rozrosną
Najlepszym na to przykładem są chyba żurawki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies