Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

agniecha973 12:22, 31 sty 2012

Na razie dzięki za pomoc. Trzeba się zbierać do pracy, obiad dokończyć. Wieczorkiem będę dalej myśleć.
agniecha973 21:01, 31 sty 2012

Teraz zastanawiam się jak posadzić hosty, nieregularnie, czy np. po 3 krzaczki obok siebie? Gdzieś był Twój rysunek...
Mam. Coś tam widać w tym bluszczu .
agniecha973 22:56, 31 sty 2012

Pasek kostrzewy na korze czy na kamyczkach sadzić?
magnolia 09:08, 01 lut 2012

hej
Ja lubię sadzić kępami w czymś okrywowym. Ustawiam na miejscu, po 2-3 razem, czasem 1 sztuka, w różnych odległościach. Potem patrzę, przestawiam i coś wreszcie wychodzi.
Kostrzewę może w kamykach, jak Ci wygodniej. Tylko Ty masz raczej wilgotno, tak?- to zadbaj o to żeby nie sadzić jej w dołkach, bo ona nie lubi dużej wilgoci.
Jako ogranicznik kamyków przydałby sie eko-bord ( taki jak na zdjęciach w realizacjach Danusi), albo deski ustawione jako obrzeże wkopane w ziemię
agniecha973 09:29, 01 lut 2012

No to już z grubsza tą rabatę "rozumiem". Tak mi się jeszcze przyśniło, że znalazłam w szkółce śliczną irgę Coral B. i zastanawiałam się czy kupić. Gdyby mój sen się sprawdził, podmiana berberysa Green C. na tą irgę nie wymaga zmian w dalszych pasach? Wszystko w dalszym ciągu współgra, prawda?
Wieloszka 11:25, 01 lut 2012

Aga, według mnie tak "na wygląd" berberys green carpet jest podobny do irgi. Przewagą irgi są jej zimozielone liście. Gdybym znalazła ładne, wolałabym je niż berberys. Może trafisz wiosną
agniecha973 11:29, 01 lut 2012

No może gdzieś w szkółce się przekonam. Ja po prostu myślę o irdze, to od razu mam skojarzenie z tym co już miałam i mnie wkurzało, bo ani wyplewić dobrze się nie dało, ani ona mi nie zadarniła. Taka siatka gałęzi urosła z pustymi przestrzeniami, a w niej chwasty. Po 3 latach wyleciała. U teściowej to samo, a ona ma zawsze czysto w ogródku, bez chwastów. Dostałyśmy po dwa krzaczki na skalniak.
Wieloszka 11:35, 01 lut 2012

Aga, mam chyba taką samą jak Ty - na dodatek nie jest zimozielona i wylatuje wiosną na śmietnik, bo nawet przesadzać mi się jej nie chce. Po prostu w szkółce była pod nazwą "irga", jako laik wzięłam Musisz szukać takiej rzetelnie opisanej, żeby nie było mowy o pomyłce. Spośród berberysów tak samo trudno usuwać chwasty - mają kolce . Wg mnie wciąż najlepszy spos,ób na podjęcie decyzji, to sprawdzenie naoczne w szkółce
agniecha973 11:43, 01 lut 2012

Nie wiem czy Magnolia będzie miała tyle cierpliwości, żeby odpowiadać na dalsze moje pytania, ale spróbuję. Temat pasa pod domem i na szambie zakończony. Czuję się usatysfakcjonowana i uspokojona. Teraz trzeba działać dalej. Wklejam ogólny plan Magnolii i w następnym poście moje naniesienia i pytania.

Syla 11:45, 01 lut 2012

Podsyłam zdjęcia ze swojego skalniaka, gdzie mam 6 sztuk irgi Coral Beauty ..... Może to ułatwi podjąć Ci decyzję .....

Dwa sezony temu, jeszcze malutkie

Sezon temu , już znacznie podrosły