Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Rajski ogród Ani 23:00, 27 sty 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

Aniu,piękne sasanki,u mnie tylko tradycyjny kolor, z siewu nic nie wyszło,a kupiona czerwona sadzonka w ogrodniczym gdzies przepadła w ziemi.
Malgochna, te sasanki mam już dobrych kilka lat, przydałyby się też inne kolory te co mam wysiewają się same, wiele takich somosiejkowych sadzonek rozdałam znajomym Podczas wiosennego pielenia trzeba uważać żeby nie usunąć niechcący młodej roślinki

Aniu, u mnie sasanka "zaatakowała" skalniak, rozsiewa się wszędzie, ale jak chcę przesadzić to się nie przyjmuje. Czy po wykopaniu sadzonki wsadzasz do doniczek, żeby się lepiej ukorzeniły, czy od razu wysadzasz do gruntu
Przedogródek Agniechy973 12:05, 27 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Aga, mam takie same obawy co do tworzenia nowych rabat - zwłaszcza jeśli chodzi o przesadzanie tego, co już rośnie. Bo plan planem, ale przecież nie wyrzucę tych roślinek wcześniej posadzonych, które ładnie rosną, bo szkoda i marnotrawstwo pieniędzy. Dlatego jak zaplanuję do końca dwie nowe rabaty, biorę się za szukanie miejsca "starym" roślinkom W ubiegłym roku, jak przesadzałam to i owo, a nie miałam pomysłu na nowe miejsce, to po prostu wsadzałam do donic. Ale trzeba mieć dużo czasu i samodyscypliny, żeby te doniczkowe często podlewać (ziemia w nich bardzo szybko wysycha). No i też jest to rozwiązanie na krótką metę - dopóki nie wymyśli się dla roślin docelowego miejsca.

Zamiast doniczek można wygospodarować miejsce w ogrodzie tymczasowe .....Będę likwidować skalniak i będę musiała im znaleźć takie lokum...... W ubiegłym sezonie przetrzymywałam rośliny w donicach w zacienionym kąciku, ale dużo pracy z tym podlewaniem

Fala na fali z nasadzeniami .........
Mój ogród to moje szczęście. 15:45, 26 sty 2012

Do góry
Tak to BYŁ żywopłot z lilaków ale niestety po pewnej zimie musiałęm wyciąć część roślin, a teraz już w tym miejscu powstaje skalniak.

Właśnie obawiam się, że to inne rośliny nie dawały żyć bzom. Dlatego z roku na rok były słabsze. Te ze zdjęcia miały najbardziej obfite kwitnienie.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:30, 26 sty 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Witaj , mnie się w Twoim ogrodzie spodobały czerwone berberysy, skalniak. Piesek śpiący w donicy wygląda tak niewinnie, a piszesz że to ogrodniczy szkodnik. Moja Misia też od czasu do czasu coś pokopie, ale można wytrzymać.

Bożenka, dzięki za miłe pochwały
tak na psiaki nie narzekam, bo uwielbiam je ! nawet się zastanawiam czy nie dobrać 4-ego, uratuję jakieś biedactwo ze schroniska
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 11:06, 26 sty 2012

Do góry
Witaj , mnie się w Twoim ogrodzie spodobały czerwone berberysy, skalniak. Piesek śpiący w donicy wygląda tak niewinnie, a piszesz że to ogrodniczy szkodnik. Moja Misia też od czasu do czasu coś pokopie, ale można wytrzymać.
Radosna twórczość Ani 11:05, 25 sty 2012

Do góry
Oj bardzo bardzo bym chciała już obsadzać te rabaty a Gosia powinna się zastanowić nad zmianą pracy
A z projektem to ja już się męczę od maja zeszłego roku. Nic fajnego nie mogłam wydumać - dlatego znalazłam się tu. Cieszę się, że Gosia się zlitowała i poświęca swój czas na mój kawałek ugoru Jeszcze raz dziękuję Gosiu i mam pytanie - w tej okrągłej rabacie to chyba coś zaprojektowałaś - jakieś kamienie, skalniak?
Ogród Sylwii od początku :) 21:41, 24 sty 2012

Do góry
Syla napisał(a)
trzmielina szczepiona na pniu .....

skalniak który szykuje się na zmiany ......

Sylwia jeszcze nie masz dość zmian? masz zaparcie, a ten śnieg to chyba trochę farbka do bielizny poprószyłaś? nie połamie ten śnieg gałązek , strząsasz trochę?
Ogród Sylwii od początku :) 19:22, 24 sty 2012

Do góry
trzmielina szczepiona na pniu .....

skalniak który szykuje się na zmiany ......

Ogrodnik mimo woli 20:15, 23 sty 2012

Do góry
Przedstawię jeszcze jedną moją rabatkę, która niedługo (jak tylko przyjdzie wiosna) przemebluję praktycznie w całości. Więc mogą to być fotki archiwalne....
Wszystkie moje miejsca w ogrodzie powstawały z potrzeby chwili, czyli posadzenia tego co mi się spodobało i kupiłam. Miejsce też zostało wybrane przypadkowo, bo jak pisałam wcześniej ciągle się przymierzamy do zrobienia prawdziwego trawnika w dalszej części ogrodu.... I padło tak "nie w pięć ni w dziewięć". Tym razem to była fascynacja trawami i chęć przesadzenia pięknego liliowca od mojej mamy w bardziej widoczne miejsce. Liliowec jest piękny, żółty, kwitnie praktycznie całe lato.. a wsadziłam go za żywopłot, bo tylko tam miałam przekopany kawałek ogródka. Szkoda mi było daru prosto z serca od mojej mamy (cudowna, wspaniała kobieta..mój wzór dobroci niedościgły) i szkoda było takie śliczne pozostawić w miejscu zapomnianym....
Więc łopata w dłoń, przebieranie każdego sztycha z chwastów, dziura w ziemi, taczki piachu, na dno kamień.... kilka dni przygotowanie tylko terenu, nasadzenia poszły szybko i powstała kolejna rabatka z trawami i liliowcem.. po drodze zakupiłam magnolie (jak urosną to nie weim co zrobię..znów za gęsto). W dniu 5 września 2009 roku miałam swoją wymyśloną rabatę z trawami:

PS. Miskant duży, bo przekopałam go z innego miejsca.... jak zawsze odpowiednio dobranego (czyt. źle dobranego).

10 października nawet to jakoś się zaprezentowało, chciaż pusto było niemiłosiernie:

Za rok się okazało, że wcale nie jest tak pusto jak myślałam....acha, wiosną kwitną celulowe....by nie było pustych przebiegów.
Ale teraz chcę pokazać jak się zmieniało w odstępach rocznych, czyli 2010....

Jednak natrafiłam na foto z wiosny... 2011 nie mogę się powstrzymać i wstawię. Mam nadzieję, że mi admin wybaczy, że w jednym poście więcej niż 4 zdjęcia...

I przyszedł rok 2011....dużo traw już przeniosłam w inne miejsce... zrobiło się strasznie ciasno.... a to dopiero lipiec, gdzie trawy jeszcze szaleją.
Niestety za trawami wymyśliłam skalniak, mało tego, skalniak zrobiliśmy i mi go trawy zasłaniają z tarasu i okna.. Więc znów łopata w dłoń.... i w bój. I napewno nie będzie to bój mój ostatni

PS. Placyk pod ławeczkę mojej własnoręcznej roboty.... M.uważa, że od złej strony się wzięłam za robotę....a bo ja się na tym znam.... Pod łąwkę i tak nikt nie zagląda
O....! 16:34, 23 sty 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Marta, no pewnie, psiaki nasze...
Ela, Bogdzia - piwniczka jest nawet dość spora... tak przechowuję tam warzywa - w sumie zresztą niewiele, ze 2 skrzynki...ale świetnie się trzymają, chyba dobry mikroklimat tam panuje a reszta piwniczki słabo wykorzystana na razie ( zamiast wina trochę doniczek i rupieci ... ) ale mam nadzieję, ze to się zmieni a z tyłu od południa i zachodu 'na dachu piwniczki' jest skalniak ( ale już o tym wspominałam...)

Marzenko sama nigdy wina nie robiłam ,ale wiem ,że domowe 30 ml dziennie spokojnie można popijać bezkarnie .Domowe bo bez konserwntów i innch śmieci ,może być słodkie obniża cholesterol jak się patrzy Zmieści się na pewno obok doniczek i innych szpargałów Sama chyba zacznę pytać na naszym forum o dobre przepisy ...
O....! 14:20, 23 sty 2012

Do góry
Marta, no pewnie, psiaki nasze...
Ela, Bogdzia - piwniczka jest nawet dość spora... tak przechowuję tam warzywa - w sumie zresztą niewiele, ze 2 skrzynki...ale świetnie się trzymają, chyba dobry mikroklimat tam panuje a reszta piwniczki słabo wykorzystana na razie ( zamiast wina trochę doniczek i rupieci ... ) ale mam nadzieję, ze to się zmieni a z tyłu od południa i zachodu 'na dachu piwniczki' jest skalniak ( ale już o tym wspominałam...)
O....! 10:42, 23 sty 2012

Do góry
ell napisał(a)

Powiedz mi Marzenko - w tej piwniczce przechowujesz warzywa i owoce? Andrzej chce zrobić taką mini piwniczkę, a ja się ciągle zastanawiam.

Cudna jest ta piwniczka, pieknie wyglada ten kamień. Kto ma warunki powinien zrobic bo i użyteczna też jest, a na górze jakiś skalniak.
Przetacznik kłosowy (Veronica spicata) 22:08, 22 sty 2012

Do góry
Przetacznik siwy rośnie dość nisko.... z kwiatkami ok. 30cm, a u mnie wszytko rośnie większe niż piszą.... Wcześniej posadziłam przy drzewku i miał tam za mokro i zanikał..więc przeniosłam go na skalniak... I prezentuje się ładnie.
Mrówki w ogrodzie 17:11, 22 sty 2012

Do góry
A mi się sprowadziły zeszłego lata do ........zmywarki. Dopiero posypanie przy szafkach środkiem na mrówki odzwyczaiły ich od przebywanai w takim lokum....Pranie garów.....odpłynęły...za 2 dni to samo...
O ogrodzie nie wspominam, bo miałam wrażenie, że nic na nie nie działa..... a przynajmniej szybko się uczyły czego nie znosić do gniazda. Na początek rzucały się na granulki i biegiem do znoszenia kto żyw. Po jakimś czasie już to na nie nie działało... Trawnik i rośłiny w kopcach.....jak po krecie..skalniak jedno wielkie mrowisko.... Już wolę slimaki..z nimi sobie można dać radę..
"Skalniak" i przedogródek na torfowisku 15:43, 22 sty 2012

Do góry
Pokaże ładnie zagospodarowaną podwyższoną rabatę rośliny tam posadzone nadają się na skalniak i w sumie podobnie jest zbudowany z tym że rośliny pięknie pokryły grunt i niewielkich głazów już nie widać będzie się czym inspirować a i rośliny są dość powszechne

Przejście do domu pomiędzy nimi

rośnie tam ; przywrotnik ostro klapowy, bodziszek ,epimedium ,turzyce,lawenda,hosty,żurawki ,trzmieliny- rośliny posadzono w dużych grupach ładnie i estetycznie,drzewa i krzewy które tam widać to grujecznik,cedr,buk purpurea pendula ,klon palmowy,świerk zwany gniazdkowym "nidiformis"
wszystko regularnie przycinane przez wlaściciela
"Skalniak" i przedogródek na torfowisku 14:37, 22 sty 2012

Do góry
Przejrzałam sporo wątków i dochodzę do wniosku że potrzebna mi pomoc w zaplanowaniu "skalniaka" i przedogródka.
Ponieważ "skalniak" jest na froncie domu i zajmuje sporą powierzchnię nie chciała bym go chaotycznie obsadzić (już pewnie to zrobiłam). Na trzech półkach znajdują się kamienie na razie rozproszone dość spore głazy. Posadziłam tam:
-jałowce płożące: gold carpet i green carpet, blue carpet,
-jałowiec blue star,
-kosodrzewinę,
-wrzosy,
-lawendę
-perowskie
-irgę coral beauty (dla wzmocnienie skarpy, chciała bym ją zastąpić igrą szwedzką skogholm- bo szybciej rośnie)
-liliowce
-pięciorniki
-brzoze youngi (szczepienie około 1m)
-pod nią macierzanki i irga pozioma variegata
-rogownica
-świerk konika (3szt)

Już tego jest sporo jeśli chodzi o gatunki (a każdy od 1 do max 3 szt) - jako laik popełniłam juz kilka niewybaczalnych błędów. Jestem gotowa do przesadzenia wszystkigo...
Na wiosnę ogrodzenie mam zamiar zrobić w postaci żywopłotu z ligustra.

Jedna kratka =1m. I jest to tylko wycięty "skalniak" na wyrost określony.

Z racji pochyłości terenu nie wiem z czego zrobić podjazd- pierwsza myśl to zatopione w betonie otoczaki tylko na szerokość kół a po środku posadzić macierzankę.?
Bardzo was proszę o sugestie.
Murki oporowe 12:28, 20 sty 2012

Do góry
Są to twarde skały naturalne i nie trzeba ich niczym impregnować.
Z łupka serycytowego mam wykonane progi kaskady, ścieżki w trawniku i murek
Skalniak zbudowany jest z serpentynitu i zasypany grysem serpentynitowym.

Fotki znajdziesz w moim watku
https://www.ogrodowisko.pl/watek/57-ogrodek-goniak
Propozycje konkursu na Ogrodowisku 16:39, 18 sty 2012

Do góry
Bea napisał(a)

A rabatkę (nie skalniak) na kamieniach usypanych wokół słupa elektrycznego przy stole ogrodowym?
A plastikowy różowy pelikan w koszu wiklinowym?
A kanapa skórzana i pralka na tarasie?

Tylko z tym warzywniakiem to trzeba by dopiero rozwiązanie końcem lipca. (?)

Przypomniałaś mi właśnie o mojej drewnianej figurce pelikana - tylko bez głowy

Może ją gdzieś wkomponuję

LUDZIE OGŁASZAM KONKURSA

W co wkomponować pelikana bez głowy - bo stoi w domu gdzieś samotny

A jaka nagroda?

Niespodzianka
Ogród na torfowisku 10:10, 18 sty 2012

Do góry
Przedstawiam mój przyszły ogród w zimowej szacie:

Widok z okna tarasowego na dwie podniesione rabaty i placyk zabaw a pod nimi trawnik już zasiany:

Widok na część laśną w oddali:

Lewa strona stojąc plecami do domu:

I skalniak:

Propozycje konkursu na Ogrodowisku 23:30, 17 sty 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

A rabatkę (nie skalniak) na kamieniach usypanych wokół słupa elektrycznego przy stole ogrodowym?
A plastikowy różowy pelikan w koszu wiklinowym?
A kanapa skórzana i pralka na tarasie?

Tylko z tym warzywniakiem to trzeba by dopiero rozwiązanie końcem lipca. (?)

Przypomniałaś mi właśnie o mojej drewnianej figurce pelikana - tylko bez głowy

Może ją gdzieś wkomponuję

LUDZIE OGŁASZAM KONKURSA

W co wkomponować pelikana bez głowy - bo stoi w domu gdzieś samotny

A jaka nagroda?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies